Lasten en lusten van de dynamische skipasprijs

Roel op 09 oktober 2023· 47 reacties

Een skipas koop je lang niet meer alleen aan de kassa
Een skipas koop je lang niet meer alleen aan de kassa

Onlangs maakte Ski amadé haar online skipasprijzen bekend voor 2023/2024. Deze skiregio, met bekende plaatsen als Flachau, Wagrain en Gastein, heeft afgelopen jaar de overstap gemaakt naar dynamische skipasprijzen. Zoals zovelen de afgelopen jaren in de Alpen. Wat blijkt: nu een skipas kopen voor het hoogseizoen kan een gezin meer dan 100 euro schelen.

Dynamische prijzen

Al in 2018 schreven we erover. Het begon Zwitserland waar enkele skigebieden gingen experimenteren met dynamische skipasprijzen. Net als bij vliegmaatschappijen betaal je geen vaste prijs, maar komt de prijs tot stand door vraag en aanbod. Meestal is deze afhankelijk van het moment van aankoop en de periode waarvoor je de skipas wil hebben (het oude laag- en hoogseizoen). Vakantieweken zijn duidelijk duurder dan een laagseizoenweek.

null

Meer dan 100 euro goedkoper in Ski amadé

In het geval van Ski amadé is het moment van aankoop belangrijk. Wie bijvoorbeeld in de voorjaarsvakantie (18 t/m 23 februari 2024) naar Flachau gaat, betaalt voor een 6-daagse skipas online nu €333,50. Koop je je skipas straks aan de kassa, dan betaal je standaard €370,50. Een verschil van 37 euro per persoon. Voor jeugd is het verschil tussen online en kassa 28 euro en voor kinderen 19,50 euro. Voor een gezin met twee kinderen ben je online dus 113 euro goedkoper uit. Als je nu koopt.

Buiten de vakantieweken om wordt het verschil nog groter. Als je vanaf 14 januari 2024 zes dagen gaat skiën betaal je online €317,50, maar aan de kassa nog steeds €370,50. Een verschil van maar liefst 53 euro. De kassaprijs staat namelijk vast en is de hoogstmogelijke prijs die je kunt betalen, en die geldt voor bijna het hele seizoen (23 december t/m 29 maart).

Voordelen van dynamische skipasprijzen

Skigebieden verantwoorden de overstap naar dynamische skipasprijzen met verschillende argumenten. Skipassen worden alsmaar duurder en met ‘dynamic pricing’ kunnen ze de prijs alleen verhogen tijdens piekmomenten. Wie buiten de piekmomenten op wintersport gaat, heeft een kleinere (of helemaal geen) prijsstijging. Men probeert door prijsprikkels ook het aantal vroegboekers te vergroten. De prijzen die online worden aangegeven zijn meestal de best mogelijke opties voor die dag. De prijzen zullen niet meer dalen. In Sölden steeg het aantal vroege boekingen hierdoor twee jaar geleden van 1 naar 23 procent. Door de online verkoop kan men bovendien beter aan klantenbinding doen door middel van acties, nieuwsbrieven en dergelijke.

Een ander argument is een betere spreiding van de drukte. Gezinnen hebben vanwege de schoolvakanties weinig keus, maar door rustige weken goedkoper te maken hoopt men andere doelgroepen (vriendengroepen, stellen en senioren) te verleiden een andere week te kiezen. Ook hoopt men de weekenddrukte door locals te laten afvlakken ten gunste van doordeweekse dagen. Beiden komen de doorstroming bij de liften en op de pistes ten goede. Het nieuwe systeem hoeft ook niet per se duurder te zijn. Kijken we bijvoorbeeld weer naar Ski amadé, dan kost een 6-daagse skipas voor de kerstvakantie (31 december t/m 5 januari 2024) nu online €333,00. Vorig jaar betaalde je voor dezelfde periode aan de kassa €334,00.

null

Nadelen van dynamische skipasprijzen

Toch is er ook kritiek. We noemden het al, families kunnen niet zomaar uitwijken naar goedkopere weken en blijven de hoofdprijs betalen voor een evengoed druk skigebied. Als je uit onwetendheid ook nogeens je skipas aan de kassa blijft kopen ben je extra duur uit. Verder hebben sommige skigebieden geen maximumprijs vastgelegd en kun je skigebieden moeilijk nog op prijs vergelijken. En een last-minute beslissing om te gaan skiën of boarden is minder aantrekkelijk, als je wil wachten tot de sneeuwcondities verbeterd zijn of het weer goed is. De kans is groot dat je meer zult betalen dan wanneer er geen dynamische prijzen waren geweest.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

En waar zijn die dynamische prijzen zoal allemaal mogelijk in Oostenrijk?
Waar kan je die info vinden?

@Gerrit o.a. Sölden, Silvretta-Montafon, Brandnertal, Rauris en de hele Ski amadé. Maar nog niet alle gebieden hebben hun prijzen bekend, dus we weten het nog niet van iedereen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Een andere kant van het verhaal kan zijn om de schoolvakantieweken meer te spreiden, om ook meer wintersport keuzemogelijkheden als gezin te hebben.
Haal 1-2 weken van de 6-7 weekse zomervakantie af en maak er een twee weekse krokusvakantie van. Dit heeft ook nog een positief effect op de (jaar)werkdrukbelasting van de ouder (met name de leraren/essen) en het kind.

Een andere kant van het verhaal kan zijn om de schoolvakantieweken meer te spreiden, om ook meer wintersport keuzemogelijkheden als gezin te hebben.
Haal 1-2 weken van de 6-7 weekse zomervakantie af en maak er een twee weekse krokusvakantie van. Dit heeft ook nog een positief effect op de (jaar)werkdrukbelasting van de ouder (met name de leraren/essen) en het kind.

Frank66 op 09 okt 2023 10:41

Geef ouders 5 of 10 keuzedagen, dat zou echt enorm schelen. En ja, dan is de klas niet iedere week compleet, maar dat is een schoolklas toch zelden, er zijn vrijwel iedere week wel een of meerdere leerlingen ziek.

@Roel
Dus geen info site waar we de gebieden die het al aanbieden kunnen gaan opzoeken ?
Hinterglemm Saalbach bied het dus ook nog niet aan?

Vreemd dat dan een laagseizoen week aan de kassa heel duur is. Juist degenen die niet aan schoolvakanties gebonden zijn kunnen op korte termijn besluiten om te gaan en dat worden dan ‘gestraft’. Enfin, ik ga pas betalen als ik er ben en voor de kassa ook daadwerkelijk in de sneeuw sta. Ben de lange en vooral te warme aanloop naar de winter van vorig jaar nog niet vergeten.

Life is what happens while you were checking your phone

Vind het maar gezeik. En ongetwijfeld gaat de omzet uit hetzelfde aantal skiërs omhoog. Waarom variëren de prijzen en hoe werkt het exact?

Straks wordt het duurder omdat het “erg druk” is en ook duurder omdat het te rustig is om alle liften te laten draaien.
Wanneer is het goedkoper? Met welke reden?

Ik zie hier alleen maar nadelen voor de klant en skigebieden die het risico bij de gebruiker willen neerleggen.
Niks positief.

Ik ben geen fan van dynamische skipasprijzen. Volgens mij gebruiken skigebieden dit gewoon om extra inkomsten te verwerven én (belangrijker) om ervoor te zorgen dat ze zeker zijn van verkoop van skipassen. Skiën is nog altijd een buitensport en daarbij zijn het weer en voldoende sneeuw nou eenmaal belangrijk. De vergelijking met vliegtickets gaat wat mij betreft dus mank.

Edit: eens met Leon100 en Dinictus dus.

*bericht bewerkt door Quick op 09 okt 2023 11:40

Mr. Slow

Ik vind eigenlijk de skipasprijzen de pan uitswingen :-( en als het zo doorgaat binnenkort niet meer betaalbaar of anders gezegd het er niet meer voor over hebben dit te betalen.
Skipasprijzen in Leogang in vier jaar tijd van 270 naar 370 volgend seizoen. Het begint een beetje teveel te worden van het goede.
Je hebt er wel 400 km piste voor maar wie doet dit nu op 6 dagen? Je zit toch steeds met je wachttijden voor de liften, voor de skibussen, tijd die verloren gaat in de lift, lunche of drankje tussendoor etc…
Langs de andere kant zoek je een kleiner skigebied op (+/- 50 km) betaal je daar ook algauw 280 euro… ok 100 euro goedkoper dan groot skigebied maar dan heb je voor die prijs 2 dagen skiën en je hebt heel het gebied gezien :-( Dat vind ik verhoudingsgewijs dus ook niet ok :-(

En inderdaad vanwaar die prijsstijgingen waarom zo hard, energie? Het is nu toch al terug een beetje ingetoomd zou ik zo zeggen. En als we meer naar groene energie gaan moet het toch ook niet zo veel kosten als dat we gas of olie blijven gebruiken. Akkoord de investeringskosten zijn er voor windturbine, zonnepanelen, aankoop bully’s op batterijen, etc… maar dan nog, ik denk met de massa volk die komt skîen en iets minder hoge prijzen voor de skipas dit allemaal nog steeds voldoende return on investment geeft.

Vorig jaar ook de skipassen al vooraf gekocht voor gebied Montafon.
Vanaf het online kwam, werden de passen steeds een beetje duurder.
Uiteindelijk scheelde het iets meer dan 125 euro (met 5 personen).

Dus zodra de vraag hoog is, gooien ze gewoon de prijs omhoog. Bijzonder slechte ontwikkeling dit. Zeker omdat er wordt gedaan alsof het door energieprijzen en inflatie nodig is. Er zal uiteindelijk een prijsoptimum gevonden worden en we gaan zien waar dat uitkomt.

In het geval van SkiAmade is er weinig dynamisch aan, maar is het een gewone vroegboekkorting.

Life is what happens while you were checking your phone

Als ze inzicht zouden geven in de regels die achter de prijzen schuilen zou je met een hele optimistische blik nog wat strategische afwegingen kunnen maken, maar aangezien het een totale black-box is zit dat er niet in.

Brandnertal heeft het helemaal slecht voor elkaar zo, terwijl dat voor ons ook 1 van de opties is (of zou zijn) voor een wandel/skivakantie. Allereerst is dit wat mij betreft een typische last-minute bestemming omdat het aardig kan dumpen maar ook zeker föhngevoelig is waardoor de sneeuwcondities snel kunnen wisselen. En daarbij kun je ook alleen maar die gehele Montafon superpas kopen. Dus met een beetje pech betaal je de absolute hoofdprijs voor 50 km piste.

In het geval van SkiAmade is er weinig dynamisch aan, maar is het een gewone vroegboekkorting.

Leon100 op 09 okt 2023 13:46

Het zijn wel degelijk dynamische prijzen. De online prijs van nu is het goedkoopst, daarna wordt ie steeds duurder tot de kassaprijs wordt bereikt.

*bericht bewerkt door Roel op 09 okt 2023 16:16

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als ze inzicht zouden geven in de regels die achter de prijzen schuilen zou je met een hele optimistische blik nog wat strategische afwegingen kunnen maken, maar aangezien het een totale black-box is zit dat er niet in.

Brandnertal heeft het helemaal slecht voor elkaar zo, terwijl dat voor ons ook 1 van de opties is (of zou zijn) voor een wandel/skivakantie. Allereerst is dit wat mij betreft een typische last-minute bestemming omdat het aardig kan dumpen maar ook zeker föhngevoelig is waardoor de sneeuwcondities snel kunnen wisselen. En daarbij kun je ook alleen maar die gehele Montafon superpas kopen. Dus met een beetje pech betaal je de absolute hoofdprijs voor 50 km piste.

JelleK op 09 okt 2023 15:10

@JelleK , wij zijn daar vorig jaar met kerst geweest. Toen dus vooraf de passen gekocht, voor het gehele gebied.
Maar toen kon je ook alleen pas voor Brandnertal kopen hoor.

*bericht bewerkt door GeJe op 09 okt 2023 16:25

Als ze inzicht zouden geven in de regels die achter de prijzen schuilen zou je met een hele optimistische blik nog wat strategische afwegingen kunnen maken, maar aangezien het een totale black-box is zit dat er niet in.

Brandnertal heeft het helemaal slecht voor elkaar zo, terwijl dat voor ons ook 1 van de opties is (of zou zijn) voor een wandel/skivakantie. Allereerst is dit wat mij betreft een typische last-minute bestemming omdat het aardig kan dumpen maar ook zeker föhngevoelig is waardoor de sneeuwcondities snel kunnen wisselen. En daarbij kun je ook alleen maar die gehele Montafon superpas kopen. Dus met een beetje pech betaal je de absolute hoofdprijs voor 50 km piste.

JelleK op 09 okt 2023 15:10

@JelleK , wij zijn daar vorig jaar met kerst geweest. Toen dus vooraf de passen gekocht, voor het gehele gebied.
Maar toen kon je ook alleen pas voor Brandnertal kopen hoor.

GeJe op 09 okt 2023 16:25

Oh echt, toch wel? Dat is wel goed om te weten. Online kan ik er niks over vinden en staan er ook voldoende klachten over, maar fijn dat dat wel mogelijk is, dank!

Als ze inzicht zouden geven in de regels die achter de prijzen schuilen zou je met een hele optimistische blik nog wat strategische afwegingen kunnen maken, maar aangezien het een totale black-box is zit dat er niet in.

Brandnertal heeft het helemaal slecht voor elkaar zo, terwijl dat voor ons ook 1 van de opties is (of zou zijn) voor een wandel/skivakantie. Allereerst is dit wat mij betreft een typische last-minute bestemming omdat het aardig kan dumpen maar ook zeker föhngevoelig is waardoor de sneeuwcondities snel kunnen wisselen. En daarbij kun je ook alleen maar die gehele Montafon superpas kopen. Dus met een beetje pech betaal je de absolute hoofdprijs voor 50 km piste.

JelleK op 09 okt 2023 15:10

@JelleK , wij zijn daar vorig jaar met kerst geweest. Toen dus vooraf de passen gekocht, voor het gehele gebied.
Maar toen kon je ook alleen pas voor Brandnertal kopen hoor.

GeJe op 09 okt 2023 16:25

Oh echt, toch wel? Dat is wel goed om te weten. Online kan ik er niks over vinden en staan er ook voldoende klachten over, maar fijn dat dat wel mogelijk is, dank!

JelleK op 09 okt 2023 16:28

Alleen keuze 2 of 2,5 dagen maar dan volgens mij wel goedkoper als grote gebied

In het geval van SkiAmade is er weinig dynamisch aan, maar is het een gewone vroegboekkorting.

Leon100 op 09 okt 2023 13:46

Het zijn wel degelijk dynamische prijzen. De online prijs van nu is het goedkoopst, daarna wordt ie steeds duurder tot de kassaprijs wordt bereikt.

Roel op 09 okt 2023 16:16

Normaal had je tot 6 december de tijd om een vroegboekticket te kopen voor de skiamade. Maar zeg jij hiermee dat die prijs ook in de periode van nu tot 6 december al kan toenemen?

Ski Amade heeft het tussenseizoen eruit gedaan. Nu alleen nog voor/na seizoen en hoogseizoen prijstabellen.

Normaal had je tot 6 december de tijd om een vroegboekticket te kopen voor de skiamade. Maar zeg jij hiermee dat die prijs ook in de periode van nu tot 6 december al kan toenemen?

Mirjam_Veen op 09 okt 2023 17:54

Ja. Zo staat het ook op hun website:
‘Der zum Kaufzeitpunkt angezeigte Preis, ist immer der günstigste und damit der Bestpreis. Danach wird der Preis nur noch steigen, bis er das Maximum = Kassenpreis erreicht hat.’

en:

‘Um vom Frühbucher-Bonus zu profitieren, empfehlen wir, ehestmöglich Ihren gewünschten Skipass zu buchen, um den höchstmöglichen Bonus zu erhalten. Je näher der gewünschte Skitag, desto weniger Rabattierung möglich.’

Hoe snel dit gaat hangt van de vraag af.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bij dynamische skipasprijs dacht ik even aan een flexibel aantal te skiën dagen in je vakantie. Mijn vrouw wil vaak in een week een dag rust, of wandelen. Maar die dag wil je zelf kunnen bepalen. Dus voor je 6 skivakantiedagen koop je een 5 daagse skipas waarbij je zelf de te skiën dagen kan kiezen. Ook handig bv bij een dag slecht weer (regen). Lijkt mij ideaal maar weet niet of dit ergens al is.

Bij dynamische skipasprijs dacht ik even aan een flexibel aantal te skiën dagen in je vakantie. Mijn vrouw wil vaak in een week een dag rust, of wandelen. Maar die dag wil je zelf kunnen bepalen. Dus voor je 6 skivakantiedagen koop je een 5 daagse skipas waarbij je zelf de te skiën dagen kan kiezen. Ook handig bv bij een dag slecht weer (regen). Lijkt mij ideaal maar weet niet of dit ergens al is.

Gerben.t.Z op 10 okt 2023 13:59

Veel skigebieden bieden dit aan. Vaak een 5 in 7 dagen pas.

*bericht bewerkt door Tiny-M op 10 okt 2023 14:14

Vaak wel tegen een minimale korting. Bij de Montafon Wildpass is een 5-daagse pas vanaf 17 december bijvoorbeeld nu 236.50 euro, een 6-daagse pas 278 euro en een 5 uit 6 dagen pas 264 euro. Dus je bespaart 14 euro door 1 willekeurige dag niet te gaan of je betaalt 28 euro extra om je vrije dag niet op de eerste of laatste dag van je vakantie te hebben, net hoe je er naar kijkt.

Tja, dynamische prijzen maken het voor ons, gezin van 4, wel een heel stuk betaalbaarder. Omdat we toch al aan een vaste week zijn gebonden, kan ik net zo goed die passen al heel vroeg aanschaffen. Dit jaar voor 4 personen een 6daagse pas gekocht voor 601 euro (had zelfs 8 euro minder kunnen zijn als ik de oude passen bij de hand had gehad) in de krokusweek in Val Cenis. Als we hadden gewacht hadden we 972 mogen aftikken. Verschil is dus 371 euro!!! Dat is wel de moeite dacht ik zo.

*bericht bewerkt door G11ling op 10 okt 2023 18:08

Bij dynamische skipasprijs dacht ik even aan een flexibel aantal te skiën dagen in je vakantie. Mijn vrouw wil vaak in een week een dag rust, of wandelen. Maar die dag wil je zelf kunnen bepalen. Dus voor je 6 skivakantiedagen koop je een 5 daagse skipas waarbij je zelf de te skiën dagen kan kiezen. Ook handig bv bij een dag slecht weer (regen). Lijkt mij ideaal maar weet niet of dit ergens al is.

Gerben.t.Z op 10 okt 2023 13:59

Ja hoor, bestaan al. Paar die ik ken zijn ski a la Carte (vallen verschillende fr gebieden onder en teleskipass voor het aosta dal. Beiden maximaal flexibel, betaal echt alleen wat je gebruikt.

Edwin van Riel

@Allen
als ik het dus goed begrijp is er dus niets dynamisch aan voor mensen die steeds in het hoog seizoen moeten gaan skiën. Stel het is mogelijk voor een bepaalde regio vanaf nu een skipasprijs online te bestellen, als ik deze nodig heb voor binnen enkele maanden (hoogseizoen -krokus) is het sowieso de max prijs?

Zie het als een vroegboekkorting die naarmate hoe dichter je bij de datum komt, de korting minder word tot de skipasprijs is bereikt.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

@Snowball
ja maar als ik goed tussen de lijnen kan lezen zelf als ik aan vroegboekkorting doe, en de periode is voor het hoogseizoen zal ik toch al de max prijs betalen? Het zal enkel mogelijk goedkoper kunnen zijn voor laag seizoen?

@Allen
als ik het dus goed begrijp is er dus niets dynamisch aan voor mensen die steeds in het hoog seizoen moeten gaan skiën. Stel het is mogelijk voor een bepaalde regio vanaf nu een skipasprijs online te bestellen, als ik deze nodig heb voor binnen enkele maanden (hoogseizoen -krokus) is het sowieso de max prijs?

Gerrit op 11 okt 2023 07:59

@Gerrit. Nee dus, even goed lezen. Nogmaals als voorbeeld Ski amadé. Koop je nu voor de hoogseizoenweek 18 t/m 23 februari dan betaal je 336 euro (dit is al 2,50 euro duurder geworden dan vorige week). Koop je straks aan de kassa, dan is het sowieso 370,50 euro.

In Sölden idem dito. 392 euro nu, 417,50 euro aan de kassa.

Gewoon even proberen op de website van het skigebied en je ziet het.

*bericht bewerkt door Roel op 11 okt 2023 08:32

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vaak wel tegen een minimale korting. Bij de Montafon Wildpass is een 5-daagse pas vanaf 17 december bijvoorbeeld nu 236.50 euro, een 6-daagse pas 278 euro en een 5 uit 6 dagen pas 264 euro. Dus je bespaart 14 euro door 1 willekeurige dag niet te gaan of je betaalt 28 euro extra om je vrije dag niet op de eerste of laatste dag van je vakantie te hebben, net hoe je er naar kijkt.

JelleK op 10 okt 2023 16:03

In het hoogseizoen is een 6-daagse pas 367 euro. Je toont hier de prijzen van het voorseizoen. :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie