Veelgestelde vragen over het Poederbaas Freeride Festival/NK Freeride/NK Vertical Skimo

hugobraun op 14 februari 2023· geen reacties

null

Nog maar een maandje tot het Poederbaas Freeride Festival/NK Freeride/NK Vertical in Kappl! Er is weer heel veel sneeuw gevallen in de Alpen, dus het ziet er naar uit dat we van 11 t/m 18 maart een mooie week gaan hebben. Om iets meer inzicht te krijgen op hoe deze week er uit gaat zien, bij deze de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je zelf nog vragen? Stel ze vooral onder deze post!

Wat houdt het NK Vertical Skimo in?

Skimo staat voor Ski Mountaineering. Het verschil tussen toerskiën/splitboarden en skimo is dat skimo zich alleen richt op omhoog toeren met toerski’s of een splitboard, en niet de afdaling. Het NK Vertical Skimo is dus een wedstrijd, waarbij de deelnemer die als eerste de 500 hoogtemeters bedwingt zichzelf Nederlands Kampioen mag noemen!

Moet je aan alles meedoen of kan ik ook alleen deelnemen aan NK Freeride of NK Vertical Skimo?

Je kunt zelf kiezen aan welke wedstrijden je wel of niet meedoet. Als je meedoet aan het NK Freeride zit deelname aan het NK Vertical Skimo gratis bij je ticket inbegrepen. Wil je alleen meedoen aan het NK Vertical Skimo, dan kun je daar een apart kaartje kaartje voor bestellen. Alle tickets koop je op de site van Poederbaas.

null

Hoe is de week als festivalganger?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar het Poederbaas Freeride Festival te komen en niet mee te doen aan de wedstrijden. Met een festivalkaartje doe je mee aan alle activiteiten en clinics van de week, maak je gebruik van het materiaal in het testcenter en pak je alle feestjes mee! Daarnaast ben je met je kaartje ook uitgenodigd voor het Riders’ Diner, inclusief eten en een drankje, én krijg je een goedgevulde goodiebag. Tijdens de wedstrijd is er een Spectator’s Area, waar je in alle comfort kunt kijken naar hoe Nederlands’ beste freeriders op spectaculaire wijze de berg af komen. Compleet met een bar, DJ’s die de lekkerste plaatjes draaien, een commentator die je alles vertelt over de deelnemers en hopelijk een zonnetje!

Wat voor muziek wordt er gedraaid?

De line-up bestaat uit Hortgruppe, Timar, Boas Constrictor, Tafkar, The Ghost & DJ DCK. Deze mannen draaien alles van house en techno tot disco en hiphop. De nodige après-ski hitjes zullen natuurlijk ook niet ontbreken! Je kunt ze misschien herkennen van setjes op Welcome to the Future, Awakenings, Mysteryland, Wildeburg & Where The Sheep Sleep, maar deze hele week staan ze op onze stage in the Festival Area!

Moet je de hele week aanwezig zijn?

Om deel te kunnen nemen aan het NK Freeride, moet je in ieder geval dinsdagavond aanwezig zijn bij de Riders’ Meeting. De Qualifier is gepland op woensdag en de Finale is gepland op woensdag. Dit is echter wel afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities! Om deel te nemen aan het NK Vertical Skimo moet je in ieder geval zondagavond aanwezig zijn bij de Riders’ Meeting. Het NK Vertical Skimo is gepland op maandag, wederom onder voorbehoud.

Hoe oud moet je zijn om deel te mogen nemen aan deze wedstrijden?

Om aan deze wedstrijden mee te mogen moet je minimaal 18 jaar zijn. Ben je dat nog niet, moet je helaas nog eventjes wachten!

Hoe goed moet je zijn om deel te kunnen nemen aan het NK Freeride?

Je moet in principe gecontroleerd van een rode piste af kunnen skiën. Het is daarnaast wel handig als het niet je eerste keer buiten de piste is. In de dagen voor de wedstrijd kun je nog deelnemen aan een Freeride Clinic, gegeven door Jelle Staleman, waar je eventueel nog wat laatste tips kunt meepakken en je met een goed gevoel aan de wedstrijd begint!

null

Hoe goed moet je zijn om deel te kunnen nemen aan het NK Vertical Skimo?

Voor het NK Vertical Skimo is het vooral belangrijk dat je wel eens eerder met vellen hebt getoerd. Verder is deze wedstrijd heel toegankelijk en kun je het zo gek maken als je zelf wil. Met een basisconditie en doorzettingsvermogen kun je heel ver komen!

Kan je ski’s of een splitboard/snowboard huren bij ons?

Je kunt geen materiaal bij ons huren, maar we hebben in de Festival Area wel testcenters van onder andere K2 en Salomon waar je de nieuwste ski’s en snowboards gratis kunt testen. Mocht je toerski’s of een splitboard willen lenen of testen voor tijdens het NK Vertical Skimo, stuur dan even een mailtje naar nala@poederbaas.com, dan gaan we dat voor je reserveren. Wil je echt materiaal voor de hele week huren, dan zijn er in Kappl zelf genoeg mogelijkheden.

Welk materiaal is er verplicht voor het NK Freeride?

  • Je bent verplicht om de drie-eenheid op zak te hebben. Dat betekent dat je een lawinepieper, een schep en een sonde bij je moet hebben.
  • Het is ook verplicht om een backprotector om te hebben. Deze mag ook verwerkt zijn in een rugzak. Als je twijfelt over of je rugzak aan deze eisen voldoet, kun je altijd een mail sturen naar nala@poederbaas.com zodat we dit kunnen bevestigen.
  • Het gebruik van freeride ski’s of een freeride snowboard raden we sterk aan. Heb je nog advies nodig of wil je materiaal aanschaffen, ga dan naar OutdoorXL! Zij zijn dé specialist op het gebied van freeriden en toerskiën.
    null

Welk materiaal is er verplicht voor het NK Vertical Skimo?

  • Een paar ski’s van minstens 60 mm breed in de taille met staalkanten over minstens 90% van hun lengte. De grootte van de ski’s is minimaal 150 cm. De ski’s zijn uitgerust met bindingen waardoor de hielen op de beklimming kunnen worden verplaatst en kunnen worden vergrendeld tijdens de afdaling. De binding moet een lateraal en frontaal triggersysteem hebben, met of zonder veiligheidsriem.
  • Een paar vellen. De skins moeten vrij kunnen worden verwijderd en hersteld.
  • Een paar stokken van alpine of bodemtype met een maximale diameter van 25 mm, met niet-metalen ringen.
  • Een paar hoge schoenen (boven de malleolus). De schoenen mogen niet zijn aangepast aan het referentiemodel van de fabrikant. De schoenen moeten geschikt zijn voor klimmen en dalen.

Zit een accommodatie inbegrepen bij je ticket?

Nee, de accommodatie regel je zelf. Er zijn veel betaalbare opties te vinden op de website van de VVV van Kappl! Mocht je een accommodatie willen delen met andere deelnemers of festivalgangers, dan kun je altijd een bericht plaatsen op de eventpagina.

Hoe is het gebied Kappl?

Kappl is een leuk gebied, van waaruit je relatief makkelijk leuke tours kunt maken! Zo kun je op de latten richting Sankt Anton am Arlberg, maar kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een dagje de bus naar Ischgl te pakken. Genoeg te doen om je een week te vermaken!

hugobraun
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie