Welke skischool

Dit onderwerp gaat over de bestemming Schladming - Dachstein

Iemand ervaring met één van de skischolen van Schladming-Dachstein? Onze accomodatie ligt wat buiten Haus im Ennstal, en we twijfelen of we onze kinderen daar op les moeten doen of beter meer centraal in het gebied, dus ergens bij de Planai. Leuke/goede les is eerste vereiste, Nederlandse leraren een pré. Graag hoor ik ervaringen!

Dank

Het wordt Hopl of Haus im Enstall. Iemand ervaring met één van die twee?

Ik heb 2 jaar geleden privé-les genomen bij Hopl. Zeer goede ervaringen mee, stipt, goede leraren, vriendelijk, ook nederlandse les was mogelijk. Hoewel ik meer voorkeur geef aan een Oostenrijker die skiles geeft (meestal toch net iets meer ski-ervaring).

Veel plezier!

Dank voor je reactie! We gaan voor Hopl. Zelf ook voorkeur voor Oostenrijkse skileraren, maar onze jongste gaat voor het eerst op les en dat is zonder taalbarrière al spannend genoeg ☺

Wij zitten nu in Rohrmoos. Onze kinderen hebben les bij Hopl in Hochwurzen, van Nederlandse leraren. Er is hier een groot team van NL’se leraren. Op de Planai niet, zeiden ze.

We zijn inmiddels terug, en voor diegene die met dezelfde vraag zitten maar even onze ervaring: wij hebben uiteindelijk gekozen voor Hopl, o.a. omdat die in Hauser Kaibling de beginnersles onderaan in het dal hebben (niet zo handig met kinderen in verschillende klassen). Wij hebben ze ook bij Hochwurzen op les gehad, enthousiast team van Nederlandse leraren daar inderdaad! Onze kinderen hebben alle drie veel geleerd, en gingen ook met plezier naar de les, dus absoluut een aanrader deze skischool. Enige lastige was dat ze i.v.m. de Covid-maatregelen maar beperkt plek hebben op de overblijf. De verbinding van de Planai naar Hochwurzen gaat over een paar lange/langzame liften, dus om 12u weer bij het verzamelpunt staan is een uitdaging. Niet iets waar de skischool wat aan kan doen, wel iets om rekening mee te houden als je van plan bent lessen te boeken terwijl er nog Covid-maatregelen van kracht zijn.
Overigens was het op de Planai erg druk bij de blauwe piste, dat was bij Hochwurzen geen probleem.

Hoi Petra,

Misschien lees je dit nog! Jouw vraag is precies waar wij nu mee zitten voor de voorjaarsvakantie. Voor onze jongste (5jr) liefst een NL leraar, maar die zijn alleen bij Hopl in Rohrmoos. Hoe vond jij bereikbaarheid Zoals ik het zie op de verschillende plaatjes alleen bereikbaar met auto, klopt dat?

Hoe deden jullie dat praktisch na het afzetten: doorrijden met de auto en dan opstappen op (bv) de Hochwurzen? Inmiddels mag er weer geluncht worden dus lijkt erop dat er alleen tijdsdruk is bij s middags ophalen.

Alternatief is Planai, lijkt logistiek makkelijker maar dus geen NL leraren.

Hoor graag!

Bereikbaarheid is vooral vanaf de pistes tijdrovend. Als je niet voor de lunch terug hoeft te zijn dan is dat dus niet zo’n groot probleem. 'S ochtends voor de start van de les is het makkelijk om er te komen, vanaf Schladming zo’n 5 min. de berg op over een goed begaanbare weg. Wij hebben verschillende opties geprobeerd, die allemaal prima te doen waren:

  1. met de auto naar de verzamelplaats bij de Hopsilift, en daar ook parkeren (kan als je op tijd bent). Dan gingen we zelf met de Hopsilift omhoog, vanwaar je met een korte afdaling via de Rohrmoos II richting Hochwurzen kan (en aansluitend eventueel Reiteralm), of die afdaling wat verder volgen naar de Planai West in het dal.
    Je kan vanaf het verzamelpunt ook de straat oversteken (enkele tientallen meters langs hotel Schwaigerhof) om daar direct op blauw 37 te stappen, dat deden we als het erg druk was bij de Hopsilift (alle klassen en andere ouders moeten met datzelfde sleepliftje, dus er stond soms een rij).

  2. kinderen afzetten, en daarna doorrijden naar het dalstation van de Hochwurzen. Dat is echt maar 2 minuten verder, dus prima te doen. Overigens is terug naar beneden rijden en parkeren bij Planai West qua tijd denk ik ook wel te doen, dat hebben we niet geprobeerd. Voordeel daarvan zou wel zijn dat je -als je op de Planai skiet- bij het ophalen de trage Rohrmoosliften overslaat, want dan kan je gewoon met de auto naar het verzamelpunt 's middags.

  3. Met kinderen bij het dalstation van de Hochwurzen parkeren, en dan skiënd richting de les. Dit hebben we o.a. de eerste dag gedaan toen we de skipassen daar hebben gehaald. Je skiet dan met kinderen over blauw 37 richting het verzamelpunt. Piste is voor kleintjes goed te doen, maar onze jongste (ook 5) kreeg voor het eerst les en die hebben we tussen onze benen meegenomen. Dat is best zwaar, en moet je willen/kunnen natuurlijk.
    Als je dit wil: vanaf de parkeerplaats Hochwurzen moet je eerst een stukje omhoog lopen langs het restaurant Tauernalm (dat gaat niet snel met kleintjes), je kan beter een paar meter verder rijden met de auto en langs de Rohrmoosstraße parkeren (was in de kerstvakantie mogelijk). Dan stap je daar waar de piste met een tunneltje onder de weg doorgaat zo de piste op. Ik zou dit alleen doen als je het leuk vind om met de kinderen voor de les even te skiën ofzo, optie 1. en 2. zijn handiger.

Skiënd terug is vooral de aansluiting vanaf de Planai tijdrovend. Eerst moet je de Planai-West naar beneden nemen (ik denk 15 à 20 min. vanaf bergstation), en vanaf het dal duurt de route Rohrmoos I - Rohrmoos II - blauw 37 - verzamelpunt dan nog zo’n 45 min. extra, die liften zijn echt traag (en er stonden amper rijen toen wij er waren).

Ik zou dus voor de dagen dat je in Hochwurzen en/of Reiteralm wil skiën parkeren bij Hopsilift of Hochwurzen, en voor de dagen dat je bij Planai of Hauser Kaibling wil skiën terug naar beneden rijden met de auto en bij Planai-West parkeren, of evt. zelfs verder doorrijden naar Planai I of Hauser Kaibling (die laatste is een kwartiertje vanaf de Hopsilift). Dat scheelt zoveel trage verbindingen (ook de aansluiting Hauser Kaibling - Planai kost best wat tijd namelijk).

Al met al dus goed bereikbaar met de auto of skiënd, maar niet met een gondel inderdaad. Planai lijkt logistiek makkelijker door de gondel, maar dan heb je wanneer je zelf Hochwurzen - Reiteralm wil skiën hetzelfde probleem met die trage aansluiting. Het hangt er dus ook een beetje vanaf waar je zelf het meeste wil gaan skiën.
Verder vond ik het op de Planai bij de blauwe 8 erg druk, daar stonden flinke rijen bij de lift.

Het was een enthousiast team bij de Hochwurzen, dus wat dat betreft zeker aan te raden. Veel Nederlandse leraren, en onze kinderen hebben allemaal de hele week dezelfde leraar/lerares gehad. Op het kinderland lopen meerdere skileraren, en onze jongste heeft uiteindelijk één dag geen Nederlandse les gehad (en dat ging uiteraard ook prima).

*bericht bewerkt door Petra2 op 03 feb 2022 00:54

Heel verhaal geworden 😄, maar hopelijk heb je er wat aan.
Succes met de keuze!

Super bedankt voor je reactie!! Hier hebben we écht wat aan! We hadden inmiddels als besloten voor hopl op hochwurzen te gaan ivm NL leraren maar zaten nog wat te puzzelen met de logistiek. Jouw antwoord bevestigt wat wij dachten. Gaat wel goed komen!!

Graag gedaan :-). Veel plezier daar!

is er ook een skischool bij Haus im Ennstall en waarom die niet genomen? Wij zitten misschien aan die kant van het skigebied en om dan overal langs te rijden is ook zo wat… onze oudste 2 hebben vorig jaar hun leukste skilessen gehad van een oostenrijker!

Ja, daar is er ook wel eentje. Wij wilden destijds graag centraler in het gebied zodat we zelf wat makkelijker op pad konden (wat nog een uitdaging bleek met de afwezige overblijfmogelijkheid en trage verbindingsliften, zie eerdere posts). En in Haus im Ennstall zit het kinderland in het dal. Wij hadden kinderen op verschillende niveau’s skiën en wilden graag één haal/brengpunt voor alledrie, dat ging daar dus niet.
Het kinderland in Haus im Ennstall zag er prima uit, maar heb dus geen ervaring met de lessen daar.
Succes met de keuze!

Plaats een reactie