Koude en koude

Rogier op 02 december 2010· 22 reacties

null

Ik vraag mij al jarenlang af hoe het komt dat koude in Nederland altijd kouder voelt dan in de Alpen. Als ik in Nederland ben heb ik het koud bij 8° terwijl ik al toerskiend soms in een t-shirtje omhoogloop bij -5°. En zeker nu het enkele graden vriest in Nederland, is het meteen duidelijk hoe koud dit voelt… Hoe komt dit?

Waterkoud
In Nederland is de luchtvochtigheidsgraad vaak vele malen hoger dan in de Alpen. Dat is simpelweg te zien aan de kleur van de hemel in de Alpen, deze is diepblauw (weinig vocht in de lucht). Omdat de lucht droger is voelt deze minder koud aan dan in Nederland. In Nederland is het zoals gezegd snel ‘waterkoud’.
Op dagen dat het druilerig weer is in de Alpen, in de herfst, is de luchtvochtigheid soms ook stukken hoger en dan merk je het meteen dat het kouder aanvoelt dan het normale weer.

null

Zon
Wat ook meespeelt, in ieder geval op zonnige dagen in de Alpen, is dat de zon op hoogte meer impact heeft. En relatief sterk is (daarom verbrand je ook zo snel in de Alpen). Nederlandse winters zijn kenmerkend door hun ‘waterige’ zonnetje, terwijl in de Alpen het soms goed toeven is in de zon, terwijl de lucht temperatuur ver onder het vriespunt zit

Schraal
Maar die lage luchtvochtigheidsgraad in de bergen kan ook juist voor een ‘schraal’ gevoel zorgen. Op zeer koude dagen, en zeker als er ook wat wind staat kan het in de Alpen natuurlijk hartstikke koud zijn, een snijdende droge en schrale koude. Maar daar is (vind ik) makkelijker op te kleden dat op de vochtige koude van Nederland.

Hebben jullie dat ook, dat het in Nederland kouder aanvoelt dan in de Alpen tijdens wintersport met dezelfde temperaturen? Ik ben benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ervaar ik ook wel, maar het heeft ook te maken denk ik met de kleding. Ik doe nu wel dezelfde jas aan als ik ga snowboarden dan als ik hier in de winter iets doe, maar ik heb bv geen skibroek aan en dat heb ik gisteren gemerkt toen ik door een sneeuwbui heen moest aan -6 :-)! ook de handschoenen die je draagt zijn meestal minder dik dus deze helpen zeker het koude gevoel te versterken!

Datzelfde merk ik dus ook in de zomer. 35 graden in NL is minder relaxed dan in F of E.

Heeft veel te maken met de luchtvochtigheid.
Als de lucht vochtig is, zoals meestal in onze lage landen,
dan zal je de kou erger ervaren dan een koude droge lucht!
Omgekeerd evenredig.
Als in de zomer de luchtvochtigheidstemperatuur hoog is, zal je de hitte ook erger ervaren!

Ik ben koukleum pur sang (in Nederland), maar in Oostenrijk heb ik in al die jaren dat ik ski slechts éénmaal echt koud gehad. Ik draag zelfs niet eens een muts.Dat was in een kloof van het ene naar het andere skigebied. Daar tussen in woei een vreselijk koude snijdende wind die je vingers deed afvallen na enkele minuten. De adem stokte je in de keel. Moet zeggen dat het toen -26 !!! was. Die dag heb ik op de piste een warme muts aangeschaft en daaroverheen nog mijn capuchon van mijn ski-jas gedaan. Kun je nagaan! Je kunt je er makkelijker op kleden dan die vochtige kou hier. Dat trekt in je botten en je lijf. Terwijl een dikke muts en warme onderkleding in Oostenrijk wonderen doet.

Plus het grappige feit dat we in de alpen netjes skiondergoed aantrekken onder onze (ski)broek, en dan hier in NL weer gewoon in spijkerbroek op de fiets zitten…want je hebt dat idee dat skiondergoed in NL niet nodig is, want dat is toch iets specifiek voor de wintersport? Onlogische, maar wijdverbreide gedachte, en dan krijg je het wel koud ja!

Persoonlijk denk ik dat de wind ook een verergende factoor is, ik woon nu al ruim 13 jaar in de bergen en zo goed als geen wind overdag (behalve dan als de Föhn waait), maar als ik in Nederland ben dan heb ik het idee dat het altijd koud is (zelfs bij 15°C) vanwege de wind. Terwijl ik bij een flinke -15°C en mooi weer niet eens mijn handschoenen uit de kast haal, behalve om te skieen natuurlijk.

Was het maar enkel door de kledij.
Neen, het is simpel en niet simpel.

De formule voor de gevoelstemperatuur (G) op basis van JAG/TI-methode luidt:

met temperatuur T in °C op 1,50 meter hoogte en gemiddelde windsnelheid W in de afgelopen tien minuten in m/s op 10 meter hoogte (conform de internationale afspraken voor de meting van luchttemperatuur en windsnelheid). De windsnelheid wordt met de machtsfunctie (^0,16) herleid van de windmeting op 10 meter hoogte naar de wind op 1,50 meter hoogte.

Begrijp je ?
;-))

Vrouwen hebben het altijd sneller koud dan mannen, dat komt door de anatomie. Waar wat is ‘het koud hebben’ precies? Ik draag alleen zomer-spijkerbroeken, ook nu en ook op wintersport, met daarop een shirtje en de snowboardjas. Ik heb het bijna nooit koud, het is ook maar net wat je gewend bent en hoe snel je toegeeft…

Rogier je hebt gelijk over die luchtvochtigheid. Een beter voorbeeld kan ik niet geven aan de hand van de luchtvochtigheid in een sauna. Als je daar even snel een paar scheppen water over de kolen gooit, "hecht" de warmte veel sneller aan je lichaam. Datzelfde geldt voor kou natuurlijk ook. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar de jaarcijfers van de luchtvochtigheid van Nederland vs. Oostenrijk/Frankrijk

Daarnaast denk ik dat de bergen ook een bepaalde beschutting bieden bij een krachtige wind. Als je boven op een top van een berg een storm mee maakt, zoek je ook razendsnel de luwte van de berg op. In Nederland is alles vlak dus heeft de wind vrij spel.

Als laatste (Rogier) kan iemand mij uitleggen waarom je het woord "KOUDE" ipv kou gebruikt, klinkt zo raar :-)

Wat zou ik graag de kou in de Alpen een hele winter lang willen ervaren!
Helaas woon ik in Zaandam… :-(

Grappig dit. Ik heb het nog nooit zo koud gehad als de afgelopen dagen in Nederland.

Het is gewoon heerlijk in de bergen :-)

When life gets too complicated.... SKI

@bartP

Ja klopt, je kan ook bijna niet je handschoenen uit doen, die voelen binnen enkele knetterkoud aan.

Ben een keer onderkoeld geweest… bij +3 graden.(en wind, en veel regen, in mijn mountainbike-pak waarin je het sowieso goed koud in hebt)
Eergister was het -4 en waaide het, het voelde als -16.
Gisteravond was het -7 en windstil. Heerlijk, nergens last van.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

een klein stuk fietsen en ik had het ENORM koud, terwijl ik me toch warm had aangekleed(muts,sjaal,handschoenen). Als ik aan het boarden ben in Oostenrijk dan heb ik op lekkere dagen slechtst een thermoshirt en trui aan, en anders een jas en t-shirt.
Toch raar dat verschil.

In de alpen heb je natuurlijk ook wel koude winden, maar hier heb je aan de kust (den haag) echt snijdend koude oosten winden. En je schoenen zijn belangrijk he! Vanuit je voeten word je hele lichaam warm, in de alpen heb ik dikke snowboardschoenen aan, terwijl ik hiernog loop op mn zwarte adidasjes!

En het prachtige toneel van witte bergen, maakt je ook warm van binnen!

Wat doen jullie allemaal ingewikkeld? De verklaring is eenvoudig: als het in NL koud is dan doen we niets, gaan we lekker op de bank zitten en stoken de verwarming hoog op… Buiten is het dan koud, nogal logisch :-)

In de Alpen gaan we ineens allemaal actief doen, de hele dag! Daar krijg je het vanzelf warm van ;-)

Heel herkenbaar!

Klopt, dat het in Nederland veel kouder aanvoelt. Ook al is dat moeilijk uit te leggen aan niet-wintersporters.

Mee eens :)

In de alpen heb je het vaak niet koud als de zon schijnt, komt ook door de zonnekracht natuurlijk/

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie