Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Alpenvereniging in verzet tegen windmolens bij Flachau

Roel op 22 september 2021· 2 reacties

Windmolen boven Andermatt (CH)
Windmolen boven Andermatt (CH)

De Oostenrijkse Alpenvereniging komt in verzet tegen de bouw van windmolens in de buurt van Flachau. Op een informatieavond komende week praten twee sprekers geïnteresseerden bij over de nadelige effecten van het Windpark Windsfeld, ten zuidoosten van het skidorp.

Ecosysteem

Het bedrijf Windsfeld GmbH is voornemens om op een hoogte van 2000 meter windmolens te bouwen, op zo’n 5 kilometer van de skigebieden van Flachauwinkl-Zauchensee en Obertauern. Twee windmolens zouden volgens het bedrijf al genoeg elektriciteit produceren om alle huishoudens in de gemeenten Flachau, Altenmarkt, Eben, Kleinarl, Wagrain, Hüttau, Tweng, Zederhaus en Untertauern van stroom te voorzien. De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft echter meerdere redenen waarom de locatie ongeschikt is voor windmolens. Het ecosysteem hoog in de bergen is volgens de vereniging veel gevoeliger dan in het dal en door de te bouwen toegangsweg en benodigde bodemversteviging zou grote schade aan de natuur ontstaan. Ook heeft het project een negatieve impact op planten en dieren.

Projectgebied Windsfeld
Projectgebied Windsfeld

Skigebieden CO2-neutraal

Windsfeld GmbH brengt daar tegenin dat de windmolens in een gebied komen te staan dat door hoogspanningsleidingen en ventilatiepijpen van de Tauerntunnel A10 visueel al aangetast is. Verder zouden de molens vanuit de omliggende dorpen nauwelijks zichtbaar zijn en komen er in het projectgebied weinig toeristen. Het bedrijf zegt met het windmolenpark alle skigebieden in de omgeving in een klap CO2-neutraal te kunnen maken. Het is niet het eerste skigebied dat mogelijk met windmolens te maken krijgt. In het Zwitserse SkiArena Andermatt - Sedrun en Serre Chevalier (F) staan al windmolens.

Hoogspanningsleidingen in het gebied waar de windmolens gepland zijn (foto: Windsfeld GmbH)
Hoogspanningsleidingen in het gebied waar de windmolens gepland zijn (foto: Windsfeld GmbH)

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Die beroeps-protesteerders toch.
Weten altijd precies waarom iets niet kan, maar komen nooit met een alternatief hoe dan wel.

The older I get, the better I was

Kan best, is overigens meer in de buurt van Obertauern. Je ziet wel de berg als je vanaf Flachauwinkl aan het skiën bent, zie foto. Vanaf Obertauern zie je hem dan weer niet.

null

Plaats een reactie