Shortski: met de bus of eigen vervoer?

ChristopheJ op 13 december 2022· 10 reacties

null

Je kent het wel, een aantal dagen over en weer naar de Alpen voor wat sneeuwpret: een shortski. Stap je met een hele groep de bus op of rijd je zelf? We geven een aantal overwegingen mee.

De prijs

Je kan er niet omheen, de prijs is en blijft een belangrijke factor in vele beslissingen, dus ook voor een shortski. Op sunweb.be zocht ik een shortski uit met de bus. Voor € 679,- per persoon ga ik vanaf 23 februari voor 5 dagen en 4 nachten naar Schmitten - Zell am See. Skipas en hotel (all-inclusive) zijn inbegrepen. Ik stap op in Antwerpen om 19u30 en kom ‘in de ochtend’ aan op bestemming. Met zijn tweeën zijn we dus € 1358,- kwijt voor 3 dagen sneeuwpret en 2 nachten hotel. We spenderen 2 nachten in de bus.

Wanneer ik zelf rijd reken ik voor 2 personen ongeveer € 200,- aan benzine wetende dat ik vanuit Antwerpen 950 kilometer dien te rijden voor een enkele rit. De skipas voor 3 dagen kost € 195,- per persoon. Online vind ik in hetzelfde hotel een kamer voor € 470,- voor ons beiden voor 2 nachten. Met zijn tweeën zijn we dus in totaal € 1060,- kwijt. Toch een aanzienlijk prijsverschil met de georganiseerde pakketreis.

Andere overwegingen

Welke overwegingen kunnen nog helpen of sturen in de beslissing om aan te sluiten bij een busreis, dan wel om zelf te rijden. We maakten alvast een handig overzicht:

  • Gezelschap: het aantal vakantiegangers kan bepalend zijn. Met vijf personen in één auto is heel krap, zeker voor de bagage. Maar misschien budgettair zonde om met een tweede wagen te rijden? De bus heeft pakweg 50 plaatsen, dus dan speelt eerder de kamerverdeling een rol.
  • Nachtrust: ikzelf deed reeds beide formules en voor mij is het duidelijk: een bus slaapt beter. In een gedeelde auto komt de rijweg véél dichter op je af dan in een bus. Ik kan me voorstellen dat anderen dit anders beleven.
  • Vrijheid: wanneer je zelf rijdt kan je de data en stopplekken zélf bepalen. Je kan zelfs ter plaatse nog een dagje extra boeken (of vroeger wegrijden). Dit is met de bus niet mogelijk.
  • Tijd: vooraleer je België uitrijdt ben je bij een georganiseerde reis al snel 2 uur onderweg. Van verzamelpunt A naar vertrekpunt B en daar nog even wachten tot iedereen er is. Dan ben je met de wagen al een stuk over de landsgrenzen en kan je dus in principe gewoon later vertrekken. Ook bij aankomst met de bus werd ik wel eens ‘verplicht’ een uur beziggehouden met een ontbijt op 40 km van de eindbestemming, dat vond ik zonde van de tijd maar kan je vermijden door op voorhand goed de details door te nemen.
  • Sfeer en gezelligheid: dit kan in twee richtingen mee- of tegenvallen. Met je zelf gekozen vrienden is het verzamelen gewoon gezellig, of je nu zelf rijdt of met de bus meegaat. Op de bus kan je nieuwe mensen leren kennen en je goed amuseren. Alleen hopen dat dit niet overslaat in (dronken) nachtlawaai. Hoewel de betere chauffeur hier wel raad mee weet.
  • Randwerk: een tocht naar de Alpen vraagt met je eigen wagen toch ook wat extra werk: auto sneeuwklaar maken, dakkoffer monteren, …
  • Risico: risico is een breed begrip. Ikzelf ben redelijk ‘gesteld’ op de toestand van mijn wagen. Latten, skischoenen, stokken, koffiekoeken, croissants, slijkerige schoenen, … En dit van vier reisgezellen, voor mij persoonlijk is dit een nachtmerrie in mijn wagen. De bus kan wel tegen een stootje.

Nog zaken waar jullie aan denken? Of tips die we kunnen meenemen? We horen het graag!

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Een belangrijk element in die keuze kan het aantal dagen skidagen zijn.

Bij een georganiseerde reis zit het programma meestal zo in elkaar dat je ‘s nachts de heenrit maakt, de volgende ochtend (na een nacht met weinig slaap) direct de latten op moet, alsook op de vertrekdag.

Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn voor vele reizigers.

*bericht bewerkt door Rambo op 13 dec 2022 11:49

Er zijn ook nog andere opties: met de trein of met het vliegtuig. Vooral die laatste optie is wel aantrekkelijk als je alleen reist

*bericht bewerkt door Skiwi op 13 dec 2022 11:53

Een bus, brrrrrrr. L’enfer, c’est les autres.

Het vliegtuig enkel voor verre reizen (+2500Km), een trein denk ik niet aan (zie bus), al de rest: met de automobiel.

Bla, bla, bla.

De laatste jaren worden meer en meer shortski 's per bus uitgevoerd met dreamclass. Geen ombouwzetels, maar iets comfortabelere aparte n vaste slaapruimte zoals bij een tourbus. Ook het aantal plaatsen op de bus valt meestal mee. Dw maximumcapaciteit hebben we nog nooit gehaald. Ik heb al gereisd met 10 of <20 personen op de bus. In sommige pakketreizen zit ook skibegeleiding (bv Snowtravel) waarbij de begeleiding je in nieuwe skigebieden op sleeptouw neemt en zo versneld laat kennismaken met toffe hutjes, leuke pistes… vorig jaar zo vanuit Arabba doorgestoken naar Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa en Cortina.
Dus ik reis bijna nooit nog met.de auto op shortski.

Dreamclass, inderdaad. Belangrijkste voordeel vind ik de twee vrije dagen die je niet moet spenderen aan de heen en terug rit maar op de latten kan doorbrengen. In het beste geval neem je maar twee dagen vrij om vier volle dagen te skiën.
Als je in het oostelijke deel van het land woont, heb je vaak wel een voordeel met de op en afstap plaatsen.

Inderdaad, een pakketreis komt voordeliger uit. Ik had die oefening ook al eens gemaakt. Zeker voor een shortski met vrienden lijkt me dit de meest interessante optie. Met het gezin verkiezen we nog de wagen omdat de reis minder in het teken staat van enkel maar skiën.

Ik begrijp niet waarom bij de vergelijking van de prijs tussen eigen vervoer en bus, een pakketreis met bus vergeleken wordt met alles appart. Waarom wordt niet vergeleken met pakketreis zonder de bus? Het prijsverschil zal dan mijn inziens kleiner zijn. Anderzijds zijn er natuurlijk nog heel wat andere kosten dan benzine verbonden aan met eigen vervoer gaan …
De Sunwebreis van 23/2 zijn geen 5 dagen sneeuwpret, zoals vermeld, maar 3 dagen (vertrek donderdag 23/2, ski vrijdag 24/2 t.e.m. zondag 26/2, thuis maandag 27/2). En als je met eigen vervoer 5 dagen wil skiën (van 23/2 t.e.m. 27/2), dan zal je 22/2 moeten vertrekken en 's nachts rijden en ben je pas 28/2 thuis en ook 's nachts rijden).
Wat de prijs betreft huiswerk opnieuw maken zou ik zeggen…

Hoe het meestal in elkaar zit met de bus (bv bij Sunweb):
Shortski: vertrek do avond, ski vrij-zo,(3 dagen ski, 2 nachten in accomodatie), terug ma ochtend.
Midweekski: vertrek za avond, ski zo-vrij (6 dagen ski, 5 nachten in accomodatie), terug za ochtend.
Week: vertrek vrij avond, optioneel ski za, ski zo-vrij, optioneel ski za (6 tot 8 dagen ski, 7 nachten in accomodatie), terug zo ochtend.

Merk op dat shortski en midweek perfect op elkaar aansluiten:

  • De bus vertrekt do avond met short-skiërs, aankomst vrij ochtend, vrij avondavond naar huis met de midweek-skiërs, aankomst za ochtend, za avond vertrek met de volgende midweek-skiërs, aankomst zo ochtend en zo avond naar huis met de short-skiërs, aankomst maandag ochtend.
  • short-skiërs verblijven vrij en za nacht in accomodatie, midweek-skiërs zo t.e.m. do nacht
  • op vrij en zo skiën zowel de short-skiërs als de midweek-skiërs

Volledige week ski sluit perfect aan op volledige week ski:

  • De bus vertrekt vrij avond, aankomst za ochtend, za avond naar huis met vorige week-skiërs, aankomst zo ochtend
  • week-skiërs verblijven za t.e.m. vrij nacht in accomodatie
  • op za kunnen week-skiërs van de vorige en volgende week skiën (als ze de zaterdag bijnemen, standaard is skipas van zo t.e.m. vrij)

*bericht bewerkt door DirkG op 19 dec 2022 16:25

Dirk - LIVE unITed

@danny1234 … je hebt volledig gelijk wat dat huiswerk betreft! Ik heb me verkeken op de ‘5 dagen’ vakantie! Bedankt voor je opmerkzaamheid, ga ermee aan de slag!
@dirkG … mooi overzicht! Bedankt!

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Ik begrijp niet waarom bij de vergelijking van de prijs tussen eigen vervoer en bus, een pakketreis met bus vergeleken wordt met alles appart. Waarom wordt niet vergeleken met pakketreis zonder de bus? Het prijsverschil zal dan mijn inziens kleiner zijn. Anderzijds zijn er natuurlijk nog heel wat andere kosten dan benzine verbonden aan met eigen vervoer gaan …
De Sunwebreis van 23/2 zijn geen 5 dagen sneeuwpret, zoals vermeld, maar 3 dagen (vertrek donderdag 23/2, ski vrijdag 24/2 t.e.m. zondag 26/2, thuis maandag 27/2). En als je met eigen vervoer 5 dagen wil skiën (van 23/2 t.e.m. 27/2), dan zal je 22/2 moeten vertrekken en 's nachts rijden en ben je pas 28/2 thuis en ook 's nachts rijden).
Wat de prijs betreft huiswerk opnieuw maken zou ik zeggen…

danny1234 op 19 dec 2022 15:49

Huiswerk opnieuw gemaakt, en blog aangepast! 😊

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie