Tsjechië: een aanrader of niet ?

Ruud op 27 november 2010· 18 reacties

null

Wintersport net een beetje anders” zou een mooi motto zijn voor skiën in Tsjechië. Wat zijn de verschillen met de vertrouwde Alpenlanden ? En voor wie is Tsjechië een aanrader ?

Toen onze kinderen klein waren hebben we een paar jaar geskied in Tsjechië. We werden de eerst keer “meegenomen” door vrienden en daarna zijn we nog een paar keer geweest. Als je overweegt om dat ook eens te doen (of er juist nog nooit aan gedacht hebt) hier wat meer info.

Er naartoe
In Tsjechië wordt in twee gebieden gewintersport: In het Boheemse Woud (enkele gebieden; ligt langs de grens met het Duitse Beieren) en in het Reuzengebergte (meerdere wintersportdorpen; ligt langs de grens met Polen). Het is dichterbij dan menigeen denkt ; de wintersportdorpen in het Reuzengebergte liggen op zo’n 930 km van Utrecht en naar het Boheemse Woud is het maar zo’n 840 km ! Bovendien rij je er vaak filevrij ☺naar toe door Midden- of Noord Duitsland. Als je naar het Reuzengebergte rijdt moet je wel rekening houden met de laatste 80 km binnendoor weggetjes; door dalen en dorpen schiet het niet zo hard op. Dit kun je overigens vermijden door via Polen te rijden. Hoe het ook zij; als je 's morgens om 6 uur weg rijdt uit Nederland sta je om een uur of twee voor je accommodatie.

null

Het klimaat en landschap
Vergeleken met de skigebieden in de Alpen liggen de gebieden in Tsjechië laag. Omdat het land een echt landklimaat heeft zijn de gebieden ondanks de lage ligging toch sneeuwzeker. Het Reuzengebergte (Krkonoše in het Tsjechisch ) is ten zuiden van de Duitse en Poolse laagvlaktes de eerste keten van betekenis en het vangt dus veel sneeuw. In de bergen ligt vijf tot zes maanden sneeuw. En dat terwijl de toppen de 1600 meter niet overstijgen ! Wij hebben een jaar meegemaakt dat we 's morgens de gordijnen open deden en constateerden dat de sneeuw tot driekwart van de ramen lag. Eerlijk is eerlijk, we hebben ook een keer een matig sneeuwjaar gehad, maar ook toen viel er op 700 meter nog sneeuw terwijl het in diezelfde periode in de Alpen tot 1800 meter regende. Door de lage ligging ski je overal tussen de bomen. Het landschap is sowieso vaak schilderachtig. Mede hierdoor is Tsjechië een echt langlaufland; je vindt er overal mooie langlaufloipes.

De skigebieden
Vergeleken met de skigebieden in de Alpen zijn de Tsjechische gebieden heel klein, zo tussen de 10 en 25 kilometer. Over het algemeen zijn ze dus overzichtelijk, wat fijn is met kinderen; je komt elkaar steeds tegen. Verreweg de meeste pistes zijn blauw en rood. Geschikt voor beginners en gemiddelde skiërs. Er zijn overigens wel enkele pistes voor meer gevorderde skiërs. Aan de andere kant; ook als betere skiër kun je natuurlijk met het gezin een heerlijke week hebben door met je kinderen te skiën en dan maar even niet te “knallen” ☺. Tenslotte zijn er ook heel wat mensen die in de Alpenlanden kiezen voor kleinere familiaire gebieden. Uiteraard zijn de pistes niet zo lang (de langste is 3 km)
Het onderhoud van de pistes is over het algemeen ok en ook in Tsjechië heeft de kunstsneeuw zijn intrede gedaan. Er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe liften.
De bekendste gebieden zijn: Splindleruv Mlyn, Rokytnice, Janske Lazne , Pec pod Snezkou, Harrachov, Zelezna Ruda.

null

De prijzen
Vergelijking van de prijzen per kilometer mogen dan laten zien dat Tsjechië niet per se goedkoop is, feit is dat de prijzen absoluut gezien laag zijn. Voor 6 dagen betaal je zo tussen de 115 en de 125 euro.
Ook de lessen zijn beduidend goedkoper. Ik vond de organisatie van de lessen wat minder professioneel overkomen dan in de Alpenlanden. Een beetje chaotisch allemaal. Aan de andere kant; dat kun je omzeilen door privéles te nemen. Onze kinderen hebben samen met de kinderen van vrienden met zijn vieren een week lang goed snowboardles gehad van een enthousiaste, goed Engels sprekende lerares. Het kostte een habbekrats.

Verder zijn de prijzen van materiaalhuur, de boodschappen en de horeca ook allemaal beduidend lager ! Waar zeg je nou tegen je kids “Neem nog maar een extra warme chocomelk !” (kostte nog geen euro) En wij gingen ieder avond uitgebreid uit eten met twee gezinnen voor tussen de 100 en 130 euro. Het is inmiddels wel al weer 4 jaar geleden; zijn er mensen met recente ervaringen ? Hoe zijn de prijzen nu ?

Sfeer en cultuur
Het “decor” waarin je skiet is net even anders in Tsjechië; het is een mix van het Sauerland en de Alpen en tegelijkertijd onmiskenbaar Oost-Europees. Chaletachtige bebouwing gemixt met van die kleurig bepleisterde huizen. Dat geldt ook voor het eten in de restaurants; degelijk Midden-Europees voedsel, beetje Oostenrijks wel. Met schnitzels, knödel in allerlei soorten en maten en koolsalades. Lekker bier ook, in van die grote pullen opgediend!

Wat de taal betreft; Tsjechisch is een Slavische taal, dus weinig aanknopingspunten; je snapt er niks van. De wat oudere Tsjechen spreken vaak niks anders, soms wel wat Duits. Jongeren spreken meestal Engels. Veel Tsjechen zijn wat afwachtend in het contact, soms zelfs ronduit stug. Het servicegerichte van de Alpenbewoners moet in Tsjechië nog doordringen. Vanuit de communistische tijd is de klantgerichtheid nog niet zo ontwikkeld. Het werd wel ieder jaar een beetje “westerser” is mijn ervaring. Dat geldt ook voor de faciliteiten (liften en andere voorzieningen) en vooral ook voor de wegen! Het eerste jaar wisten we niet wat we zagen; ‘hobbel de bobbel’ zigzaggend tussen de gaten door. Twee jaar later waren al heel veel wegen opgeknapt. LAngs de wegen stonden glimmende borden “Met dank aan de Europese Unie”.

Accomodaties
Je kunt in Tsjechië overal terecht; veel huizen worden verhuurd door Touroperators. Die zijn dan niet per se heel goedkoop. Als je direct bij de locals huurt wordt het ineens een heel stuk goedkoper. En als je iets verder van de skidorpen huurt, kun je vaak voor echt heel weinig geld terecht. Veel accomodaties zijn erg eenvoudig. Uiteraard zijn er ook pensions en hotels. Over het algemeen kom je er heel wat Nederlanders tegen, maar ja wat wil je ook met die prijzen…

Samenvattend
Als je houdt van kleine familiegebieden in een mooi landschap en je bent met een paar gezinnen met kinderen die nog leren skiën, dan zou je Tsjechië kunnen overwegen. Wie van jullie is er al eens geweest ? En wat zijn jullie ervaringen ?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Alleen ervaring met Špindlerův Mlýn, wat voor beginners een goedkope eerste keer is, maar verder is heeft het gebied zéér weinig tot niets te bieden… de wachttijden bij de liften waren erg lang, in vele gevallen stonden we daar langer in de rij dan dat de afdaling duurde.

Er zijn veel Russen, helaas ook nog het soort dat je niet wenst. Veel asociaal gedrag, agressie, vernielingen en diefstallen van materiaal.

Het eten daar is goed te doen, maar je moet wel bij de wat duurdere restaurants eten. Kost je wat, maar het scheelt je voedselvergiftiging. Prostitutie is daar ruimschoots aanwezig, in een bar zagen we ‘de meiden’ zelfs met maten en al op de menukaart staan.

Wij hebben geboekt via Tsjecho Reizen, wat een absolute afrader is!!! We hadden geboekt voor een appartement in ‘de stad’, maar bij aankomst kregen we 2 kamertjes (voor 6 man!) in een aftanse hostel in de bergen. Na wat stampij gemaakt te hebben hebben we de taxi naar boven vergoed gekregen, daarna was Tsjecho Reizen niet bereikbaar. Slecht, slecht, slecht… totaal geen service!

Mooi land, maar de laatste keer dat ik er was in Pec Pod Snezkou: https://www.wintersport.nl/skigebieden/pecpod was het allemaal erg armoedig. De liftjes waaren nog voornamelijk sleepliftjes. Het eten vond ik er echt niet lekker, terwijl ik best wat gewend ben. Ook werden de skies van meerdere van onze wintersporters gestolen en werden zelfs de skies van onze skileraar gestolen. Al met al dus niet echt een positieve referentie van mij. Ik zal er dan ook niet snel meer heengaan. Het voordeel was wel dat het goedkoop was, maar dat was dan ook echt het enige.

Ik ben er zelf nooit geweest en ga volledig af op de verhalen die ik lees op i-net.Het lijkt mijn persoonlijk helemaal NIKS.
Ik moet er bij zeggen dat ik ook helemaal niks heb met het oostblok. Krijg er een naar gevoel bij, grauw, somber en geen fatsoensnormen.

Ik ga voor de gemutlichkeit in de Alpen!

Geen ervaring met wintersport daar, maar wel heel veel 's zomers geweest en ook wel weekendjes wezen stappen in Praag en Plzen. Wat mij betreft het land van de alcohol, dat is daar in overvloed. Gezien er 's zomers veel ‘eenvoud’ op de campings en in de dorpen is, kan ik me haast niet voorstellen dat in Tsjechië de relatief luxe wintersport walhallisch is. Maar ik kan het mis hebben natuurlijk :)
Mss als mijn kinders wat groter zijn dat we met de kids erheen kunnen, maar vooralsnog nu gewoon naar de alpen met m’n vrinden. :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Wintersport in Tjechie is heerlijk voor wie van bossen en de natuur houdt. De kleinschalige wintersportvakantie dorpen zijn gezellig en ideaal voor families met kleine kinderen.

Klinkt toch niet lekker. Diefstal van materiaal nog nooit meegemaakt elders ( even afkloppen :) ) maar weet wel dat ik graag onbezorgd mijn skies in een rekje wil zetten.

In de zomer overigens eens geweest en toen een heerlijke vakantie gehad, 0,5 liter bier voor 10 eurocent (25 cent guldens toen), maar dat is 17 jaar terug.

Even over spindleruv Mlyn een keer geweest met 2 kinderen van 6 en 7 op les gegaan punt 1 leraar sprak geen nederlands wat wel was afgesproken punt 2 slechte beginnersliften 3 slecht eten op de piste punt 4 vieze wc op de piste punt 4 als een kind valt in de sleeplift wordt niet geholpen en lift wordt niet stil gezet enz enz enz .
Als je tevreden bent met ± 25km aan piste ga dan lekker naar een kleiner gebied in oostenrijk prijs is dan gelijk of goedkoper en je heb alle voordelen er van goede liften vriendelijke mensen en leraren die alles voor je doen goed eten spreken nederlands enz enz enz 1x Tsjechie nooit meer!!!

Nooit meer wintersport in Tsjechië voor ons, één keer en het is snel afgeleerd…

ik ben 4 of 5 jaar achter elkaar naar harrachov geweest met de fam.en ik heb me daar best vermaakt.het eerst ejaar dat we er waren zag je de mensen daar bijna niet lachen maar met het jaar zag je daar verandering in.en werden ze ook steeds vriendelijker.
en als je les neemt neem dan prive les.is niet eens zo veel duurder.
ik zal er nu niet zo heel snel meer heen gaan.wil nu toch echt meer pistes.maar voor fam.en zeker als kinderen het nog moeten leren is het goed te doen.

Als ik het hele verhaal zo lees en vergelijk met Zuid-Duitsland dan zijn de prijzen daar ongeveer gelijk maar de pistes en alles eromheen veel beter geregeld. Dus net zo ver maar dan wel kwaliteit voor dezelfde prijs.

wij skien er bijna voor de 4e keer en het is echt heel leuk wij gaan altijd naar een pension in Rokytnice nad Jizerou en dan gaan we naar de skigebieden: Studenov, Horni Domky en Splinderuv Mlyn.

Beste ,

Eigelijk zijn er de laatste jaren enorm veel veranderingen gebeurd in de ski gebieden in Tsjechie en Polen alsook Slowakije. Ikzelf kom al meer dan 10 jaar naar Polen en ben woon er nu bijna 3 jaar. Ik woon in de bergen in Wisla alwaar de langste rivier van Polen begint. Idd zijn de pistes korter en liggen ze verspreid. Maar ik kan alleen zeggen dat er de laatste jaren bij ons veel is geinsvesteerd in liften besneeuwing en piste uitrusting.
Bij ons zijn bijna alle pistes open van 8 uur s morgens tot 9 uur s avonds. Dus mooie verlichte pistes die er in het donker best gezellig uit zien. Dus ik ga er echt vanuit waarom eens niet anders? En idd de bergentoppen liggen veel lager en toch is er sneeuw zekerheid. Vandaag is de eerste piste opengegaan en er wordt enorm veel sneeuw verwacht komende week dus dit ziet er goed uit.
Zelf heb ik opgemerkt dat er ieder jaar steeds meer mensen uit Nederland hun weg gevonden hebben naar Wisla.

Ik ben 3x in het reuzengebergte geweest (2x in Tsjechië geweest en 1x in Polen). Ik moet zeggen dat het mij niet erg bevallen is.

Ik heb 2 jaar slechte sneeuw gehad (ja, ook de alpen waren toen slecht). Maar de skigebieden zijn dan zo klein dat je ook echt gaan kant op kunt.

De rijen waren lang! Mede door de slechte aansluitingen van de trage liften. Eenmaal boven, dan was je in 10min beneden om dezelfde rij aan te sluiten.

De sleepliften zijn slecht te doen voor beginners. Vaak werden ze afgeschoten. Probeer dan maar eens te blijven staan!

Weinig servicegericht vind ik best als de rest fantastisch was… Helaas.

Verder wel goedkoop, maar voor mij 't dus niet meer waard.

Ik denk dat ik er nog weleens in de zomer heen zal gaan om te mountainbiken ofzo.

(en in Polen is de auto gejat)

Erg veel openlijke prostitutie en alcohol- en drugsgebruik, snap niet dat men er met kids naartoe gaat! Feit blijft dat de criminaliteit daar erg hoog is, ze jatten alles wat los en vast zit.

Tsjechië is een ontwikkelingsland, maar erg welwillend is het volk niet. Erg onbeschoft, onvriendelijk en traag van begrip. Het is een relatief duur land, want je krijgt er niets voor terug.

Wees verstandig en laat Tsjechië voor wat het is en ga naar een écht wintersportland. Dat Oostblok is de moeite niet!

Ik ben 1x in Tsjechië geweest en voor beginnende skiërs en families met kinderen is het perfect. Ook de kosten voor verblijf (eten / drinken) zijn heel goed te betalen. Wij gingen iedere avond met 12 man uit eten in het dorpje (Bozkov) waar we verbleven. Omgerekend waren we €84,- kwijt :-) (waar doen ze het van??)

Voor mij was het echter 1x nooit meer. Ten eerste lag er heel weinig sneeuw en het feit dat we iedere dag naar een ander gebiedje reden maakte de kosten voor lift-passen hoog (dag-passen waren rond de €25,-). De grootte (klein dus!) van de gebieden en de weinige uitdaging gaf voor ons al snel de doorslag om het bij een eenmalige happening te laten blijven.

When life gets too complicated.... SKI

Wij zijn 5 jaar geleden naar Lipno geweest, in het Landal resort. De huizen zijn ruim en op zich prima, alhoewel ik de staat waarin het destijds verkeerde teleurstellend, gezien de leeftijd.

Het skigebied is zeer klein, maar dat weet je vooraf als je boekt, dus dan niet achteraf zeuren. De prijs voor de skipas is wel absurd hoog. De lessen voor ons zoontje waren op zich leuk, de lerares deed haar best en een taalprobleem heeft een kind van 4 niet, die doet gewoon na wat er voorgedaan wordt.

Maar wat ons enorm tegenviel was de "vriendelijkheid" van de locals, die was ver te zoeken.

Voor ons was het een keer, maar nooit meer.

Wij gaan in januari voor de 3de keer naar Rokytnice nad Jezerou. Skigebieden Horni Domki (dolni/hoog) en Studenov (horni/laag) zijn met een gratis bus verbonden. In dolni is het wat levendiger dus daar verblijven wij. Een stukje met de auto en je bent in Harrachov (langlaufend erheen kan ook). Met de auto door de bergen zit je 10 minuten in Paseky (mijn favoriet) en vandaar in 15 minuten in Rejdice en Prichovice (U Capa). Alles is goedkoop en de mensen zijn over het algemeen vriendelijk. Wij boeken zelf via Internet. Eten half pension is soms eenvoudig maar lekker. In het weekend zijn er wachttijden bij de liften maar doordeweeks kan je zo doorlopen. De moeilijkheid van de piste varieert van blauw tot rood. Aansluitend op Studenov zijn kleinere pistes voor de beginners, vooral Parez is heel breed en glooiend. Voor de sleepliften is het handig een skipas met een puntensysteem (Bodu) te kopen, dat is een stuk voordeliger. Het pasje met de borg kan in alle skigebieden gebruikt worden (maar moet bij de Horni Domki gekocht worden). In Horni Domki en Rejdice zijn stoeltjesliften, verder zijn er in alle genoemde gebieden sleepliften. Er ligt nu in november al sneeuw, zodat onze zin er weer heen te gaan toeneemt. Een nadeel, Studenov had vorig jaar niet genoeg geïnvesteerd in sneeuwkanonnen dus bleef lang dicht. Ik hoop dat ze er van geleerd hebben (zal het laten weten). Voor ons valt nog veel te ontdekken in het reuzengebergte, skigebieden genoeg.

Als je het niet te ver en eenvoudig wil houden om te leren ga dan naar Willingen,Winterberg of Feldberg . Deze laatste is dan weer wat verder maar toch nog net iets beter.
De prijzen zullen iets duurder zijn maar je bent wel zeker dat je een kwalitatieve dag of vacantie achter de rug hebt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie