Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skiër tot zijn middel muurvast in lawine

Edo op 08 februari 2022· 1 reactie

null

Een 35-jarige Italiaanse toerskiër is maandag op de Schartenkogel in het skigebied van Glungezer in Tirol in een lawine gekomen en – dankzij een lawineairbag – slechts gedeeltelijk bedolven. Ondanks een afgebroken reddingsoperatie wist hij zich uiteindelijk zelf in veiligheid te stellen. Het is het derde lawine-incident op deze flank in een week tijd.

Enorme plak sneeuw breekt los

Volgens de politie was de man vanaf het bergstation Glungezer naar de Schartenkogel geklommen, vanwaar hij vervolgens over de bergkam naar de boomgrens op zo’n 200 meter hoogte skiede. In het overgangsgebied naar het bos reed de Italiaan een ongeveer 40 graden steile oostelijke helling af. Hij liet een 60 tot 70 meter brede en ongeveer 200 meter lange plak sneeuw loskomen, die hem ongeveer 100 meter naar beneden meetrok.

Onder de Schartenkogel was het in korte tijd driemaal raak qua lawines.
Onder de Schartenkogel was het in korte tijd driemaal raak qua lawines.

Lawineairbag op tijd getrokken

De man kon zijn lawineairbag op tijd activeren, waardoor hij ‘slechts’ tot aan zijn middel werd begraven. Hij kwam daarna echter vast te zitten in de sneeuw. De sneeuw die losbreekt als lawine is namelijk niet fluffy, maar verandert in een rap tempo in hard beton. Omdat hij hevige pijn had, deed hij een noodoproep.

Afgebroken reddingsoperatie

Een reddingshelikoptervlucht moest echter worden afgelast vanwege het slechte zicht. De 35-jarige kon zich eindelijk bevrijden en skiede in overleg met de operationele leiding van de bergreddingsdienst Hall zelfstandig naar het middenstation, waar hij door een alpinepolitieagent werd ondervraagd over het incident. De Italiaan liet zich volgens de Tiroler Tageszeitung vervolgens zelf medisch behandelen.

Driemaal raak op dezelfde flank

In een week tijd ging het al drie keer mis op deze flank in Glungezer. Eerst was er een toerskiër die er een lawine triggerde en gelukkig alleen zijn ski’s verloor. Enkele dagen later werd er een Duitse skiester onder een lawine bedolven die gelukkig op tijd kon worden uitgegraven. Ze behoren tot de vele lawine-incidenten van de afgelopen dagen in Tirol, waar 70 interventies nodig waren en zo’n 520 bergredders zijn ingezet. Het gaat om een recordaantal reddingsoperaties, die helaas niet altijd een goed einde kennen. Het absolute dieptepunt was in Spiss.

Een lawineairbag is geen vrijbrief voor de off-piste
Een lawineairbag is geen vrijbrief voor de off-piste

Off-pistekennis vereist

Het nut van een lawineairbag wordt met dit incident in Glungezer nogmaals benadrukt, maar is zeker geen vrijbrief om off-piste te gaan. Off-pisteskiën of -snowboarden vereist kennis, techniek en de juiste lawineuitrusting. Voor meer informatie hierover ga je naar het Snow Safety Center of volg je de wePowder Safety Academy.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Euh, lws 3 of 4 (vandaag, zal gisteren niet lager geweest zijn na een flinke storm) en gewoon 40 graden? Ok.

Edwin van Riel

Plaats een reactie