Ontmoet het Zwitserse Alpendorp waar de ultieme kersthit is opgenomen!

gesponsord op 25 oktober 2023· 2 reacties

Herken je de bergbahn?
Herken je de bergbahn?

Er zijn van die dingen waarmee je gegarandeerd pubquizen wint. En wij gaan d’r nu gratis één voor jou weggeven. Want weet jij waar Wham! de nogal epische, peak 80’s clip van Last Christmas heeft opgenomen? Je weet vast over welke clip ik 't heb; die ene waarin George Michael met z’n gouden oorbelletjes en z’n leren moccassins door de metershoge sneeuw paradeert, terwijl de rest van de band en wat opgetrommelde actrices alles tonen wat mooi was aan eighties make-up, kleding en haardracht. Die ene clip die al sinds jaar en dag dé soundtrack is van het kerstfeest en je al vanaf september laat warmdraaien voor de aankomende feestdagen. Nee, weet je niet? Dat was dus Saas-Fee… En in deze blog vertellen we je alles over die geschiedenis, zodat jij bij de volgende pubquiz een nóg betere indruk kunt achterlaten!

null

Zo kwam Wham! in Saas-Fee terecht

Beat Anhamatten, de voormalige directeur van Grand-Hotel Walliserhof, wist de locatiescouts van de Britse band voor zich te winnen door simpelweg te wijzen op de spectaculaire hooggebergteflair van dit Zwitserse bergdorp. Deze waren voornamelijk op zoek naar een, logischerwijs, besneeuwd winterlandschap. En dat vonden ze in Saas-Fee. Dit ligt namelijk op een hoogte van 1800 meter boven zeeniveau en is daardoor bijzonder sneeuwzeker. Het weet zich daarnaast ook nog omringd door 18 toppen van vierduizend meter, wat het omringende berglandschap een uniek karakter geeft.

null

Produceren in het autovrije Saas-Fee

Omdat Saas-Fee een autovrij dorp is, was de logistiek ingewikkeld. Zo ook voor de hoofdpersoon: die wilde het liefst worden rondgereden in een lange limousine, maar die was nu aangewezen op zijn, minder glamoureuze, benenwagen. Daarnaast maakte dit de zoektocht naar een goede filmlocatie ook lastiger. Doordat de producenten namelijk een interieur met open haard wilden, konden de binnen- en buitenopnamen niet in hetzelfde chalet opgenomen en moest het materiaal heen en weer worden getransporteerd. Tijdens de videoshoot kwam de 40-koppige crew ook af en toe in contact met de lokale bevolking. Tot op de dag van vandaag kennen veel lokale bewoners een of twee spannende en grappige anekdotes over George Michael en zijn collega’s.

null

Contact met de locals

Een opmerkelijk voorval betrof Martin Beutler, de huidige erfpachter van Hotel Marmotte in Saas-Fee. In december 1984 was hij verrast toen hij ontdekte dat George Michael en zijn hele team zijn studio binnengingen tijdens een kameruurtje. De interieuropnamen voor de videoclip werden opgenomen in een leeg appartement, en helaas vergaten ze de verwarming vooraf in te schakelen. Hierdoor kregen George Michael en zijn team al snel last van de kou. Aangezien iedereen op de hoogte was dat Martins kelderstudio nooit op slot zat, maakten ze gebruik van de gastvrijheid. Martin herinnert zich: “Iedereen was erg vriendelijk, inclusief George.” Bovendien zorgde George’s keuze voor zomermocassins midden in de winter voor de nodige hilariteit, en hij bleef ze dragen, zolang de opnamen niet liepen.

null

Niet iedereen in Saas-Fee wist overigens wie Wham! was

In de eerste scène van de videoclip ontmoet George Michael zijn vrienden en samen nemen ze de gondel om te gaan skiën. Dit is het station van de Felskinnbahn-kabelbaan, die nu alleen in een iets ander licht verschijnt. Charly Schmidt was de gondelchauffeur in de clip en had geen idee wie Wham! waren. Omdat noch hij, noch zijn collega Engels spraken, konden ze niet met George of de rest van de bemanning praten. Hij zag de video pas 10 tot 12 jaar later. ‘In de jaren 80 was het niet gebruikelijk om een tv te hebben. Niemand had Engelse zenders. We hadden geen idee dat de clip zo’n succes zou worden’, lacht hij vandaag.

Het Walliserhof Grand-Hotel & Spa, waar de clip is opgenomen.
Het Walliserhof Grand-Hotel & Spa, waar de clip is opgenomen.

Wil jij je eigen Last Christmas beleven?

Wham! en de hele crew verbleef tijdens de productie van de videoclip in Hotel Walliserhof - het huidige Walliserhof Grand-Hotel & Spa. De suite waarin George Michael destijds verbleef is omgedoopt tot de George Michael Suite en is ingericht met enkele accessoires. Afhankelijk van de beschikbaarheid is de suite open voor boeking!

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Erg leuk verhaal! Mijn lievelings kerstplaat en -clip! In de sneeuw…

Karin Es

Vanaf de release van de plaat, ook mijn favoriete kerstlied, zeker met de clip erbij. Zing het zelfs in de zomer!
Heb sinds 2000 een eigen chalet in Châtel: hier lig ik met mijn vrouw ook vaak voor de openhaard, heerlijk!![]

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie