Een kijkje in: Gastein

~verwijderd~ op 24 december 2021· geen reacties

Bad Gastein
Bad Gastein

Welkom bij het eerste van een reeks achtergrondartikelen waarin we de aankomende zes weken schrijven over skibeleving, historie/cultuur en andere interessante weetjes uit skigebieden in de Alpen. In dit eerste artikel gaan we het hebben over Gastein.

Algemene indruk

Het Gasteinertal is een uitgestrekt dal in Oostenrijk met de voor sommigen bekende dorpen Dorfgastein, Bad Hofgastein, Bad Gastein en - bijna aan het einde van het dal - Sportgastein. De vallei ligt centraal in het Oostenrijkse Salzburgerland en het duurt een kleine 11 uur om hier vanuit Utrecht naartoe te rijden. Het meest populaire dorp in het Gasteinertal is Bad Gastein, wat tot een van de bekendere skidorpen in de Alpen behoort. Wat Gastein tekent is skiën, wellness, sportiviteit en de georganiseerde evenementen in het gebied.

null

De Schlossalm in Gastein
De Schlossalm in Gastein

Vakantie in Gastein

Het skigebied is vooral voor gevorderden prachtig. Dit heeft te maken met de lange - vooral rode - afdalingen waar je je benen goed op kunt trainen. Verder heeft Sportgastein een groot aanbod aan skiroutes en off-piste mogelijkheden. Met de 116 kilometer aan piste (en een behoorlijk aantal off-piste kilometers) hoef je dus weinig stil te zitten tijdens je vakantie. Tussen de gebieden reis je met de auto of bus; dit kost je veelal niet meer dan een paar minuten. Naast skiën en snowboarden biedt Gastein ook vertier aan langlaufers en sneeuwschoenwandelaars. Er zijn uitkijkpunten waar vandaan je een prachtig uitzicht hebt over de oostelijke Alpen. Verder is er een vrij uitgebreide après-ski waar vaak live bands optreden en op dinsdag- en vrijdagavond kun je rodelen bij de Schlossalmbahn.

Historie en traditie

Gastein is rijk aan ruim 1000 jaar gedocumenteerde geschiedenis. Dit gaat veel verder terug dan bij veel andere dorpen in de Alpen en dat is onder andere te danken aan het thermale bronwater. In het artikel ‘1000 Jahre Gastein’ staan alle belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen 1000 jaar, waaronder:

  • 8e eeuw na christus - Boeren begonnen zich te vestigen in Gastein en het land bruikbaar te maken voor vee en landbouw.
  • Omstreeks 1350 - Het thermale bronwater wordt gebruikt als bron voor badhuizen.
  • 14e eeuw - Vroegmoderne winning van edelmetalen. Goud en zilver werden de tweede bedrijfstak naast de thermale baden in Gastein.
  • 1969 - Het eerste openbare thermaalbad van Oostenrijk wordt geopend, de Felsentherme in Bad Gastein.

Lees ook zeker over de bijzondere geschiedenis van het dorp Bad Gastein.

null

Wellness

Wellness speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in Gastein. Na het ontdekken van de thermale waterbronnen zijn er veel geneeskrachtige werkingen aan het water toegeschreven. Dit heeft het baden erg populair gemaakt. Vanuit heel Europa en zelfs daarbuiten kwamen keizers en prinsen naar Gastein om de krachten die het water zou bezitten te ervaren. Vandaag de dag lijken veel geneeskrachtige eigenschappen toch niet helemaal te kloppen, maar voor lichaam en geest is het nog steeds heerlijk om te badderen in een van de vele zwembaden.

Historische bezoekers

Een van de bekende (vaste) bezoekers van Bad Gastein uit het verleden was keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije (“Sisi”). Haar vaste logeeradres in Gastein was villa ‘Helenenburg’, die tegenwoordig omgebouwd is tot hotel. Ook vanuit het zuiden kwamen belangrijke personen, zoals de Sjah van Perzië (het tegenwoordige Iran). En de Oostenrijkse componist Franz Schubert heeft een aantal muziekstukken in en over Gastein geschreven.

Evenementen in Gastein

Wat Gastein ook bekend maakt is de hoeveelheid evenementen die georganiseerd worden. Naast wekelijkse activiteiten worden er jaarlijkse evenementen gepland zoals art- en muziekfestivals. Wat je misschien niet wil missen wanneer je naar Gastein gaat zijn onder andere:

Ochtendskiën

Vind je het niet erg om een keer vroeg op te staan om te gaan skiën? Dan kun je in Gastein elke maandag en vrijdag om 7:15 verzamelen bij het dalstation om met een groep te gaan ochtendskiën. Je wordt ontvangen door een gids die de groep begeleidt over de vers geprepareerde pistes. Rond 9:30 is het ochtendskiën afgelopen en kun je gaan genieten van het ontbijt dat bij de activiteit inbegrepen zit. Dit alles kost €49,- voor volwassenen en €24,50 per kind. Vergeet niet je van tevoren aan te melden online.

FIS Snowboard World Cup Gastein

Mocht je toevallig in de 2e week van januari in Gastein zijn en ben je een snowboardfanaat? Dan heb je geluk. Tijdens de FIS Snowboard World Cup wordt er door ongeveer 100 snowboarders gestreden om in de top 16 te komen, deze gaan namelijk door in het toernooi. Op 11 en 12 januari is het dus een groot sportfeest in Gastein.

Art on snow festival

Nog een leuk evenement is Art on snow, waarbij er kunst wordt gemaakt van ijs en sneeuw. Het mooie van dit festival is dat er overal op de berg en in de dorpen aan kunstwerken gewerkt wordt en deze overal te zien zijn. Er is zelfs een zwembad wat deelneemt aan het festival, waarbij je vanuit het water kan kijken hoe de kunstenaar te werk gaat. Dit festival vindt plaats van 29 december t/m 4 januari.

null

Volle Maan Diner

Een bijzondere ervaring is ook het Volle Maan Diner. Dit wordt bij elke volle maan in januari (28e) februari (27e) en maart (28e) georganiseerd waarbij op een mooie locatie in de bergen een enorme tafel wordt geplaatst en gedecoreerd. Je bent er wel €99,- aan kwijt dus het is niet goedkoop, maar je krijgt er een 5-gangen diner en drank voor terug. Een ervaring die je niet snel zult vergeten.

Foto: gastein.com
Foto: gastein.com

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Gastein als vakantiebestemming en wil je meer weten, bekijk dan de officiële website van Gastein. Wij hebben op onze site ook een beschrijving gegeven van het gebied met een video, die vind je hier.

~verwijderd~
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie