Skiën in TdF 2023-land: Saint-Gervais-les-Bains

Dit onderwerp gaat over de bestemming Evasion - Mont Blanc

Aangezien de skivakantie voor velen hier al weer dichterbij is dan de reis van afgelopen winter, hoog tijd om mijn belevenissen weer eens met jullie te delen.
Afgelopen winter ben ik naar de voet van de Mont Blanc afgereisd om te gaan wintersporten op de vriendelijke hellingen van Saint-Gervais-les-Bains, Mégève en Combloux, die zich samen met Les Contamines presenteren als Évasion Mont Blanc. Als de sneeuwcondities goed zijn kun je hier volgens eigen zeggen genieten van bijna 450km aan pistes, verdeeld over 4 skigebieden. Deze gebieden zijn Mégève - Saint-Gervais, Combloux - Mégève - La Giettaz, het minigebiedje van Cordon (samen met Combloux/La Giettaz ook wel bekend als Portes du Mont Blanc) en Les Contamines - Hauteluce.

null

Nou is die 450km aan pistes wat overdreven, maar volgens vallijnmeting kom je nog op zeker 310km aan afdalingsplezier. Zeker niet te beroerd, ook gezien de vriendelijke skipasprijzen. Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als je niet overal een korting voor kan krijgen. Vroegboekkorting, familiekorting, seniorenkorting. Zo kon het zijn dat we als niet-familie, maar wel met twee tieners en twee volwassenen een skipas voor onder de €230,- per persoon konden kopen. Komende winter verwacht ik dat je met familiekorting of vroegboekkorting (online bestellen en ter plaatse afhalen of thuis laten bezorgen) rond de €250,- voor een 6 daagse pas kwijt zult zijn. Overigens kun je dus op die familiepas ook nog vroegboekkorting krijgen.

Hoe was het nu echt?
Nou, omdat we aan vakanties gebonden zijn waren we de week van oud-en-nieuw in Saint-Gervais. En wie het nog niet heeft verdrongen: Sneeuwcondities waren dramatisch. Het naburige Grand Massif had alles onder Flaine zelfs compleet moeten sluiten. Saint-Gervais en Mégève konden met moeite zo’n 20km van de 140km open houden. De groene en lichtblauwe afdalingen richting Mégève vanaf de Mont d’Arbois en Rochebrune waren open, net als de Chateluy tot aan de Nants zitlift. Gek genoeg was de zwarte piste onder die Nants ook open. Zuinigjes aan dus, maar beter dan Combloux-La Giettaz, dat alle besneeuwde pistes alsnog weggespoeld zag. Daar lag niet meer dan een enkel plukje wit, net als op de dalafdaling vanaf de Bettex naar Saint-Gervais centrum. Ook niet zo gek, als je bedenkt dat het hele skigebied rond Mégève en Combloux eigenlijk onder de 1900m ligt, op een klein stukje Côte 2000 (what’s in a name) en de helling vanaf de Mont Joly in Saint-Gervais na.
Drama dus. Toch was het op die enkele geopende piste toch best te doen, want veel mensen hadden toch besloten om niet te gaan skiën met deze omstandigheden. Hoewel, in Les Contamines was wèl meer dan de helft open. Daar was er minder weggeregend, en waren de afdalingen zelfs tot bijna helemaal onderin naar omstandigheden best redelijk. Ja, alles was keihard, of juist weer poepzacht na een paar uur. Maar er lag sneeuw, en je kon alle kanten op. Er was zelfs keuze in afdalingen, en je kon ook rode pistes af! Die zijn trouwens best nog wel opletten daar in Les Contamines en Hauteluce, want rood is daar wel Frans rood. Bij tijd en wijlen dus gewoonweg steil en lastig. Dat is heel anders in Saint-Gervais, maar vooral in het Portes du Mont Blanc gedeelte. Daar is rood meer Italiaans: Breed, strak en niet te moeilijk. Net zoals wel meer, maar daar kom ik straks op terug.

null
De Bettex, het verzamelpunt van Saint-Gervais, lag er niet zo best bij, en was ook niet per piste bereikbaar. De oefenpiste was nog wel besneeuwd en open, maar richting het eind van de week werd dat meer en meer een modderbad.
null
Heel veel rood op het pistebord
null
null
Als je dit ziet snap je wel waarom
null
null
Hoewel, op de toppen oogde het nog wel wat
En dan naar Les Contamines, ook nog eens op een Blue bird day!
null
null
null
Veel betere sneeuwcondities, en dat op maar enkele honderden meters hoger
null
Aan de kant van Hauteluce kun je goed de sneeuwgrens zien. Het achterste witte stuk rechts is onderdeel van het skigebied van Les Saisies. Espace Diamant ligt letterlijk om de hoek. Ga je daar tegenover in de vallei naar links kom je bij Arêches-Beaufort uit. Bekend van de kaas, wat minder van het daargelegen skigebied.

Saint-Gervais-les-Bains, hoe ben je daar nu weer terecht gekomen, vraag je je misschien af. Nou, ik heb een bloedhekel aan drukte op de piste, mijn reisgezelschap wil graag niet te moeilijke pistes gecombineerd met wat lekkerder snowboardhellingen en er gaan wandelaars mee. Een hoop wensen dus, en afgelopen seizoen was de nieuwjaarsweek in veel Franse gebieden waar vooral de Fransen zelf komen wat rustiger. Het weer deed de rest, want het voelde meer als een laagseizoensweek dan een piekweek. Het andere fijne is dat er heel veel berghutten zijn waar je als wandelaar kan komen. Leuke bonus is dat ze een keuzekaart voor wandelaars bieden. Je koopt bijvoorbeeld een 3 dagen wandelpas, die het hele seizoen gebruikt kan worden. Een soort prepaid dagkaart dus, die naar wens in te zetten is. En er zijn heel veel liften waar je gebruik van kunt maken. Als je wilt kun je met de liften en kleine stukken wandelen vanaf St. Gervais dorp helemaal naar de Alpette boven Mégève komen. Verder zijn er een grote ijsbaan, openbaar zwembad met fitness, thermen, een charmant centrum met alle faciliteiten en - last but not least - de tram naar de Mont Blanc.

null
De Tramway du Mont Blanc brengt je naar het hart van het skigebied van Les Houches
null
null
Veel sneeuw was er niet te vinden in Les Houches; toch was het skigebied niet gesloten.
null
Zeldzaam vrij zicht op de Mont Blanc. Let ook op de kale pistes van Les Houches rechts onder
null
null
Zeker 's avonds is het hier de moeite waard

*bericht bewerkt door Bennie op 30 jul 2023 16:19

Ik ben benieuwd hoe je de skigebieden vindt bij goede of op zijn minst meer ‘normale’ WINTERsportcondities.

Een amateur is gewoon een liefhebber

Begin januari was dus niet zo’n denderend succes. Hoewel we wel alle activiteiten die Saint-Gervais te bieden heeft gedaan hebben, inclusief een stuk mountainbiken over het Tour parcours (zonder het te weten). Het was zeker een plek waar ik naar terug zou willen. En dat ging sneller dan verwacht. Omdat door de gebrekkige sneeuw een groot deel van het gebied dicht zat, konden we een remboursement van de skipassen krijgen. Ondanks een week op de pistes dus toch 25% terug in de vorm van een tegoed. In maart waren mijn vriendin en ik nog een paar dagen vrij. En toeval wilde dat er toch wat sneeuw viel midden maart, en de sneeuwgrens net laag genoeg bleef (rond de 1300m). Dus hup, tegoed verzilveren en op naar Saint-Gervais. Combloux leek me ook wel aardig, maar daar zijn de accomodaties toch net even wat duurder. In Mégève ligt dat prijspeil nog wat hoger. Daar heb je meteen een pijnpunt te pakken: Mégève is wat mondainer en daardoor duurder. Dat merk je gelukkig alleen bij het zoeken naar verblijven en in de horeca in het dorp zelf. Saint-Gervais is een stuk beter te betalen, en de berghoreca hanteert allerzins redelijke prijzen. Cappuccino’s met een gebakje kosten wel flink geld, maar er zijn heel wat tentjes waar je dan ook meteen een halve taart voor dat geld krijgt en dus prima kan delen. Maar goed, prijzen voor een cappuccino schieten hier ook de lucht in. Vier euro voor een bakkie zie je steeds vaker. Als dat dan voor een kleine twee euro extra naar boven op de berg gesleept wordt, vooruit dan maar. Dan maar een panini en een frisje bij de kiosk, of de salle de picnic benutten voor de lunch.

Hoe was het skiën? Nou, een heel stuk beter. Erg fijn als er voldoende sneeuw ligt en de meeste pistes open zijn. Helaas was niet alles onderin open. De Princesse had ik best willen proberen, evenals de pistes in Cordon. Het weer zat ook mee, hoewel we de tweede van de drie dagen op de piste juist bewolking hadden. Die ging wel over in sneeuw die nacht, dus lucky us.
Het deelgebied van Combloux vond ik een aangename verrassing. Heerlijk glooiende afdalingen, veel leuke hutten en prima geprepareerde pistes. Je kunt echt merken dat Italië hier niet ver vandaan ligt. Er heerst toch wel wat dolce vita gevoel. Her en der wel een sleeplift, maar dat draagt ook bij aan de sfeer. Doe maar rustig aan, en geniet maximaal van je tijd op de berg. De lange glijroute naar La Giettaz brengt je langs een mooie bergwand met het en der wat bevroren watervalletjes. Overigens geen route voor snowboarders. Die zie je dan ook nauwelijks in dit skigebied. En dat terwijl je eigenlijk op best veel stukken prima uit de voeten kunt. Alleen dus die lange trefleannaise, de verbinding tussen Mont Joux en de Chateluy in Saint Gervais en groene traverse/signal om vanaf de Col in Les Contamines naar de hoofdpiste richting het dorp te komen. Die laatste twee kun je overigens omzeilen door een tussenlift te nemen.

null
null
null
null
null
Heerlijke pistes, goede sneeuw en mooie uitzichten op de Mont Blanc, Saint Gervais, Mégève en Praz sur Arly

null
null
Helemaal onderin Combloux en La Giettaz was het niet best, maar gelukkig was dat meterwerk op de piste
null
Dit soort plekken passeer je op weg naar La Giettaz

null
Onderin op de zuidoosthellingen houdt het niet over
null
Nog een stukje nostalgie in St. Nicolas de Veroce
null
Eenmaal boven wordt je op nog meer nostalgie getrakteerd. Overigens ligt even buiten het dorp een gloednieuwe koppelbare 6-zitter die je in één keer naar boven brengt
null
null
null
Prima cruisepistes
null
Saint-Gervais op de voorgrond. Daarachter de dorpen onder in het dal. De helling ertussen valt weg op de foto, maar het dal richting Chamonix is ook inderdaad goed bevolkt.
null
Dag 2 eindigde met wat sneeuw

Dag drie begon met een mooi laagje sneeuw dat in de nacht was gevallen. Zo’n 10cm op een zachte ondergrond. Voor de zekerheid maar bredere bakken de berg op genomen. Die berg was Les Contamines. Deels door de iets grotere hoogte, grotendeels omdat de sneeuw hier gewoon net even wat beter was (en waarschijnlijk meestal is). Geen gek idee, want de eerste paar uur konden we heerlijk eerste sporen trekken op de piste. Ernaast was geen doen; daarvoor was de onderlaag te slecht. Ook weer in een fantastisch zonnetje. Dan is het echt genieten in Les Contamines. Je hebt hellingen op alle exposities, maar de meeste afdalingen pakken al vroeg wat zon. Ideaal voor de genieters. Je moet wel een beetje kunnen skiën of boarden, want het meeste is hier rood. In de afdaling tussen Signal en Etape zit zo’n steil stuk dat deze blauwe in Oostenrijk rood zou zijn.

null
null
null
null
null
Absoluut zalig wintersportweer
null
Leuk laagje poedersuiker op de piste. Er waren diepere stukken, maar daar wilde ik natuurlijk niet stoppen voor een foto maar gewoon gáán
null
Een flink verschil met januari

In conclusie is Evasion Mont Blanc een bezoek zeker waard. Leuke plaatsen, gemoedelijke sfeer en vooral de gelegenheid om te genieten van het goede leven. Het leven gaat hier nèt even wat relaxeter. Overal zijn er hutten om even te pauzeren of een goede maaltijd te verorberen. Andere meevallers zijn de prijzen; Skipassen zijn gewoon voordelig voor wat je krijgt, eten en drinken op de berg is nog te betalen en er zijn nog best betaalbare accomodaties te vinden. Superdeluxe of nieuw heb je niet voor dat budget, maar ja, daar betaal je je in Oostenrijk ook blauw voor. Gewoon oké. Snowboarders hebben meer lol elders, maar je kunt er toch wel goed uit de voeten. Weet wel dat je niet veel andere boarders ziet. Er rijden overal gratis skibussen binnen de dorpen/deelstukken. Wel jammer is dat je niet met de gratis bus ineens naar Les Contamines kunt vanuit St. Gervais. Er gaan bussen tot halverwege, waar je dan moet overstappen. Met de bus naar Mégève of Combloux kun je helemaal vergeten. Een auto is dus een pré als je het hele gebied wil zien. Toch kun je best veel doen zonder. Handig voor als je met de trein komt. De TGV stopt onder in Le Fayet, met aansluitende bussen en taxi’s de berg op.
Leuk is dat je met de tram de berg op kunt naar Les Houches en echt aan de voet van de Mont Blanc kan afdalen. Jammer is dan weer dat er daarvoor een aparte skipas nodig is. Les Houches is wel onderdeel van het Chamonix-gebied, maar niet van St. Gervais, terwijl er vanuit daar dus wel een verbinding is. Je kunt een overkoepelende pas kopen (Mont Blanc Unlimited), maar die is enorm duur. Met een meerdaagse skipas die geldig is in Les Houches kun je gratis met de tram, maar als je in St. Gervais zit kun je beter een dagpas en een tramticket kopen. Zo interessant is Les Houches nou ook weer niet.
Ik zou het in ieder geval als geheimtip geven, net als het naastgelegen Espace Diamant en La Clusaz/Massif des Aravis. Authentieke regio met heerlijk glooiende, natuurlijk aanvoelende hellingen. Je krijgt niet de indruk in een industiegebied te zitten zoals de grote gebieden in de Tarentaise.

Ik hoopte hier inmiddels geen actieve herinnering meer aan te hebben. Maar wat een drama was het toch in veel gebieden. Gelukkig heb je nog redelijk wat pistes kunnen doen.

Leuk bericht! Meer mensen die zo’n verslagje kunnen schrijven? Het brengt mij al heerlijk in de wintersport sferen.

Oh ja, nog vergeten om jullie nog even te verlekkeren. Her en der wel eens bij een leuke (banket)bakkerij een bakkie gedaan, zoals in Zell am See, Corvara of Scuol, maar in Saint-Gervais was het toch wel een niveau hoger. Goede theesalon met ook prima koffie en artisinale limonade, en dan dit.

null

*bericht bewerkt door Bennie op 02 aug 2023 17:39

We hebben in (bijna :-)) alle skigebieden al wel geskied, maar in de afgelopen 50 jaar hier nog niet geweest… Mede op basis van dit verslag een chaletje in St.Gervais geboekt voor een paar dagen begin februari. Lijkt me dat we hier prima 3 dagen uit de voeten kunnen !

Paulr

Hé, jammer. Weer een pareltje bekend gemaakt. Maar helemaal waar. Echt een leuk gebied. Zijn er nu een keer of 4 geweest en alle uithoeken ervan gezien. Mooie pistes, relaxed cruisen, beetje uitdaging in Les Contamines en zeker leuk geprijsd. We hebben van de 4x ook 2x het geluk gehad om met de ski/snowboard de dalafdaling naar St. Gervais te doen. Niet spectaculair, wel grappig en aangezien we beneden naast de lift ons appartement hadden wel zo prettig, hoefden we niet met de lift naar beneden. St. Gervais op zich ook best een leuk dorpje.
Overigens alle skigebieden in de Noord Alpen al gezien en die zij eigenlijk allemaal heel leuk. Alleen over het algemeen niet zo hoog, dat moet wel in het achterhoofd gehouden woeden qua sneeuwzekerheid, maar ach er zij ook andere leuke dingen te doen.

linda

Plaats een reactie