Op verkenning in Werfenweng

Arjen op 11 oktober 2021· 3 reacties

Werfenweng
Werfenweng

Nog geen tien minuten nadat we de snelweg hebben verlaten, rijden we het dorpje binnen. We zijn in Werfenweng, een klein dorpje hoog boven de snelweg A10 in het Oostenrijkse Salzburgerland. De keren dat ik hier al langs ben gereden op weg naar grotere en meer bekende skigebieden in de regio zijn niet meer op twee handen te tellen. En ik ben niet de enige Nederlander die nog nooit in Werfenweng is geweest. Sterker nog, we zijn hier zelfs in de voorjaarsvakantie ver in de minderheid. Terecht? Nee, want dit compacte gebied heeft eigenlijk alles voor een ideale gezinsvakantie.

Samo-Card: Wanneer je met de trein afreist of je laat de sleutel van je auto achter bij de VVV, dan krijg je voor 10 euro per persoon de samo-Card. Je transfer van en naar het station is geregeld, je kunt gebruik maken van een gratis taxiservice én je kunt gebruikmaken van een elektrische BMW i3 (voor bijvoorbeeld een winters bezoek aan de stad Salzburg). Op deze manier wordt het autoverkeer en de bijbehorende uitstoot in Werfenweng gereduceerd. Daarnaast geeft de samo-Card gratis toegang tot diverse activiteiten incl. materiaalhuur.

Familievriendelijk

Werfenweng ligt enigszins verstopt in een kom met uitzichten op de Hochkönig, het Tennengebirge en de Dachstein. Het is een klassiek Oostenrijks dorpje, waar ze het begrip duurzaamheid al lang geleden in hun DNA hebben opgenomen (zie kader). De kracht van dit dorp zit 'm niet in een groot skigebied waar je lange tochten kunt komen maken of in de bruisende après-ski. Werfenweng biedt eigenlijk van alles wat: van skiën en langlaufen tot rodelen, wandelen en zelfs paragliden!

Maar goed, laten we bij het skigebied met 29 kilometer aan piste beginnen, want dat blijft voor veel Nederlanders toch het belangrijkste bij de keuze voor een wintersportbestemming. Vanuit het centrum van Werfenweng stappen we in de relatief nieuwe Dorfbahn. Op de top ligt direct een aanrader voor de lunch: Auszeit. Hier komen het klassieke en moderne Oostenrijk elkaar tegen, zowel in de architectuur als op de menukaart. We kiezen niet voor de afdaling terug naar het dorp, maar voor het lange blauwe pad dat ons naar het belangrijkste deel van het skigebied brengt. Bij Zaglau (op 1.000 meter hoogte) vind je het grootste (en dan bedoelen we ook echt groot) van de twee kinderlanden. Ideaal voor families, want dit kinderland ligt direct aan de gondel én de parkeerplaats, dus samen lunchen is een fluitje van een cent.

null

Paragliden

De achtpersoons gondel luisterend naar de naam Ikarus brengt ons naar het hoogste punt in het skigebied, de Bischlinghöhe (1.834 m). Hier ontvouwen de panorama’s zich aan alle kanten. De Dachstein, Hochkönig en Kitzsteinhorn zijn slechts enkele van de Alpenreuzen die zich vanaf de bergtop laten zien. Het is opvallend hoeveel paragliders hier het luchtruim kiezen. Werfenweng is dankzij de panoramische ligging wat dat betreft een van de hotspots van de Alpen en ook wij kiezen het luchtruim met een tandemvlucht. Wát een ervaring! We zien het dorpje en het uitgestrekte dal een goede duizend meter onder ons liggen en landen uiteindelijk, na met de ski’s nog even de sneeuw aangeraakt te hebben, weer veilig vlakbij het dalstation van de gondel. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt.

Diversiteit

Terug in het skigebied valt op hoeveel blauwe en rode pistes het skigebied telt. Het mag duidelijk zijn dat de expert die op zoek is naar de ultieme uitdaging deze niet op de pistes van Werfenweng gaat vinden, maar de pistes die het gebied telt zijn behoorlijk gevarieerd. Onze favoriet is zonder twijfel de Panorama-abfahrt, die je van het hoogste punt terug naar het dal brengt. De afdaling is lang en schotelt je schitterende panorama’s voor!

null

Werfenweng telt 13 kilometer aan gevarieerd blauw
Werfenweng telt 13 kilometer aan gevarieerd blauw

Het dorp Werfenweng
Het dorp Werfenweng

Meer dan skiën

Werfenweng is echter meer dan skiën. Het doodlopende dal leent zich uitstekend om bijvoorbeeld te langlaufen of te wandelen. Om de drempel nog wat te verlagen is het materiaal hiervoor gratis te huren met de samo-Card. Ook kun je op vertoon van deze kaart gaan wandelen met alpaca’s, rodelen of een tochtje met de paardenslee maken. Het maakt Werfenweng een leuke, complete bestemming voor families.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél is de liftpas of de overnachting van de redacteur gesponsord door het skigebied. » Lees meer

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Kan niet wachten tot het 4e seizoen van de Snow Show, over 5 weken mak ik eindelijk weer. Dit soort artikelen zijn dan heerlijk om te lezen.

Leuk artikel en goed geschreven !

Leuk om te lezen. Ben in de zomer een paar keer in Werfenweng geweest met de Salzburgerland Card. Boven vanaf het terras van het restaurantje telkens uren zitten kijken naar de paragliders die daar starten en genieten van het fenomenale uitzicht. Jammer dat je met je Ski Amadé kaart hier niet terecht kan anders was ik er in de winter ook wel een keer heengegaan.

Peter Pos
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie