Alpenweerpraat: tussen nordstau en warme regen

Roel op 02 december 2010· 20 reacties

null

Als we puur naar deze week kijken moeten we eigenlijk alleen maar dankbaar en blij zijn dat de winter al zo vroeg de basis heeft gelegd voor het nieuwe seizoen. Bijna overal ligt voldoende sneeuw, vaak tot in de dalen zoals, het is ijskoud, en tussen de sneeuwbuien schijnt de zon. Zelfs hier op 734m in het Bregenzerwald ligt een dik pak sneeuw.

Gevecht zacht en koud
Het onbehagen zit hem in de komende week waar de modellen nog steeds geen vat op krijgen. Ter illustratie even het laatste ensemble voor München. Aan de onzekerheid vanaf 5 december is bij GFS ten opzichte van gisteren nog weinig veranderd.

null

We moeten er eigenlijk niet aan denken dat al dat moois wat nu in de dalen is gevallen binnen een paar dagen wegsmelt. Dat risico is wel aanwezig. Laten we beginnen met maandag. Een depressie ten westen van Portugal stuurt met een zuidwestenwind een portie zachte lucht richting Franse Alpen. Gelijktijdig probeert een kleine depressie boven Denemarken even wat koudere lucht naar Zwitserland en Oostenrijk te sturen.

null

Tijdens het binnendringen van de zachte lucht bevindt zich maandag waarschijnlijk nog genoeg kou boven de Alpen dat het begint te sneeuwen. Mogelijk zelfs veel sneeuw in Zwitserland en Frankrijk.

Het Portugese laag gaat de dagen daarna door met het blazen van zachte lucht terwijl het Deense laag de aftocht blaast. Daardoor gaat de sneeuw vanuit het westen over in regen. In de Franse Alpen stijgt de nulgradengrens maandag tot boven 2000m. Dat betekent een verslechtering van de condities in de dalen aldaar. Dinsdag en woensdag moeten ook Zwitserland en Oostenrijk er waarschijnlijk aan geloven. Maar dan wordt het spannend.

Toch een verrassing?
Een deel van de modelberekeningen gaat uit van een status quo, de kou blijft de rest van de week ten noorden van de Alpen terwijl de Alpen zelf in de zachte lucht zitten.

null

Een ander (toenemend) deel van de berekeningen voorziet een heel ander scenario (zie de hoofdrun van GFS hierboven). GFS laat het blokkerende hogedrukgebied op de oceaan in de tweede helft van de week naar de Britse Eilanden opdringen en drukt het Portugese laag daarmee weg.

Het maakt de weg vrij voor lagedruk uit het noorden en dat kan tot een echte nordstau leiden: veel sneeuw aan de noordkant. Laten we tekenen voor dat laatste scenario. Zeker omdat het andere model, ECMWF, zich vanochtend hierbij aansluit. In dat geval duurt het zachte epistel maar een paar dagen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goedemorgen Roel,

Doe mij dat laatste scenario maar ;D Ik neem die paar dagen dooi dan wel op de koop toe…

Hopelijk is de verzachting echt van tijdelijke duur en valt het allemaal mee met de dooi.

Groetjes Simone

Goedemorgen Roel,

Het gevoel zegt dat de dooi maar van korte duur gaat zijn (het is maar wat je wilt geloven…;).
Laat die Nordstau maar komen, het is al weer een paar jaar geleden dat we een serieuze stau gehad hebben aan de noordkant.

Hier in Zeeuws-vlaanderen ligt al zeker 10cm en het sneeuwt nog steeds…joepie…!!

Groeten,
Arnold

Dat zijn de berichten, mijn gevoel zegt ook het laatste.
Saalbach here we come.

Laat dat laatste scenario maar doorkomen. Zit vanaf donderdag ergens in de alpen… Maar waar? Dat is de grote vraag!

Helemaal top die weerberichten! Wel jammer dat het de wintersport koorts nog verder doet toenemen :). Zeker nu het in NL ook sneeuwt!

Nu maar hopen op Nordstau (Wildkaiser)!

Ik ga duimen voor het laatste scenario!
18 dec Skiwelt Wilder Kaiser!!!

Roel, graag het laatste. Regel dat even…

wetter.at geeft voor volgende week al geen temperaturen boven nul in Fiss-Serfaus!! wel sneeuw!

Wanneer denk je uitsluitsel te hebben over welk scenario het gaat worden?

laat maar komen die nordstau.
volgende week zaterdag rijden we richting ischgl!!!
dus die bak met sneeuw moet gewoon vallen!
metertje erbij…bindingen naar achteren en poederen maar!
joehoeeeeeeeeeeeeeeeee…kan niet wachten!
allemaal duimen daarvoor!!!

wetter.at heeft zojuist ook haar verwachtingen bijgesteld naar een kouder scenario. Dit ter info. Kom dat al op meer sites tegen itt vanochtend.

nu ga ik een hele foute vraag stellen :)

wat betekent dit voor winterberg?

:}

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Hee Roel. Als je naar het tweede plaatje kijkt(met alle metingen) zit ongeveer het gemiddelde op 0 ggraden. Als je op deze site naar het weerbericht kijkt bijvoorbeeld(https://www.wintersport.nl/skigebieden/superdevoluy/dorpen/s…) dan staat er aan het eind van de week 9 graden. Dat komt dan toch niet overeen met dat eerste plaatje? WElk meetsysteem gebruiken jullie dan voor deze site? Het kan ook gewoon zijn dat ik er niks van snap dan moet je het maar zeggen;)

@Ferdinand, Winterberg lijdt er weinig van. Het ligt een stuk noordelijker voor de zachte lucht, daar blijven de condities voorlopig goed.

@Bart, het ensemble is voor München en ligt natuurlijk een eindje van Superdévoluy af. Het is indicatief bedoeld voor het Alpengebied, maar zoals ik in mijn weerpraatje aangaf zit Frankrijk duidelijk dichter bij de zachte lucht.

Verder verwijst jouw link naar de modelrun van dat moment, dat kan ook niet anders want je moet ergens van uitgaan. Aan een verwachte temperatuur van -4 tot +10 graden heb je immers niks. In mijn weerpraatje probeer ik de richtingen en nuances aan te geven welke kant het opgaat, lettende op een aantal modellen. Je kunt voor de lange termijn eigenlijk niet één model letterlijk interpreteren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

dag roel,12 december gaan we na sankt -anton am arlberg,hopelijk kan je vlug duidelijk brengen in de situatie!!!hopen op hopen sneeuw
groetjes david&mieke

het is natuurlijk geweldig als er al zo vroeg sneeuw ligt, maar het gaat natuurlijk wel om dat er in de echte wintermaanden sneeuw ligt:p

@Roel. Oke bedankt! Afwachten dus maar. Hoop dat er met de kerst genoeg ligt. Ik ga dan namelijk die kant op.

Laat maar komen die sneeuw aan de noordkant. 21 januari naar Serfaus met collega’s ;-)

Hier in het zeeuwsche (walcheren) super veel sneeuw, laat dat de hele winter blijven, buiten de duinen helaas geen andere bergen, dus 18 december naar la plagne, condities nu supergoed, hopelijk na de sinterklaas niet te lang warm!!! Duimen maar!!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie