Sneeuw nu ook voor de Zuidalpen?

Roel op 28 november 2011· 40 reacties

null
Goede condities nu nog alleen in het hooggebergte zoals in Zermatt (CH).

Het wordt ongemeen spannend dit weekend. Zeker is de sneeuw voor Frankrijk en Zwitserland, voor Oostenrijk plaatste ik gisteren al een groot vraagteken en dat is nog steeds zo. Italië kon weleens de lachende derde worden. Hieronder de details.

Droogste november
We hebben wekenlang opgescheept gezeten met hogedruk die iedere sneeuwvlok tegenhield. Oostenrijk beleeft hierdoor de droogste november sinds het begin van de metingen in 1858. Gemiddeld over het land viel 2 procent van de normale hoeveelheid neerslag. In Innsbruck is sinds 20 oktober geen drup neerslag gevallen. Zo’n lange periode zonder neerslag heeft de stad nog nooit gehad! Aan die droogte komt nu een eind.

null
Winters landschap in Prägraten, Virgental (O). Niet van de sneeuw maar van de rijp doordat de zon nauwelijks nog boven de bergen uitkomt.

Hogedrukgebieden laten volledig de touwen vieren en lagedruk vult het gat. Vrijdag bereikt een eerste storing de Franse Alpen waar het vanaf 1200 meter flink gaat sneeuwen. Daarna volgt, in wat mindere mate, de rest van het Alpengebied.

Gisteren haalde ik de mogelijke vorming van een Genuadepressie boven Italië aan, die optie wordt steeds reëler als we de verschillende modellen vandaag beschouwen. Mogelijk zaterdag al zwiept de ergste neerslag over naar de Zuidalpen waar het van Livigno tot aan Osttirol intensiever kan gaan sneeuwen. Dit is echter niet zeker. Er is nog een kansje dat de sneeuw zich meer op het noorden van vooral Zwitserland fixeert maar dan moet dat Genualaag wel van de kaarten verdwijnen. Ik hou het vooralsnog op het volgende:

Oostenrijk
Tot en met donderdag vrij zonnig en zeer zacht. Op 2000 meter is het nog 5°C. Vrijdag vanuit het westen toenemende bewolking en enige sneeuw vanaf geleidelijk 1200 meter. De grootste hoeveelheden zijn waarschijnlijk voor de Arlberg. Zaterdag een rustpauze met wat zon maar in Osttirol en Karinthië mogelijk sneeuwval. Daarna sterk wisselvallig met naast zon buien, vanaf 1500 meter als sneeuw. We kunnen (nog) niet spreken van een dump.

Zwitserland
Aanvankelijk zacht en vrij zonnig. Vrijdag vanuit het westen sneeuw, mogelijk flinke hoeveelheden tot een halve meter. Zaterdag even wat rustiger, vanaf zondag liggen er nieuwe storingen klaar. Wisselende sneeuwgrens tussen 1000 en 2000 meter.

Frankrijk
De eerste dagen vrij zonnig, droog en zacht. Vrijdag flink wat sneeuw, wel zijn de hoeveelheden ten opzichte van gisteren teruggerekend tot maximaal een halve meter hogerop. Zaterdag tijdelijk rustiger met wat zon onder zwakke hogedrukinvloed. Vanaf zondag weer toenemend wisselvallig met geregeld sneeuw. Sneeuwgrens varieert tussen 1000 en 2000 meter.

Italië
Tot en met vrijdag overwegend droog, daarna meer bewolking en zaterdag onder invloed van een ontwikkelende Genuadepressie toenemende kans op sneeuw. Sneeuwgrens omstreeks 1500 meter. Daarna aanhoudend wisselvallig, hoeveel sneeuw waar valt is nog niet te zeggen.

Spannend
Onzekerheid troef dus, niet in grote lijnen want die wisselvalligheid staat vast! Wel waar vanaf zaterdag de meeste sneeuw gaat vallen. Zeker is dat Frankrijk vrijdag sneeuw gaat zien en dat het wisselvallige weer ook begin volgende week nog voortduurt. Mocht het in eerste instantie dus niet lukken in bijvoorbeeld Oostenrijk, dan zijn er begin volgende week opnieuw kansen. Updates zijn er weer via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Pfoe, het blijft dus weer spannend. Hoop na het teleurstellende seizoen van vorige jaar deze kerst wel met veel sneeuw door te brengen. En we gaan al over 3 weken!

Mooi! Gaat de winter eindelijk beginnen!!

Acht voorlopig ben ik al heel blij met de storingen waar het dan ook valt. Later gaan we wel weer zeuren waar in Oostenrijk het moet gaan vallen ;-) p.s soms logt hij vanzelf uit heel irritant!

Seriously snow addicted family!

Eindelijk! Gooi die drie valleien maar vol met poederrrrr:)

life is a beach, or a pile of snow

Jammer dat je nooit iets door geeft over Zuid duitsland bv over Oberstaufen/Steibis ook daar zijn mooie ski gebieden

Hoeveel cm is er nodig om een piste te kunnen openen?

Het zwaartepunt van de neerslag ligt steeds een dagje verder lijkt ook wel. Net nog even het ensemble van de GFS 0.00 gecheckt bij 2 prikpunten (Portes De Soleil en Val Thorens). Zijn echt geen dump hoeveelheden, ook van een (nordwest)stau kan je toch nauwelijks spreken. Even de GFS 06 afwachten, die druppelt nu binnen.

komt t dan toch nog goed in les 3 vallees…komend weekend moet een groot deel van het gebied open gaan maar ik zie alleen maar groene pistes…

De sneeuw gaat dus komen:) @Frank: de hoeveelheid sneeuw die nodig is om te kunnen skien is afhankelijk van de ondergrond. In veel (hoger gelegen) Franse gebieden met een ondergrond van stenen is veel meer sneeuw nodig dan op een alpenweide van gras in Oostenrijk bv.

Ziet er redelijk goed uit voor Val Tho dus, ga er op 1 Januari heen…

Bergfex geeft de afgelopen week dan weer wèl sneeuw, dàn weer niet…het is idd ècht spannend.

mama on a mission in the snow

heb nog krappe 3 weekjes te gaan voor weekendje VT. Blijft spannend.

In de GFS 6u zelfde beeld. Geen echte dumps maar wel aanhoudende sneeuwval vanaf vrijdagmiddag en de hele week er na. Vooral op sinterklaas(dag) lijk het redelijk los te gaan in de westalpen. Al met al goede vooruitzichten.

Hatsikidee…de ene cliff hanger na de andere.

Roel, ik trek het niet meer !

Nog een dikke 6 weken te gaan en we kunnen vertrekken

Greetz

@ Roel
Wat gebeurt er na volgende week bijvoorbeeld Roel ?? Is dit echt de inval van de winter, of zijn er nog twijfels ??

Ben vanaf volgende week in het Kleinwalsertal (Arlberg) en zie dat ik de komende week flink aan de schop moet om sneeuw te ruimen.
Ons huis staat op 1200 meter hoogte. (http://www.mittelberg.org)

@Izaak, de GFS 06u vind ik toch behoorlijk dumpachtig voor Frankrijk.

@Peter, ik snap dat je dat graag wil weten, mijn wedervraag is wat je verstaat onder winter :)? Voor een sneeuwtapijt tot in alle dalen van Frankrijk tot in Oostenrijk komt het nu nog niet. Vooral voor Oostenrijk moeten de kaarten daarvoor toch wat beter worden. En het mag een tikkeltje kouder.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel

Hoe hoog verwacht je dat de sneeuwgrens komt dan volgende week?

@Roel,

Idd, zelfs de eerste sneeuwval in Nederland op de 06u GFS.

zie net dat in Flachau komend weekend ook op zaterdag een 'dumpje’komt kan dat nog veranderen Roel?

Ik houd ook je twitters bij. Betekenen deze voorspellingen dat bijvoorbeeld het Zillertal verstoken blijft van verse sneeuw voorlopig?

Wij gaan de 17e naar Gerlos. Als ik de berichtgeving zo lees komt daar weinig sneeuw. Is het niet verstandiger om om te boeken?

in het voorjaar hadden we in nederland ook droogte en toen volgde er die natte zomer en nu weer droogte in het najaar, nu maar hopen dat de winter weer van de koude vochtige wordt,
maar was het in de alpen in het voorjaar ook droog? of was dat toen alleen in nederland? maand maart/mei dacht ik

Was ook droog…

@allen, iedere modelrun zal de komende twee dagen nog anders uitvallen. Ik zou me niet teveel vastpinnen op één model, laat staan op één run (GFS heeft er vier per dag) ;)

@Rick, maak je nog niet teveel zorgen over 17 december. Er kan nog zoveel gebeuren tot die tijd

@Cees, het voorjaar in de Alpen was inderdaad droog, zacht en zonnig. De weinige sneeuw smolt extreem snel.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Warth-Schröcken hoeveel zou er daar vallen?

Vraagje aan Roel:
Hoe serieus zijn de 7-daagse voorspellingen eigenlijk te nemen? https://www.wintersport.nl/dorpen/val_thorens/weersverwachti…

Volgens deze voorspellingen blijft het vrijdag droog en gaat het zaterdag 1 cm sneeuwen, maar op de kaarten (en ook in jouw weerbericht) is een heel ander beeld te zien.
Hoe zit dit precies?

Bedankt Roel, ik weet dat jij niets aan het weer kan veranderen maar het leest plezant en eindelijk begin ik ook een bettje de invloed te wnappen van hoge -en lage druk gebieden. Thanks

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie