Om met de deur in huis te vallen, de aangekondigde Franse sneeuw voor vrijdag gaat vies tegenvallen. Zoveel is nu wel duidelijk. Toch ziet het er grootschaliger helemaal niet slecht uit, integendeel. De langverwachte westcirculatie is er eindelijk, en vanaf zondag komen er alweer nieuwe storingen in de buurt die de West- en Noordalpen naderen. Het wordt alleen tijd dat de puzzelstukjes voor de Alpen nu eens wél op zijn plek gaan vallen. Kijk voor de achtergronden dit videoweerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bahhhh… Had zo’n goede hoop:(

Wederom een duidelijk video-weerbericht, complimenten daarvoor! Zonde dat het vrijdag niet lijkt te gaan gebeuren. Dan maar hopen op wat sneeuw in de week daarna.

balen balen balen…maar goed dat t dan volgende week maar gaat komen …

@Roel,

Iedereen praat over de ‘slechte’ weersomstandigheden en dat er tot nu toe weinig sneeuw ligt. Ook vorig jaar was het (vooral in het voorjaar volgens mij) een stuk warmer dat de sneeuw niet ten goede kwam.

Anderhalf á twee jaar geleden was er veel ophef in het nieuws over het broeikaseffect etc. Is het nou ‘toevallig’ dat het vorig jaar warmer was en daardoor de sneeuw slechter en dat er tot nu toe ‘weinig’ sneeuw ligt?

M.a.w.; is het broeikaseffect, de opwarming van de aarde duidelijk zichtbaar in de wintersport gebieden? Of moet dit in een groter (langetermijn van meer dan 50 jaar) geheel gezien worden? Ikzelf geloof namelijk niet zo in het broeikaseffect zoals dit door sommigen beweerd wordt. Ik denk meer dat er een soort van cyclussen zijn die ervoor zorgen dat het dan (bijv. 300 jaar) wat kouder is, en dan weer 300 jaar warmer en dat dit dan ook samenhangt met neerslag.

Zijn er dit soort trends te ontdekken? Of hoe kijken jij hier tegenaan Roel (en anderen)?

Mark dit is een site voor wintersport weer en niet voor broeikas onzin! Sorry voor mijn slechte humeur de planning was om zaterdag naar het zillertal te gaan. Maar na dit bericht word het hem niet meer :-(((

@Roel,

Mooi en duidelijk verhaal. Even m.b.t. dat "Noorderlicht", baart het jou geen "zorgen" met oog op de koude voor de komende winter(s)? Het is al bekend dat er op dit moment erg veel zonneactiviteit aanwezig is (en wellicht voor de komende jaren).

Verder is mijn credo toch: “schep 't en je hebt 't”. Dus ik spreek voor december gewoon uit dat het keihard gaat sneeuwen.

groet
Remco

@wouter81,

Beetje naïef om nu je wintersport in eerste week dec in het Zillertal te plannen… Zillertal met haar bergen ligt grotendeels aan de zuidkant. Ik bedoel dit niet verkeerd, maar kom op, wacht 1 maand (1e 2wkn van januari zit je ook spotgoedkoop), laat die bergen eerst ff afkoelen, want t/m heden is het veel te warm geweest, al zou er nu 20-30cm vallen, heb je in wezen nog bagger kwaliteit.

Verder hoop ik net als jij op een flink pak sneeuw van goede kwaliteit en wil ook niets lievers dan boarden en skiën.

Groet Remco

Leuk Roel dat je mijn logootje gedownload hebt:-)

@wouter81

Je hebt er duidelijk weinig kaas van gegeten… In het Zillertal kun je nu al op perfect skiën. Dat kan al ongeveer 2 maanden lang.
Maar als je niet de moeite neemt om dat even uit te zoeken, moet je inderdaad lekker thuis blijven.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Wie heb er nu gelijk Remco of Tomas

bedoel Remco of Thomas

@Mark. https://www.wintersport.nl/forum/topic/24969
Er zijn heus ook wel genuanceerdere ideeen over dit thema.

Remco waar kan je van af de zaterdag wel goed skien dan??? Gaat zeker niet om de prijs kan alleen die week vrij nemen en in januari alleen de laatse week.

wouter@Remco, je kunt momenteel alleen in gletsjergebieden skien,
Hier op de ite kun je vinden welke gletsjergebieden er in het zillertal liggen

idd is het een gok om begin december een wintersport te boeken maar als ik bv naar mezelf kijk dan is t bij ons onmogelijk om van half december t.m begin maart vakantie te krijgen… een week begin december en een week in maart is dan onze enige optie… ach als we in val thorens een paar pistes kunnen doen dan hebben we een mooie voorbereiding op de week in maart Les Arc…

Cees 2nd life, zijn er nog meer gletsjers dan de hintertux dan? Maareh ik weet het niet meer… 3 reacties 3 verschillende antwoorden.

precies wat ik gisteren ook al zei, het schuift steeds weer een dag op, nu zelfs al weer 2 dagen
de franse noordalpen hebben al sinds januari 2011 geen fatsoenlijke dump meer gehad!!

Excuus dat het camerabeeld in het filmpje blijft hangen, gaan we naar kijken.

@Remco en Marc, zowel zonneactiviteit als het broeikaseffect hebben (volgens sommige wetenschappers) invloed op de vorming van hogedrukblokkades. Het hangt er echter helemaal af wáár die ontstaan, en dat bepaalt uiteindelijk het weer in de Alpen. Ik maak me er voor de wintersport voorlopig geen zorgen om. Ik vind het alleen wel opmerkelijk dat een fatsoenlijke Nordstau het eigenlijk al een paar jaar laat afweten.

@Cees, welk logootje??

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

jacqie en ik zitten in het zelfde schuitje (wat zinkt)

In de GFS6u wordt het er niet beter op. Van de vrijdag neerslag is idd niks meer over. Maar ook de sinterklaas dump is vergeleken bij gisteren minder (korter vooral). Vanaf volgende week woensdag weer wat neerslagpieken maar dan meer aan de noordkant en lijken de beste papieren voor oostenrijk.

@wouter81
ga je ook naar VT dan?? ach ja, zwemkleding mee en we zullen toch wel iets kunnen doen?

Thomas

Inderdaad laat die @Wouter maar thuis blijven kom zelf al 25 jaar in het Zillertal. Ga zelf 9 december weer die kant op niet genoeg sneeuw gaan we naar de Hintertux gletser trouwens in mijn weblog van 26 november had ik het al over sneeuwval vanaf vrijdag 2 december.

Roel, waar kan ik die foto van het Noorderlicht op internet vinden? Zou hem graag als achtergrond willen gebruiken!

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

@Wouter beide
Op de gletcher kun je inderdaad prima skien, de rest van het zillertal is zoals Remco aangeeft niet het meest sneeuwzeker zo vroeg in het seizoen, zeker niet vergeleken met plaatsen als Solden etc.

Daarnaast gok ik dat Remco bedoelt dat de meeste hellingen op het zuiden liggen. Zoals hij het typt lijkt het alsof het gebied aan de zuidkant van de alpenhoofdkam ligt en dat is zeker niet zo.

Daarnaast is het afkoelen van de bergen niet zo nodig, de temperatuur onder de sneeuw wordt beide keren toch wel 0 graden.

Om je andere vraag te beantwoorden. Dat het vorig jaar warmer was en de sneeuw dit jaar een beetje laat is, zijn extremiteiten die zo nu en dan voorkomen. Er is een gemiddelde over tientallen jaren maar per jaar wijkt de situatie daar van af. Het is dus inderdaad toevallig, hoewel door het opwarmen deze situaties theoretisch wel vaker voor zouden komen.

Het is inderdaad zoals je zelf al aangeeft dat het broeikaseffect, even los van of je erin gelooft, op de langere termijn bekeken moet worden. Het gemiddelde verandert.

to ski or not to ski, thats no question

Wim dus jij zegt GAAN!!! En Die sneeuw op vrijdag op zaterdag nacht dan? Roel vertelde dat die niet kwam.

@wouter Wat betreft de gletchers. In het Zillertal zul je het moeten doen met de Hintertux waar het wel eens druk zou kunnen zijn. Maar het zal op alle gletchers druk zijn gok ik.

Overige Gletchers enigzins in de buurt zijn de Stubaier Gletcher en Solden. Maar afhankelijk van waar je zit is dat al snel een aardig eindje rijden, tenzij je nog moet boeken natuurlijk.

@jacqie Ik denk dat hij bedoelt dat jullie in hetzelfde schuitje zitten qua moeten boeken in bepaalde periodes.

to ski or not to ski, thats no question

@Simon jij verwoord het perfect. Maar toch leuk om alle reacties te horen. (die heel verschillend zijn)

… duimen duimen, 9 dec komen wij aan in neukirchen… even een sneeuw dansje doen dan maar.
Anders hebben we altijd Kaprun nog :)

@Thijmen, als je een mailtje stuurt naar roel[at]wintersporters.nl mail ik je de foto terug.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie