Advies nieuwe ski's

Dag allemaal,

Ik ski nu een jaar of 12 met veel plezier op mijn sportieve Rossignol Radical Worldcup FIS slalom ski’s (2011/2012 model). Deze ski is enorm stabiel en kan ik goed op hoge snelheden carvent bedienen maar vraagt over het algemeen een strak geprepareerde piste en een hoge zeer inspanningen van mijzelf. Een echte racemonster dus.

Nu ben ik op zoek naar een nieuwe set ski’s waarmee ik op buckelpistes (bijvoorbeeld) goed uit de voeten kan of korte bochten kan maken met minder inspanning, de Rossignols zijn loeizwaar namelijk. Tevens mis ik aan mijn Rossignols grip op ijzige stukken en bij geslipte/geroetsjte bochten, een stijl waar ik veel plezier aan beleef.

Ik ben 1,83 lang en 85 kilo zwaar. Met 30 jaar ski ervaring zou ik mijzelf als ervaren durven te bestempelen. Ik kan gecontroleerd carven maar beleef vaak nog meer plezier aan snel en kort (vrij aggressief) roetsjend bochtenwerk zonder al te hoge snelheden te behalen, vandaar dat ik op zoek ben naar een nieuwe uitrusting waarmee ik met iets minder inspanning de bergen kan bedwingen.

Kunnen jullie mij helpen en een goede (type) ski adviseren?

Alvast heel erg bedankt!

*bericht bewerkt door Allard1988 op 06 mrt 2023 19:26

Hallo Allard je hebt ongeveer dezelfde lengte en gewicht als ik en ik zou een slalomcarve ski adviseren .
Mijn specialisme ligt in korte strak gesneden bochten waar je optimaal gebruik van de rebound van je ski inzet.
Tiefschnee kan mij niet diep genoeg zijn en Buckle pistes doe ik ook graag.
Zelf ben ik een fan van de Atomic Redster S9 , maar ook de Völkl Racetiger SL en HEAD Worldcup Rebels E-SL zijn geen verkeerde skies zie https://www.worldskitest.com/de/ergebnisse-tests-und-wertung…
Heb ook een Atomic RS ski van 175 echter de Redstar S9 Slalomski is veel allrounder.
De grip van zulke slalom ski is beter dan van een RS ski omdat hij door zijn flexibele voorkant beter aansnijdt zeker op lagere snelheid bij kortere bochten terwijl de RS puur voor langere bochten en hoge snelheid meer demping geven.
De opvolger van jouw huidige ski is de Rossignol Hero Elite ST Ti en ook niet verkeerd
Lengte zou ik voor de 165 kiezen en voordeel van een slalomski is dat hij knalhart achterin is en voor flexibel dus ook zeer geschikt voor Buckel piste en Tiefschnee.

*bericht bewerkt door Richardus op 06 mrt 2023 20:49

Euh, 165 sl “zeer geschikt voor tiefschnee”?

Misschien een goed moment om niet iedereen te pas en te onpas slalom latten te adviseren 😉

Edwin van Riel

Als je een slalomski beheerst is er geen brede specialistische offpiste ski nodig want daar ben je in het nadeel op een geprepareerde piste
Een offpiste ski is typisch een ski om ernaast te hebben.
De aanvrager heeft juist een voorkeur voor korte gesneden bochten en wat moet je dan met een slappe brede offpiste ski ?
Iemand die korte gesneden bochten beheerst heeft geen enkele moeite om met een slalomski door de Tiefschnee te gaan

*bericht bewerkt door Richardus op 06 mrt 2023 21:18

Ik ken best wat mensen die goed met een slalomski uit de voeten kunnen. En zelf ook wel de nodige tiefschnee bedwongen op mijn SL. Leuk is anders.
Op de GSen gaat dat veel beter. Het zal zeker verband houden met dat op hoger lerarenniveau alles op een GS gedaan dient te worden.

Ben ik niet met je eens want de kop van een SL is breder dan een GS voorkant van je ski blijft alleen de grotere lengte als voordeel over .
De flexibele voorkant van een SL ski is weer in je voordeel .
In de Tiefschnee wordt veelal de fout gemaakt om achterover te hangen omdat je de skipunt dan beter zou zien en wat gewoon een foute techniek is je moet in de normale stand staan en wat meer meeplooien in een bocht en dat doet de slalomski beter dan een RS ski.
De enige reden dat je als skileraar voor een GS kiest is dat je langere bochten voor moet doen in een overdreven stand zodat de leerling beter kan zien hoe je een bocht moet insteken.
Bij de hogere niveau’s ga je voor korte strakke achter elkaar gesneden bochten weer naar de SL omdat die feller reageerd.

Ik zou denken aan een slalomski die ook wel wil rutschen. Een Atomic S9 aan de stijve kant van het spectrum en een rossignol ST Ti aan de zachte kant. Je moet dan bedenken hoe sportief je het wil hebben.

Goedenavond! Dank voor de eerste reacties!

Tiefschnee is voor mij niet weggelegd, ik blijf lekker op de pistes :)

Samengevat lees ik dat een toch wat sportieve slalomski in mijn situatie aan te bevelen is (toch?). Enige zorg die ik daarbij heb is: is het verschil tussen mijn huidige skiset en de ski’s die jullie adviseren niet te klein? Of maakt het verschil tussen een FIS en niet FIS ski voldoende goed? Zelf zat ik namelijk te twijfelen over een set allround ski’s om wat relaxter de berg af te gaan, of die ik dan afbreuk aan mijn eigen kennen en kunnen?

Bij Rossi is het verschil tussen FIS en cosumenten SL flink, bij Atomic niet heel groot. Zo’n Rossi ST Ti is een heel allrounde ski, kun je prima relaxed op skien. Wellicht kun je eens wat huren of testen om de verschillen te voelen.

Zowel de Rossi als de atomic hangen in het testrek bij Duijvestein zoetermeer.

Hallo Allard jij zegt Tiefschnee is voor mij niet weggelegt .
Dus jij skiet ook niet als het sneeuwt, maar geloof mij maar met een salom ski kan je gewoon goed uit de voeten in de Tiefschnee zie mijn eerdere uitleg .
Voor je keuze zie de test zie https://www.worldskitest.com/de/ergebnisse-tests-und-wertung…
en https://www.worldskitest.com/de/ergebnisse-tests-und-wertung…
Je ziet dat de Atomic beter scoort op kantengrip , demping en bochtinzet
Maar er zijn er meer de Völkl Renntiger SL scoort ook goed en heeft er een hele mooie Marker binding op zitten

*bericht bewerkt door Richardus op 07 mrt 2023 20:53

@Richardus Bedoel je met Tiefschnee verse sneeuw die op de piste valt? Dan is er een misverstand met de meesten hier, want dat is eigenlijk nooit tiefschnee. Wat Rogier hier wel eens post valt daar wel onder. 10/15cm vers op een harde ondergrond is wel overkomelijk op de slalommers, maar het dubbele en naast de piste is vrijwel niet te doen.

Ik ski in Tignes daar kan 500 cm vallen die in de ochtend echt nog niet van de piste af is 10 cm is niets .
Wat ik bedoel echt tot kniehoogte en dan zoek ik ook nog buiten de piste op en niet te doen bestaat niet verkeerd doen wel …

Alles kan, maar bij zeg meer dan 15 cm vers is een sl gewoon niet ideaal. Je komt met een goede techniek echt wel beneden, maar het is met passend materiaal gewoon leuker en gemakkelijker.

Hoog niveau skileraren waar je eerder aan refereerden zie je in terrein ook of op wat breder spul (alhoewel ze daar wat minder snel behoefte aan hebben, kwestie van techniek) of op gs (al dan niet in fis uitvoering)

Ken heel wat van die heren/dames en die kom je in terrein nooit op sl tegen. Die komen alleen uit herverkiezing wanneer daar specifiek behoefte aan is (sl training, wedstrijden enz)

Laatste weekje offpiste training verplicht op gs gedaan, goed voor de techniek in ieder geval.

Edwin van Riel

Ja echt goeie skiers skien op gs’en, die vragen de meeste vaardigheden. Niet voor niks dat die verplicht zijn bij de hogere opleidingen. Maar een gs of sl in het terrein, kan prima, maar er is niks leuks aan voor de meeste mensen.

Dat GS de meeste vaardigheid nodig heeft is niet waar het zijn net als de SL specialistische skies.
De GS is een ski die gemaakt is voor langere bochten en de SL voor kortere bochten.
Niet voor niets G(iant) S(lalom)
De taillering en opbouw van zo’n GS ski is anders stijver aan de voorkant, minder taille in het midden en moet je gemiddeld 10 cm langer selecteren voor de beste eigenschappen.
Eerst deed ik ook Tiefschnee alleen op GS maar neem nu 2 paar SL uitvoeringen mee omdat ik om de twee dagen zelf prepareer en dat dan uit kan stellen .
Samen met een internationale wedstrijdskier hebben we dat in Verbier voor het eerst voor mij op SL gedaan .
Daar stonden skileraren met grote ogen te kijken welke mooie curves we konden maken .
De sneeuw was toen zelfs dieper dan 500 cm ruim boven je kniehoogte.
Bij de overgang naar de SL moest ik er goed op gaan letten dat je dezelfde houding aanneemt als bij een hardere piste en meer meeplooit in de bochten.
Voordeel was wel dat die wedstrijdskier mij daarin corrigeerde en goede uitleg gaf.
Dat je skies wegzinken moet je niets van aantrekken wel dat je goed instuurt en bovenlichaam goed fixeerd en actieve stokinzet gebruikt .
Hierbij je zal merken dat bij goed uitvoeren de SL dan ook een korte en mooiere curve in de Tiefschnee maakt .
Mooie in de skitechniek is dat je eenmaal ingebakken in je beweging elke keer verder uit kan bouwen in je techniek .
De flexibele voorkant helpt daarin ook en als je eenmaal je ritme heb is het een gevoel wat niet te omschrijven is.
Moet wel zeggen dat ik misschien wat fanatieker daarin in ben dan de gemiddelde alpine skier en kan leunen op meer dan 150 weken skiervaring .

*bericht bewerkt door Richardus op 08 mrt 2023 09:48

Ik denk dat we het aspect tiefschnee in mijn vraagstelling achterwege kunnen laten. Ik blijf op de pistes en zal bij extreme sneeuwval inderdaad snel de ski’s in de kast zetten en een dagje met de kids eropuit gaan bijvoorbeeld ;)

Mijn huidige Rossignols zijn echte racemonsters en doen het dan ook erg goed op hogere snelheden. Ik merk dat maken van korte bochten, wedelen en/of rutschend bochten maken veel moeite kost met deze zware ski. Ik zou graag gecontroleerd naar beneden willen (wat op mijn huidige Rossignols prima lukt hoor), maar dan met iets minder moeite.

Kies ik in deze situatie echt voor een wat lichtere slalomski? Of zou een allround ski met wat breder middenstuk ook passend kunnen zijn? Goede tip om ze in Zoetemeer eens even te testen!

Hallo Allard dat is juist de dag om het te oefenen eerst op een vlakkere piste en als dat goed gaat naar steiler . Voor wedelen is er echt maar een ski optimaal en dat is de Slalomski .
De taille van de Slaomski is daarvoor ontworpen de hardere achterkant voor rebound en de flexibele voorkant voor korter aansnijden.
Een slappere ski met breder middenstuk heeft een mindere aansnijding op een korte bocht .
Bij slippend skien is zo’n slappe ski in het voordeel echter bij goed insturen wat betere skiers doen doe je niet aan slippend skien maar actiever naar voren insturen ondersteund door een gefixeerd bovenlijf, dus dal inkijken en actieve inzet bij de draai van je stokken.
Dan zal je rebound je helpen naar de volgende bocht en dat is een geweldige ervaring als je die juist gebruikt .
Slippend skien is fouten wegwerken en te passief met de voeten naast elkaar blijven in plaats van insturen…
De neiging tot een ouderwetse kieptechniek werkt dit in de hand…

*bericht bewerkt door Richardus op 08 mrt 2023 12:18

^^de kunst van het geven van ski advies is je te verplaatsen in de vraagsteller en daarbij een passende ski uitzoeken. Niet te roeptoeteren hoe goed je wel niet skiet en dat iedereen maar op een slalomski moet gaan skien.

On topic: natuurlijk kun je ook prima naar een middenradius ski, die zijn veelal nog een tikkeltje allrounder. Maar missen vaak het fellere en snelle van een slalomski. Maar als je vooral hetzelfde wil met minder inspanning, dus de basis blijft korte bochten, dan is zon consumenten SL van rossignol een uitstekende keuze. Echt een hele toegankelijke SL is dat. Wedelen, rutschen, papsneeuw, doet ie allemaal prima zonder veel inspanning.

Reactie op toetersenbellen
Ik probeer iemand naar een hoger niveau te liften en jij reageert daar een beetje erg negatief op naar mij toe terwijl ik alleen maar wil uitleggen hoe je naar dat hogere niveau toe kan groeien
Mijn keuze is gebaseerd op skitesten en waar staat die van jou ?
Heb heb het nou niet over een Nederlandse skitest https://www.worldskitest.com/de/ergebnisse-tests-und-wertung…

Beste Richardus,

Ik heb geen skitesten van anderen nodig. Ik heb alle ski’s zelf geskied.

Nogmaals, TS vraagt om skiadvies en niet om skiles. Niet iedereen hoeft op jouw geliefde Atomics te skien.

Kun je mij een plezier doen en niet steeds een pm sturen als je het ergens niet mee eens bent. Als je zo overtuigd bent van jezelf moet je ook kritiek kunnen incasseren. Ik ga daar niet privé op reageren.

Hallo toetersenbellen ,

Zo dus jij doet een skitest in je uppie , jammer dat het niet gepubliceerd wordt !!!
Ik stuurde er een waar alle sterke merken staan .
Door een ervaren onbevooroordeeld team getest waarin alle sterke en zwakke kanten worden beoordeeld.

Een pm stuurde ik omdat ik vind dat persoonlijke reacties niet op een forum thuishoren .

*bericht bewerkt door Richardus op 08 mrt 2023 18:55

Dag allemaal,

Ik ski nu een jaar of 12 met veel plezier op mijn sportieve Rossignol Radical Worldcup FIS slalom ski’s (2011/2012 model). Deze ski is enorm stabiel en kan ik goed op hoge snelheden carvent bedienen maar vraagt over het algemeen een strak geprepareerde piste en een hoge zeer inspanningen van mijzelf. Een echte racemonster dus.

Nu ben ik op zoek naar een nieuwe set ski’s waarmee ik op buckelpistes (bijvoorbeeld) goed uit de voeten kan of korte bochten kan maken met minder inspanning, de Rossignols zijn loeizwaar namelijk. Tevens mis ik aan mijn Rossignols grip op ijzige stukken en bij geslipte/geroetsjte bochten, een stijl waar ik veel plezier aan beleef.

Ik ben 1,83 lang en 85 kilo zwaar. Met 30 jaar ski ervaring zou ik mijzelf als ervaren durven te bestempelen. Ik kan gecontroleerd carven maar beleef vaak nog meer plezier aan snel en kort (vrij aggressief) roetsjend bochtenwerk zonder al te hoge snelheden te behalen, vandaar dat ik op zoek ben naar een nieuwe uitrusting waarmee ik met iets minder inspanning de bergen kan bedwingen.

Kunnen jullie mij helpen en een goede (type) ski adviseren?

Alvast heel erg bedankt!

Allard1988 op 06 mrt 2023 19:11

Je zou een niet FIS versie van een goede slalom ski kunnen proberen. Je hebt nu zo’n beetje de toenmalige top van de slalomskis onder je voeten, die maar voor een ding gemaakt zijn: heel hard korte, min of meer gesneden bochten maken.
Wat betreft het gewicht: Alle top slalom skis zijn gewoon allemaal zware skis vanwege de benodigde / gewenste stijfheid.
Als je wat gematigder skies neemt, zal je wel minder stijve skis krijgen dan wat je gewend bent, dat moet je je wel realiseren.
Wat betreft de grip op ijzige pistes: meer grip dan met een goede slalomski zal je niet krijgen op ijs. De meeste slalom skis zijn echter niet gemaakt voor geslipte bochten. Sommige merken maken deze echter makkelijker dan andere merken.
Ik heb zelf de S-race Rush SL met raceplates. Heerlijke skis maar, inderdaad, als je er langzaam of relaxed op skiet voelen ze niet echt lekker doordat ze zo stijf zijn. Je moet er echt krachtig mee skien en er voor gaan. Zeker als je dan nog een FIS versie hebt, die zijn eigenlijk voor de wedstrijdskiërs bedoeld.
Gezien je wensen zou ik gewoon een zoeken naar een SL ski voor de gewone mensen (dus niet FIS) en dan kijken in de testen welke ook geslipte bochten lekker maken en welke wat lichter zijn.

Richardus, you lost me at “500cm vallen op een nacht” dat dan blijkbaar ook maar “tot kniehoogte komt” :-)

Sorry je hebt gelijk 50 cm natuurlijk 500 mm

Sorry je hebt gelijk 50 cm natuurlijk 500 mm

Richardus op 08 mrt 2023 20:39

Had je toen wel een rugtasje om?

*bericht bewerkt door Shane op 08 mrt 2023 20:41

I can stick uphill ice, on my saucer...

Plaats een reactie