Skiën en golfen rondom Kaprun

Arjen op 01 februari 2022· 1 reactie

Rene, Sietse, Arjen en Niki op de gletsjerpiste van de Kitz.
Rene, Sietse, Arjen en Niki op de gletsjerpiste van de Kitz.

Het is midden oktober en we staan op de gletsjer van de Kitzsteinhorn. Op de 3.000 meter hoge berg is het wit, maar beneden in het dal is de winter nog ver weg. Het is een zonnige dag en de temperaturen lopen in de dorpen op tot een graad of 20. Terwijl ik naar beneden kijk vraag ik me af hoe het me morgen op die groene weide zal vergaan. Skiën gaat me prima af, maar golfen…

Skiën en golfen hebben gelijkenissen

Samen met collega’s Niki en Sietse van de Nederlandse Golf Federatie zijn we afgereisd naar Kaprun en Zell am See in het Oostenrijkse SalzburgerLand. Al regelmatig hebben we het er op kantoor (we delen als Nederlandse Ski Vereniging hetzelfde pand met de Nederlandse Golf Federatie en golf.nl) over gehad dat skiën en golfen zoveel gelijkenissen hebben, hoewel dat op het eerste gezicht misschien niet zo lijkt. Ook hebben we gemerkt dat er toch wel bijzonder veel skiërs in de zomer op de golfbaan te vinden zijn en dat golfers, en dan quote ik Sietse even: “Best aardig kunnen skiën”. Plannen werden gemaakt en zo stonden we enkele weken later op de Kitzsteinhorn om die combinatie in de praktijk te brengen.

De Kitzsteinhorngletsjer heeft al een goede sneeuwlaag in het voorseizoen.
De Kitzsteinhorngletsjer heeft al een goede sneeuwlaag in het voorseizoen.

Slalommen tussen de slalomteams

Tot nu toe had Sietse niets te veel gezegd. Die golfers kunnen best lekker skiën. Ik probeer het nog een beetje te wijten aan het feit dat de condities gewoon heel goed zijn, maar ons gezelschap komt lekker naar beneden. In deze tijd van het jaar kun je afdalen tot het Alpincenter op 2.450 meter hoogte. De Gletscherjet brengt ons vervolgens in twee delen weer naar het hoogste punt van het skigebied, zo rond de 3.000 meter hoogte. Hierdoor kunnen we dus een dikke 500 hoogtemeters skiën. Om ons heen de eerste wintersporttoeristen, talrijke skileraren-in-opleiding en skiteams die zich aan het voorbereiden zijn op een hopelijk succesvol winterseizoen. De uitzichten zijn diverser dan in de winter. De hoogste pieken zijn al wit, maar op de Schmittenhöhe, de huisberg van Zell am See aan de overkant van het dal, ligt nog geen vlokje sneeuw. We knallen naar beneden over de brede en lome pistes van de ‘Kitz’. Net zoals de vele slalomteams, draaien ook wij onze bochten, alleen dan over de delen van de gletsjer waar juist geen slalompalen zijn gestoken.

Zicht op de Kitzsteinhorn vanaf het meer bij Zell am See.
Zicht op de Kitzsteinhorn vanaf het meer bij Zell am See.

Aandacht en liefde

In de lift praten we over de overeenkomsten tussen skiën en golfen. Beide zijn het behoorlijk technische sporten, waarbij een goede investering van tijd ervoor zorgt dat je naar een hoger niveau komt. Echter, je kunt bij beide na enkele lessen de sport al best goed ervaren. Wellicht is golfen wat minder intensief, maar ook hier ben je buiten bezig in een prachtige omgeving. Wat ook opvalt, is dat we allemaal bijzonder gepassioneerd over het materiaal praten. Een golfer blijkt net zoveel aandacht en liefde te geven aan de clubs en de ballen als de gemiddelde skiër aan z’n ski’s en stokken. En ik maar denken dat de ene golfbal precies hetzelfde is als de andere. Nou, tijd om dat eens in de praktijk te brengen!

Clubs in plaats van skistokken.
Clubs in plaats van skistokken.

IJle lucht heeft effect!

Op de golfbaan van Zell am See liggen er achttien holes op ons te wachten. Al na een paar slagen op de driving range trek ik de conclusie dat deze golfers in ieder geval beter kunnen skiën dan ik kan golfen. We besluiten om de achttien holes te gaan lopen en dan iedere keer met de beste bal van ons vieren verder te spelen. Dat betekent in de praktijk dat we bijna altijd met de bal van Sietse verder spelen, die handicap 4 heeft. De term handicap toont aan hoeveel slagen de speler gemiddeld nodig heeft om 18 holes te spelen boven de par van de baan. De gemiddelde Nederlandse handicap is 30, dus Sietse weet ze te raken. Opvallend is dat hij merkt dat de lucht ijler is en dat de ballen bij gebruik van bepaalde clubs verder vliegen dan in Nederland. Zo haalt hij makkelijk 280 meter in plaats van 230.

Arjen op zoek naar zijn swing.
Arjen op zoek naar zijn swing.

Onthaasten

De uitzichten vanaf alle holes zijn fantastisch. Het groen in het dal is intens en op de achtergrond ligt de witte top van de Kitzsteinhorn in de zon te blaken. Op-en-top bluebird vandaag. Hoewel we achteraf vier uur lang bezig zijn geweest om de achttien holes af te werken (en daarbij en passant acht kilometer wandelen), voelde dat in de praktijk veel korter. Golfen onthaast, vraagt precisie en techniek en na een tijdje leek het besef van tijd even helemaal te verdwijnen. Eigenlijk precies zoals ik dat zelf op de piste ook ervaar. Wel ben ik tot de conclusie gekomen dat het volgen van een paar lessen, zodat ik mijn specialiteit (het putten van de bal) ook daadwerkelijk tot uitvoer kan brengen, geen overbodige luxe is. Sietse nodigt ons daarom uit om in Nederland een Golfstart-cursus te gaan doen om iets meer basis in de sport te krijgen. Hij sluit dan ook treffend af: “Jij golft bijna net zo goed als ik, alleen zijn mijn slechte slagen net even wat minder slecht.” Het is een nette manier voor een golfer om te zeggen dat je er nog niet veel van bakt.

Boven in een shell, beneden in korte mouwen: herfstskiën in volle glorie
Boven in een shell, beneden in korte mouwen: herfstskiën in volle glorie

Aan het begin en het eind

Deze combinatiereis van skiën en golfen aan het begin van het seizoen smaakt naar meer. Ook aan het einde van het winterseizoen is deze combinatie goed te maken. Dan is het in de dalen alweer lente maar kan er hoog op de berg nog prima geskied worden. Tot die tijd ga ik nog wel even wat lessen op de golfbaan in Nederland nemen, zodat die slechte slagen nét even wat minder slecht worden!

Nu 10 procent ledenkorting op Golfstart

Met Golfstart leer je in zes lessen de basis van de golfsport op een baan bij jou in de buurt. Aan het einde krijg je je golfbaanpermissie en kun je de baan op om handicap 54 te halen, de handicap waar iedere golfer mee begint. De zes lessen worden gegeven in groepjes van zes tot tien personen en kosten slechts 99 euro! Leden van Club Wintersporters en de Nederlandse Ski Vereniging krijgen bovendien 10 euro korting met de online actiecode WINTERSPORT10.
Meld je hier aan voor Golfstart!

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Zijn beide geweldige sporten, sta zelf zeker 1 keer per week op de golfbaan en 2x per jaar op de ski. Zou wel leuk zijn om dat om te draaien 😉

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie