Problemen tijdens de wintersport

Rogier op 26 december 2011· 25 reacties

null
Wegslippen met de auto, het hoeft niet heel ernstig te zijn, maar schade heb je zo!

Niemand wil eraan denken, maar het komt voor. Ongelukjes, blessures, diefstal en wat al niet meer. Geen leuk onderwerp maar helaas hebben veel wintersporters wel eens met dit soort ongemakken te maken gehad. Je wilt er niet aan denken, maar toch is het goed om er soms eens bij stil te staan bij wat er kan gebeuren.

De weg ernaar toe
Het gebeurt al op weg naar wintersport. Een ongeluk zit in een klein hoekje in de auto. Zeker na een lange reis en op een besneeuwde of verijsde bergweg. Bijna elke zaterdag met glad wegdek zie ik een of meerdere auto’s die van de weg af zijn geslipt. vaak auto’s zonder winterbanden. Doe dus zeker op tijd kettingen om. Het rijdt niet prettig met kettingen, maar een ongeluk is nog minder prettig.

Op de piste
Op de piste kan er natuurlijk ook van alles gebeuren. Een simpele val partij, een botsing of een verkeerde beweging kan een vroegtijdig einde betekenen van de wintersport pret. Soms het nodig om de hulp van pisteurs in te roepen en is het bezoek aan een dokter of ziekenhuis vereist. Niet leuk maar het kan gebeuren.

null

Verzekering
Voor al dit soort ongemakken is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Een goede wintersport verzekering voor de takken van de wintersport die jij doet. Let hier goed op want er zijn aardig wat wintersport verzekeringen die off-piste (en voor verzekeringen is dat letterlijk 1 cm naast de piste) niet verzekeren of slechts als je met een gediplomeerde gids op stap bent. Let hier dus op bij het afsluiten van de verzekering.

Diefstal
Helaas komt het diefstal van materiaal (per ongeluk of niet) zeker voor. Niets vervelender dan hoog in een restaurant je eigen mooie ski’s niet meer terugvinden, of in het schoenenhok in het hotel er achter te komen dat jouwj lekker zittende skischoenen er niet meer staan. Veel dieven zijn gelegenheidsdieven, dus je ski’s niet per paar wegzetten (een ski van de een, en de ander van de ander), een klein slotje of gewoon de ski’s binnen zicht houden doet wonderen.

Ervaringsdeskundige
Wie van jullie is er, jammer genoeg, ervaringsdeskundig met dit soort problemen? Wat hebben jullie meegemaakt. hebben jullie tips voor anderen mochten zij ooit zoiets mee maken? Had het voorkomen kunnen worden? Ik ben benieuwd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nog geen ongevallen gehad met de wagen en ook nog nooit iets gebroken (we houden hout vast :D ) & ook nog geen diefstal gehad.
Wel heeft een vriend van mij eens zijn skistok laten vallen van de skilift. We gingen dan gewoon de piste af naar beneden, want de stok was net naast een piste gevallen. Helaas hadden we de verkeerde piste genomen, dus moesten we opnieuw naar boven :D De stok hebben we wel teruggevonden!

Ook eens problemen gehad met mijn stiefbroer die viel & 1 v/d metalen klemmen die de ski vastzetten in de sneeuw als je er niet op staat (weet de juiste naam niet :P ), was verwrongen. Als hij gewoon wou skiën ging dit niet, omdat dat metaal bleef slepen. Het waren gehuurde ski’s in AS Adventure, dus hebben we gewoon wat macht erop gezet en is hij toch kunnen verderskiën :D

Go with the snow!

vorig weekend problemen met een touringcar gehad. we konden niet tot belle plagne komen en hebben het laatste stuk met de gondel moeten doen.

erger nog vond ik de thuiskomst. daar was mijn huis overhoop gehaald door een boevengilde.

Ski’s waren gestolen wij naar de politie aangiften doen, vroeg de agent of ik mn skibox ff open wilde doen dacht zeker dat we de verzekering wilden lichten ofzo

Bij ongevallen op de piste is het ook niet overdreven om eventjes te vragen of alles OK is en of ze hulp nodig hebben.
Het zou je verbazen hoeveel mensen gewoon doorskien zonder hulp te bieden, meestal gebeurt dit in de veronderstelling dat iemand anders wel zal stoppen maar jammergenoeg gebeurt dit niet en kan het tamelijk lang duren vooraleer deze mensen uit de nood geholpen worden. (= Bystander effect)

Ook wanneer er reeds mensen bij een slachtoffer staan, ga even checken, vaak zijn dit vrienden of familieleden die zelf ook in shock zijn van het gebeuren dat ze vaak niet goed weten wat te doen. Dan kan jij met een nuchter verstand de situatie eventjes inschatten (daarom hoef je nog niets van EHBO te kennen) en indien ernstig kan je naar omlaag skien naar de dichst bijzijnde lift en de lift operator aanspreken over het ongeval. Vergeet zeker niet de locatie van het ongeval nauwkeurig te omschrijven, welke piste, welke kant van de piste, begin, einde, midden, etc.

Indien je enige kennis van ehbo hebt kan je ook meteen cruciale info doorgeven aan de pistenredding.

Zowel het slachtoffer als de pistenreddingsdienst zullen je hiervoor dankbaar zijn, misschien wordt je zo wel eens een keer uitgenodigd voor een gratis etentje ;)

Een tip om diefstal van je ski’s op de piste te voorkomen:
Zet één ski van jou met één ski van iemand anders waarmee je aan het skiën bent bij elkaar. De ander doet dat ook. Zet de ongelijke paren ski’s een eindje uit elkaar.

Een dief heeft er op die manier niets aan. Die wil namelijk niet gaan zoeken naar het andere paar ongelijke ski’s.

Volg mij op Twitter @SkieurVT

Steeds goed voorbereid zijn. Met de wagen heb ik steeds goede winterbanden en een jutte zak, handschoenen, kleine schop en sneeuwkettingen bij. De jutte zak om op te gaan zitten en handschoenen om de kettingen op te leggen. Thuis leg ik ze er steeds 1 keer op om de pak terug te hebben. Op de piste heb ik steeds een thermisch deken bij, een snelverband en een multifunctioneel tangetje + een plannetje vd skipisten om eventueel via telefoon door te geven waar we juist zitten. In mijn gsm steeds het nummer van het hotel waar ik verblijf, een lokale taxi maatschappij en natuurlijk het noodnummer. In België heb ik een verzekering bij VSSF Vlaamse Ski & Snowboard Federatie die dekt op en buiten de piste, zoekactie’s en ook burgelijke aansprakelijkheid.
Het is zo leuk als alles goed georganiseerd komt ik heb ooit in Val Gardena een onschuldige val gedaan op de buckles. Elleboog uit de kom en voorste kruisband af = Caribinieri’s waren snel terplaatse, 10 min. later in de helikopter naar het hospitaal waar elleboog terug in elkaar werd getrokken en in de plaaster en verband rond knie. Dan met taxi terug naar het Hotel, verzekering in België verwittigd en die hebben alles verder georganiseerd. Ambulance naar Innsbruck, gipsvliegtuig naar Schiphol en met de Ambuce tot thuis voor de deur in België. Kosten hebben ze ook allemaal in orde gebracht = TOP.

RoCo

Let op onnodige verzekeringen… zoals "wintersport"verzekeringen. Medische kosten worden binnen Europa gewoon door je ziektekostenverzekering gedekt.

@RR klopt medische kosten wel, piste (en off piste) redding absoluut niet.

Click. Click. Peace

zorg dat je het mobiel nummer van je reisleiding altijd bijhebt. Hij/zij is graag op de hoogte als iets fout gegaan is onderweg/ter plaatse en hij/zij heeft het "allemaal al wel es meegemaakt" met eerdere gasten dus hij/zij helpt je sneller vooruit, en denkt al wel es aan zaken waar jij op dat ogenblik nog niet bij stilgestaan hebt. Een goeie reisleiding is goud waard :-)

Afgelopen januari zijn mijn ski’s op de laatste dag gestolen. Aangifte gedaan. Daar werd ik helemaal doorgezaagd zodat ze zeker wisten dat ik niet de verzekering wilde oplichten. Daarom vragen ze je kenteken op te geven of je skibox te openen. Uiteindelijk is alles goed gekomen en had ik binnen 2/3 weken het verzekeringsgeld binnen. Nu dus nieuwe ski’s, maar ik had liever mijn oude nog gehad.

Let op!!
Wat RR hierboven vernoemd is niet in alle gevallen waar.
Medische kosten worden in sommige gevallen NIET vergoed. Bij sommige polissen vergoed de verzekering alleen maar het in Nederland geldende vergoeding. Echter is dit in sommige gevallen in het buitenland niet voldoende en dan kunnen de kosten behoorlijk hard oplopen.
Helaas zit er veel verschil in de ene en de andere reis/ en eigen medische verzekering. ( kijk hier van te voren naar en laat je zeker niet verassen

@Melvin, klopt gedeeltelijk, spoedeisende hulp wordt echter altijd (geheel)vergoed, is namelijk verplicht.

Ok ongelijke paren met ski’s, maar hoe doe je dat met je snowboard?
Kan vrij simpel, heb altijd een kleine cijferslot bij me met een staalkabel die ik aan me board vaste maakt en het skirek.
Zit je toch wat meer op je gemak als je wat gaat eten, hoewel het geen garantie is natuurlijk maar heb het ieder geval geprobeerd te voorkomen.

Tja, en zo zit je lekker aan je Kerstdiner in je hotel in Saalbach-Hinterglemm en dan sta je opeens buiten en ben je alles kwijt, gelukkig zijn daar geen slachtoffers gevallen!

Altijd een slot om de ski’s. Kleine moeite

Slotje wel zo handig, maar ik hou ze meestal gewoon binnen zicht. Alleen als je ergens binnen gaat zitten is dat nogal kut.

Verder eigenlijk nooit echte probleempjes gehad. Klein pijntjes zijn vaak wel met wat sporttape op te lossen. Alleen hekel aan busreizen waarbij de chauffeur verkeerd rijdt terwijl het vaak zo verdomde simpel is. Maar goed.

Wel een keer een ski gevonden net buiten de piste op een super mistige dag. Een losse ski is dan echt heel raar, dan ben je toch al snel bang dat er wat is gebeurd. Dus ik met twee vrienden heel stuk in de omgeving van die ski uitgekampt, niks gevonden. Ik de ski op m’n nek meegenomen en bij de eerste de beste lift afgegeven. Uitgelegd waar gevonden etc. Maar volgende dag stond de ski nog steeds bij de lift, blijf het raar vinden.

Inderdaad altijd even checken of het gaat bij mensen die je hard ziet vallen, vind ik wel zo sociaal.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

@RR: Het verhaal van Melvin klopt gewoon. In de basisdekking zitten alleen de vergoedingen wat het in NL zou kosten. Bij een aanvullende ziektekostenverzekering zit de buitenland dekking tegen de lokaal geldende normen. Bekend voorbeeld: er wordt vergoed wat het in een Oostenrijks staatsziekenhuis zou kosten, niet de absurde bedragen van de privé klinieken.

Dus:

  1. check elk jaar de ziektekostenpolis op de buitenland dekking, het is verstandig om gedekt te zijn tegen de lokale normen.
  2. check de ongevallen/reisverzekering op met name offpiste dekking, de ambulance wordt in de ziektepolis vergoed, de redding van de berg naar de ambulance is voor de reisverzekering.
  3. laat je na een ongeval niet vervoeren naar een dure privékliniek maar naar een normaal staatsziekenhuis, tenzij je graag een paar duizend Euro bij wilt betalen. De zorgpas is geen ongelimiteerde creditcard.
Volgzaam type (off-piste mits berggids).

nog geen ernstige dingen meegemaakt, maar om de diefstal van men spulle tegen te gaan neem ik altijd een fietsslot mee, best handig als je iets gaat eten met kameraden op de piste hier kan namelijk zeer veel gerief aan en het is goedkoop ;)

ben zelf ook al meermaals bestolen geweest. Welk slot nemen jullie juist om je ski’s vast te locken? of heb je een linkje?

thx!

@Bert: ik heb voor mijn snowboard een slotje van Burton gekocht. Merk is eigenlijk nietszeggend voor dit slotje. Heb er menig andere plakker op gezien. Werkt met cijfercombinatie. Gewoon door de binding steken en ergens aan vastmaken.

@Noldy
Die van Burton (of de andere plakmerken) is ook niet echt kwaliteit. Dun pieldraadje, slot zelf kan vrij makkelijk dichtvriezen (weet ik uit ervaring). Ik heb er nu één van Dakine, die is dikker, ziet er solider uit en voelt beter aan.

Overigens heb ik die burton doorgeknipt toen deze vastgevroren zat. Voor een vol terras mijn board niet losgekregen. Vervolgens naar de lift gelopen en gevraagd om een kniptang. Teruglopen, losknippen en board meenemen en geen haan die er naar kraait. Geeft ook wel weer aan hoe men tegen dit soort acties aankijkt.

1e wintersport: snowboard werd gejat
In jaren erna: 1x blinde darm bij iemand in gezelschap, eerst in prive kliniek met goedkeuring verzekering, daarna per ambu naar ziekenhuis. Ook ons verlengde verblijf werd vergoed.
En 1x red bull vergiftiging bij iemand in gezelschap. Erg gevaarlijk bleek. Werd dan ook per helicopter afgevoerd (na boarden vanuit poeder naar restaurant). Wij drinken nooit meer powerdrinks na matig ontbijt en te verwachten zware inspanning.
Verder wel geassisteerd bij allerlei ongevalletjes van wildvreemden.
Met auto nog nooit problemen gehad (touching wood now).

Vergeet ook niet dat geen enkele zorgverzekering je (met bijv. een gipsvlucht) naar huis zal brengen, daar heb je toch echt een reisverzekering (mét wintersportdekking!) voor nodig.

Verder:

  • een basisverzekering dekt 1x NLs tarief (kostendekkend in staatsziekenhuizen, zeker niet in een privé kliniek).

  • Vraag van tevoren een EHIC aan (http://www.ehic.nl), met dit pasje word je in elk staatsziekenhuis geholpen en hoef je nooit zelf te betalen.

  • Bel je alarmcentrale zodra je in het ziekenhuis beland (tel.nr staat achterop je pasje). (zowel je reisverzekering als je zorgverzekering heeft een alarmcentrale, je hoeft er maar 1 te bellen).

Kortom: neem een reisverzekering met wintersportdekking, of je nu aanvullend verzekerd bent of niet! Het kost je trouwens ook vrijwel niets zo’n reisverzekering…

Ik heb ooit als tip gekregen dat je het, als je offpiste gaat of in een door lawinegevaar gevaarlijker gebied gaat skieen, je je bluetooth van je telefoon aan moet zetten. Indien je dan onder de sneeuwligt, kunnen ze je altijd nog vinden… is mij ooit verteld, gelukkig nog niet getest ;)
Verder heb ik een kabelslotje voor mijn ski’s, werkt prima mijn inziens.

Afgelopen vakantie ben ik wezen skieen in Frankrijk, daar is onze rugzak met portemonnee’s en reisdocumenten, geld, pinpassen en credit cards gestolen. Aangifte gedaan en gebeld met de reisorganisatie, die beloofde dat ze ons hoe dan ook zouden helpen met geld. Na drie keer bellen van onze kant hadden ze nog steeds geen oplossing voor ons. Uiteindelijk is het goed gekomen, maar wil graag een klacht indienen tegen de reisorganisatie. Iemand ervaring hiermee?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie