Wat is jouw favoriete wintersportweer?

ChristopheJ op 16 december 2022· 24 reacties

ijskoudzon

Het vriest dat het kraakt in de Lage Landen. Zalig vind ik het. Ook op wintersport is dit mijn type weer: koud en zonnig. Op het forum lees ik wel eens dat er verlangd wordt naar sneeuwval overdag. Hoezo zou je dat willen op vakantie? Voor zon gaan we toch, of niet? Wat is jouw favoriete wintersportweer?

Kaiserwetter of sneeuwval

Voor mij is het (heel) duidelijk: zon en blauwe lucht, dat is mijn favoriete weer zowel thuis als op wintersportvakantie. Al zit daar natuurlijk een lichte vorm van egoïsme in. Zonder sneeuwval, geen wintersport, zo simpel is het. Misschien is het mijn aangeboren voorzichtigheid op de pistes die mijn verstand triggert wanneer ik geen 250 meter ver kan kijken. Nee, als de sneeuw 's morgens naar beneden dwarrelt dan gaat mijn zin om te skiën meteen terug zitten om nog een koffie te nemen. Een winterwandeling is toch ook leuk, niet?

IJskoud of lentetemperaturen

Hier kies ik voor ijskoud. Geweldig om je goed aan te kleden in verschillende lagen en de frisse berglucht in te ademen. Die hunkering naar kou begint wanneer de zomer het voor bekeken houdt. Van dat typisch Belgisch of Nederlands herfstweer met 14 graden en regenval, neen bedankt. Ik herinner me wel een vakantie in Bramberg met eindejaar. De skischool ligt daar op de berg en het was 20 graden onder nul. De kinderen hadden echte ijspegeltjes onder de neus hangen maar een warme chocolademelk later was dit al vergeten. Behalve op die ene dag met een andere spelbreker: de wind. Wind en koude lucht zijn meestal een pittige combinatie. We hebben ook al vaker geskied bij (te) hoge temperaturen, al was onze niet-skiënde vriendin niet boos om bij 18 graden in het zonnetje te zitten.

Poederlaagje of strakke pistes

Het weer en de neerslag hebben natuurlijk rechtstreekse impact op de algemene toestand van de pistes. Regelmatig lees ik dat jullie de poeder zowel op als naast de piste opzoeken maar voor mij gaat er niets boven de strak geprepareerde pistes. IJsvorming kan op later wel gaan spelen maar met de juiste techniek en goed materiaal mag dat geen probleem zijn, al mijd ik persoonlijk de steilere stukken wanneer ik voel dat het ‘ijzig’ ligt. Dat heb ik nog wel liever dan papsneeuw en de daarme samenhangende onzekerheid van de glijsnelheid. Over waterskiën hebben we het dan wel eens lachend. Geen drama, maar leuk is anders.

Wat zeker niet

Dan zijn er nog een aantal weerfenomenen en gevolgen ervan waar ik een absolute bloedhekel aan heb. Een eerste is regen. Van de 352 dagen dat ik niet in de Alpen ben zijn er in mijn beleving een groot deel met druilerig en regenachtig weer. Ik laat me vertellen door een niet met naam genoemd weerman dat dit slechts perceptie is, het regent hier amper een 7 % van de tijd maar dit heb ik dus écht niet nodig op wintersport. Doe dan maar een dikke dump, sneeuwpret verzekerd. Ook föhn is zo een verschijnsel waar ik liever voor pas. Windstoten en liftsluitingen, een nachtmerrie op je vakantie. En tot slot is er nog mist. Beperkt zicht, oriëntatie moeilijk en de prachtige natuur gaat totaal aan je voorbij.

Al het gezeur op een stokje: uiteindelijk ben ik altijd immens dankbaar om in de Alpen te mogen vertoeven, eender welk weer het is, en geniet ik van elke dag. Maar kom, dromen van zonnige dagen met strakke pistes mag altijd. Wat is jullie favoriete wintersportweer?

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Tussen 0 en -10, weinig of geen wind en een lekker zonnetje. Hoeft niet perse strakblauw trouwens. Maar wel dusdanig dat je lekker zicht hebt.
Pistes mooi strak corduroy.
En als het kan weinig mensen op de piste (maar dit heeft niets met het weer te maken)

Totales Vollidiot

Sneeuw overdag is juist fantastisch! Wel onder de volgende voorwaarden: geen wind, geen mist/nevel en mooie dikke droge vlokken.
Vervolgens pak je wat pistes tussen de bomen en heb je, zeker als het rustig is, de hele dag verse poeder afdalingen.

Zonnetje ook heerlijk, maar dan komen ineens al die mooi weer skiërs weer tevoorschijn en wordt het toch weer wat drukker. Als er dan die nacht sneeuw is gevallen, is het na een paar afdalingen gedaan met de verse poeder en zit je alleen nog tussen de sneeuwhopen. Met mooi weer dus liever geprepareerde pistes.

Temperatuur ben ik nooit zo mee bezig. Min 20 vind ik ook helemaal prima, alleen liever geen harde wind dan. Heb ook in het voorjaar de 17/18 graden gezien en dan ga je wat sneller op het terras zitten. Beide heeft wel wat.

Ik denk dat iedereen hier kaiserwetter gaat invullen. Zonnig en iets onder nul. Ook voor de poederfreaks, dan wil je dat het s’nachts dumpt en overdag zonnig is.

Iets onder nul en een mengeling van licht tot matig bewolkt om het te hard verbranden tegen te gaan (natuurlijk moet je je hier wel voor voorzien) + ook iets aangenamer aan de ogen!

Ik denk dat iedereen hier kaiserwetter gaat invullen. Zonnig en iets onder nul. Ook voor de poederfreaks, dan wil je dat het s’nachts dumpt en overdag zonnig is.

Gerben.t.Z op 16 dec 2022 09:20

Ik sluit mij hier grotendeels bij aan, alleen mag de dump gelijk na sluiten pistes beginnen tot middernacht ,zodat ze nog mooi kunnen prepareren.

Natuurlijk goed zicht, liefst zon, strak corduroy, knalhard.

Mijn favoriet is het weer ná een nachtelijke sneeuwbui, als het weer opklaart, de zon tevoorschijn komt, hier en daar nog een flard mist, de boompjes wit zijn en de lucht vol met glinsterende ijskristallen zit. Want dan is het lekker koud. Voor dit soort dagen, die best zeldzaam zijn, doe je het. De rest neem je zoals het komt.

Life is what happens while you were checking your phone

Ik denk dat iedereen hier kaiserwetter gaat invullen. Zonnig en iets onder nul. Ook voor de poederfreaks, dan wil je dat het s’nachts dumpt en overdag zonnig is.

Gerben.t.Z op 16 dec 2022 09:20

Hier en poeder freak die het er niet mee eens is. Geef mij maar de hele dag sneeuw. Gewoon 20-30cm storm. Alleen liften open tot net boven de bomen. Geen mooiweer skiers die in de weg zitten, en in het juiste gebied de bossen voor jezelf en een paar vrienden. Ultiem geluk!

Dan kunnen we daarna over op bluebird, het resort af skiën. Om dan nog een dag later de vellen onder te binden om nog meer poeder te vinden. Rince and repeat

Freeride = Life

Wat @Tiny-M en @Arnie777 zeggen
1 of 2 dagen dikke sneeuw zonder wind is heerlijk! Een beetje buiten de pistes is helemaal lekker surfen op het witte goud.
Daarnaast ben ik ook zeer blij met een temperatuur van -20 of kouder (zonder wind uiteraard) in een langzame open skilift, dat heerlijke gevoel dat je leeft om daarna op de piste jezelf lekker warm te boarden.
En uiteraard blue bird/kaiserwetter is heerlijk tijdens een rustig dagje cruisen door het gebied en wat drankjes in de zon. Meestal komen dan inderdaad alle mooi weer wintersporters naar buiten en is het een drukte van jewelste.
Al met al, wintersport is gewoon gaaf! Met alle weertypen die daarbij komen kijken is het genieten!

's Nachts veel sneeuwval, dan 's morgends wakker worden en je auto niet meer vinden door de sneeuw, HEERLIJK! Dan een zalig zonneke en glijden maar, er is niks beters!

Dit stuk is me uit het hard gegrepen. Alles wat er staat geldt precies ook zo voor mij!

Doe mij idd maar lekker koud en het zonnetje, maar ik neem vrede met gewoon redelijk prima zicht, dat is al fijn :-)
Ik geniet in BE ook van de koude van dit moment, heerlijk!

Het is o zo hard genieten.

Als ik een week in de sneeuw zit dan is het volgende weer ideaal voor mijn vakantiegevoel:

  • Dag van aankomst en eerste skidag veel sneeuw. Lastiger aankomen, maar wel meteen het volle winter(sport) gevoel.
  • Daarna overgang naar mooi zonnig weer voor de rest van de week. Temperaturen lekker rond/onder vriespunt. Dan kan je de hele week genieten van de perfecte plaatjes en perfecte pistes.
    Maar oke, even de droom in mijn hoofd uitzetten. In de praktijk: Als het maar niet regent… En geen keiharde koude wind met sneeuw zodat je niks ziet en de liften dicht gaan. Als deze dingen er niet zijn dan krijg ik de hele week de lach niet van mijn gezicht…
Let's go ski!

Eigenlijk besef ik dat, als er niet al te veel wind staat, alles wel leuk vind. Het zonnetje is lekker, maar de verse sneeuw van een sneeuwbui de dag/nacht voordien of zelfs de dag zelfs kan ik ook appreciëren.
Alles heb z’n voor- en z’n nadeel.

Met de foto’s van de afgelopen week merk ik wel dat het Kaiserwetter icm. echt volledig besneeuwde bomen, terrassen, wegen, gebouwen / dorp, echt aanlokkelijk eruit ziet.

Het is o zo hard genieten.

Zware sneeuwstorm en alle liften open.
Helemaal alleen op de piste dan.

Geen regen, zo weinig mogelijk wind.
Verder af en toe wat (of een heerlijke dump) sneeuw en zon(overgoten).
Liefst koud, min 10 is prima maar kouder mag ook.
In het voorjaar mag plus 10 ook wel eens.

Bla, bla, bla.

Natuurlijk kaiserswetter…in de dolomieten hebben we op dat vlak niet te klagen…maar vandaag was t ook leuk… dikke poedervlokken en nevel…

null
null

Wel naar vast komen te zitten in de sneeuw met de wagen en er achter komen dat je sneeuwkettingen nog thuis liggen…pffff

Morgen hopelijk dat blauw luchtje en -10.

Uiteraard geen regen en föhn. Verder vind ik alles best. Liefst wat afwisseling gedurende de week: dagje dikke sneeuw, dagje snijdende kou (mag met wind zijn) waarop je de pistes voor je alleen hebt, dagje zon om lekker te carven met goed zicht, dagje (te) warm om lekker door de slush bulten te knallen. Heel de week zon gaat me vervelen, zelfde voor heel de week sneeuw.

Alles behalve regen 🤗

null

Vandaag was echt top: steenkoud en genoeg sneeuw op de piste en in de bomen (en dat in Willingen zelfs🙃)

Maar eigenlijk is bijna alles prima zolang het maar geen dagen lang hetzelfde is. Vermaken doe ik mij ook in sneeuwbuien (heerlijk op zijn tijd), mist (lekker op gevoel) of keiharde wind (best humor, ook de spanning of lift dicht gaat🤣). Enkel regen en Sahara zand zijn echt een keiharde afknapper en zelfs reden om die dag niet te gaan.

Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe lang je gaat: 4 dagen shortski met enkel mist is niet ideaal. Ik probeer tegenwoordig zoveel mogelijk minimaal 2 weken te gaan en dan zijn een paar wat “mindere” dagen niet zo erg. Paar uurtjes in zware omstandigheden skiën en daarna heb je lekker eten en sauna verdiend;)

*bericht bewerkt door Amelm op 16 dec 2022 20:32

Leuk topic. Doe mij maar wat variatie, een paar strakblauwe dagen, een sneeuwdag en een loodgrijze ijsdag. Pistes heb ik net als jij graag hard en strak maar een dagje ploeteren in de verse sneeuw (zoals vanmiddag hier in Ischgl, zie foto) hoort er ook bij. Dan smaakt de maaltijd daarna nog beter.

Wat weg mag blijven zijn:

  • mist / lage bewolking
  • storm
  • vochtige warmte (het mag best +5 zijn zolang het dauwpunt maar onder nul blijft)
  • REGEN

null

*bericht bewerkt door KrisWeer op 16 dec 2022 20:38

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Mij maakt het niet zoveel uit zolang de liften maar draaien. Enkel als het tot boven op de berg regent dan draai ik me nog een keertje om.

Übung macht den meister!!!

Het weer van vandaag :-D

Merk dat ik hier toch vrolijker van word dan die sneeuwdag gisteren.

null

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

@Asterino … die zal je niet gauw meer vergeten die kettingen 😊
@Amelm … wauw … machtige foto!
@krisweer … mooie foto’s wederom, van élk weertype 😊

*bericht bewerkt door ChristopheJ op 19 dec 2022 12:32

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie