Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Protest tegen sneeuwkanonnen in Garmisch-Partenkirchen

Roel op 20 december 2022· 101 reacties

© Mountain Wilderness e.V.
© Mountain Wilderness e.V.

Milieuactivisten hebben zondag in het Zuid-Duitse Garmisch-Partenkirchen geprotesteerd tegen het gebruik van sneeuwkanonnen. Het ging om leden van de organisatie Mountain Wilderness die actie voerden bij het dalstation van de Hausbergbahn in het skigebied Garmisch Classic.

Water en energieverbruik

Het protest richt zich tegen het water- en energieverbruik van sneeuwkanonnen. Bovendien wil de organisatie dat het kunstmatig besneeuwen niet langer wordt gesubsidieerd met belastinggeld. Onlangs werd controversiële wetgeving hierover verlengd. Het gebruik van deze hoeveelheid energie en water is in de huidige energiecrisis immoreel, aldus de organisatie.

© Mountain Wilderness e.V.
© Mountain Wilderness e.V.

Eigenlijke plan was een slogan

Op borden stond geschreven ‘Energie verpulvern - ohne uns’. Eigenlijk wilden de demonstranten een groot vredesteken met een slogan op de piste schrijven met biologisch afbreekbare verf. Het aanbrengen van de slogan mislukte echter omdat de spuitbussen geen verf afgaven bij de lage temperaturen. Uiteindelijk kon alleen het vredesteken worden gespoten zonder het geplande opschrift “Save Energy”.

Overigens loopt de organisatie kans op een geldboete tot 3000 euro. De actie had namelijk van tevoren aangekondigd moeten worden, dat is niet gebeurd.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De dikke van Dale heeft ‘klimaatklever’ gekozen tot het woord van het jaar 2022. Misschien een idee voor de volgende actie : Zich met lijm aan een sneeuwkanon hechten…

p.s.
Ik ben zeker begaan met het klimaat, maar hypocriet genoeg om blij te zijn met sneeuwkanonnen langs de pistes

Dat deze geitenwollensokken dan wel weer gehuld gaan in polyester kleding en een lap kunststof ripstopdoek hebben laten bedrukken is dan wel weer totaal fout natuurlijk. Het zou beter zijn als ze dat spandoek hadden gebreid van zelfgekweekt vlasgaren, maar dat zal wel teveel moeite zijn geweest. Kennelijk moeten die principes vooral voor anderen gelden.

Dat deze geitenwollensokken dan wel weer gehuld gaan in polyester kleding en een lap kunststof ripstopdoek hebben laten bedrukken is dan wel weer totaal fout natuurlijk. Het zou beter zijn als ze dat spandoek hadden gebreid van zelfgekweekt vlasgaren, maar dat zal wel teveel moeite zijn geweest. Kennelijk moeten die principes vooral voor anderen gelden.

Hessel op 20 dec 2022 08:50

Die geitenwollensokken zijn daarentegen mogelijk wel zelf gebreid en uiteraard compleet natuurlijk.
Maar liever dit soort acties, dan zich vastplakken aan een tafel bij een televisieprogramma of tomatensoep over een schilderij.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Demagogie avant la lettre

Totales Vollidiot

Die piste op de eerste foto moet dringend besneeuwd worden zo te zien!

Bla, bla, bla.

Demagogie avant la lettre

Kdtl op 20 dec 2022 09:02

Hoe is dit volksmisleiding? Denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat sneeuwkannonnen niet heel duurzaam zijn. En het is eigenlijk wel bizar dat het gesubsidieerd wordt in een tijd van energiecrisis.

Ik ben ook hypocriet en ben blij dat die sneeuwkannonnen staan te blazen, maar snap niet zo goed hoe hun actie als demagogie bestempeld kan worden. Mijns inziens verkondigen ze een nogal ongemakkelijke waarheid.

Een uitgesproken vorm van demagogie is de“voor-tegen” methodiek.

En dat zie je hier nogal erg. Vandaar mijn statement.

Een genuanceerd standpunt wordt dan al vrij snel moeilijk.

*bericht bewerkt door Kdtl op 20 dec 2022 09:41

Totales Vollidiot

@Kdtl Actievoeren is doorgaans niet heel genuanceerd, want dan komt de boodschap niet over.

Hoe je het ook wendt of keert, het fenomeen kunstsneeuw is een nogal moeizaam ding:
De wintersport wordt stevig bedreigd door de klimaatopwarming. Reeds nu vallen al laag gelegen gebieden uit. En wat is de reactie: alsmaar meer sneeuwkanonnen, die bijdragen aan het klimaatprobleem…

Het is nog niet zo lang geleden dat het wintersport seizoen begon tijdens de kerstvakantie. En iedereen zich bewust was dat dat qua winter/sneeuw zelfs vroeg en riskant was.
Vandaag de dag beginnen de kanonnen al begin november te loeien, met lampjes erbij…

Geen wonder dat de actievoerders dit juist aangrijpen. Ik zou met meer acties rekening houden…

*bericht bewerkt door Liezen op 20 dec 2022 10:12

Ik snap het wel.
Maar je zou kunnen kijken naar oplossingen waarbij gebieden energieneutraal moeten zijn.
Daarvoor moet je wel inkomsten hebben. Dus een redelijk lang seizoen.
Maak klimaatdoelen financieel aantrekkelijk icm wetgeving om excessen aan te pakken.

Dat lijkt mij wat zinvoller dan dogmatisch alles te verbieden….

Maar ik ben geen deskundige.

Totales Vollidiot

Pffff…Houd het dan nooit op. Je mag tegenwoordig niet meer vliegen, je eigen huis niet hoger dan 19 graden verwarmen, naast de milieubelasting op gas en elektra vanaf 2026 ook CO milieuheffing betalen, vanaf 2035 geen benzine auto’s meer rijden (minimaal 2 tot 3 dagen onderweg om op je Europese bestemming te komen) en nu dus eigenlijk ook niet meer skien. Snappen deze lui niet dat er ook heel veel werkgelegenheid mee gemoeid is? Dus als een gebied niet meer kan draaien, zitten er honderden mensen werkloos thuis(behalve lift- en pistepersoneel zal de hele hotelbranche hieronder lijden).
Blijkbaar is de subsidie op sneeuwkanonnen hier gewoon goedkoper dan het verstrekken van uitkeringen. Accepteer dat!
Tijdens het WK in Quatar, werden stadions gekoeld middels honderden airco’s. Laten ze zich daar liever druk om maken! Maar hé, dan kun je gearresteerd worden en in Quatar is de politie niet zo mild als in West Europa, dus laten we vooral de mensen die van een welverdiende vakantie willen genieten en daar (veel) geld voor betalen hun plezier verpesten, want dat is lekker veilig en anoniem…
Bovendien zie je heel veel skigebieden in snel tempo vergroenen (electrische pistebullies, liften op zonne-energie etc). Er is geen sector die zo snel vergroend! Dus ga lekker bij Basf in Zwitserland, Bayer in Duitsland, 3D in Belgie of Tatasteel in Nederland demonstreren. Daar valt veel meer te winnen.
En zoals Hessel al zegt, blijkbaar moeten de principes alleen voor anderen gelden. Ze zijn met al hun spullen echt niet met fiets naar de piste gekomen…

@peterf Je leeft nog een beetje in verleden hoor. Ook in de Alpenlanden is geen sprake van werkloosheid, maar arbeiderstekorten. En niet een beetje ook. Ze trekken half Oost-Europa bijna leeg aan werknemers.
Iets minder uitvluchten zoeken, kunstsneeuw is moeizaam in tijden van klimaatopwarming, erken dat gewoon. En dan verder kijken.
(en verwijzen naar Qatar is helemaal zinloos. Zodra we van de olie af kunnen stappen -waar hard aan gewerkt wordt- dan zullen ze daar langzamerhand weer terug moeten naar de geiten in hun dorre woestijn)

*bericht bewerkt door Liezen op 20 dec 2022 10:30

Gelukkig is het erg goed voor het milieu om zwarte verf over de sneeuw te gooien, dit komt natuurlijk verder helemaal niet in de natuur terecht wanneer het gaat dooien. Ze gebruiken vaak zelf veel kleding die verre van duurzaam is en hebben daarnaast vaak ook nog eens een heel erg uitpuilende kledingkast. Wanneer je bedenkt dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van de mondiale co2 uitstoot word pas echt duidelijk hoe hypocriet deze mensen zijn.

Born to Ride

Dubbel, door foutmelding van de website.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 20 dec 2022 10:35

Born to Ride

@peterf Je leeft nog een beetje in verleden hoor. Ook in de Alpenlanden is geen sprake van werkloosheid, maar arbeiderstekorten. En niet een beetje ook.
Iets minder uitvluchten zoeken, kunstsneeuw is moeizaam in tijden van klimaatopwarming, erken dat gewoon. En dan verder kijken.
(en verwijzen naar Qatar is helemaal belachelijk. Zodra we van de olie af kunnen stappen -waar hard aan gewerkt wordt- dan zullen ze daar langzamerhand weer terug moeten naar de geiten in hun dorre woestijn)

Liezen op 20 dec 2022 10:28

Gezien de huidige economische ontwikkelingen gaat het niet lang meer duren voordat de werkeloosheid flink gaat stijgen, nu zijn er al een aantal sectoren waar al veel ontslagen vallen, dit worden er snel meer. Alles verbieden gaat dit alleen nog maar versnellen.

Born to Ride

De dikke van Dale heeft ‘klimaatklever’ gekozen tot het woord van het jaar 2022. Misschien een idee voor de volgende actie : Zich met lijm aan een sneeuwkanon hechten…

p.s.
Ik ben zeker begaan met het klimaat, maar hypocriet genoeg om blij te zijn met sneeuwkanonnen langs de pistes

zenith op 20 dec 2022 08:43

Een woord waar ik nog nooit van had gehoord. Zou het politiek gemotiveerd zijn?

Gelukkig is het erg goed voor het milieu om zwarte verf over de sneeuw te gooien, dit komt natuurlijk verder helemaal niet in de natuur terecht wanneer het gaat dooien.

Biologisch afbreekbare verf volgens het artikel.

Ze gebruiken vaak zelf veel kleding die verre van duurzaam is en hebben daarnaast vaak ook nog eens een heel erg uitpuilende kledingkast. Wanneer je bedenkt dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van de mondiale co2 uitstoot word pas echt duidelijk hoe hypocriet deze mensen zijn.

Matthias123 op 20 dec 2022 10:31

Sorry hoor, maar dit zijn toch geen logische argumenten? Dus omdat ze hypothetisch (denk jij) niet duurzame kleding aanhebben, zijn ze hypocriet? Weet jij welke kleding ze aanhebben? Of moeten ze überhaupt geen kleding hebben om een punt te mogen hebben? Ik acht de kans groter dat deze activisten in tweedehandskleding rondlopen dan dat ze hier niet over nagedacht hebben. Je sleept hun hypothetisch uitpuilende kledingkast een beetje met de haren erbij.

Demagogie avant la lettre

Kdtl op 20 dec 2022 09:02

Hoe is dit volksmisleiding? Denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat sneeuwkannonnen niet heel duurzaam zijn. En het is eigenlijk wel bizar dat het gesubsidieerd wordt in een tijd van energiecrisis.

Ik ben ook hypocriet en ben blij dat die sneeuwkannonnen staan te blazen, maar snap niet zo goed hoe hun actie als demagogie bestempeld kan worden. Mijns inziens verkondigen ze een nogal ongemakkelijke waarheid.

Bierdopje op 20 dec 2022 09:15

Volgens mij is de ongemakkelijke waarheid dat wat wij in het Westen kunnen doen onvoldoende is. En de rest van de wereld stoot jaar na jaar meer uit.

Dus dan kunnen we hier wel ophouden met besneeuwen, maar dat blijft de spreekwoordelijke (in dit geval bevroren) druppel op de gloeiende plaat.

Ah, het vaak gehoorde argument ‘je mag ook helemaal niets meer’ gecombineerd met de de moeder alle drogredenen ‘Ja maar kijk dáár eens’ is ook hier weer van stal gehaald. Met zulke instellingen leefden we nu nog naast een kolencentrale midden in de stad, zonder riool.

Het klopt dat er overal wordt gedemonstreerd. Juist omdat óveral wel iets te halen valt in termen van duurzaamheid, verspilling en milieubescherming. We hebben nu eenmaal op heel veel plekken gewoontes opgebouwd die niet zo goed zijn voor de wereld. Volgens mij is niet het idee dat je niets meer mag (het beste wat je kunt doen voor het milieu is doodgaan als je het zo bekijkt en wie wil dat nou) maar dat je kritisch kijkt naar hetgeen wat je aan het doen bent en verbeteren waar je kunt. En ja, hoog energieverbruik door skipistes opspuiten in tijden van een energiecrisis is er daar óók een onderdeel van. Maar ja, de mens kan nu eenmaal moeilijk het grotere plaatje zien, zeker als men persoonlijk geraakt wordt en gewoontes als rechterlijke verworven heden gaat zien…

TL;DR. Goed dat hier eens kritisch naar gekeken wordt. Misschien mooie opmaat naar duurzamere vormen van kunstsneeuw…

Powder, powder everywhere!

Ah, het vaak gehoorde argument ‘je mag ook helemaal niets meer’ gecombineerd met de de moeder alle drogredenen ‘Ja maar kijk dáár eens’ is ook hier weer van stal gehaald. Met zulke instellingen leefden we nu nog naast een kolencentrale midden in de stad, zonder riool.

Het klopt dat er overal wordt gedemonstreerd. Juist omdat óveral wel iets te halen valt in termen van duurzaamheid, verspilling en milieubescherming. We hebben nu eenmaal op heel veel plekken gewoontes opgebouwd die niet zo goed zijn voor de wereld. Volgens mij is niet het idee dat je niets meer mag (het beste wat je kunt doen voor het milieu is doodgaan als je het zo bekijkt en wie wil dat nou) maar dat je kritisch kijkt naar hetgeen wat je aan het doen bent en verbeteren waar je kunt. En ja, hoog energieverbruik door skipistes opspuiten in tijden van een energiecrisis is er daar óók een onderdeel van. Maar ja, de mens kan nu eenmaal moeilijk het grotere plaatje zien, zeker als men persoonlijk geraakt wordt en gewoontes als rechterlijke verworven heden gaat zien…

TL;DR. Goed dat hier eens kritisch naar gekeken wordt. Misschien mooie opmaat naar duurzamere vormen van kunstsneeuw…

Thijs10 op 20 dec 2022 11:05

Kritisch kijken is prima. Ik wek mijn eigen verbruik thuis en van mijn auto ook zelf op. Maar dat is iets anders dan niet met kunstsneeuw gaan werken. Of niet meer op vliegvakantie. Of…

Ah, het vaak gehoorde argument ‘je mag ook helemaal niets meer’ gecombineerd met de de moeder alle drogredenen ‘Ja maar kijk dáár eens’ is ook hier weer van stal gehaald. Met zulke instellingen leefden we nu nog naast een kolencentrale midden in de stad, zonder riool.

Het klopt dat er overal wordt gedemonstreerd. Juist omdat óveral wel iets te halen valt in termen van duurzaamheid, verspilling en milieubescherming. We hebben nu eenmaal op heel veel plekken gewoontes opgebouwd die niet zo goed zijn voor de wereld. Volgens mij is niet het idee dat je niets meer mag (het beste wat je kunt doen voor het milieu is doodgaan als je het zo bekijkt en wie wil dat nou) maar dat je kritisch kijkt naar hetgeen wat je aan het doen bent en verbeteren waar je kunt. En ja, hoog energieverbruik door skipistes opspuiten in tijden van een energiecrisis is er daar óók een onderdeel van. Maar ja, de mens kan nu eenmaal moeilijk het grotere plaatje zien, zeker als men persoonlijk geraakt wordt en gewoontes als rechterlijke verworven heden gaat zien…

TL;DR. Goed dat hier eens kritisch naar gekeken wordt. Misschien mooie opmaat naar duurzamere vormen van kunstsneeuw…

Thijs10 op 20 dec 2022 11:05

Kritisch kijken is prima. Ik wek mijn eigen verbruik thuis en van mijn auto ook zelf op. Maar dat is iets anders dan niet met kunstsneeuw gaan werken. Of niet meer op vliegvakantie. Of…

DSvier op 20 dec 2022 11:08

Niemand heeft gezegd dat je niet meer mag vliegen. Maar minder vliegen en/of een ander vervoersmiddel ipv de trein zou flink helpen. Net als je je moet afvragen of kunstsneeuw door belanstinggeld moet worden gesubsidieerd. Buiten dat staat er in dit artikel dat het gaat om kunstsneeuw ten tijde van deze energiecrisis. Dus het is ook niet voor altijd…

Kritisch kijken kan dus zeker geen kwaad ;)

Powder, powder everywhere!

Ah, het vaak gehoorde argument ‘je mag ook helemaal niets meer’ gecombineerd met de de moeder alle drogredenen ‘Ja maar kijk dáár eens’ is ook hier weer van stal gehaald. Met zulke instellingen leefden we nu nog naast een kolencentrale midden in de stad, zonder riool.

Het klopt dat er overal wordt gedemonstreerd. Juist omdat óveral wel iets te halen valt in termen van duurzaamheid, verspilling en milieubescherming. We hebben nu eenmaal op heel veel plekken gewoontes opgebouwd die niet zo goed zijn voor de wereld. Volgens mij is niet het idee dat je niets meer mag (het beste wat je kunt doen voor het milieu is doodgaan als je het zo bekijkt en wie wil dat nou) maar dat je kritisch kijkt naar hetgeen wat je aan het doen bent en verbeteren waar je kunt. En ja, hoog energieverbruik door skipistes opspuiten in tijden van een energiecrisis is er daar óók een onderdeel van. Maar ja, de mens kan nu eenmaal moeilijk het grotere plaatje zien, zeker als men persoonlijk geraakt wordt en gewoontes als rechterlijke verworven heden gaat zien…

TL;DR. Goed dat hier eens kritisch naar gekeken wordt. Misschien mooie opmaat naar duurzamere vormen van kunstsneeuw…

Thijs10 op 20 dec 2022 11:05

En zo is het. Goed verwoord!

Volgens mij is de ongemakkelijke waarheid dat wat wij in het Westen kunnen doen onvoldoende is. En de rest van de wereld stoot jaar na jaar meer uit.

Dus dan kunnen we hier wel ophouden met besneeuwen, maar dat blijft de spreekwoordelijke (in dit geval bevroren) druppel op de gloeiende plaat.

DSvier op 20 dec 2022 10:53

Ja misschien, maar ik vind dat ook wel een beetje een gemakkelijk argument om dan maar niets te doen. Feit blijft namelijk dat de EU-landen 22% van alle CO2 in de geschiedenis hebben uitgestoten, terwijl we minder dan 5,5% van de wereldbevolking uitmaken. Is het heel fair om dan met een vinger naar andere landen te wijzen? Ik ben van mening dat we hier ook zelf een verantwoordelijkheid in hebben. En als wij minder uitstoten, hebben minder ontwikkelde landen meer ruimte om hun welvaart te groeien. Ik zou dat eerlijk vinden.

Bovendien is het wijzen naar bijvoorbeeld China wel achterhaald. China gaat bijvoorbeeld één windpark op zee bouwen dat alleen al groter is dan alle windparken op zee bij elkaar tot nu toe en dat net zoveel elektriciteit opwekt als Noorwegen nodig heeft. En op dit tempo bouwen doen ze nu al een paar jaar.

Maar je hebt gelijk, hoeveel zin heeft het nou daadwerkelijk om besneeuwen te verbieden? Ik weet het niet. Naar mijn mening kunnen we ons niet zoveel meer veroorloven.

Demagogie avant la lettre

Kdtl op 20 dec 2022 09:02

Hoe is dit volksmisleiding? Denk dat we het er allemaal wel over eens kunnen zijn dat sneeuwkannonnen niet heel duurzaam zijn. En het is eigenlijk wel bizar dat het gesubsidieerd wordt in een tijd van energiecrisis.

Ik ben ook hypocriet en ben blij dat die sneeuwkannonnen staan te blazen, maar snap niet zo goed hoe hun actie als demagogie bestempeld kan worden. Mijns inziens verkondigen ze een nogal ongemakkelijke waarheid.

Bierdopje op 20 dec 2022 09:15

Volgens mij is de ongemakkelijke waarheid dat wat wij in het Westen kunnen doen onvoldoende is. En de rest van de wereld stoot jaar na jaar meer uit.

Dus dan kunnen we hier wel ophouden met besneeuwen, maar dat blijft de spreekwoordelijke (in dit geval bevroren) druppel op de gloeiende plaat.

DSvier op 20 dec 2022 10:53

‘Heeft dit wel zin? Druppel op een gloeiende plaat’. Het is heel makkelijk om je schouders op te halen, door te gaan waar je mee bezig bent en zelf niet in actie komen. Er is niet één totaal oplossing voor de klimaatcrisis. Was dat maar zo. Elke oplossing en mindering in energie levert een bijdrage aan de vermindering van het probleem, hoe klein ook. In alles wat we doen (vliegen, vlees eten, energieverbruik etc.) zullen we moeten kijken waarin we kunnen minderen. De tijd van achteroverleunen of je kop in het zand steken is lang en breed verstreken. Voor iedereen.

Het aangrijpen van de energiecrisis is voor deze demonstranten een dankbaar gelegenheidsargument. Als het aan hen ligt, moet de toeristische industrie gewoon weg. Betrekkelijk eendimensionaal denken.
Dat veel mensen daarmee voorzien in hun inkomen is niet relevant voor ze. Een bredere oplossing bedenken ook niet.
Ik vind dit soort demonstranten gewoon droeve zeurkousen.
Terwijl er over het gehele plaatje best een discussie over duurzaamheid inclusief oplossingen voor eenieder mogelijk zijn. Maar ja, dat vraagt wel meer moeite en denkkracht dan simpel ergens voor of tegen zijn.

En die boodschap moet bij iedereen door de strot gedrukt worden door het vernielen van kunstwerken, het bezetten van openbare plaatsen, het vernielen van andermans eigendom en het besmeren van sneeuw?

Wat is er gebeurd met discussie en het gesprek aangaan?

Totales Vollidiot

Niemand heeft gezegd dat je niet meer mag vliegen. Maar minder vliegen en/of een ander vervoersmiddel ipv de trein zou flink helpen. Net als je je moet afvragen of kunstsneeuw door belanstinggeld moet worden gesubsidieerd. Buiten dat staat er in dit artikel dat het gaat om kunstsneeuw ten tijde van deze energiecrisis. Dus het is ook niet voor altijd…

Kritisch kijken kan dus zeker geen kwaad ;)

Thijs10 op 20 dec 2022 11:17

Dat jij het niemand hebt horen zeggen kan, maar er zijn weldegelijk mensen die inmiddels vinden dat het ‘niet meer van deze tijd is’.

En deze energiecrisis is niet van voorbijgaande aard, tenzij we weer bij Poetin aan gaan kloppen. Wat ik overigens niet uitsluit. Maar dan is het wel een gelegenheidsargument als ze het voor het klimaat willen… ;)

Hoe dan ook: de enige realistische mogelijkheid is innovatie. Niet verbieden.

Als reactie op timtim. Die van hessel kwam tussendoor….😎

Totales Vollidiot

Gelukkig is het erg goed voor het milieu om zwarte verf over de sneeuw te gooien, dit komt natuurlijk verder helemaal niet in de natuur terecht wanneer het gaat dooien.

Biologisch afbreekbare verf volgens het artikel.

Ze gebruiken vaak zelf veel kleding die verre van duurzaam is en hebben daarnaast vaak ook nog eens een heel erg uitpuilende kledingkast. Wanneer je bedenkt dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van de mondiale co2 uitstoot word pas echt duidelijk hoe hypocriet deze mensen zijn.

Matthias123 op 20 dec 2022 10:31

Sorry hoor, maar dit zijn toch geen logische argumenten? Dus omdat ze hypothetisch (denk jij) niet duurzame kleding aanhebben, zijn ze hypocriet? Weet jij welke kleding ze aanhebben? Of moeten ze überhaupt geen kleding hebben om een punt te mogen hebben? Ik acht de kans groter dat deze activisten in tweedehandskleding rondlopen dan dat ze hier niet over nagedacht hebben. Je sleept hun hypothetisch uitpuilende kledingkast een beetje met de haren erbij.

Bierdopje op 20 dec 2022 10:53

Biologisch afbreekbaar is ook een enorm holle kreet. Uiteindelijk is al het materiaal biologisch afbreekbaar. Er is geen regelgeving voor om aan te geven binnen hoeveel jaar iets biologisch afgebroken moet zijn. Er zijn biologisch afbreekbare producten die pas na >50 jaar door de natuur afgebroken zijn. Aangezien verf hout meerdere jaren tegen afbraak moet beschermen duurt het ook bij biologisch afbreekbare verf vele jaren voordat zoiets afgebroken is en vervuilt het dus al die tijd het milieu. De biologisch afbreekbare variant is over het algemeen alleen iets minder schadelijk dan de conventionele variant, maar zeker niet onschadelijk. En dan zullen we het maar niet over de zware broeikasgassen die als drijfgas in (verf)spuitbussen zitten. Over schadelijk voor het klimaat gesproken…

Als je echt zo begaan bent met het milieu en klimaat doe je zulke dingen gewoon pertinent niet. Dat ga je geen verf zomaar in de natuur gooien, ook niet biologisch afbreekbare verf.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 20 dec 2022 12:18

Born to Ride

Niemand heeft gezegd dat je niet meer mag vliegen. Maar minder vliegen en/of een ander vervoersmiddel ipv de trein zou flink helpen. Net als je je moet afvragen of kunstsneeuw door belanstinggeld moet worden gesubsidieerd. Buiten dat staat er in dit artikel dat het gaat om kunstsneeuw ten tijde van deze energiecrisis. Dus het is ook niet voor altijd…

Kritisch kijken kan dus zeker geen kwaad ;)

Thijs10 op 20 dec 2022 11:17

Dat jij het niemand hebt horen zeggen kan, maar er zijn weldegelijk mensen die inmiddels vinden dat het ‘niet meer van deze tijd is’.

En deze energiecrisis is niet van voorbijgaande aard, tenzij we weer bij Poetin aan gaan kloppen. Wat ik overigens niet uitsluit. Maar dan is het wel een gelegenheidsargument als ze het voor het klimaat willen… ;)

Hoe dan ook: de enige realistische mogelijkheid is innovatie. Niet verbieden.

DSvier op 20 dec 2022 12:03

Je zit zeker op die Dode Koe te wachten en tijd over 😉

May the ski force be with you !!

Ja misschien, maar ik vind dat ook wel een beetje een gemakkelijk argument om dan maar niets te doen. Feit blijft namelijk dat de EU-landen 22% van alle CO2 in de geschiedenis hebben uitgestoten, terwijl we minder dan 5,5% van de wereldbevolking uitmaken. Is het heel fair om dan met een vinger naar andere landen te wijzen? Ik ben van mening dat we hier ook zelf een verantwoordelijkheid in hebben. En als wij minder uitstoten, hebben minder ontwikkelde landen meer ruimte om hun welvaart te groeien. Ik zou dat eerlijk vinden.

Bovendien is het wijzen naar bijvoorbeeld China wel achterhaald. China gaat bijvoorbeeld één windpark op zee bouwen dat alleen al groter is dan alle windparken op zee bij elkaar tot nu toe en dat net zoveel elektriciteit opwekt als Noorwegen nodig heeft. En op dit tempo bouwen doen ze nu al een paar jaar.

Maar je hebt gelijk, hoeveel zin heeft het nou daadwerkelijk om besneeuwen te verbieden? Ik weet het niet. Naar mijn mening kunnen we ons niet zoveel meer veroorloven.

Bierdopje op 20 dec 2022 11:23

Weet je waarom er tegenwoordig word verwezen naar historische uitstoot? Omdat het Westen steeds minder uitstoot en de rest van de wereld steeds meer. Zelfs als we over 10 jaar naar 0 uitstoot gaan weegt dat niet op tegen de extra uitstoot van Zuidoost-Azië over 10 jaar!

Dus hoezo is wijzen naar China achterhaald?

En waarom rekent men tijdens historische uitstoot (die al met de natte vinger is) naar de bevolkingsverhouding nu? Is dat omdat we niet willen zien dat de bevolking elders nog altijd explodeert en dat dat een zeer groot probleem is?

Plaats een reactie