Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Uit de hand gelopen gondelproject twee keer zo duur

Edo op 17 februari 2022· 4 reacties

De nieuwe Patscherkofelbahn werd een financieel debacle.
De nieuwe Patscherkofelbahn werd een financieel debacle.

Niemand gaat graag met de billen bloot. Maar burgemeester Georg Willi van Innsbruck moest er toch even aan geloven toen hij de eindafrekening overhandigd kreeg voor de bouw van de Patscherkofelbahn in het gelijknamige skigebied boven het dorpje Igls dat deel uitmaakt van de skiregio rond de hoofdstad van Tirol. In totaal werd ongeveer 83 miljoen euro besteed aan de bouw, exclusief de kosten voor de aanpassing van het oude dalstation voor de Igl-clubs en de aanleg van een rodelbaan. De gedetailleerde kostenstaat is ook naar de gemeenteraadsleden gestuurd.

Miljoenentransparantie

Het eindbedrag is een flinke tegenvaller, maar Willi vindt dat men transparant moet zijn met zulke zaken. “Uitgaande van de oorspronkelijke berekening van 41 miljoen zijn de kosten flink gestegen. Aangezien dit het belastinggeld is van de inwoners van Innsbruck, is het mij duidelijk dat het eindbedrag en de ontwikkeling van de kosten ook voor het publiek toegankelijk moeten worden gemaakt", benadrukte de burgemeester tijdens de persconferentie waarin het eindbedrag aan het publiek werd gepresenteerd.

Projectkosten explodeerden

Het project, dat sinds de start al veel weerstand kende, gaat terug tot de afgelopen gemeenteraadsperiode. In 2014 besloot de gemeenteraad de gondelbaan aan te kopen voor 10,7 miljoen euro. Nadat het project in oktober 2015 aan de commissie was voorgelegd, werd een budget van 41 miljoen geraamd voor de aanleg van de gondelbaan en goedgekeurd door een meerderheid. In 2017 werd een nieuwe kostenstaat voor het project voorgelegd aan de gemeentebesturen, die tot ongeveer 55 miljoen was gestegen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in april 2018 kreeg de gemeenteraad van Innsbruck nog twee keer te maken met het project Patscherkofel, waarna de noodzakelijke aanvullende lening van elf miljoen werd goedgekeurd. Uiteindelijk liep het in de laatste jaren nog op tot 83,3 miljoen.

Verplichte begeleidende controle

Burgemeester Willi heeft aan het begin van zijn ambtstermijn in 2018 consequenties getrokken uit de kostenontwikkeling aan de Patscherkofel door een adviesraad voor grote projecten in te stellen. De Raad van Advies is samengesteld uit externe deskundigen en wordt geraadpleegd voor projecten van meer dan een miljoen euro. Vanaf vijf miljoen is er een verplichte begeleidende controle, met taken als doorlopende kosten- en projectbeheersing.

Prijsdrijvers boven water

“We weten uit het rapport van het controlebureau Patscherkofel dat, naast de hoogbouw, de politiek gecontroleerde tijdsdruk en het gebrek aan controle de belangrijkste prijsdrijvers waren. De Adviesraad Grote Projecten zorgt ervoor dat dergelijke financiële rampen in de toekomst worden voorkomen”, legt de burgemeester uit en vervolgt: “De externe controle heeft zijn waarde bewezen. In de huidige gemeenteraadsperiode is er financieel geen enkel project uit de hand gelopen.”

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Wel een mooie gondel hoor. En de enige echte lift in het skigebied.

Aftellen maar!

Was dit dan een ego- en prestigeprojekt von der Burgermeister of toch noodzakelijk?

Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.
Hoe kun je zo’n simpel project zo uit de klauwen laten lopen.
** mompelt iets over corruptie **

Ik lees een bouwproject en overheidsgeld … dan weet iedereen toch al dat het duurder uitvalt? En dan niet 5% natuurlijk maar meteen bijna 50%…

Want ach het is toch maar gemeenschapsgeld, even sorry zeggen in je politieke kringetje even diep door het stof voor de bühne en morgen wat handtekeningen zetten onder het volgende project wat vele malen duurder zal uitvallen.

🏂

Plaats een reactie