Wat is sneeuw mooi...

Rogier op 29 november 2010· 7 reacties

null

Volgens veel mensen hebben de Inuit, de eskimo’s, wel 300 woorden voor sneeuw. Of dat echt waar is laat ik maar in het midden. Maar sneeuw is mooi en met geen woorden te beschrijven. Dat vind ik tenminste. Elk jaar geniet ik met volle teugen van glimmende sneeuwkristallen in alle mogelijke vormen.

null

Constante verandering
Het begint al tijdens het vallen van een sneeuwvlok, niet elke sneeuwbui is gelijk. De ene keer valt sneeuw als miniscule korreltjes, de andere keer als ‘pizza’s’, enorme vlokken, en weer op een ander moment als de perfecte sneeuwkristal. En liefhebbers van sneeuw kunnen vaak in een sneeuwbui meerdere varianten zien. Het gebeurt mij regelmatig om als het 's avonds sneeuwt van achter mijn houtkachel door het raam naar de vallende sneeuwvlokken te kijken: Heerlijk!

null

Eenmaal op de grond
Maar eenmaal op de grond veranderen sneeuwvlokken ook continu, door warmte of koude veranderen de kristallen van vorm. Kenners van het sneeuwdek (iedere off-piste skiër zou het moeten weten) weet dat deze veranderingen heel veel kunnen betekenen voor de stabiliteit van het sneeuwdek. Daar ga ik nu niet verder op in. Maar deze eranderingen leveren de wederom weer de meest bijzondere kristallen op. Ondanks dat je vaak hoort: “Snow is only frozen water”, zijn sneeuw kristallen voor mij meer dan dat!

null

Sneeuw naar damp naar ijs
Maar het zijn niet alleen de sneeuwkristallen zelf die veranderen. Water heeft de eigenschap om zonder tussenkomst van vloeibare staat in een keer over te gaan van vast (ijs/sneeuw) naar gas en weer terug. Hierdoor ontstaat bij koude temperaturen rijp. De 'rijp-veren op en nabij sneeuw zijn vaak fantastisch mooi!

Ben ik de enige die zo naar sneeuw kijkt, en van de vorm en glinstering van sneeuw geniet?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Puur kristal

Je bent verslaafd aan wit poeder, Rogier :)

Sneeuw ZALIG.
Kan er uren naar kijken.
Ik woon in het Beskidy gebergte in Polen, ligt veel sneeuw nu en eerste pistes zijn al open.
Is hier nu al 2 dagen aan het sneeuwen en we voorspellen nog heel de week sneeuw.

Prachtig mooie foto’s!!

Dit weekend al mogen genieten van 20cm sneeuw in Engeland! Heerlijk zo’n witte laag over het land.

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

nog een ander verwant verschijnsel, ijsbloemen op het raam, fantastisch! Alleen met dat dubbele glas van tegenwoordig kom je het niet zo vaak meer tegen

@ Kees klopt! Bijna jammer dat we dubbelglas hebben…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie