Moet de skihelm verplicht worden?

Eddy_Jansen op 07 december 2023· 107 reacties

De meeste wintersporters dragen tegenwoordig een helm
De meeste wintersporters dragen tegenwoordig een helm

Ik kan het mij haast niet meer herinneren: skiën zonder helm. In mijn geval is dat denk ik een jaar of elf, twaalf geleden. Het is net zoals met de bromfiets en de wielerfiets: de tegenstand is aanvankelijk groot, maar uiteindelijk besef je dat het toch beter is een helm te gebruiken. Het gaat om je hoofd hè. Toch is het voor sommigen nog steeds niet vanzelfsprekend.

Toch nog zonder helm

We gaan de komende vier, vijf maanden weer massaal de skipistes op. De omstandigheden in Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk zijn geweldig: er ligt veel sneeuw. Dus de aantrekkingskracht zal er meer dan genoeg zijn. Iedereen heeft z’n materiaal op orde: winterbanden onder de auto, ski’s gewaxed, schoenen gecontroleerd en kleding, goggles en helm op orde. Toch zijn er nog steeds mensen die zonder helm de skipiste op gaan. Het zijn er gelukkig niet zo heel veel meer, maar toch. Je zult maar door een kamikazepiloot omver geskied worden. Persoonlijk vind ik dat skiën zonder helm niet meer kan. Daarvoor dreigen er op de pistes teveel gevaren en zijn er helaas nog steeds teveel kamikazepiloten die op een onverantwoorde manier de berg afsuizen.

Daarom vind ik het des te vreemder dat ik nog steeds een aantal skileraren van de Franse Ecole du Ski in bijvoorbeeld plaatsen als Tignes en Val d’Isère zie, die nog steeds geen helm draagt. Over het juiste voorbeeld geven gesproken! Maar wat is dat dan? Een gevalletje van ‘als je haar maar goed zit?’ En ook bij liften in andere populaire skigebieden valt mij nog steeds op dat er skiers zijn met slechts een ijsmuts. Dus geen helm.

Veel verschillende modellen

Skihelmen zijn er tegenwoordig in de meest uiteenlopende modellen: van traditioneel tot heel trendy mèt een bijpassend vizier. De meeste modellen zijn er in wit of zwart, maar ook helmen met een fraai kleurtje zijn tegenwoordig in. Er zijn ontwerpen die vaak naadloos bij de rest van je ski-outfit passen, zodat er wat dat betreft geen enkel beletsel is. Maar wat is het dan? Zit een helm niet fijn? Is je persoonlijke welzijn bij een ski-ongeval niet veel belangrijker? Of zijn we er gewoon niet mee opgegroeid en is elke verandering in dat licht bezien toch lastig? Gelukkig worden kinderen wel opgevoed met het dragen van een helm op de skipiste; in kinderklasjes zie je nimmer kinderen zonder skihelm.

null

Hoe te controleren

Regelmatig barst de discussie los of je net als bij het rijden op een motor, scooter of bromfiets de skihelm zou moeten verplichten. Op zich lijkt mij dat een prima gedachte, maar dan rijst wel meteen de vraag wie dat dan zou moeten gaan handhaven? ‘Pistepolitie’ is er nauwelijks. En het personeel bij een skilift kun je die verantwoordelijkheid eigenlijk ook niet in de schoenen schuiven: je krijgt vermoedelijk oeverloze discussies en chaotische situaties bij de liftentree als gevolg. Er is één makkelijke en voor de hand liggende oplossing: ik denk dat het een kwestie van tijd is dat verzekeraars niet meer uitkeren als blijkt dat je bij een skiongeval-met-hoofdletsel geen helm droeg. Ik heb het Verbond van Verzekeraars hiernaar gevraagd, maar die vindt dat het beleid van de verzekeringsmaatschappij. Jammer, want juist een overkoepelende organisatie als het Verbond van Verzekeraars zou het voortouw kunnen nemen.

Vooropgesteld: de diverse verzekeringsmaatschappijen moeten het met elkaar eens zijn. Niet alleen in Nederland, maar dit zou je minimaal Europees moeten regelen. Mensen die willens en wetens zonder helm van de piste afsuizen en daarbij een verhoogd risico nemen bij een ongeval hoofdletsel op te lopen hebben dan een groot probleem. En los van het veiligheidsaspect heeft een skihelm nóg een bijkomend en zeer plezierig voordeel. Hoe laag de temperatuur in de bergen ook is, je hebt nooit meer last van koude oren!

Gerelateerde weblogs

Eddy_Jansen
Blogger

Plaats een reactie

TLDR.
Spuit elf?

Geen helm op of wel kamikaze skiërs heb je altijd drank is grotere boosdoener

Laat iedereen lekker voor zichzelf beslissen! Er is al zo veel betutteling.

Natuurlijk is het veiliger om met helm te skieen. Maar er zijn veel meer hoofdletsel bij schaatsen en fietsen, dan heeft niemand een helm op. 90% van de nederlandse fietsers (ik bedoel geen wielrenners) weigert een helm te dragen, terwijl een straatsteen veel harder aankomt dan een besneeuwde piste. Als er ijs ligt, niemand draagt een helm, terwijl dat veel en veel gevaarlijker is dan skieen.
Ik heb een helm, maar draag hem alleen als het ijskoud is. Niets lekkerder dan de wind in je haren op de piste. Ik ga niet off piste, ook niet al te snel. Natuurlijk zijn er andere ongeleide projectielen op de piste waar je geen grip op hebt, maar het risico is in mijn ogen te verwaarlozen.

En dan, heel strikt, hoe veel mensen skieen er en hoeveel mensen met hoofdletsel zijn er nu? Er zijn veel en veel meer andere lelijke blessures die je leven op zijn kop kunnen zetten dan een hoofdletsel. Breek maar eens je onderbeen, beetje knieletsel erbij en je bent zo maanden onderweg met herstel. Maar we kunnen moeilijk met een matras om gaan skieen om alle risico’s uit te sluiten.
Ik kan me daarnaast niet aan de indruk onttrekken dat er ook een marketingaspect in zit. Het is toch een mooie nieuwe markt. Iedereen een helm, elk jaar een ander ontwerp, kleurtje. Bijpassende skibril, en je bent weer 300, 400 euro lichter.

Als je alle risico’s wil uitsluiten, dan moet je een geranium kopen en daar achter gaan zitten.

Verplichten/verbieden werkt niet, dat weten we onderhand wel. Laat iedereen maar zelf kiezen.
Zelf draag ik er eentje, lekker warm, goed tegen koude wind en prima bescherming van mijn grijze hersencellen.

*bericht bewerkt door bartvwg op 07 dec 2023 09:31

Bla, bla, bla.

Verplicht hoeft van mij niet. Wel vind ik dat bij letsel dat voorkomen had kunnen worden door het dragen van een helm men die kosten zelf maar moet dragen.

Van mij mag het verplicht worden maar… Als je gaat verplichten moet je ook gaan handhaven. En dat is een probleem zoals beschreven. Want wie is er bevoegd om dat te doen en welke mogelijkheden heeft diegene om te sanctioneren bijvoorbeeld?

Dan moet er dus eerst duidelijke rechtlijnige wet- en regelgeving komen. En dan ga je al verder dan een draagplicht. Want de staat van een helm is minstens zo belangrijk. Een oude helm met scheuren is een helm en kan je op je hoofd zetten maar gaat je niet helpen als je bijvoorbeeld een paal van een lift kopt.

Adviseren, risico’s benoemen en mensen wijzen op hun verantwoordelijkheden is een beter plan. Waarmee je op een positieve manier mensen kan bereiken met zichtbare campagnes in skigebieden bijvoorbeeld. Maar ook vanuit verenigingen kan je mensen bereiken met gerichte informatie.

Zolang je nog best vaak mooie filmpjes en beelden ziet met spectaculaire ski en snowboard shots op en naast de piste waar geen helmen gedragen worden denk ik dat daar al iets mis gaat. Gelukkig is het bij lessen al wel verplicht dus word het er van jongs af aan ingebakken.

Voorlopig draag ik sinds aanschaf in 2007 elke dag op mijn snowboard of ski’s mijn helm. Gewoon omdat het mij toen in Sölden ineens opviel dat heel veel mensen een helm droegen en het eigenlijk wel logisch vond om te doen.

🏂

Als we dan toch alle drogredenen van stal halen: zou het ook niet kunnen dat mensen juist door een helm harder gaan skiën?

Serieus: hoofdletsel is kut. Een helm dragen is veiliger. 90% van de mensen is al verstandig genoeg om een helm te dragen, dus welke reden zou er zijn om het niet te verlichten?

Dat er andere gevaarlijke elementen op de piste zijn, of dat fietsen gevaarlijk is, dat doet toch niet echt ter zake in deze discussie?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Lekker zelf laten bepalen.
Qua reden om het niet te doen: niets voelt zo vrij om tijdens de afdaling de wind door je haren te voelen. Soms mis ik dat gevoel van vroeger wel. Maar voor mij geen reden om het niet op te hebben.

[s] Een muts is veel veiliger dan een helm. Laat maar eens een muts en een helm van een flatgebouw afvallen en vergelijk de uitkomsten. [/s]
Zijn al genoeg zaken verplicht, laat die enkeling zonder helm het lekker zelf bepalen.

Gang is alles

Lekker zelf laten bepalen.
Qua reden om het niet te doen: niets voelt zo vrij om tijdens de afdaling de wind door je haren te voelen. Soms mis ik dat gevoel van vroeger wel. Maar voor mij geen reden om het niet op te hebben.

Tiny-M op 07 dec 2023 09:40

Ik vind het juist geweldig dat mijn oren niet meer van mijn kop vriezen.

Blij met mijn helmpje…

Teveel voorbeelden meegemaakt van mensen die er mogelijk nog zijn dankzij een helm of mensen die er juist heel erg aan toe zijn geraakt doordat ze geen helm droegen, voor mij is het dus echt een no-brainer.

Mij lijkt het best een prima oplossing als je onverzekerd bent voor hoofdletsel zonder helm. Dan beboet je niet en kun je er nog steeds zelf voor kiezen om geen helm te dragen maar ben je ook zelf verantwoordelijk voor de kosten die het met zich meebrengt als het wel mis gaat.

Ik was eerst ook anti-helm, maar inmiddels zeer pro. Dat met name in Frankrijk en Italië relatief weinig mensen een helm dragen, begrijp ik niet. In Oostenrijk en Zwitserland is het toch meer ingeburgerd. Je zou het in ieder geval voor kinderen kunnen verplichten. Volgens mij is dat in een aantal landen al zo.

PS: zullen we dan ook meteen boomboxen in rugzakken verbieden?

Mr. Slow

“Pistepolitie’ is er nauwelijks.”

In Italië in Kronplatz en Drei Zinnen regelmatig Carabinieri op de piste hoor.

Handhaven is heel makkelijk, net zoals toen met mondkapjesplicht. Geen helm op mag je de lift niet in.

She told me to cum.............................but i was already there.

“Pistepolitie’ is er nauwelijks.”

In Italië in Kronplatz en Drei Zinnen regelmatig Carabinieri op de piste hoor.

Handhaven is heel makkelijk, net zoals toen met mondkapjesplicht. Geen helm op mag je de lift niet in.

Alpenrijder op 07 dec 2023 09:53

Ik ben in Italië ooit aangehouden wegens te hoge snelheid (al blijf ik erbij dat het waarschijnlijk het gedeukte ego van de agente was die ik voorbij stak). ;)

@Roy83 waarom is dit een drogreden? Er zijn onderzoeken die wel degelijk deze kant op wijzen. Ik ben overigens zelf een helmdrager, maar tegen verplichting. Semi verplichtende maatregelen zoals onverzekerd zijn, vind ik wellicht nog schadelijker. Maar dit is ook maar gewoon een mening natuurlijk.

Ik weet ook niet waar dit precies vandaan komt: mijn ervaringen zijn juist dat er vaak helmen worden gedragen. En ik zou verder ook liever kijken naar het hoeveelheid ongelukken met hoofdletsel en hoeveel er wel/ niet helm dragend zijn. En het gevalletje skileraren die met een slakkengangetje voor de kids uitgaan, dat lijkt mij juist een reden om voor geen verbod te kiezen.

Ja. Helm dragen is veiliger. Dat weet iedereen wel. Tegenstanders zijn waarschijnlijk alleen diegenen die zich überhaupt liever niets laten voorschrijven ;)

*bericht bewerkt door Matthieu op 07 dec 2023 10:16

Aftellen maar!

@Roy83 waarom is dit een drogreden? Er zijn onderzoeken die wel degelijk deze kant op wijzen. Ik ben overigens zelf een helmdrager, maar tegen verplichting. Semi verplichtende maatregelen zoals onverzekerd zijn, vind ik wellicht nog schadelijker. Maar dit is ook maar gewoon een mening natuurlijk.

Ik weet ook niet waar dit precies vandaan komt: mijn ervaringen zijn juist dat er vaak helmen worden gedragen. En ik zou verder ook liever kijken naar het hoeveelheid ongelukken met hoofdletsel en hoeveel er wel/ niet helm dragend zijn. En het gevalletje skileraren die met een slakkengangetje voor de kids uitgaan, dat lijkt mij juist een reden om voor geen verbod te kiezen.

MiyukiJan op 07 dec 2023 10:06

Over de skileraren. Ik ken genoeg skileraren die tot bijvoorbeeld 3eme etoile (https://www.wintersport.nl/weblog/08/10/2023/welk-niveau-heeft-jouw-kind-op-een-franse-skischool) geen helm dragen en daarboven wel. De reden? Omdat je met een helm vaak ook wat minder hoort en ze willen de kinderen achter zich goed kunnen horen. En echt hard gaat het niet. Eenmaal op wat hogere snelheid pakken ze wel een helm.

Click. Click. Peace

Onze kinderen dragen al vanaf hun allereerste dag op ski’s een helm. Wijzelf sinds een jaar of veertien en dan ook écht altijd, dus geen dag uitgezonderd.
Het is inderdaad niet verplicht (afgezien voor kinderen?), maar wel veilig(er). Ik schrijf ‘veilig’ bewust met ‘(er)’ tussen haakjes erachter, omdat er ingeval van ongelukken ook (of zelfs met name) heel veel letsel is aan andere lichaamsdelen, al is een gebroken been meestal na 6 tot 8 weken weer hersteld terwijl je dat bij hoofdletsel nog maar moet afwachten…
In de Franse Alpen zien we dat toch zéker 80 à 90 procent van de skiërs een helm draagt. Degenen die dat niet doen zijn ofwel de ‘locals’ (vooral die van grofweg 60 jaar en ouder) ofwel skileraren. Als één op de 10 skileraren een helm op heeft is het veel…

“Pistepolitie’ is er nauwelijks.”

In Italië in Kronplatz en Drei Zinnen regelmatig Carabinieri op de piste hoor.

Handhaven is heel makkelijk, net zoals toen met mondkapjesplicht. Geen helm op mag je de lift niet in.

Alpenrijder op 07 dec 2023 09:53

Ik ben in Italië ooit aangehouden wegens te hoge snelheid (al blijf ik erbij dat het waarschijnlijk het gedeukte ego van de agente was die ik voorbij stak). ;)

DSvier op 07 dec 2023 09:58

Is er een maximum snelheid op de piste?!

Ik sluit me aan bij de groep: “we hebben al genoeg verplichtingen.”
Zelf vind ik het bizar dat iemand géén helm wilt dragen, maar uiteindelijk is dat niet mijn probleem…

*bericht bewerkt door mgelade op 07 dec 2023 10:39

Ben zelf geen voorstander van verplichtingen, maar ik weet haast niet beter. Ik heb nog een foto van mijzelf toen ik een jaar of 5 was dat ik in de oefenweide aan het skiën was, dat is denk ik de enige keer geweest zonder helm.
Daarna met lessen op de piste in Oostenrijk altijd een helm gedragen… Voor mij was het toen al verplicht, door m’n ouders haha want wij wilde altijd hard skiën.
Maar volgens mij is het nu in veel plekken in Oostenrijk toch al “verplicht”? Weet niet of het streng gehandhaafd wordt maar volgens mij staan er bordjes bij de liften dat helmen verplicht zijn, en als je les neemt is het volgens mij ook verplicht. Het staat in ieder geval geschreven, weet niet of het ook gehandhaafd wordt.

Is er een maximum snelheid op de piste?!

Tiny-M op 07 dec 2023 10:25

In Italië is er regelgeving over de snelheid op de piste.

De regel is:

Skiers have to adapt their speed and to behave in a way, not to endanger other skiers, taking into consideration the characteristics of the slope, environment, climate and snow. The speed must mainly be adapted on blind spots, in the vicinity of buildings, on intersections, bifurcations, when mist and dust comes up, or when visibility is poor, in overcrowded situations, on narrow spots or in presence of beginners.

Wat wel een vrij vage regel is en die ook nog een van de meest belangrijke aspecten mist: kunde van de skiër zelf. Die ik naar mijn nimmer bescheiden mening ook niet heb overtreden. Het betrof een inhaalactie op de piste nummer 30 Passo San Pellegrino (de afdaling naar Falcade) die bovenin zwart zou zijn en het onderste deel rood.

Voor de kenners: als de 20 erbij komt (waardoor het vanaf dat moment rood is ingekleurd ipv zwart) heb je een flink stuk dat vrij vlak is, voordat er weer even een kort steiler stukkie is om weer vlak te zijn tot het einde waar je nu even een stukje wat steiler gaat naar de lift. Ik haalde haar in op dat vlakke stuk, meer aan het einde, waar het wel wat smaller is, maar je makkelijk met twee naast elkaar kan, vlak voordat het weer steiler wordt en waar ik vol naar beneden ging omdat het stuk daarna ook erg vlak is en je die snelheid wel kan gebruiken.

En nee, het was niet druk, ik heb denk ik na de agente misschien 1 tot 2 mensen ingehaald verderop het laatste vlakke stuk.

De uitleg kreeg ik voor 90% in het Italiaans. Ik heb mijzelf moeten legitimeren en het heeft mij tijd gekost die ik liever had besteed aan skiën.

Gelukkig ben ik haar niet meer tegengekomen, want ik ben op dezelfde voet doorgegaan.

Ik ben voor verplichting van de helm. De meeste mensen onderschatten de gevaren enorm. Er is maar weinig impact nodig voor hoofd- en hersenletsel.

Ik heb helaas meerdere levens volledig verpest zien worden door hersenletsel na het niet dragen van een helm. Het had zó makkelijk voorkomen kunnen worden. En dan afgezien van het financiele plaatje, waar wij met z’n allen voor opdraaien.

Ik heb gewoon een hekel aan iets op mijn hoofd. Stel met moment dat ik muts op moet voor de kou altijd zo lang mogelijk uit. Krijg het altijd al snel erg warm. Draag liever zo’n suffe hoofdband voor mijn oren dan een muts.

Discussie over veilgheid verlies ik altijd: ‘ik val toch nooit’ en “ik kijk wel goed uit” werken natuurlijk niet.

Ik weet nog goed een keer dat het echt heerlijk weer was en veel te warm voor zo’n kreng op mijn hoofd en ik geen helm opzette, dat ik die ochtend uitgerekend door mijn eigen dochter op haar snowboard onderuit gegleden werd…

En slechte voorbeeld voor mijn kinderen was ik ook niet, want juist zij vonden dat ik een helm op moest (en niet omdat ik zo beroerd zou skieën trouwens…:-))

Ik denk dat iedereen het voor zichzelf moet bepalen.
Mijn skien wordt er niet veilig van als mensen wel een helm dragen en ook niet minder veilig als mensen hem niet dragen.
Stoor mij soms wel aan helmdragers die een zeer uitgesproken mening hebben over niet helm dragers en dat is nooit andersom.
Verder is er op het gebied van veiligheid meer winst te halen op het gebied van techniek, overschatting, roekeloosheid en drank.
Misschien eens skiles en cursus piste regelement verplichten en een skitest aan het begin van de ski week voordat er een liftpas wordt uitgegeven. En aan de hand daarvan misschien een programeerbare skipas zodat er geen mensen op rood en zwart terecht komen die daar niets te zoeken hebben!

Helmplicht is de logica zelve. Jij kan dan zo goed skiën, iemand onervaren kan je nog steeds lelijk doen vallen. Daarnaast is een ernstig hoofdletsel niet enkel jouw probleem, maar ook dat van je familie en naasten.

openskimap.org toont hoe steil een piste nu echt is.

Ik heb gewoon een hekel aan iets op mijn hoofd. Stel met moment dat ik muts op moet voor de kou altijd zo lang mogelijk uit. Krijg het altijd al snel erg warm. Draag liever zo’n suffe hoofdband voor mijn oren dan een muts.

Discussie over veilgheid verlies ik altijd: ‘ik val toch nooit’ en “ik kijk wel goed uit” werken natuurlijk niet.

Ik weet nog goed een keer dat het echt heerlijk weer was en veel te warm voor zo’n kreng op mijn hoofd en ik geen helm opzette, dat ik die ochtend uitgerekend door mijn eigen dochter op haar snowboard onderuit gegleden werd…

Overigens heb ik in de praktijk altijd wel een helm op.

En slechte voorbeeld voor mijn kinderen was ik ook niet, want juist zij vonden dat ik een helm op moest (en niet omdat ik zo beroerd zou skieën trouwens…:-))

Folski op 07 dec 2023 11:12

Als men gevraagd wordt, ‘neem je meer risico’s als je met helm skied?’ zal iedereen ontkennend antwoorden. Maar, als je iemand vraagd, ‘ski voorzichtiger als je je helm om wat voor reden dan ook even niet op hebt?’ zal iedereen antwoorden, ‘natuurlijk’.

Als iedereen voorzichtiger zou skiën en beter om zich heen zou kijk om diegene te ontwijken die het echt niet kunnen, heb je veel minder ongevallen, die overigens voor het overgrote deel pols breuken en gescheurde kruisbanden zijn waar je helm geen bescherming tegen biedt, hoofdletsel blijft een zeer klein aantal in het totaal.

Schijnveiligheid blijft het grootste boosdoener!

@Anonymous1748 heb je daar onderzoek naar gedaan? Helm of geen helm maakt voor mijn eigen boarden op de piste niet uit (eventueel een slalom of off piste is een ander verhaal). Hetgeen waar ik vooral een helm op heb is anderen op de piste.
@DSvier vrij arbitraire regel inderdaad. Want wat is teveel snelheid? Open ruimte met goed zicht en weinig volk lijkt me geen probleem om hard te kunnen gaan. Verwacht zelf dat ik dit niet mee zal maken, zo hard ga ik over het algemeen niet.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie