Waarschijnlijk sneeuw, maar waar precies?

Roel op 25 november 2011· 63 reacties

null
Blauwe lucht en kunstsneeuw in Hauser Kaibling (O).

Het wordt spannend, dat is een ding dat zeker is. De kans op een weersverandering met sneeuw ten opzichte van het zouteloze weertype nu is 70-30, maar ik kan jullie nog steeds geen duidelijkheid geven wat er vanaf woensdag precies gaat gebeuren!

Modellenoorlog
Laten we het probleem maar meteen beet pakken. Zoals jullie weten zijn er meerdere modellen die berekeningen maken voor de lange termijn. Gisteren gaf ik het verschil aan tussen de prognoses van GFS en ECMWF. In die situatie is vrijwel geen verandering gekomen, en een derde model komt doodleuk met een nieuwe ‘Yana’.

Vandaar dat ik vandaag geen uitsplitsing per land maak, maar per scenario. Dat geeft wat meer gevoel voor de ontwikkelingen.

null
Op de gletsjers, zoals hier in Stubai zijn de condities nog altijd goed.

Scenario GFS: Südstau
GFS gaat voor een uitzakkende depressie tot over de Golf van Biscaye. Dat veroorzaakt een aantrekkende zuidelijke stroming en een opkomende südstau vanaf woensdag. Dat geeft veel sneeuw vanaf circa 1500 meter in de Zuidalpen, vooral in de Zuidfranse en de westelijke Italiaanse Alpen. Net als drie weken geleden profiteren grote Franse gebieden als Les Trois Vallées, Paradiski en Les Portes du Soleil hier nauwelijks van.

De Noordalpen komen in de föhn te zitten. De nulgradengrens ligt in Oostenrijk en Zwitserland op ongeveer 2500 meter en het blijft droog en zonnig.

Scenario ECMWF: Westcirculatie
ECMWF laat een heel ander beeld zien. Depressies zakken niet uit maar trekken van west naar oost over het noorden van Europa. Dat geeft een aanwakkerende westcirculatie, eigenlijk het gebruikelijke weertype in Europa. Vanaf donderdag dendert de ene na de andere randstoring tegen de Westalpen en Noordalpen.

Bovengenoemde Franse gebieden zouden dan juist een flinke dump gaan zien maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor de Oostenrijkse Arlberg. Grote delen van Oostenrijk en Zwitserland worden dan uiteindelijk wit met een naar 1000 meter dalende sneeuwgrens. De Italiaanse Alpen koelen af maar blijven droog en vrij zonnig.

Scenario ‘horror’
Het derde scenario geef ik maar even deze naam. Niet dat ik niet van zon hou, maar het laat het oninteressante zonnige en te zachte weer gewoon voortduren. Onder andere het minder bekende UKMO-model komt hiermee op de proppen. Ik acht dit scenario minder waarschijnlijk maar ik kan het gezien de voorgeschiedenis niet uitsluiten.

null
Wanneer is het tijd voor sneeuwruimen?

'Het is aan u
Dus weergoden zeg het maar. Het zou de gemoedsrust van velen ten goede komen als hier snel helderheid in komt. Ik heb zelf goede hoop dat we eindelijk die sneeuwwolken gaan zien, voor wie is nog even de vraag.

O ja, Serre Chevalier trekt zich niks aan van onze onzekerheid. Daar gaat een deel van het skigebied gewoon een weekendje eerder open ‘dankzij de natuursneeuw’ die daar een paar weken geleden is gevallen. Een slimme marketingtruc, concurrentie hebben ze van de sneeuwloze grote gebieden niet te duchten. Updates en nieuwe ontwikkelingen meld ik onmiddelijk via twitter.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Doe mij maar de Noordalpen :)

Spannend! Nu even hopen dat één van de positieve scenario’s part gaat spelen… We hunkeren naar neerslag in Innsbruck!

Hup ECMWF!! Ik heb GFS nooit wat gevonden, gekke Yanken, en UKMO helemaal niet ;-)

Hallo, we gaan met enkele beginnende skierss en borders naar le corbier (les sybelles) kan je zeggen hoe daar de situatie is of wat de verwachingen zijn tegen het einde jaar? thx

Volgens mij is het GFS model de afgelopen weken/maanden, de meest betrouwbare geweest. @Roel: klopt dit beeld?
Hopelijk zitten ze er nu naast en heeft ECMWF het dit maal bij het rechte eind.

Ik heb het vermoeden dat ecwmf gelijk gaat krijgen betekend wel herfst bij ons, maakt niet uit hebben de windsurfers ook nog wat, wat het is nog niet veel geweest dit jaar. Laten we duimen voor de westcirculatie

Go ECMWF!!!

Garanties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst… Maar wie heeft het het meest bij het rechte eind?

He Roel, is er iets te zeggen over de lange termijn verwachtingen voor de franse alpen? Zeg maar rond de jaarwisseling.

ECMWF model maar doen dan! Veel sneeuw in de noordalpen gewenst!

Zullen we nu dan maar ook alle heiligen aanroepen?!?

Lieve Sint en Piet,

Ik ben inmiddels een zeer verwend kind.
U hoeft mij echt niet meer te verrassen,
met sokken, cd-bonnen of stropdassen.
Ook hoeft u dit jaar niet in mijn schoorsteen te passen.

Eigenlijk heb ik maar 1 wens, lieve Sint en Piet
Een mooie sneeuwdump in onze geliefde Alpengebied!

@Chris/Jeffrey, er is geen ‘beste’ model. Ook de laatste weken niet, maar GFS is wat misleidender omdat die veel meer informatie geeft. Je bent dus eerder geneigd die te volgen.

@Anoniem/Rutger, vooruit kijken naar het eind van het jaar is te ver vooruit. Je ziet hoe onzeker het volgende week nog is, over de jaarwisseling is nog geen zinnig woord te zeggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Go ECMWF! Mep die sneeuw op de Franse noordalpen!

Op andere site met weersverwachtingen sneeuwhoogte.nl is er ook gematigd optimisme voor een omslag omstreeks 1 december

Snow-forecast geeft voor Val tho vanaf woensdag een dikke 40cm sneeuw aan tot en met zaterdag… HOPE SO!!!

Laat die omslag maar komen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het in december wel zal keren.

Vreemd, bij mij geeft de GFS run ook een enorme dump aan de noordkant op 2 december, door het Azorenhoog. Temperaturen blijven wel te hoog voor de tijd van het jaar…

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Excuses, 5 december.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Zou het nu zo zijn dat ik Apfelstrudel eet in Nederland terwijl het bij mij keihard gaat dumpen? Dan wordt de keuze moeilijk ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier, dan ga je samen met mij eerst webcams kijken op 1 december. Weet je ook hoe dat voelt ;)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Rogier, er is vergeten te zeggen, dat diedump dus pas NA de geplande sneeuwdans komt.

doe mij maar een metertje in trois vallees.

@Rogier, dan weet jij ook eens hoe wij ons altijd voelen als jij weer eens een flinke dump voor je kiezen krijgt terwijl wij ons alleen maar kunnen verlekkeren aan jou filmpjes :-)

(Het is je gegund hoor)

@ Allen, ach zaterdagochtend sta ik alweer in de sneeuw hoor, met de apfelstrudel kruimels nog op mijn lippen ;-)

Click. Click. Peace

Ik kreeg al bijna medelijden maar begrijp dat dat niet nodig is :-)

Gooo EMCWF! :D lekker veelllll.

Serfaus

hallo wij gaan naar albiez montrod kan je me zeggen of dit de noord of zuidalp is alvast bedankt

en we zijn ook nog steeds aan het wachten op sneeuw in Zweden sälen, stöten. ook daar proberen ze nu maar wat sneeuw te krijgen met grote partijen sneeuw kanonnen. Maar wat die aan sneeuw spuiten smelt de volgende dag gewoon weer weg. Dus nog ff in spanning en maar hopen dat er rond de kerst op zijn minst een metertje ligt.

Go Zuidalpen!

UKMO sucks, ene model met zo’n naam gaan we niet serieus nemen. Westcirculatie, dan motten we hebben…

Roel, al eens er aan gedacht een boek te gaan schrijven ? Ik denk dat jij zelfs van het telefoonboek een spannend verhaal kunt maken.

Keep up the good work !

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie