Hernieuwde kennismaking met Grossarl

Roel op 02 januari 2024· 4 reacties

De nieuwe Kieserlbahn in Grossarl
De nieuwe Kieserlbahn in Grossarl

Jaren geleden toen ik op vakantie was in Hochkönig had ik al eens een bliksembezoek gebracht aan de Skischaukel Dorfgastein Großarltal in het Salzburgerland. Vlak voor de kerst had ik eindelijk de kans om eens echt kennis te maken met het Grossarltal. Op een sneeuwrijk moment in de ondergewaarde adventstijd.

Kennismaking met de Kieserlbahn

Grossarl maakt deel uit van Ski amadé, het grote skipasverbond in het Salzburgerland en de Steiermark. Vandaar dat ik hier vanuit Hochkönig een half dagje kon komen skiën, maar dat bezoekje in 2019 bestond uit weinig meer dan de oversteek maken naar Grossarl. Nu had ik veel meer tijd en kon ik het gebied echt verkennen. De grootste vernieuwing sinds mijn laatste bezoek is ongetwijfeld de nieuwe 10-persoons Kieserlbahn die een heel nieuwe bergflank ontsluit; Henri heeft er een uitgebreid artikel over geschreven. Ik mocht er als eerste kennis mee maken, al was ik net een week te vroeg. De lift draaide wel, maar in testmodus. Sinds de kerstvakantie is hij echt in bedrijf en kun je ook lunchen in het gloednieuwe restaurant boven het bergstation, genaamd WOLKE7. De bedrijfsvoering is in handen van de eigenaren van twee grote wellnesshotels in Grossarl: Das Edelweiss en het onlangs geheel vernieuwde Nesslerhof waar de Kieserlbahn direct voor ligt. Het architectonische restaurant heeft een 360° uitzicht naar zowel de Gasteiner-kant van het skigebied als naar het Grossarltal, en biedt o.a. internationale gerechten en fraai loungemeubilair.

Het restaurant ligt precies op een bergkam. Dankzij de tip van een attente lezer op deze site, die erop wees dat we via een oude skiroute vanaf de Fulseck naar de lift konden skiën, konden we hier toch komen. Er is ook een gloednieuwe piste bijgekomen, de rode 11 die langs de nieuwe gondel naar beneden loopt en aansluit op het bestaande skigebied van Grossarl. Vanwege de afbouw van het restaurant werd deze piste doorkruist door een bouwweg waardoor de piste voor ons nog niet toegankelijk was, maar ook die is inmiddels klaar. De blik naar beneden belooft in ieder geval veel goeds, een lange, speelse afdaling met voldoende sneeuwkanonnen.

Eén lift nodig om aan de andere kant te komen

Wat me bij het verkennen van de Skischaukel Dorfgastein Großarltal verder te binnenschoot is dat het gewoon een leuk, afwisselend gebied is. Voor families die een weekje boeken, maar ook voor liefhebbers van een shortski. Met de nieuwe pistes erbij telt het gebied zo’n 80 kilometer aan piste, wat ook gevorderden redelijk wat variatie biedt voor een lang weekend. Skiën in twee verschillende dalen, meerdere dalafdalingen en alles verbonden.

Beide dalen zijn via blauwe en rode pistes te bereiken, waardoor iedereen naar beneden komt zonder de lift te hoeven nemen. En het zijn lange dalafdalingen. Zeker die aan de kant van Dorfgastein is een heerlijke piste die je meerdere malen wil doen. Fijn is dat je heel snel weer aan de andere kant van het skigebied staat en niet echt op de tijd hoeft te letten. Vanuit Dorfgastein heb je maar één gondel nodig om terug in het dorp van Großarl te komen. Andersom is dat precies hetzelfde dankzij de Kieserlbahn en de (nieuwe) verbindingspiste achter het WOLKE7 restaurant.

Bekijk hier de live-update uit Grossarl van 16 december

Bergadvent

Zo heeft Grossarl er een meerwaarde bijgekregen, maar er is nog een extraatje alls je al in december op pad gaat. Grossarl kent namelijk de Salzburger Bergadvent, een traditionele kerstmarkt in het dorpscentrum Grossarl. Lang niet ieder skidorp heeft dit. Een kerstmarkt klinkt oubollig, maar het feit dat je tussen ‘Einheimische’ (buitenlandse toeristen zijn er maar weinig) de adventsperiode kunt beleven heeft iets bijzonders. Gezang, muziekkapellen, open vuren, lokale producten en niet te vergeten mooie houtsnijkunst geven je een echt kerst- en vakantiegevoel.

Zonde eigenlijk dat het met de kerst alweer voorbij is. Het speelt zich in Grossarl af tussen het dorpscentrum en het verlichte parochiekerkje iets boven het dorp. De kerstmarkt vindt tijdens de advent ieder weekend plaats van vrijdag t/m zondag. Wil je hem komend jaar bezoeken, houd dan deze website in de gaten.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Hoe was het qua drukte? Ik ben hier 2x een dag geweest, maar zeker de 2e keer was het erg druk, vooral aan de Grossarl kant.

Wel een afwisselend gebied, waar je, zeker aan de Dorfgastein kant, makkelijk veel hoogtemeters pakt. Aan de Grossarl kant is het kammetje bij het kommetje - de blauwe 3 - qua uitzichten echt heel mooi en nodigen de rode pistes bij de afgelegen Kuhhageralm lift uit tot het trainen van je carvebochten.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Leuk om te lezen! Ik weet niet of ik er zo snel weer kom maar die nieuwe lift en piste klinkt erg goed.

Heb 3 weken in Dorfgastein gezeten maar betrapte me er op toch liever naar Bad (hof)gastein te gaan. Van de 3 weken uiteindelijk een dag of 7 a 8 hier geskied en de rest elders in ski amadé.

Leuk gebied wel, met name de Dorfgastein kant kon me wel bekoren. De grossarl kant vond ik zeer druk en daardoor vaak erg chaotisch (half-eind maart, buiten de vakanties).
Hoop niet dat deze lift ervoor zorgt dat juist de Dorfgastein kant veel drukker is geworden want voorheen leek iedereen heerlijk aan de grossarl kant te blijven hangen met heerlijk lege en lange pistes voor jezelf in Dorfgastein.

oe was het qua drukte? Ik ben hier 2x een dag geweest, maar zeker de 2e keer was het erg druk, vooral aan de Grossarl kant. § Roy83 op 02 jan 2024 09:34

@Roy83 Het was extreem rustig aan beide kanten. Ik heb geen toerist van buiten Oostenrijk/Zuid-Duitsland gehoord. Echt topweken als de condities goed zijn.

*bericht bewerkt door Roel op 02 jan 2024 10:39

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
oe was het qua drukte? Ik ben hier 2x een dag geweest, maar zeker de 2e keer was het erg druk, vooral aan de Grossarl kant. § Roy83 op 02 jan 2024 09:34

@Roy83 Het was extreem rustig aan beide kanten. Ik heb geen toerist van buiten Oostenrijk/Zuid-Duitsland gehoord. Echt topweken als de condities goed zijn.

Roel op 02 jan 2024 10:39

Check. Ik was er half maart (op een dag dat @Amelm er ook was) en toen was t dus druk, maar wellicht dat ergens een lang vrij weekend was in Oost Europa, dat hoorde je veel.

De keer dat ik er de week voor kerst was, was het rustig (maar dat was toen net na Corona, toen was op Flachau na alles uitgestorven).

Zal hopelijk dus gewoon pech zijn geweest.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie