Winterbanden in Duitsland: verplicht!

Rogier op 29 november 2010· 51 reacties

null

Het ziet ernaar uit dat Duitsland het eerste land is dat echt duidelijkheid schept in het hele winterbanden verhaal. In veel landen, en tot voor kort ook in Duitsland, golden er voornamelijk vage regels. Duitsland verplicht winterbanden (bij sneeuw en ijzel) vanaf vandaag…

Te vaag
In Duitsland gold een regel dat een op omstandigheden aangepaste auto uitrusting verplicht was. Daar kon een verplichting van winterbanden uit worden afgeleid. Maar volgens Duitse rechters was deze omschrijving te vaag. Daarom is er een nieuwe wet gemaakt die vandaag door de Duitse Bondsraad is goedgekeurd en dus in werking is gesteld.

Boetes
Wie nu in Duitsland door de sneeuw rijdt op zomerbanden kan een bekeuring van zo’n veertig euro verwachten, wie andere in gevaar brengt (slippen, achteruit glijden, stil staan, slalommen e.d.) kan een boete van wel tachtig euro verwachten.
Maar eigenlijk zouden deze boetes niet te reden moeten zijn om met winterbanden te rijden, wie met zomerbanden door de sneeuw rijdt brengt zichzelf en anderen in gevaar, dat is natuurlijk een zwaarder argument dan deze boetes.

null

Let wel
Een opmerking qua winterbanden is wel op zijn plaats en dat is dat deze banden geen wondermiddel zijn. Wees dus altijd voorzichtig zelfs met winterbanden, en de ene winterband is de andere niet, maar daar binnenkort meer over. Een ding wat zeker is, iedereen die door Duitsland richting de Alpen rijdt, zorg dat je winterbanden onder je auto hebt voordat je op de bon geslingerd wordt!

Wie rijdt er nog zonder winterbanden naar de Alpen? Wat vinden jullie van deze Duits wet?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik heb er mijn winterbanden onder liggen, merkte het hier vorig jaar in de straat al goed, hier wordt niet gestrooid en kwam veel beter weg dan met normale banden, ook remmen ging een stuk beter…

Ik rij dus in januari met winterbanden naar de alpen…

Eigenlijk veranderd er weinig. Ja het is verplicht bij sneeuw en ijzel, maar indien de weg schoon is kun je gewoon op zomerbanden rijden. Daarbij is de boete voor Nederlandse begrippen laag (40,-), zeker als je dat afzet tegen de (initiële) kosten van een set winterbanden.

Wat verstandig is, is een tweede. Ook al omdat het twijfelachtig is of in Nederland rijden op winterbanden wel zo verstandig is… (in het kort: uiteraard wel bij omstandigheden zoals vandaag. De autobranche spiegelt ons echter niet voor dat de slijtage hoger is en de grip slechter is bij temperaturen boven de 7 graden).

En ik volgende week vrijdag!!

Beetje een Telegraaf-kop: Winterbanden in Duitsland: Verplicht!
Blijkbaar niet zo ruim genomen als je doet voorkomen…
Je wekt nu de suggestie dat ik, ook als er geen sneeuw ligt, toch winterbanden nodig heb…

Zonder de verplichting zou ik er zeer zeker ook mee rijden.
Onder de 7° C heeft deze band zeer zeker zijn nut.
Kijk maar eens op You Tube, ADAC winterreifen test!
Zelfs op ijs heeft deze band nog grip!

Je kunt €40,- of €80,- een lage boete vinden, maar feit is wel dat je naast deze boete stilstaat tot je er winterbanden onder hebt zitten of de sneeuw weg is… en een ongeval zonder winterbanden, daar zal je bankrekening niet zo blij mee zijn!

De kosten voor de winterbanden zijn peanuts, want je rekt er de levensduur van de zomerbanden mee. De velgen kun je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Wij hebben 4 velgen met goede banden voor €200,- op Marktplaats gevonden. De beste man had zijn auto verkocht en was de set winterbanden vergeten. Dank u! Ze zijn niet mooi, hip, snel, chroom en stoer, maar dat spul rijd je toch kapot als de kettingen eronder gaan… suffe wieldoppen erop en klaar!

Winterbanden zijn een absolute must, ook in Nederland. Ik snap niet dat er mensen zijn die zonder rijden en dit gebrek rechtpraten met wat ongefundeerde smoesjes. Vanaf vorige week heb ik ze er al onder liggen, wederom goed gegokt zie ik nu buiten.

Goede zaak, ik wil niet graag een ander letsel of schade aanbrengen en dan ook nog het risico lopen om zelf wat te krijgen. Moet in Nederland ook doorgevoerd worden, ook bij regen is het veel veiliger!!!

En terecht! Ik woon zelf in Duitsland, en heb elke winter netjes winterbanden onder de auto. Vandaag zelf het resultaat mogen aanschouwen van alle Nederlanders die met verkeerde zuinigheid bezig zijn voor wat betreft hun veiligheid, en dus op hun zomerbandjes vandaag bij 3 sneeuwvlokken al rondtolden over de weg of met een slakkengangetje van 30 reden waar dit met winterbanden makkelijk voorkomen had kunnen worden!

Mijns inziens blinken wij Nederlanders echt uit in het bezuinigen op de verkeerde dingen!

…blinken uit in bezuinigingen, wat een onzin.
Winterbanden hebben alleen zin als er sneeuw ligt en dat is in Nederland een paar dagen per jaar. Grappig al die Nederlanders, die denken dat als het koud is je winterbanden onder je auto moet zetten :))))

simona 29 nov. 2010 19:04 "Winterbanden hebben alleen zin als er sneeuw ligt" Teleurstellende gedachte, je kunt het meer onjuist hebben dan dit!

Wat we tegenwoordig zomerbanden noemen zijn eigenlijk de banden die onder de auto zitten als hij standaard wordt afgeleverd. Nu is uit testen van de ANWB gebleken dat deze zomerbanden de afgelopen jaren de rijkwaliteiten van deze banden onder zomerse omstandigheden steeds beter zijn geworden. Maar tegelijkertijd is daardoor de rijkwaliteit onder winterse omstandigheden sterk afgenomen. Het rubber van de moderne zomerband is afgestemd op zomerse temperaturen. Als het kouder wordt, dan wordt het rubber harder en minder elastisch en daardoor wordt de grip op de weg ook minder.

@ Simona: winterbanden hebben al nut als de temperatuur onder de 7 graden komt, en dan hoeft er nog geen vlok sneeuw te vallen, het komt ivm. de andere samenstelling van het rubber sowieso je remweg ten goede.

Helaas denkt het gros van de Nederlanders net zoals jij, en het resultaat hebben we vanavond weer mogen aanschouwen…

Winterbanden hebben alleen zin als er sneeuw ligt
En daar zit dus je helemaal fout!
Zodra het onder 7 graden is, zijn winterbanden in ieder opzicht duidelijk beter als zomerbanden.
En wat je winterbanden ‘extra’ kosten, spaar je bij je zomerbanden. Dat is dus ook geen argument.

Volgens mij geldt de algemene winterband wet in oostenrijk al langer. Het is verplicht vanaf begin november tot half april.

Als het goed is worden ze NU onder de auto gezet. Altijd een fijne gedachte!

Zou het iets zijn voor Nederland, verplichte winterbanden? Vandaag 900km file, maar weinig sneeuwval en beperkte gladheid. In de wintersportlanden ligt vaak (gelukkig) een pak sneeuw, maar buiten de toeristen staat er zelden een file van enige betekenis. Volgens mij valt er nog veel te winnen voor Nederlanders in hun rijstijl: ook met winterbanden moet je rustig rijden en afstand houden.

Ik stond zaterdagochtend bij de garage om de winterbanden er om te laten leggen, de garagehouder nam mijn sleutels aan om de auto naar binnen te rijden…en daar vielen de eerste vlokken… dat is nog eens goede timing LOL :-)

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Ik heb al uitvoerige discussies op het autoweek.nl/forum hierover gevoerd, waar de grote gemene deler over de 7 gradengrens op neerkomt is dat deze 7 gradengrens als vuistregel genomen moet worden. De verschillen bij droog weer zijn rond deze temperatuur haast niet te merken, pas als het weer wat extremer wordt komen zaken als grip, slijtvastheid, afrolgeluid en weerstand goed naar boven.

7 graden is dus niet de absolute grens (zoals veel continentaaaaalreclames doen geloven), maar wel een goede richttemperatuur. Je begaat dus echt geen fout als je bij +3 graden nog op zomerbanden rijdt, of bij +12 met winterbanden.

Alleen: wanneer er sneeuw, ijs of hagel op de weg ligt, dan heb je zéker veel voordeel bij winterbanden.
Overigens heb je meer voordeel bij zomerbanden wanneer het regent (bij +3 graden)…

Ook de 4mm grens kan je beter zien als een vuistregel. De ene winterband zal net zo goed functioneren bij 5mm als een ander merk bij 3mm. Pin je dus niet vast op 4mm. Voor zover ik weet is het alleen in Oostenrijk het absolute minimum.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

deze wet is al veel te laat ingevoerd… het moet gewoon binnen de EU vastgesteld worden dat bij winterse omstandigheden winterbanden verplicht moeten zijn, dus vanaf welke maand kunnen per land verschillend worden vastgelegd… bv in nederland vanaf nov tm maart en Duitsland okt tm april , de keuze moet niet worden gegeven want dan haken altijd een aantal mensen af vanwege hun eigenwijze visie en asociaal gedrag…

winterbandjes van mij zitten er al drie weken onder…

Ben dit week-end even op een neer gereden naar Sölden, was super!, wel veel sneeuw op de heenreis, ik doe dit vaker en heb daarom een 4x4 (Subaru) met winterbanden. Als ik wil skiën of boarden doe ik ook latten cq. een plank onder mijn voeten! Ik heb wel eens op 23 juli 15 cm. op de Passo dello Stelvio meegemaakt, in de Alpen kan het altijd sneeuwen!

Ik ben van mening dat wanneer je met de auto op wintersport gaat je winterbanden moet hebben.

Sterker nog, ook mijn vrouw in haar voorwiel aangedreven MPV (waar vaak mijn kinderen in zitten!) heeft winterbanden. Altijd na de meivakantie eraf en in de herfstvakantie er op. De velgen liggen op zolder, vlak opgeslagen en het wisselen kost een uurtje (leuk samen met mijn zonen). Wanneer ik een nieuwe auto koop beding ik ook altijd het setje extra velgen met winterbanden (doen ze altijd want ze hebben altijd wel ergens een setje liggen van een klant die zijn auto in elkaar heeft gereden)

Vandaag zat mijn vrouw weer in één van die vreselijke files en zij heeft geen enkel moment ook maar een slippertje gemaakt. Zelf heb ik een beetje de boel geforceerd (voor de fun) maar het was heel beheersbaar en ik weet dat ik net als iedereen met 4 wielen rem.

Vorige zomer de winterbanden van de 4x4 er op laten zitten, want we gingen in de MPV van mijn vrouw naar Italië, ik heb op de bandentemperatuur gelet en weet dat een winterband in de zomer een langere remweg heeft, dus mijn rijstijl aangepast. Net zoals in de winter als er sneeuw ligt op tijd snelheid minderen en niet zo hard rijden dat de banden te warm worden (ik heb sensoren).

Hoger verbruik heb ik niet kunnen waarnemen!

Mijn conclusie is: pas je materiaal en je rijstijl altijd aan de omstandigheden, zomer of winter, aan. Maar realiseer je goed dat een winterband onder zomerse omstandigheden veel beter presteert dan een zomerband onder winterse omstandigheden zoals vandaag!

Misschien maar altijd winterbanden eronder, net zoals de pieper off-piste?!

Het wordt een leuke winter!

Zo, weekendje Solden, doe je dat vaker? Mocht je een extra plaatsje hebben ooit… ;-)

Topic: winterbanden altijd, zelfs voor een simpele trip naar Winterberg. De mijne zijn besteld maar moet er jammer genoeg nog 2 weken op wachten. Morgen dan maar met de fiets naar het werk!

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Veel discussie. Mooi.

Winterbanden; naar mijn mening terecht verplicht in landen als Frankrijk, Duitsland e.o. ‘Alpenlanden’.

In Nederland is het hele verhaal een beetje opgeblazen. Als je voor je werk of prive honderden km’s per week rijdt is het wijs maar voor die twee ritjes naar de supermarkt of vlakbij huis, onzin.

Los van deze discussie. 80% van de ongelukken komt door te weinig afstand houden. Dat is een feit en zie je ook elke dag weer. Ten tweede; mensen moeten gewoon eens leren rijden met sneeuw en gladheid.

Vorig jaar op wintersport geweest met Vredestein Snowtrac 3 - echt geweldig. Onderweg diverse auto’s mogen inhalen die aan de kant van de weg op 'n helling niet meer wegkwamen na 'n kort remmomentje. En in het dorp genoeg mensen die nog steeds denken dat extra gas helpt bij onvoldoende grip. Tsja. En dat is toch van meer toegevoegde waarde dan de winterbanden alleen; afstand houden, leren rijden met gladheid.

@Bernard: de verkeersintensiviteit is in NL ook heel anders dan in de Alpen. Hier steken te pas en te onpas wandelaars en fietsers de straat over (of de rotonde) waarbij het hele verkeer lamgelegd moet worden. Hollen en stilstaan zeg maar. In de Alpen is het veel rustiger, de wegen die niet gepekelt worden zijn veelal de rustige weggetjes.
In NL is zo’n beetje IEDERE dorpsstraat een verkeersader :O

Te weinig afstand houden is een goede, net als het te hard remmen. Bij ABS kan je natuurlijk je pedal-to-the-metal houden, maar zonder ABS is voorzichtigheid geboden.
trouwens, gister ook volop gebruik gemaakt van de ABS: ik voelde geen remwerking terwijl het rempedaal luid aan het hameren was.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Beetje ot misschien, maar weet iemand of je je cruise-control aan kan laten staan als je over een wat glad wegdek rijdt?
Ik weet dat het met veel regen op het wegdek in ieder geval levensgevaarlijk is.

Had ze weken geleden er al onderliggen!! Veiligheid voor alles… Heb vele jaren meegemaakt, wanneer ik de Gerlospass opging dat ik onderweg nederlanders tegen kwam die de grote blauwe borden aan het begin van de pass negeren, en dan toch proberen om met zomerbanden boven te komen, en dan toch onderweg stranden en al het verkeer op gaan houden. En ik zonder sneeuwkettingen en met winterbanden geen enkele keer problemen had. Dus voor mij persoonlijk raad ik iedereen aan om winterbanden te nemen…

Het leukste van de gestrande cheap-ass Nederlanders is nog wel dat ze overkoken van woede als je de sukkels nafluit… woehahaha, wat een lol! Leuke tussentijds vermaak!

Maar inderdaad, winterbanden en kettingen zijn gewoon nodig, of je nou wilt of niet. Het is ook wel een bepaald slag volk wat vol durft te houden dat winterbanden overbodig is hoor…

@Martine: bij ALLE situaties die niet normaal* zijn is het niet verstandig om de cruise control aan te hebben.
Niet voor niets mag je rond Antwerpen geen cruise control aan hebben (wegens drukte en eeuwige wegwerkzaamheden)

*normaal = droog weer, geen windstoten, recht en goed wegdek, geen bochten, etc

fijne site hè, dat wintersport.nl?

ik denk dat de vraag stillaan meer is : waar vindt je nog winterbanden ??? :-(

Thomas, ik denk ook dat je daar nu te laat mee bent… wij halen ze altijd net na het winterseizoen, dan is er meestal voldoende keuze en zijn ze niet zo duur vanwege schaarste en de hoge vraag ernaar.

Zonder winterbanden de winter induiken is een beetje gelijk aan zonder terreinbanden het terrein induiken… je wéét gewoon al dat je stukloopt voordat je eraan begonnen bent!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie