Vooral vrijdag winter!

Roel op 28 december 2011· 27 reacties

null
Nog één dag prachtige vergezichten zoals hier in Kitzbühel gisteren.

De westcirculatie komt op volle toeren. Het moet heel raar lopen wil er over een week vanaf 1600-1800 meter niet weer een dik pak sneeuw liggen. Vooral Frankrijk en Zwitserland en die dekselse Arlberg gaan weer een uiterst sneeuwrijke periode tegemoet. De Italianen blijven ‘afzien’ onder een soms stralend zonnetje.

Roep om sneeuw
Vandaag is het nog een mooie dag. Via Sneeuwhoogte+ krijgen we wel steeds meer meldingen van papsneeuw in de middag en een afkalvend sneeuwdek in de dalen. Niet vreemd met de temperaturen die we de laatste dagen noteren. De nulgradengrens ligt voortdurend tussen 2500 en 3000 meter. De roep om sneeuw klinkt nu zelfs alweer. Terecht of onterecht, die mensen worden op hun wenken bediend!

Morgen trekt er met een koufront al wat lichte sneeuw over maar veel meer dan 5 tot 10 centimeter verwacht ik daar niet uit. De echte sneeuw komt vrijdag met nog steeds sneeuwval tot in de dalen omdat met het eerdergenoemd koufront wel koude lucht is binnengestroomd. Er gaat vooral in Frankrijk, Zwitserland en Vorarlberg veel sneeuw vallen, lokaal tot een halve meter. Heerlijk poederen dus! Verder Oostenrijk in wordt het wat minder en Italië houdt het zelfs grotendeels droog.

Westcirculatie
Die sneeuw krijgt een vervolg op de zaterdag maar dan kruipt de sneeuwgrens zienderogen omhoog! Het warmtefront van donderdag gaat namelijk op herhaling. Er kan nogeens een halve meter bij vallen maar boven 1600-1800 meter blijft die ook daadwerkelijk liggen. Hogerop wordt het echt geweldig, lager geraken we van de sneeuw in de drup met hopelijk niet meer teveel neerslag.

Het is het begin van een oplevende westcirculatie. Voor de winterliefhebber in de Benelux een nachtmerrie, voor de Alpen een zegen maar vooral op iets grotere hoogte. Er zullen namelijk dagen tussen blijven zitten dat het in de dalen regent, en dan is het hopen dat er een dag eerder of later weer genoeg bij valt.

null
Een laatste dag bakken in de zon van La Plagne. Dit weekend valt er veel sneeuw.

Frankrijk
Vandaag een laatste mooie maar zachte dag. Morgen wat lichte sneeuw en kouder; vrijdag veel sneeuw! Een halve meter is op veel plaatsen mogelijk tot in de dalen. Zaterdag beneden 1600 tot 1800 meter overgaand in regen. Zondag zacht en beneden 1800 meter regenachtig/miezerig. Maandag mogelijk weer sneeuw tot in de dalen. Daarna aanhoudend wisselvallig.

Zwitserland
Vandaag veel zon en nog steeds zacht. Morgen een paar centimeter sneeuw maar vooral een stuk kouder wat de sneeuwcondities al zal verbeteren. Vrijdag een dump van lokaal een halve meter tot in de dalen! Waarschijnlijk de mooiste dag van de week (in winterse zin). Zaterdag beneden 1600-1800 meter gaat de sneeuw over in regen. Ook zondag nog regenachtig en zacht, maandag weer kouder en opnieuw sneeuw.

Oostenrijk
Voorlopig laatste mooie dag. Morgen al wat lichte sneeuw, vrijdag meer sneeuw. Vooral in Vorarlberg kan tot een halve meter vallen. In Tirol iets minder en naar het oosten toe nog minder. Zaterdag nog steeds sneeuw maar in de loop van de dag beneden 1600 meter overgaand in regen. Osttirol en Karinthië houden het droog. Zondag zacht en miezerig, maandag mogelijk weer sneeuw en kouder.

null
Zoveel ligt er nog in de Arlberg, Marco Smits twitterde me deze door vanuit St. Anton.

Italië
Italië krijgt waarschijnlijk weinig mee van het sneeuwgeweld. De zon schijnt regelmatig, alleen morgen en vrijdag kan er wat lichte sneeuw vallen. Verder blijft het grotendeels droog. Ook begin volgende week komt hierin weinig verandering. Prima om te skiën zij het op kunstsneeuw.

Sauerland
Slechte sneeuwcondities. Vooral vrijdag kans op wat sneeuw maar veel meer dan 10 centimeter verwacht ik niet, te weinig voor de skigebieden. Daarna aanhoudend wisselvallig maar zacht en daardoor alleen op de hoogste toppen af en toe kans op sneeuw.

Vooral voor de mensen die wat hoger zitten in bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland zijn het veelbelovende vooruitzichten. In Oostenrijk kan het ook nog allemaal goedkomen maar dan moet de sneeuwgrens iets gunstiger uitpakken dan de modellen op dit moment laten zien. Volg me voor updates op twitter via @WeermanRoel.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat spannend weer. Het ziet er voor mij (Arosa, 1700m) dus vooralsnog zeer gunstig uit! :D Het wordt zaterdag een leuke reisdag.

Nou Roel, het Sauerland verwacht toch echt 20 cm vers op vrijdagochtend, tot 30 cm op zaterdagochtend… zaterdagmiddag alweer dooi… een heel vieze winter tot nu toe, veel sneeuw en veel regen, helaas het laatste iets meer dan het eerste.

hopelijk blijft de sneeuw grens laag genoeg in flaine zo dat ik dit seizoen niet te veel regen zie.

Wordt het dan toch nog spannend? Over 3w naar Montafon, Vorarlberg. Zou graag een dal-afdaling maken!
Gaat dat lukken?

@Harry, we zullen het zien. Ik schat de hoeveelheden toch wat lager in. Je mag me erop afrekenen als ik het mis heb :)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Kun je misschien ook nog iets vertellen over tsjechië (reuzengebergte) roel?

Ik denk dat gebied interessanter is op het moment dan sauerland ;). (per ongeluk ge-enterd net.

Ik vertrek vrijdag nacht richting Risoul Frankrijk. Het dorp ligt op 1800 meter, dus hopelijk komt dat wel goed met die regen. Alleen jammer van die hoge temperaturen.

Roel !.. Paniek ! Maandag (volgens jullie sneeuwapp) 16 graden boven 0 in Fiss !!! Whhaaaa!!! Helpppp!!!

@ Peter
Kijk naar de dag zelf, nooit 16 graden
Daarnaast is dit de temperatuur voor op 864 meter, en Fiss zelf ligt op 1438 meter, dus no panic ;)

Go with the snow!

Thanx Mattz… Was effe wezenlijk in paniek zegggg, pffffff…

Wat een groot voorrecht om de 2e week van januari in Val Thorens te mogen zijn. Heerlijk…

of naar tignes, geen zorgen over regen of te weinig sneeuw

@Wiertz wij vertrekken ook vrijdag richting Risoul! Ga je via een reisorganisatie?

@Roel, zijn de temperaturen op jullie site niet te hoog(https://www.wintersport.nl/skigebieden/sybelles/weersverwach…) Het strookt niet helemaal met je verhaal. De 0 graden grens ligt echt heel erg hoog bij deze verwachting. Verwacht je veel regen voor le corbier?

@ Roel: wat denk je van zaterdag aanstaande, Aletschgebied in Zwitserland? Sneeuw zat, maar ook nog een beetje weer om de pistes af te gaan?

Ben benieuwd of Hinterglemm verse sneeuw gaat krijgen. Het wordt hier met de dag minder. Na 14.00 uur veel papsneeuw, veel buckels en op de dalafdaling (Zwölferkogel) een grote ijzige piste waar je niet lekker meer op kunt skiën. Boven komen er op veel plaatsen al bruine plekken tevoorschijn = gras. Gelukkig ziet alles er wel winters uit maar voor volgende week is echt 50cm verse sneeuw nodig. En als ik Roel zo lees gaat dat hier nog niet lukken.

Dat ziet er goed uit voor ons, aangezien we vrijdag naar la plagne vertrekken!

Waarom verschillen de gegevens/vooruitzichten bij jullie (mbt Superdevoluy) zo topv van sneeuwhoogte.nl?

@roel, ik heb een vraag over jullie weersverwachting, wanneer je er globaal naar kijkt staan er vaak vele hogere temperaturen dan wanneer je het per dag per paar uur gaat bekijken, Hoe komt dit en welke gegevens zijn dan het meest ‘betrouwbaar’ want de temperaturen verschillen soms enorm van elkaar??

Bart de daltemperaturen zijn inderdaad aan de hoge kant. Zeker vrijdag verwacht ik gewoon dikke sneeuw op 1500 meter. Daarna ook regen, hoeveel is nu nog niet te zeggen. @Arco het is voorlopig grijs, zo’n dag als vandaag heb je even niet meer.

@Shivan dat hangt helemaal van het gebruikte model af. Modellen updaten meerdere keren per dag op basis van de laatste gegevens, GFS zelfs vier maal. Iedere update kan dus een andere verwachting geven, zeker op langere termijn geeft dat verschillen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel,

Wij vertrekken de 13e naar Alleghe, Italië. Als ik de weersvoorspelling op de site bekijk komt daar de volgende week behoorlijk verse sneeuw (o.a. maandag 46 cm), in jouw bericht is daar geen sprake van. Hoe komt dit?

vrijdag vertrekken richting le grand massif! en het gaat weer lekker dumpen daar :)

Ohoh fingers crossed… Wij gaan as dinsdag naar Am Feldberg (ong 1000-1500m). Als ik t zo lees wordt het waterskiën in de regen?
Klopt dat?

@Roel

Ik ben dan wel een leek, maar op wikipedia zeggen ze het volgende:
"de kans op neerslag is bij een lage luchtdruk van 990 hPa 80%. Bij een stand van 1000 hPa is de neerslagkans 70%, bij 1010 hPa 40%, bij 1020 hPa 20% en bij een hoge druk van 1030 hPa slechts 10%.

Volgens de kaarten van GFS en ECMWF liggen de Alpen telkens wel tussen de 1015 en 1020 hPa. Toch geven de kaarten van GFS en ECMWF elke dag sneeuw sneeuw en sneeuw.
Hoe werkt dit dan? De kansen op neerslag zijn bij een dergelijke ‘hoge’ luchtdruk toch gering? Het lijkt me dan sterk dat er alleen maar sneeuw wordt verwacht toch?
Misschien kan je me uitleggen hoe zoiets werkt. Alvast bedankt!

@Erik S, er is inderdaad een kansje dat het maandag in Italië tot meer sneeuw komt, maar het blijft een kansje. De hoeveelheid voor maandag is vanavond trouwens weer teruggeschroefd naar 10cm. Verder geloof ik niet dat daar dit weekend sneeuw van betekenis valt, helaas.

@Joris, dat zijn vuistregels. De natuur zou de natuur niet zijn als er uitzonderingen bestaan. Vooral bij warmtefronten doet die luchtdruk er niet zoveel toe, en stuwing (wat in de Alpen natuurlijk vaak voorkomt) leidt ook bij hogere luchtdruk vaak wel tot neerslag.

wij vertrekken vrijdag met mobilhome om 3 dagen te gaan boarden,welk gebied raad je aan? dank

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie