Pitztal: kinderoase in Hochzeiger (II)

Roel op 25 november 2011· 16 reacties

null
Hochzeiger, een skigebied waar niet veel Nederlanders komen. © Hochzeiger Bergbahnen

Eerder deze maand berichtte ik over mijn reis in maart naar het Oostenrijkse Pitztal. Toen ging het vooral over de Pitztaler gletsjer en het skigebiedje Rifflsee, in dit tweede deel behandel ik het vrij onbekende skigebied Hochzeiger helemaal vooraan in het dal.

Beginners en kinderen
Hochzeiger, het thuisgebied van de Oostenrijkse skiheld Benni Raich, ligt in hetzelfde Pitztal maar staat eigenlijk helemaal los van de gletsjer. Het is niet alleen bijna drie kwartier rijden vanaf de gletsjer maar het staat ook qua organisatie grotendeels op zichzelf. Hochzeiger is vooral gericht op gezinnen met kinderen. Bijna alle faciliteiten staan in dienst van de jeugd zoals uitgebreide opvangmogelijkheden, een heus kinder-snowpark voor de eerste tricks en een kinderrestaurant.

De dalafdaling is voor kinderen prima te doen, ik heb zelden zo’n brede rechttoe rechtaan piste tot helemaal beneden gezien. Het dalstation ligt trouwens niet helemaal in het dal, de liften beginnen pas op 1450 meter hoogte iets boven het plaatsje Jerzens. Het gebied ligt in een vrij droge regio maar de ‘instaphoogte’ in combinatie met 66 sneeuwkanonnen zorgt meestal voor genoeg sneeuw. Het hoogste punt ligt op 2450 meter.

null
© Tourismusverband Pitztal

Hochzeiger heeft 54 kilometer piste. In gesprek met Hansjörg Wohlfahrter, sinds 1983 hoofd van het gebied, wordt me snel zijn visie duidelijk. Het gaat de man niet om uitbreiding maar om kwaliteit. Ook vooral weer op het vlak van beginners en kinderen. Het heeft het skigebied inmiddels twee onderscheidingen opgeleverd.

Wild van de Zirbe
Of je het nu leuk vind of niet, overal in Hochzeiger kom je in aanraking met de ‘Zirbe’. Een bijzondere naaldboom die hier veel voorkomt en onder andere als bouwmateriaal wordt gebruikt. Je herkent het hout aan de bijzondere geur die het verspreidt en waarvan de geleerden beweren dat het een heilzame werking heeft. Sommige hotels richten er hun wellnessgedeeltes zelfs mee in.

null
De Zirbe: een naaldboom met typisch afgeronde toppen. Zichtbaar is ook de nieuwe Zirbenbahn.

De Zirbe plant zich voort door de plaatselijke ‘Zirbengratsch’, een vogel die de noten over het gebied verspreidt. Ze zijn hier zo wild van de boom dat de pronkjuweel van het gebied, de Panorama-Abfahrt, een paar jaar geleden is ontsloten door een gloednieuwe lift met de naam, hoe kan het ook anders, Zirbenbahn. Alleen jammer van de felgekleurde beschermingskappen die afsteken tegen het fraaie berglandschap.

Op de Panorama-Abfahrt waan je je op een landingsbaan met een fantastisch uitzicht op de Fernpass, de stad Imst en het Inntal. Voor de waaghalzen biedt de Zirbenfall een alternatieve route omlaag, over 150 meter 80% omlaag. Dat zijn de uitdagingen dan ook wel, de rest van het gebied is eenvoudig en na een weekje skiles zijn de pistes voor bijna iedereen goed te doen.

Tanzalm
Rodelen kun je vanaf de Tanzalm op 2000 meter hoogte. Aan deze berghut annex restaurant/pension zit een apart verhaal. Er verblijven namelijk ook veel koeien. Er loopt een grote ondergrondse buisleiding vanaf de stal helemaal naar het dal zodat de melk linea recta in vrachtwagens kan worden gepompt. Eenvoud dient de mens!

null
De Tanzalm ligt niet ver van het middelstation op 2000 meter hoogte.

Het past een beetje in het plaatje dat ik van dit gebied heb gekregen. Doe niet te gek maar haal het maximale uit wat de omgeving jou te bieden heeft. In Hochzeiger hebben ze dat aardig begrepen.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Leuk verhaal Roel! Vooral dat van die koeien, grappig…

Mooi verslag! Ik vind de nieuwe stoeltjeslift juist wel mooi staan op de foto.

Serfaus, Fiss, Ladis en Doppelmayr-fan

Ja, ik ben hier een keer geweest en het was zeker de moeite waard!

Verreweg mijn meest favoriete wintersport gebied, goede pistes,geen wachttijden, gezellig en je raakt elkaar nooit kwijt door het centrale mittelstation.

Wij zijn hier geweest met onze 2 kinderen 6 en 8, echt beste skischool die ze hebben gehad, skileraren waren er altijd voor de kinderen en straalden altijd plezier uit.
Leuk is ook dat de kinderen middags eten in het bergrestaurant op ca. 2200m hoogte, dus je hoeft tussen de middag niet helemaal naar beneden.

Ook leuk is dat de dalafdaling eigenlijk helemaal niet zo hard geplaneerd is. De min of meer natuurlijke coupes blijven mooi in de piste wat voor een leuke afwisseling zorgt voor kids & volwassenen die zich ook op een gewone "straight ahead captain" piste willen amuseren.

ik bewaar deze bij mijn favorieten leuk dat van de kinderen, wel jammer dat het dorp zo laag is. Een wit dorp verhoogd imho wel de sfeer

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey:
Het dorp dat bij het skigebied hoort is eigenlijk in twee gesplitst. Eén deel, direct aan de liften, bevat in hoofdzaak hotels. Meestal relatief prijzig alhoewel er nog wel de nodige deals te maken zijn. Eigenlijk is het er niet direct het meest gezellig om te verblijven, tenzij je een goede sfeer in het hotel treft. Buiten de hotels is er niet bepaald veel aan alhoewel de paar restaurants boven blijkbaar wel iets meer aan het aantrekken zijn.
Een tweede deel met meer kleinere hotels, appartementjes, woningen, etc dat een paar honderd meter lager ligt. Goedkoper, maar inderdaad, iets minder sneeuwzeker. Gezelligheid kan je daar zeker ook buiten je kamer/appartement vinden.

Ik ben hier ook geweest, inderdaad niet een groot skigebied maar het mooiste vind ik wel dat het hier niet heel druk is. Lekker rustig is wel zo fijn tijdens een vakantie.

ik zocht nog een kleinschalig gebied voor de laatste dag van het skiweekend eind januari, maar ik denk 'm gevonden te hebben…:)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Goede keus Ferdinand! Ik ben hier ook geweest en alles was er gewoon perfect geregeld.

Die oranje kappen zijn inderdaad wel een beetje overdreven.
Ze zijn bedoeld om bij slecht weer toch een zonnig en warm gevoel in de lift te krijgen. Dusss…

Don`t eat yellow snow

Zeker de moeite voor een dag:

  • beginnen op de zwarte Rotmoos (up & down & up … en herhalingetje down & up)
  • verdergaan langs de Zollberg (down & up & down … kan je ook rustig herhalen, er is wat variatie mogelijk)
  • doorsteken naar de dalafdaling nadat het grootste deel van het volk de hochzeigerbahn heeft overbelast(down & up)
  • doorsteken naar Kalbemalmafdaling (up langs de panoramabaan & down)
  • de zwarte zirbenabfahrt meepikken (down & up)
  • herhalingetje doen … (down & up)
  • en voor de middag de panoramaabfahrt meepikken (down) tot aan de Stalderhütte

namiddag vrije variatie op het thema :)

Hier zitten een paar kenners dat lees ik wel. Het is niet te vergeten ook heel goed aan te rijden, dan moet het op de Fernpas alleen niet te druk zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Maar de Fernpas is ook te omzeilen met een paar achterafweggetjes waar in een droge periode de poorten niet dicht zijn :-) (en je een beetje hoog op de poten staat :p)

Afgelopen januari 2011 zijn wij hier geweest en aankomende januari 2012 gaan we weer.
Het is voor de kinderen een super leuk gebied. Je kan er lekker roddelen over een baan van 6 km.
Skilessen zijn super voor de kinderen.
Geen groot gebied, maar voor ons "oudere" met redelijk wat ski en board ervaring ook een leuk gebied!

Knus skigebiet. Super geprepareerde afdelingen en sneeuwzeker. Nauwelijks wachttijden. Relatief goedkoop. Skipas, eten en appartementen zijn allemaal betaalbaar. Voor kinderen tot 10 jaar is de skipas gratis.
Wij gaan komende winter voor de 8e keer naar Hochzeiger. Kinderen zijn dan 13 en 15 jaar. En zijn nog steeds niet uitgekeken op het skigebied.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie