Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Brand in skigebied van Filzmoos

Roel op 02 januari 2023· geen reacties

null

In het skigebied van Filzmoos (Salzburgerland) heeft vandaag een brand gewoed. De brand ter grootte van 1000 m2 ontstond onder de Grossbergbahn die tijdelijk moest worden stilgezet. Waarschijnlijk is de brand veroorzaakt door een weggegooide sigaret.

Geblust dankzij kunstsneeuwinstallatie

De brand was relatief snel voorbij omdat in de buurt van de brandhaard leidingen voor kunstsneeuwinstallaties lagen. Deze konden binnen een uur worden ingezet waarna de brand geblust werd. Om er zeker van te zijn dat het vuur ondergronds niet zou nasmeulen werd de grasweide lange tijd met water nagespoten. Volgens zowel de brandweer als de Bergbahnen is de brand waarschijnlijk veroorzaakt door een sigaret die uit de lift is gegooid. Het betrof een zuidhelling die door de zon sterk was uitgedroogd. Er wordt van geluk gesproken dat er weinig wind stond waardoor het vuur zich niet verder heeft kunnen verspreiden.

De plek waar de brand ontstond
De plek waar de brand ontstond

Misverstand

Je zou verwachten dat dit soort branden alleen in de zomer voorkomen, maar dat is een misverstand. Niet warmte maar droogte is de belangrijkste factor voor het ontstaan van vuur. We zagen dit vorig jaar maart ook gebeuren in het Italiaanse skigebied Carezza Ski dat een zeer droge winter achter de rug had. Ook hier lag op dat moment geen sneeuw.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie