'In een week tijd alle condities gehad'

Rick op 24 januari 2024· geen reacties

Topcondities in Flumserberg (CH)
Topcondities in Flumserberg (CH)

De titel van dit artikel is breed gekozen, maar past het beste bij de verschillende plekken en condities die ik afgelopen week heb ervaren. Het eerste deel van de week verbleef ik - na een korte stop met wat lichte sneeuw in het Zwitserse Les Marécottes - in het Franse Chamonix Mont Blanc waar ik op uitnodiging van Helly Hansen de Open Mountain Month mocht ervaren. Daarna reisde ik door naar Flumserberg en Silvretta Montafon.

Van zon naar regen

Dit initiatief van Helly Hansen is bedoeld om mensen te inspireren meer naar buiten te gaan, nieuwe dingen te proberen en van de natuur te genieten. Dat heb ik afgelopen dinsdag, vóór de door Roel (en Henri) aangekondigde regenval, dan ook gedaan met een geweldige off-piste toerskidag bij het deelgebied van Grand Montets bij Argentière. Het weer was (toen nog) geweldig: zon, fris op hoogte, maar niet te koud. Daarover in een volgend artikel meer.

Woensdag bleek het zoals verwacht heel ander weer te zijn. Tot op grote hoogte (ongeveer 2000 meter) regende het een groot deel van de dag stevig door, alleen in de middag werd het iets droger. Het hogerop zoeken was geen optie, aangezien de liften dicht waren vanwege wind en lawinegevaar. De pistes kregen met deze tweedaagse regenval flink wat te verduren, de sneeuw raakt doorweekt met plassen onderaan de pistes. Er ligt echter genoeg sneeuw, die gelukkig wel wat kon hebben, zeker de aangereden (kunst)sneeuw op de pistes. Helaas bleef het ook op de donderdag regenen. Na deze natte twee dagen is de regen weer in sneeuw overgegaan, en met dat verse laagje is de schade denk ik te overzien.

Spectaculaire temperatuurdaling

Met een zonnig weekend en hogerop veel verse sneeuw, kwamen er een aantal droomdagen aan. Dat zal ongetwijfeld ook in Chamonix zo zijn geweest, maar dat heb ik niet meer meegemaakt, omdat ik ben doorgereden naar het oosten van Zwitserland. Naar Flumserberg om precies te zijn en daar was vrijdag een topdag. 's Ochtends sneeuwde het nog, maar gedurende de ochtend klaarde het op en kwam de zon tevoorschijn. Met de verse sneeuw die die nacht gevallen was (afhankelijk van de hoogte zo’n 10-30 cm), de stevige vorst (het was ineens -15) en de zon, werd het een absolute droomdag. Het was wel duidelijk dat de lagere pistes aardig wat regen te verduren hebben gekregen, gezien de harde opgevroren onderlaag. Boven zo’n 1700-1800 meter werd dat echter snel minder en lagen de pistes er eigenlijk uitstekend bij. En met de verse sneeuw was het ook in het toegankelijke off-piste terrein in Flumserberg uitstekend toeven.

Familiebezoek

Uitstekend toeven was het ook in mijn meest recente bestemming: Silvretta Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg, waar ik even op familiebezoek was. Met twee koude, stralend zonnige dagen, verse sneeuw en hogerop perfecte pistes, was ook dit een dag om over naar huis te schrijven. De lagere pistes zijn hard en ijzig: het gevolg van verregende en vervolgens opgevroren pistes. Het leek even enorm druk te worden door wintersporters uit het zuiden van Duitsland die in dit weekend hun kans schoon zagen, maar eenmaal in het skigebied verspreidde het volk zich snel en viel het alleszins mee. En met de condities zoals ze waren is een mooie skidag bijna gegarandeerd.

Stralend blauw in Silvretta Montafon (A)
Stralend blauw in Silvretta Montafon (A)

Terugblikkend heb ik afgelopen week zo ongeveer alle mogelijke condities de revue zien passeren: van veel te hoge temperaturen en regen tot op grote hoogte en flinke wind, tot een spectaculaire daling van de temperatuur en vrieskou, verse sneeuw en stralende zonneschijn. Al met al dus een dynamisch weekje in de Alpen!

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie