Weekend weer spannend: sneeuw en regen

Roel op 26 december 2011· 9 reacties

null
Zo zie je je wintersport graag, webcam uit Buerchen in Wallis, CH.

Een eerste prachtige dag hebben we achter de rug, vanuit onze app komen louter positieve berichten binnen. Alleen Oostenrijk kampt nog met wat bewolking maar verder blijft het tot en met woensdag overal zonnig. Vanaf donderdag wordt het weer wisselvalliger met toenemende sneeuwkansen.

Skien door verschillende luchtlagen
Vandaag zorgt een zwak warmtefront dat dwars door een hogedrukgebied loopt voor iets meer bewolking in Oostenrijk. Neerslag zit daar niet op en de zon komt ook af en toe tussen de wolken tevoorschijn. Verder schijnt de zon tot en met woensdag uitbundig en dringt vanuit het westen zachtere lucht binnen. In Frankrijk en Zwitserland stijgt de nulgradengrens al naar 2500 meter of hoger.

Toch zijn de verschillen groot doordat zich in veel dalen nog een laag koude lucht bevindt. Zo kan het zijn dat het in een dal nog vriest, tussen 1200 en 2000 meter het dik dooit, en je op 2500 meter door een tweede nulgradengrens gaat.

null
Dachstein-West (O) gisteren.

Zaterdag spannend
Donderdag passeert een koufront met daarachter flink koudere lucht. Dat geeft van Chamonix via Zwitserland tot in Oostenrijk weer wat sneeuw. De luchtdruk blijft echter aan de hoge kant waardoor het bij zo’n 10 centimeter lokaal zal blijven. Het is wel het begin van een weer wat wisselvalliger weertype. Een tweede storing koerst in het kielzog van het koufront met op vrijdag waarschijnlijk meer sneeuw.

Daarna blijft de westcirculatie op volle toeren draaien, met de ene keer wat drogere dagen en dan weer een storing die de West- en Noordalpen aandoet. Wel ligt de temperatuur gemiddeld iets boven normaal dus de sneeuwgrens zal tussen 700 en 1500 meter behoorlijk op en neer springen. Vooral zaterdag kan het op nadering van een warmtefront weer tot veel regen of sneeuw komen, een situatie zoals we die afgelopen donderdag ook hebben gezien. Erg spannend dus weer!

Frankrijk
Strakblauwe lucht een heel veel zon. Wel zacht, op 2000 meter is het ver boven nul. Donderdag wordt het beduidend kouder met een paar centimeter sneeuw vanaf 1000 meter. Vrijdag meer sneeuw bij een nog iets dalende sneeuwgrens. Vanaf het weekend weer wat zachter en afwisselend zon en neerslag.

Zwitserland
Veel zon, droog en zacht. In sommige dalen kouder dan op 2000 meter hoogte. Donderdag wat sneeuw en kouder, vrijdag waarschijnlijk meer sneeuw. Lokaal is zo’n 20-30 centimeter mogelijk. Vanaf het weekend wat zachter maar aanhoudend wisselvallig, zaterdag mogelijk veel sneeuw of regen afhankelijk van de sneeuwgrens. Vanaf 1500 meter ga ik uit van verder verbeterende sneeuwcondities.

Oostenrijk
Vandaag nog wat hoge bewolking maar ook geregeld zon. Morgen en woensdag strakblauw maar wel zacht. Zuidhellingen gaan het voelen 's middags wat 's nachts wel weer gecompenseerd kan worden met kunstsneeuw. Donderdag kouder en vanaf 800 meter wat lichte sneeuw, vrijdag waarschijnlijk meer sneeuw tot in de dalen. Vanaf het weekend wisselvallig met de ene dag zon, dan weer sneeuw en ook af en toe regen. Vooral zaterdag wordt spannend met veel sneeuw tot in de dalen of beneden 1500 meter sneeuw overgaand in regen!

Italie
De Zuidalpen blijven voorlopig verstoken van de echte sneeuwval. De zon schijnt tot en met het einde van de week waarschijnlijk. De temperatuur springt op en neer. Aanvankelijk is het zacht, donderdag en vrijdag koelt het af met vorst tot in de dalen en zaterdag wordt het weer zachter.

Sauerland
Vandaag grijs en miezerig. Morgen meer zon en droog maar wel erg zacht. Vanaf donderdag nu en dan regen, alleen de in de hoogste regionen kans op sneeuw. Verder verslechterende sneeuwcondities.

null
Troosteloos beeld uit Willingen, Sauerland.

Morgen weer een video weerbericht met een analyse op de situatie vanaf donderdag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

aahh nog 4 weekjes en dan mag ik pas… veel foto’s van “bekenden” op facebook! mooi bericht weer Roel, volgende week spannend! Jammer voor de mensen die in Sauerland zitten.

Seriously snow addicted family!

Ik denk dat deze winter ook wel een uitdaging is voor de weermannen en ook moeilijk iets langer te voorspellen? Maar we blijven het volgen Roel.

RoCo

Ronald die warmtefrontsituaties zijn altijd moeilijk in te schatten. Ze kunnen gruwelijk meevallen met veel sneeuw maar voor hetzelfde geld geven ze vooral regen. Erg uitdagend inderdaad.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

't is wel even wennen, die lege sneeuwverwachtingskaart :)

hoe zien de voorspellingen er uit voor de zaterdag in Les Menuires? Iemand ervaring met dit gebied wanneer de wegen besneeuwd zijn? Zijn winterbanden voldoende om het gebied te bereiken?

@ Daniel

Tja tijdens een intensieve sneeuwbui weet je het natuurlijk nooit…

zit vol spanning te wachten op voorspellingen. Wij vertrekken vrijdagmiddag naar Berwang.
Ziet er allemaal maar twijfelachtig uit.
sneeuw is er genoeg, maar 'n weekje in de regen skiën vind ik ook maar niks.

@pascal, ziet er inmiddels weer wat beter uit. Kijken of Roel dit kan bevestigen.

@anoniem
ik zie de nulgradengrens vanaf zondag toch naar 1500m gaan.
en vermits Berwang’s skigebied zich tussen 1300m en 1700m bevindt …

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie