Sneeuw voor het weekend steeds zekerder

Roel op 18 maart 2024· 10 reacties

Zaterdag stroomt belangrijk koudere lucht de Alpen binnen
Zaterdag stroomt belangrijk koudere lucht de Alpen binnen

Het ziet er steeds beter uit voor een winters offensief aan het einde van deze warme maartmaand. Vanaf zaterdag kan er veel sneeuw gaan vallen in de Alpen. Alleen waar precies het meeste gaat vallen, is nog ongewis. Er zijn nog verschillende opties.

Regen, hogerop sneeuw

Zover is het nu nog niet. Vandaag hebben we te maken met neerslag die zich vanuit het westen over de hele noordkant van de Alpen uitbreidt. Tot in het middelgebergte gaat het om regen vanwege de zachte lucht. De sneeuwgrens zwabbert gemiddeld tussen de 1500-2000 meter, het laagst in het oosten van Oostenrijk.

Regen in Damüls (A)
Regen in Damüls (A)

Boven de 2000-2200 meter kan er wel 10 tot 30 centimeter verse sneeuw vallen. Op de Tougnette bij Meribel (Les Trois Vallees) is het wit.

Meribel (F)
Meribel (F)

Zon komt terug, donderdag regen

Vandaag schijnt de zon alleen nog even in de Zuid-Alpen (wel hoge bewolking en later wat neerslag). Vanaf morgen zien we de zon op veel meer plaatsen terug. Zowel dinsdag als woensdag schijnt de zon volop, maar het is wel erg zacht. De vorstgrens ligt rond de 3000 meter en in de dalen wordt het plaatselijk 15 tot 18 graden. Puur lente.

Donderdag valt er weer regen, opnieuw kan het 10-20 cm sneeuw vallen maar nu nog hoger. Waarschijnlijk ligt de sneeuwgrens dan tussen de 2000 en 2500 meter. De neerslag is vooral bestemd voor Zwitserland en Oostenrijk. In Italië en grote delen van Frankrijk blijft het waarschijnlijk droog met wat zon.

Winterinval?

Dit weekend slaat het weer serieus om. Er stroomt een bel koude lucht vanuit het zeegebied ten noorden van Schotland naar het zuiden. Daarmee wordt de zachte lucht waarschijnlijk binnen 24 uur verdreven uit de Alpen. Het begint zaterdag zoals het er nu naar uitziet, met toenemende bewolking in de Franse Alpen. Het vervolg is onzeker. Niet in de zin van of de weersomslag er komt (dat is wel duidelijk), maar hoe die gestalte krijgt. Het zijn grofweg twee opties:

  • Een nordstau met sneeuw tegen de noordkant van de Alpen (vooral Zwitserland en Oostenrijk) bij een lage sneeuwgrens. Het zal dan tot in de lagere dalen sneeuwen, mogelijk grote hoeveelheden;
  • Sneeuw die gaandeweg activeert, doordat zich een lagedrukgebied ontwikkelt in de Golf van Genua (Gegenstromlage). Dan krijgt vooral de zuidkant van de Alpen (Italië) veel sneeuw, mogelijk uitbreidend naar de noordkant. De sneeuwgrens ligt dan een stukje hoger waarbij Oostenrijk eerst nog kans maakt op een temperatuurpiek door föhn.

Zaterdag zou het al in een groot deel van de Alpen kunnen sneeuwen volgens ECMWF
Zaterdag zou het al in een groot deel van de Alpen kunnen sneeuwen volgens ECMWF

Spannende ontwikkelingen in ieder geval. Welk scenario het ook wordt, het is zeker geen slechte trend. Alle modellen hebben deze weersomslag in de berekening zitten en goed nieuws is ook dat de koudere fase in ieder geval een aantal dagen aanhoudt.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Graag de nordstau optie! Bedankt ;-)

Het is o zo hard genieten.

Ok nu worden de kriebels om met Pasen last minute de sneeuw een weekend op te zoeken toch wel heel hard aangewakkerd… dus nu de temperaturen afwachten anders springen we met Pasen de camper in om nog ff lekker te genieten van de sneeuw… dat zullen dan wel meerdere mensen denken maar goed… :)

Gaaf.

Seriously snow addicted family!

Fijne update, dank! Ben nu in la plagne en daar is het vooral regen vandaag, en zelfs in les arcs op 2600 meter was het vandaag natte sneeuw.
Kom maar door met de koude lucht en nieuwe sneeuw, die kunnen we gebruiken! Zeker omdat we het begin april nog eens dunnetjes overdoen in les 3 vallees. Hopen op net zo een na-winterse toestanden daar, als vorig jaar. Toch was boarden en skieen in april ronduit geniaal.

Paddybo

null

Cervinia vandaag regen ovegaand in sneeuwbuien …

Valtournenche iets beter

*bericht bewerkt door evert op 18 mrt 2024 15:39

Kan St. Francois Longchamps ook sneeuw krijgen bij een nordstau of überhaupt in deze situatie?

Ik vraag dit voor een vriend! :D

Ojee hoe kom ik naar beneden? De piste die is rood!

Vandaag in La Norma regen tot ruim 2000m, bovenin het gebied de pistes gesloten wegens lawinegevaar. Vanochtend goed nat geregend daar. Was er om 12u wel klaar mee, nu alles laten drogen voor morgen dan waarschijnlijk naar Val Cenis.

Drumroll, please… :-)

Graag de nordstau optie! Bedankt ;-)

Hendrik5 op 18 mrt 2024 12:55

+1

Allez dju, hopelijk blijft hij liggen tot de eerste week van de paasvakantie. Wordt een spannende week.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie