Skiën in de Andes, een beetje anders (1 - Farellones, El Colorado)

Zoals elk avontuur heeft ook dit avontuur een begin. De basis werd gelegd tijdens pasen. Want wat jammer dat het skiseizoen bijna ten einde is… Maar niet getreurd: terwijl we dit aan het overpeinzen waren met een biertje vertelde een van de anderen over een trip naar Argentinië om te skiën, nu een aantal jaar geleden. Een zaadje was gepland…

En wanneer een zaadje gepland is, het een beetje liefde, aandacht, zon en vocht krijgt (in dit specifieke geval een biertje op een zonovergoten terras in Amsterdam) kan het groeien. Argentinië en Bariloche veranderde in Chili en nader te bepalen gebieden, maar opeens was het vliegticket geboekt en plannen gesmeed. Hieronder deel 1 van de belevenissen.

Op een (wederom) zonovergoten zondag in augustus begint het avontuur. Na weken zenuwachtig het weerbericht en sneeuw in de gaten gehouden te hebben (er kwam eind juli nogal een hittegolf langs in Chili) stond er nu toch al zeker 10 dagen enorm veel sneeuw op de voorspelling. Dus met hoge verwachting in t-shirt mét skitas naar Schiphol.

null

De vlucht is flink. Een tussenstop in Buenos Aires (gelukkig geen overstap) zorgde wel even voor mooi uitzicht maar een 17 uur later bij landing in Santiago stonden er meer mensen te wachten op ski’s bij de bagage. Gelukkig. We zijn niet compleet gestoord en de enige. Aangezien de verwachtte landtijd 8 uur 's morgens was en de reistijd volgens internet iets meer dan een uur had ik goede hoop om rond een uur of 11 op de ski’s te staan. Mijn reisgenoot temperde die al wat, zo rond een uur of 1 zou ook mooi zijn…

Maar beide hadden we niet gerekend op Chileense efficiëntie. Wachttijd op ski’s was al snel een uur na paspoortcontrole. Vervolgens busje naar autoverhuur weer een half uur wachten en bij de autoverhuur zelf nog eens drie kwartier (+ wat onaangename kosten). Kortom, het was al lunchtijd voor we goed en wel onderweg waren. Dus dan maar boodschappen doen, lunchen en op het gemakje naar boven rijden. In Farellones aangekomen blijkt het niks uit te maken. De berg is mooi maar sneeuw ligt er niet heel veel en het stormt idioot hard.

null
null


Al is het uitzicht er zeker niet minder om!

Ook de volgende dag blijkt het dusdanig hard te stormen dat er eigenlijk niks mogelijk is. De skilift naast het hotel om richting het skigebied El Colorado te gaan draait niet (te weinig sneeuw) en wegen zijn preventief gesloten ivm voorspelde sneeuwval. Kortom, geen andere keuze dan een dag rustig aan bijkomen van jetlag en wennen aan de hoogte (circa 2.500 meter). Zeker geen straf maar niet waar we voor gekomen zijn.

Hoe anders is het bij wakkerworden daarna:

null

Kortom, skikleren aan en gaan met die banaan! Ook nu wat kleine hindernissen:

  • De skilift gaat nog steeds niet open
  • Er is geen skibus
  • De weg is voor onze huurauto onbegaanbaar
  • Als het sneeuwt doen ze amper liften open. De verwachting was alleen 2 sleepliften… het is gevaarlijk voor touristen als het sneeuwt!
    Uiteindelijk een lift weten te scoren en ondanks de waarschuwing bij de kassa toch maar een dagpas gekocht. En met geluk. Ja het sneeuwde de hele dag. Ja af en toe natte sneeuw. Nee er was niet heel veel open. Maar urenlang (zware) poeder skiën, daarvoor kwamen we! Met als bonus dat er toch een stoeltjeslift open ging. Bovendien konden we nu wél terugskiën naar het hotel door de gevallen sneeuw én draaide de sleeplift naast de deur, dat ziet er goed uit voor de dagen die komen gaan!
    null
    null

Na regen komt zonneschijn. Of wel, na sneeuwval komt opklaring. Het uitzicht is compleet anders nog een dag verder:

null

Dus hop hop hop. Op naar de lift! Voor de zekerheid nog even bij het hotel gechecked: ja gaat helemaal goedkomen vandaag. Wat schetst alleen de verbazing bij het “dalstation”? Niet alleen staat de lift stil, er is ook geen personeel. Rondkijkend komen we wel een “skipatrol” tegen. Mooi, een kans om hulp te vragen!
“Sorry, we weten ook niet waarom de lift niet draait. Hij zou wel moeten draaien want wij moeten ook terug het gebied in”. Tsja. Schijnbaar hadden ze al veel personeel naar huis gestuurd omdat het hoogseizoen al voorbij was en de sneeuw de weken daarvoor matig. Met het advies om naar de weg te gaan en daar de bus te pakken.
null

Ziet er prachtig uit. Maar wat een kwelling als je het gebied niet in kan komen…

Lang verhaal kort, een klein uur later uiteindelijk een taxibus weten te bemachtigen om naar een lift te komen (door gebrek aan sneeuwkettingen (niet beschikbaar bij autoverhuurmaatschappij en alleen onderaan de berg te huren voor 70(!) euro per dag). Skiën in Chili. Het is toch allemaal een beetje anders geregeld.

Gelukkig de rest van de dag en daarna heel veel van El Colorado kunnen ontdekken. Enkele constateringen:

  • Sneeuw was perfect.
  • Ondanks dat het maar 1 echte berg is wel heel veel skibaar terrein.
  • Met kleine stukjes lopen (10-15min) ook leuke (kleine) couloirs en ander uitdagender terrein bereikbaar.
  • Horeca op de berg/piste is totaal onvergelijkbaar met europa (minder).
  • Apres-ski is afwezig. Farellones is volgens het internet een levendig dorp… een groter leugen bestaat niet.
  • Er is een driedeling op de berg:
  1. Brazilianen (beginners die over het algemeen (totaal) niet kunnen skien,
    2 ) Raceteams (overwegend VS/Canada maar ook enkele andere landen) die elk hun eigen slalom baan hadden
  2. De rest: die eigenlijk uitsluitend met brede ski’s onder de voet het terrein kwamen bekijken. Van locals uit Santiago tot Argentijnen, Australiërs, Amerikanen (overwegend vanuit Colorado, plekken zoals Telluride, die kennelijk nog niet genoeg kunnen skiën thuis) en zelfs Nieuw Zeelanders.
  • Nederlanders komen hier niet. Maak daar maar Europeanen van. Niet gezien op 1 verdwaalde skicoach na.
  • Het is “anders”. Verwacht niet dezelfde mate van orde als in de alpen maar met wat avontuur heel leuk gebied voor een paar dagen!

En omdat beelden meer zeggen dan woorden, hieronder in beelden
Boven het dorp El Colorado, weidse pistes, alles skibaar maar niet uitdagend:

null

null

De achterkant van de berg heeft meer uitdagende opties:

null

De enige andere berg naast de hoofdberg kent ook een paar mooie kommen:

null

Voor een aantal van de mooiste stukken is het een eindje lopen. “Gelukkig” niet de enige. En er was genoeg ruimte voor iedereen om spoortjes te zetten:

null
null

De top van de hoofdberg. Bijna hele skigebied ligt daar op en ski je aan alle kanten weer naar beneden:

null

Niet alle liften open gezien helaas. Nog steeds personeelsgebrek?

null

Uiteindelijk is het dan toch verskied. Linksboven de verschillende lijnen tussen de rotsen door (en ook deze sleeplift in beeld is nooit open geweest, maar wel bereikbaar met circa 15min bootpack):

null

Uitzicht op skigebied La Parva, naast El Colorado. Dit is wel (beetje tricky) verbonden maar valt helaas niet onder een skipas onder te brengen:

null

Genoeg sneeuw:

null

Mooie beelden bij mist in het dal en ondergaande zon boven Santiago (ook te zien maar niet goed op foto’s) vanuit El Colorado:

null
null

Stay tuned voor het volgende deel van de trip (oh en als iemand me kan vertellen hoe ik bewegend beeld kan plaatsen kan ik dat daar ook bij zetten). Volgende stop: Valle Nevado, hoewel we op dit punt twijfelde of het beter kon worden; we hadden immers poeder en zon in overvloed gehad en richting Valle Nevado was de sneeuwval toch al een aantal dagen geleden…

*bericht bewerkt door michielr op 22 sep 2023 23:05

Vet man! Mooi verslag!

Super leuk verslag Michiel!

Maar wat een organisatorische chaos daar zeg, wat dat betreft moeten we wel echt waarderen wat we in de Alpen hebben🙈

Gaaf verslag tot nu toe! Heel ander beeld dan de Alpen en zo te lezen moet je een sportieve instelling hebben.

Bewegende beelden op YouTube en linkje in het bericht plaatsen?

Leuk verslag en heerlijke foto’s, de koffie smaakt eens zo goed. 😊

Bla, bla, bla.

Super leuk verslag van je reis naar Chili. Leuk om te lezen hoe je het daar hebt gehad 😃

*bericht bewerkt door DaphneK op 23 sep 2023 08:40

Wow! Ondanks alle ‘hindernissen’ wel heel gaaf om te doen! Ben benieuwd naar de rest!

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Super leuk verslag Michiel!

Maar wat een organisatorische chaos daar zeg, wat dat betreft moeten we wel echt waarderen wat we in de Alpen hebben🙈

Amelm op 23 sep 2023 00:48

Thanks! En zeker waar. Zelfs al Italië ganger van de laatste twee jaar dacht ik wat gewend te zijn… dat zal komend seizoen meevallen.

Wow! Ondanks alle ‘hindernissen’ wel heel gaaf om te doen! Ben benieuwd naar de rest!

LoveToSki op 23 sep 2023 09:02

Yes was het zeker, zou het zo weer doen (als ik nou nog wat extra dagen en spaarpot had gehad was ik gelijk nog terug gegaan)!

Gaaf verslag tot nu toe! Heel ander beeld dan de Alpen en zo te lezen moet je een sportieve instelling hebben.

Bewegende beelden op YouTube en linkje in het bericht plaatsen?

Tiny-M op 23 sep 2023 00:48

Ja en nee. Als je enkel pistes wil skiën in een niet super groot gebied kan je er prima “vergelijkbaar” als de alpen skiën (bijvoorbeeld vanuit El Colorado zelf of Valle Nevado waar het volgende stukje over gaat). Met een beetje meer sportieve instelling is er alleen veel meer uit te halen (maar geldt dat niet in de alpen ook? ;-)).

Zal voor volgende verslag een poging doen met youtube.

En ook de anderen dank voor jullie reacties! Dat is altijd motiverend om ook een vervolg te schrijven! Zal nog wel een paar dagen op zich laten wachten want moet ook ergens tijd maken tussen andere activiteiten en werkzaamheden in.

Michiel, had vandaag je vader aan de lijn… verdomme man, wat een avontuur hahaha. Dit is wel wat anders dan een weekje Fiss of Monte Rosa :-)
En aan alle anderen op dit forum: wacht op de 2e deel van dit verslag (spoiler ?). Er volgt spektakel….

*bericht bewerkt door Paulr op 23 sep 2023 23:50

Paulr

Bedoelde het sportieve vooral omdat er aardig wat liften waren gesloten. Dat zie je in de Alpen niet zo snel. Of er moet echt een goede reden voor zijn.

Wat ge-wel-dig dit verslag zeg!

Toeval of niet, op het Franse skipass forum is ook iemand die deze zomer in de Andes geweest is. Ook met een hele serie verslagen. Gaaf om te lezen en foto’s te kijken. Blijkbaar wel extreem weinig sneeuw deze winter?

Hier is de link https://www.skipass.com/forums/enmontagne/stations_ski_aille…

The older I get, the better I was

Dank voor de verdere reacties. Hopelijk vanavond tijd voor deel 2. Maarrrr @Paulr - dat gaat over Valle Nevado, nog niet het deel waar jij aan denkt.

En snap je Tiny-M; het is gewoon anders buiten Europa? Heeft ook wel weer z’n charme.

En thanks Onnem! Het klopt dat er eerder dit seizoen juist weinig sneeuw lag (mede door de enorme dooi eind juli toen er een hittegolf langskwam). Vanaf mid augustus tot en met nu (ongeveer sluiting seizoen) is er echter enorm veel gevallen waardoor er nu op moment van schrijven ver bóven gemiddeld sneeuw ligt. Als ik de vrije dagen en het geld er voor had zou ik nu gelijk nog een weekje gaan (maargoed, wil komende winter ook weer aan genoeg skiweken komen)

*bericht bewerkt door michielr op 28 sep 2023 13:52

Mooie reis. Staat ook nog op mijn lijstje om die kant heen te gaan.
Maar het is geen toeval om Fransozen tegen te komen. Ben al op een aantal heel erg ontoeristische plekken in de wereld Fransozen tegen gekomen.

Heerlijk verslag! Veel drukte aan de lift? Zie dat op de voorlaatste foto de stoeltjes goed bezet zijn.

Leuk verslag Michiel en heel herkenbaar: ik woon nl. al 20 jaar in Santiago en ken dus inmiddels alle ins en outs van El Colorado, Valle Nevado en La Parva (Farellones is meer een slaapdorp en voor dagtoeristen die niet skiën).
De organisatorische wanorde hier is kenmerkend, de onvriendelijkheid van het personeel helaas ook… Ik weet niet of je geluncht hebt bij “Manolo”, halverwege de berg op El Colorado naast de Leon-stoeltjeslift, maar een chagrijnigere restauranteigenaar als hij moet ik nog tegenkomen…
De infrastructuur is ook van een niveau wat je sinds de jaren 60-70 al niet meer in Europa tegenkomt. En in Valle Olímpico voel je je benen niet meer na 4x die ellenlange sleepliften omhoog te hebben genomen.
De sneeuwkwaliteit is geweldig, heerlijke poedersneeuw. Ik ski alleen op pistes, ben niet goed genoeg voor off-piste, maar de pistes zijn waanzinnig goed, dat dan weer wel in Chili.
Sinds 3 jaar verkeer ik in de gelukkige omstandigheid om ieder jaar weer in Europa te kunnen skiën, wát een verademing, luxe, genot, enz., ten opzichte van Chili! Hierdoor ben ik wel dusdanig afgeknapt op El Colorado en Valle Nevado (Valle Nevado wordt volledig overlopen door Brazilianen die ruim 300 dollar voor een dagpakket betalen en moer 3 uurtjes op de berg zijn…) dat ik nu nog amper 2-3 dagen per skiseizoen in Chili op de latten sta, hahaha!!
Als je een keer wat anders wilt als skiliefhebber is Santiago leuk, maar voor de rest: Europe rocks!!

Zoals elk avontuur heeft ook dit avontuur een begin. De basis werd gelegd tijdens pasen. Want wat jammer dat het skiseizoen bijna ten einde is… Maar niet getreurd: terwijl we dit aan het overpeinzen waren met een biertje vertelde een van de anderen over een trip naar Argentinië om te skiën, nu een aantal jaar geleden. Een zaadje was gepland…

En wanneer een zaadje gepland is, het een beetje liefde, aandacht, zon en vocht krijgt (in dit specifieke geval een biertje op een zonovergoten terras in Amsterdam) kan het groeien. Argentinië en Bariloche veranderde in Chili en nader te bepalen gebieden, maar opeens was het vliegticket geboekt en plannen gesmeed. Hieronder deel 1 van de belevenissen.

Op een (wederom) zonovergoten zondag in augustus begint het avontuur. Na weken zenuwachtig het weerbericht en sneeuw in de gaten gehouden te hebben (er kwam eind juli nogal een hittegolf langs in Chili) stond er nu toch al zeker 10 dagen enorm veel sneeuw op de voorspelling. Dus met hoge verwachting in t-shirt mét skitas naar Schiphol.

null

De vlucht is flink. Een tussenstop in Buenos Aires (gelukkig geen overstap) zorgde wel even voor mooi uitzicht maar een 17 uur later bij landing in Santiago stonden er meer mensen te wachten op ski’s bij de bagage. Gelukkig. We zijn niet compleet gestoord en de enige. Aangezien de verwachtte landtijd 8 uur 's morgens was en de reistijd volgens internet iets meer dan een uur had ik goede hoop om rond een uur of 11 op de ski’s te staan. Mijn reisgenoot temperde die al wat, zo rond een uur of 1 zou ook mooi zijn…

Maar beide hadden we niet gerekend op Chileense efficiëntie. Wachttijd op ski’s was al snel een uur na paspoortcontrole. Vervolgens busje naar autoverhuur weer een half uur wachten en bij de autoverhuur zelf nog eens drie kwartier (+ wat onaangename kosten). Kortom, het was al lunchtijd voor we goed en wel onderweg waren. Dus dan maar boodschappen doen, lunchen en op het gemakje naar boven rijden. In Farellones aangekomen blijkt het niks uit te maken. De berg is mooi maar sneeuw ligt er niet heel veel en het stormt idioot hard.

null
null


Al is het uitzicht er zeker niet minder om!

Ook de volgende dag blijkt het dusdanig hard te stormen dat er eigenlijk niks mogelijk is. De skilift naast het hotel om richting het skigebied El Colorado te gaan draait niet (te weinig sneeuw) en wegen zijn preventief gesloten ivm voorspelde sneeuwval. Kortom, geen andere keuze dan een dag rustig aan bijkomen van jetlag en wennen aan de hoogte (circa 2.500 meter). Zeker geen straf maar niet waar we voor gekomen zijn.

Hoe anders is het bij wakkerworden daarna:

null

Kortom, skikleren aan en gaan met die banaan! Ook nu wat kleine hindernissen:

  • De skilift gaat nog steeds niet open
  • Er is geen skibus
  • De weg is voor onze huurauto onbegaanbaar
  • Als het sneeuwt doen ze amper liften open. De verwachting was alleen 2 sleepliften… het is gevaarlijk voor touristen als het sneeuwt!
    Uiteindelijk een lift weten te scoren en ondanks de waarschuwing bij de kassa toch maar een dagpas gekocht. En met geluk. Ja het sneeuwde de hele dag. Ja af en toe natte sneeuw. Nee er was niet heel veel open. Maar urenlang (zware) poeder skiën, daarvoor kwamen we! Met als bonus dat er toch een stoeltjeslift open ging. Bovendien konden we nu wél terugskiën naar het hotel door de gevallen sneeuw én draaide de sleeplift naast de deur, dat ziet er goed uit voor de dagen die komen gaan!
    null
    null

Na regen komt zonneschijn. Of wel, na sneeuwval komt opklaring. Het uitzicht is compleet anders nog een dag verder:

null

Dus hop hop hop. Op naar de lift! Voor de zekerheid nog even bij het hotel gechecked: ja gaat helemaal goedkomen vandaag. Wat schetst alleen de verbazing bij het “dalstation”? Niet alleen staat de lift stil, er is ook geen personeel. Rondkijkend komen we wel een “skipatrol” tegen. Mooi, een kans om hulp te vragen!
“Sorry, we weten ook niet waarom de lift niet draait. Hij zou wel moeten draaien want wij moeten ook terug het gebied in”. Tsja. Schijnbaar hadden ze al veel personeel naar huis gestuurd omdat het hoogseizoen al voorbij was en de sneeuw de weken daarvoor matig. Met het advies om naar de weg te gaan en daar de bus te pakken.
null

Ziet er prachtig uit. Maar wat een kwelling als je het gebied niet in kan komen…

Lang verhaal kort, een klein uur later uiteindelijk een taxibus weten te bemachtigen om naar een lift te komen (door gebrek aan sneeuwkettingen (niet beschikbaar bij autoverhuurmaatschappij en alleen onderaan de berg te huren voor 70(!) euro per dag). Skiën in Chili. Het is toch allemaal een beetje anders geregeld.

Gelukkig de rest van de dag en daarna heel veel van El Colorado kunnen ontdekken. Enkele constateringen:

  • Sneeuw was perfect.
  • Ondanks dat het maar 1 echte berg is wel heel veel skibaar terrein.
  • Met kleine stukjes lopen (10-15min) ook leuke (kleine) couloirs en ander uitdagender terrein bereikbaar.
  • Horeca op de berg/piste is totaal onvergelijkbaar met europa (minder).
  • Apres-ski is afwezig. Farellones is volgens het internet een levendig dorp… een groter leugen bestaat niet.
  • Er is een driedeling op de berg:
  1. Brazilianen (beginners die over het algemeen (totaal) niet kunnen skien,
    2 ) Raceteams (overwegend VS/Canada maar ook enkele andere landen) die elk hun eigen slalom baan hadden
  2. De rest: die eigenlijk uitsluitend met brede ski’s onder de voet het terrein kwamen bekijken. Van locals uit Santiago tot Argentijnen, Australiërs, Amerikanen (overwegend vanuit Colorado, plekken zoals Telluride, die kennelijk nog niet genoeg kunnen skiën thuis) en zelfs Nieuw Zeelanders.
  • Nederlanders komen hier niet. Maak daar maar Europeanen van. Niet gezien op 1 verdwaalde skicoach na.
  • Het is “anders”. Verwacht niet dezelfde mate van orde als in de alpen maar met wat avontuur heel leuk gebied voor een paar dagen!

En omdat beelden meer zeggen dan woorden, hieronder in beelden
Boven het dorp El Colorado, weidse pistes, alles skibaar maar niet uitdagend:

null

null

De achterkant van de berg heeft meer uitdagende opties:

null

De enige andere berg naast de hoofdberg kent ook een paar mooie kommen:

null

Voor een aantal van de mooiste stukken is het een eindje lopen. “Gelukkig” niet de enige. En er was genoeg ruimte voor iedereen om spoortjes te zetten:

null
null

vond er een woning via https://rentola.be/blog/guide-complet-sur-la-r-siliation-ant…
De top van de hoofdberg. Bijna hele skigebied ligt daar op en ski je aan alle kanten weer naar beneden:
null

Niet alle liften open gezien helaas. Nog steeds personeelsgebrek?

null

Uiteindelijk is het dan toch verskied. Linksboven de verschillende lijnen tussen de rotsen door (en ook deze sleeplift in beeld is nooit open geweest, maar wel bereikbaar met circa 15min bootpack):

null

Uitzicht op skigebied La Parva, naast El Colorado. Dit is wel (beetje tricky) verbonden maar valt helaas niet onder een skipas onder te brengen:

null

Genoeg sneeuw:

null

Mooie beelden bij mist in het dal en ondergaande zon boven Santiago (ook te zien maar niet goed op foto’s) vanuit El Colorado:

null
null

Stay tuned voor het volgende deel van de trip (oh en als iemand me kan vertellen hoe ik bewegend beeld kan plaatsen kan ik dat daar ook bij zetten). Volgende stop: Valle Nevado, hoewel we op dit punt twijfelde of het beter kon worden; we hadden immers poeder en zon in overvloed gehad en richting Valle Nevado was de sneeuwval toch al een aantal dagen geleden…

michielr op 22 sep 2023 23:56

Na jouw verhaal wilde ik er nog liever naartoe

Plaats een reactie