Onstuimig weekend met veel sneeuw en regen

Roel op 29 december 2011· 23 reacties

null
Lichte sneeuw vanochtend in Mayrhofen (via Sneeuwhoogte+.)

Na een prachtige woensdag zijn de vooruitzichten onrustig. Eerst bakken met sneeuw overgaand in flink wat regen. Zo ziet het er nu uit voor Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk en Italië verloopt het allemaal iets minder extreem en misschien moeten we daar helemaal niet rouwig om zijn, ik ben namelijk erg benieuwd hoe een Zwitsers of Frans gebied beneden 1200 meter er zondag uit zal zien.

Morgen veel sneeuw
Feit is dat de weersomslag zich vandaag voltrokken heeft. Gisteren was het nog prachtig zonnig, vanochtend sneeuwt het op veel plaatsen in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk een paar centimeter als gevolg van een zwak koufront. Het is ook flink kouder geworden en daar plukken we morgen de vruchten van.

Een actieve oceaanstoring passeert dan de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. In de loop van de dag komt het op uitgebreide schaal tot sneeuw, het meest in Frankrijk en Zwitserland. Daar kan tot zaterdagochtend een halve meter vallen, ook tot in de dalen. Voor Oostenrijk hou ik het op 10 tot 30 centimeter, misschien iets meer. Het meeste valt wederom in Vorarlberg. Italië houdt het grotendeels droog met wat zon.

null
Prachtig wintersportweer gisteren in Zweisimmen (CH).

Vanuit het westen regen
Meteen erachteraan passeert zaterdag een warmtefront dat de sneeuw doet overgaan in regen. Waarschijnlijk gebeurt dat een stuk sneller dan vorige week donderdag. Dat betekent een snellere verzachting (met regen) maar waarschijnlijk ook niet zo extreem veel neerslag als toen, vooral in Oostenrijk.

In de Westalpen kan het een aantal uren behoorlijk doorplenzen beneden pakweg 1500 meter, misschien nog wel wat hoger. Het is dus erg spannend wat er zondag, die ook zacht verloopt, overblijft van de sneeuw die op vrijdag valt. Vooral dorpen in gebieden als Les Portes du Soleil en Gstaad liggen behoorlijk kwetsbaar.

Volgende week meer sneeuw
Maandag trekt er een nieuwe sneeuwzone van west naar oost over de Alpen die het landschap weer zal opfrissen. En zo gaat het de volgende week vrolijk door. In de West- en Noordalpen komt het ene na het andere warmte- en koufront over met veel sneeuw, vooral vanaf 1200 tot 1500 meter. Mogelijk dat het later in de week wat kouder wordt zodat het tot in de dalen flink wit wordt. Daarvoor zijn signalen maar dat kan nog veranderen…

Frankrijk
Vandaag wat lichte sneeuw, vanmiddag droger. Vanochtend lag er in Morzine 4 centimeter verse sneeuw. Morgen veel sneeuw tot in de dalen, zaterdag een stuk zachter en mogelijk veel regen beneden 1500 meter. Zondag opklarend maar zacht, maandag nieuwe sneeuw. Laaggelegen gebieden krijgen dus eerst een dik pak sneeuw dat daarna min of meer wordt weggespoeld. Boven 1800 meter zit je gebeiteld. Zondag overal weer wat sneeuw, daarna aanhoudend wisselvallig.

Zwitserland
Wat voor Frankrijk geldt geldt grotendeels ook voor Zwitserland. Vooral morgen valt er veel sneeuw, veelal tot in de dalen. Zaterdag wordt het uit het westen flink zachter met sneeuw die overgaat in regen. Hou het hoog genoeg dan heb je een dikke dump te pakken. De dagen daarna aanhoudend wisselvallig met geregeld sneeuw vanaf 1200-1500 meter. Later mogelijk (veel) lager.

Oostenrijk
Vandaag een paar centimeter sneeuw, morgen meer sneeuw. 10 tot 30 centimeter, het meest in Vorarlberg. Zaterdag vanuit het westen meer sneeuw, overgaand in regen. Nulgradengrens in de avond stijgend naar 1800 meter. Maandag weer kouder en wat sneeuw. Later in de week mogelijk meer sneeuw tot in de dalen.

Italië
Gebieden langs de Alpenhoofdkam zoals Livigno en het Ahrntal zien dit weekend wel wat sneeuw. Verder blijft het overwegend droog met wat zon. Ook begin volgende week vrij veel zon en weinig sneeuw, sterk wisselende nulgradengrens.

Sauerland
Vanmiddag opkomende sneeuwval, morgen overgaand in sneeuwbuien, 10 tot 15 centimeter. Zaterdag verzachting en regenachtig. Ook begin volgende week vrij zacht en wisselvallig, op de hogere delen af en toe ook sneeuw maar te weinig voor een fatsoenlijk sneeuwdek. Later in de week zijn kans op meer.

Voor tussentijdse updates volg me op @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Thnx voor je weerbericht Roel! Ik vertrek morgen naar Risoul (1850m) dus hoef me geen zorgen te maken als ik het goed begrijp :)

Wij vertrekken zaterdag naar Avoriaz. Dit lijkt hoog genoeg te liggen, dus ik hoop op een mooie dump tegen zondagochtend.

Roel, je maakt het weer spannend! Gelukkig waren we vorige jaar in Portes la Pluie. Komend weekend naar Saalbach dat ziet er een stuk beter uit. Hopen op een droog oud en nieuw!

Thnx Roel. Dat ziet er voor mij ook positief uit. Ik vertrek zaterdag naar Arosa (1700/1800m). Moet ook voldoende zijn volgens jou berichtgeving? Je hebt het over rond de 1500m steeds. Dan neem ik aan dat 1800m toch wel aardig er boven zit.

Roel, bedankt voor je weerbericht! Wij vertrekken zaterdag richting Siviez (1730 mtr) in Les Quattres Vallees (Zwits). Hoop dat de sneeuwgrens onder de 1500 meter blijft dan hebben we flink wat sneeuw te pakken voor t hele gebied :)

Roel, denk je dat we nog een klein beetje zon gaan zien volgende week in Wallis? Of kan het smeerspul wel in NL blijven en blijft het grijs…?

hallo roel
zit saalbach goed voor de sneeuw die je aangekondig heb ,
en hoeveel ongeveer ???
groeten

Het komt op mij over als een vreemde winter. Of komt dit omdat ik anders dan andere jaren neurotisch de weerberichten dagelijks volg?
Nog twee weken en dan naar Frankrijk. Ik ben blij dat ik dit jaar voor VT heb gekozen…

Spannend, ik ga naar le corbier (1550 mtr.) ik geloof niet meer echt in de weersvooruitzichten (gespecificeerd per dorp) aangezien deze voor zaterdag een sneeuwgrens van 2400 meter aangeeft, en super veel regen. Het gaat er om spannen!

Vanavond vertrekken we richting Zell am See. Ik geloof dat het daar wel goed zit.

@allemaal.
ik vertrek morgenmiddag naar Berwang (1336 m) en ik maak me geen illusies. ik ga ervan uit dat de hele west en noord alpen onder de 1800 m van zaterdagmiddag tot zondagavond in de regen zitten.
hopelijk niet teveel en vanaf maandag terug sneeuw.
even door de zure appel en daarna genieten.

@ Bart: Meteofrance geeft een sneeuwgrens voor Le Corbier van 1400 meter op zaterdagochtend en 1600 meter zaterdagmiddag. Dat betekent dus alleen 's middags regen en alleen in het dorp en op de lage pistes. De rest wordt dus alleen maar beter!
@ Willem. Niks vreemd aan deze winter. Ik heb wel vreemder meegemaakt. Kerst 1995 was ik in Alpe d’Huez en heeft het de hele week gestortregend tot minstens 2000 meter, lag er maar een fractie van de sneeuw die er nu ligt, had je veel minder kanonnen en konden we ondanks alles toch gewoon de hele week skiën (je werd wel heel nat helaas).

Bedankt Roel voor je update. Morgen voor een week richting La Plagne Soleil/Village. Zal jou via Twitter weer een dagelijkse update geven.

@Roel:
Wij gaan naar Vorarlberg van 1 t/m 8 januari. Gaat het echt zoveel sneeuwen of kunnen we ook zon verwachten?
We vertrekken overigens zaterdag en overnachten in Duitsland waarna we zondag de laatste 350 km rijden. Waar kunnen we onderweg rekening mee houden? Regen of toch ook sneeuw?

Ik kan niet voor ieder skigebied apart een weersverwachting geven maar wil je echt zon dan moet je de komende 5-6 dagen niet in de Alpen zijn, behalve de Zuidalpen natuurlijk. Tussen twee storingen heb je kans op een enkele mooie dag maar verder is het toch vooral grijs.

Morgen meer over het weer op zaterdag als veel mensen op de weg zitten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel, geweldig die weerberichten, dit hoort bij de voorpret. Wat me opvalt en bij mij de vraag oproept: Is het normaal dat er op dit momnet zo weinig sneeuw ligt aan de zuidkant van de alpen(Italie). Vorig jaar werd de prognse uitgesproken dat in de toekomst met name de zuidalpen meer sneeuw zouden hebben. Hoe zit dat?

Situatie vandaag in Saalbach-Hinterglemm: gehele ochtend lichte sneeuwval tot in het dal. Zet nog niet zoveel zoden aan de dijk. Pistes zijn niet super meer, ijzige dalafadalingen en bruine plekken waar het gras tevoorschijn komt. Ook op de bovenste pistes. Ik hoop voor de komende vakantiegangers dat er zeker 50cm verse sneeuw gaat bij komen want dat zal de situatie zeker verbeteren. Gelukkig heeft het hier vorige week niet geregend en ziet alles er wit uit met veel sneeuw op de daken. Dus de sfeer is goed. Jammer dat de pistes niet top zijn en afwachten of ze het hier droog houden tijdens het warmtefront.

Ik ga in januari naar Valtournenche en hoop dat ook hier nog wat nieuwe sneeuw gaat vallen. Er ligt al een hoop alleen waneer is dit allemaal gevallen dan? Als de de sneeuwhoogtes mag geloven dan ligt er al meer dan 2.30 op de top en 90 in het dal.

Thx voor je dagelijkse weerbericht. het videobericht vindt ik ook altijd leuk. Het is een JoJo-winter, warmtefront, dan koufront en terug warmtefront. Wat een rare winter toch. Wel gemakkelijk voor weersvoorspellers, vooral in de Benelux : 5 graden snachts, 11 graden overdag, wind en regen en een Z of ZW windrichting. Heerlijk saai daar. Geef mij maar de Alpen, waar je afhankelijk bent van de hoogte. Zalig toch. Jouw weerbericht is elke dag een verademing !

Ja ook hier bedankt Roel, alleen spijtig dat het grootste gedeelte van Italië blijft zitten op zijn sneeuw honger: Val Gardena + Folgarida-Marilleva regio’s smeken om sneeuw de rest ziet er mooi uit.
Maar ik vergeet snel maar is dit nu echt niet een kwakkel winter?

RoCo

Patrick bedankt voor je up date voor Saalbach Hinterglemm, wij gaan over twee weken, hopen dan ook maar op wat verse sneeuw zodat we niet over de ijzige pistes hoeven!

@TIM check: http://www.cervinia.it/pages/BOLLETTINO_NEVE_i_en/461?#ixMai…
kun je ook de webcams checken. Laat effe weten hoe het daar was! ik ben 1 keer 3 dagen in begin mei in cervinia geweest, was top!

Sneeuwt stevig in bourg st maurice (900m). Konden boven wel weer wat vers gebruiken na een week prachtig weer en perfecte omstandigheden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie