Skigebiedsreview: Venet

Redactie op 14 oktober 2022· 7 reacties

Het onbekende skigebied Venet bij Landeck
Het onbekende skigebied Venet bij Landeck

Velen zullen het skigebied Venet meermaals voorbij gereden zijn zonder er erg in te hebben. Ook ik. Op weg naar bekende ski-oorden als Ischgl, Nauders, Serfaus - Fiss - Ladis of de Arlberg. Het naastgelegen Landeck is een behoorlijke plaats, zeker met het daaraan geplakte Zams. Om die reden zijn de doorgaande routes als tunnels aangelegd en wordt het zicht op de skiberg je deels ontnomen. Niettemin is Venet een bezoekje waard.

Dit artikel is geschreven door forumlid Bennie. Met Bennie’s goedvinden zullen we een aantal van zijn reviews als weblog publiceren zonder deze inhoudelijk te wijzigen. Wil jij ook een review uitgelicht hebben? Stuur ons een mailtje.

Overschilderde pistekaart

De Venet wordt ontsloten door een skigebied met zo’n 22km aan piste. Toen wij er zaten waren de varianten van de rode 6 onderin dicht. Later bleek door een gebrek aan sneeuw op het pad dat als piste fungeerde, en dat op 1550 meter! Zo zie je maar weer wat een zuidelijke expositie kan doen. Vroeger stond er ook nog een dalafdaling naar Zams op de kaart. Deze staat overigens nog steeds op de grote pistekaart beneden en boven bij de pendelbaan. Die hebben ze simpelweg met wat wit overgeschilderd. Als je op de kaart kijkt, kun je deze piste vanaf het middenstation over de brede witte banen rechts bij de Staudacherhütte wel indenken. Waarschijnlijk was het aanleggen van kunstsneeuwinstallaties hier simpelweg te duur.

Pistekaart van Venet
Pistekaart van Venet

Klassieke liften

Investeringsbudget is er zo te zien weinig hier. Je ziet het terug in de liften. Er staan nogal wat klassiekers. Het meest recent is de besneeuwingsinstallatie voor piste 1. Wel helemaal van boven tot beneden, dus een kleine 1250 hoogtemeters!

Noord- en zuidzijde

Wat maakt dit skigebied nou zo bijzonder? Is het de oude pendelbaan met zijn middenstation dat via een bijzondere stalen constructie midden in de lucht werkt? Of de oude tweezitter die de fijne zuidwestzijde van het gebied ontsluit, waar je zo lekker in kunt onthaasten? Of misschien wel de twee lange rodelbanen, aan beide uiteinden van het gebied? Het leuke is toch vooral de rust, de fijne en afwisselende pistes en de prettige uitzichten. Zeker aan de zuidzijde lopen de pistes heel natuurlijk en voelt het echt alsof je op de hochalm aan het skiën bent. De noordzijde is wat sportiever, maar heeft ook de oefenlift, het funpark en de speeltuin. Neem je hier de afdaling vanaf de top tot Rifenal in één keer, kun je er zeker van zijn dat het zuur je in de benen loopt.

Uitzicht vanaf het bergstation richting Imst
Uitzicht vanaf het bergstation richting Imst

De sportieve noordzijde van Venet
De sportieve noordzijde van Venet

Aan de zuidzijde heb je de keuze uit de rodelbaan annex blauwe piste of de kronkelende rode, die eventueel ook weer op de blauwe piste uitkomt. Neem je het sleepad, dan moet je onderaan weer een heel stuk omhoog klunen om bij de lift te komen; niet ideaal. Wel leuk zijn de skiroute en de off-piste varianten aan deze kant van de berg. Je komt eigenlijk altijd wel weer bij de lift uit.

Panorama of authentiek lunchen

Om te pauzeren heb je niet veel opties. Het panoramarestaurant kijkt erg mooi weg richting Arlberg en Fisser Nordseite, de Jägerhütte is een echt schnapshol en de Zammer Alm de meest authentieke hut met goede keuken. Je gaat hier vooral heen voor de rust en de afwisselende pistes, en dan voor enkele dagen. Je gaat hier niet heen voor de moderne infrastructuur. Voor beginnende wintersporters is het ook niet ideaal, omdat je eigenlijk altijd helemaal omhoog moet.

De lange piste 1a naar Rifenal
De lange piste 1a naar Rifenal

Redactie

Plaats een reactie

Een heerlijk gebied met mooie lange afdalingen onder een heerlijke hellingshoek. Vooral ook doordat het zo rustig is blijven de pistes tot het eind van de dag lekker strak. In de ochtend heerlijk op de zuidkant de verschillende varianten en skiroutes doen, daarna aan de noordkant verder gaan, zo vind je de hele dag door daar perfecte pistes ondanks dat het maar een klein gebied is.

Born to Ride

Leuk voor eens een tussenstopje onderweg naar Italië. :)

Bla, bla, bla.

Leuke review weer Bennie. Blijf zo doorgaan, is een zeer goede toevoeging aan wintersport.nl!

Gebied ligt op 25 min rijden van ons appartement dus zal er toch eens een dagje gaan kijken. Liefst wel met goede sneeuw want 1250hm kunnen maken ben ik een groot fan van!

*bericht bewerkt door Amelm op 14 okt 2022 10:42

https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/507379/live-vanuit…
Voor degenen die het niet direct gekoppeld zien. Hier de kijk vanuit Henri’s perspectief. We waren hier samen naartoe gegaan.

Kunstmatige besneeuwing naar Zams is nog steeds financieel niet mogelijk?? Bijzonder. Daardoor zou het een volwaardig skigebied worden.

Super leuk gebied voor een korte tussenstop inderdaad. Overnachten op de top in de Gipfelhutte is ook een echte aanrader!

Kunstmatige besneeuwing naar Zams is nog steeds financieel niet mogelijk?? Bijzonder. Daardoor zou het een volwaardig skigebied worden.

Frank66 op 14 okt 2022 22:01

Waarom zou dat nodig zijn? Als je piste 1 naar Rifenal neemt dan kan je daar ook helemaal naar het dalstation skiën. Naast het dalstation van de Rifenallift is een grote parkeerplaats.

Wij zijn hier afgelopen voorjaarsvakantie geweest en het is echt een fantastisch gebied met super strakke pistes. De kids hadden acht lessen op de borstelbaan in Soesterberg gehad en konden goed meekomen voor het eerst in de sneeuw.

Wij hebben ons hier een week goed vermaakt, voor tourskiërs en off piste is het ook een mooi gebied.

Ja het is niet groot, maar doe je dan ook één afdaling als je bijvoorbeeld naar Zoetermeer gaat? Met zulke super strakke en afwisselende pistes is het zeker geen straf om meerdere keren van dezelfde piste af te dalen.

null

*bericht bewerkt door RoccoH op 15 okt 2022 13:22

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie