Skigebiedsreview: Obergurgl-Hochgurgl

Redactie op 13 maart 2023· 25 reacties

Mooie uitzichten vanuit Obergurgl-Hochgurgl (A)
Mooie uitzichten vanuit Obergurgl-Hochgurgl (A)

Het pareltje aan het eind van het Ötztal, zo noemen sommigen Obergurgl. Het dorpje Vent zou ik dat eerder noemen, maar het is prima toeven in de Gurgls. Een verblijf ter plaatse is vooral voor de upper class, maar vanuit Sölden is het middels bussen prima ontsloten. Vanaf 3 dagen heb je standaard de Ötztal Superskipass en daarmee toegang tot alle skigebieden in het dal.

Dit artikel is geschreven door forumlid Bennie. Met Bennie’s goedvinden publiceren we een aantal van zijn reviews als weblog zonder deze inhoudelijk te wijzigen. Dit verslag is een samenraapsel van meerdere korte bezoeken op meerdere momenten in het seizoen, maar nooit vroeger dan begin februari. Wil jij ook een review uitgelicht hebben? Stuur ons een mailtje.

Pistes met een natuurlijk verloop

En dat is zeker de moeite. Want in Obergurgl - Hochgurgl vind je veel gemoedelijke en brede blauwe pistes. Rustig is het daardoor helaas niet meer. Aangezien je hier tussen de 2000 en 3000 meter kunt wintersporten is het zeer sneeuwzeker. Ook liggen veel van de afdalingen volgens een natuurlijk verloop op de helling, wat een authentiek skigevoel geeft. Preparering is echter wel een dingetje, en reken door de vaak koude wind op harde pistes.

Bij elkaar tref je hier 112 kilometer aan afdalingen. In 2019 is de Kirchenkarbahn sectie II afgemaakt, waardoor er weer wat blauwe piste bijgekomen is. Vergis je niet: ongeveer een derde van de blauwe afdalingen zijn paden. Rondom de Wurmkogl en de Roßkarbahn vind je wel heerlijke en niet te steile afdalingen hoor, maar de rode en (licht)zwarte pistes hier zijn leuker.

null

Het skigebied

Ik had het geluk dat ik een stuk nostalgie mee kon pakken in de vorm van de Vorderer Wurmkogl sleepliften. Deze ontsluiten vooral een stuk off-piste, waar je zonder gids zeker niet zomaar in moet duiken. Qua pistes is het hier vooral rustig, maar vaak ook spijkerhard en ijzig. Boven Obergurgl is vooral de Hohe Mut een aanrader, maar vanaf de Festkogl kun je ook heerlijk naar beneden sjezen. Net zoals het hooggelegen Obertauern geeft ook Obergurgl - Hochgurgl niet de indruk aan zijn opgegeven aantal pistekilometers te voldoen. In goed vier uur kun je alles gedaan hebben. Mede dankzij de vele snelle liften natuurlijk.

Ook is het hoogteverschil op de meeste afdalingen maximaal 600 meter. Goed zat hoor, want de gemiddelde bezoeker komt hier niet om moe te worden. Wil je wel flink wat hoogte pakken en nog moe worden ook, pak dan vanaf de top van het gebied bovenaan de Wurmkogl II de zwarte 28, overgaand in de blauwe 26. Voordat je de zeer lichtrode 33 helemaal omlaag neemt ga je daar via de zwarte 34 heen. Als het dan nog niet voelt weet ik het ook niet meer.

Résumé

Al met al is Obergurgl - Hochgurgl vooral een bestemming voor een ontspannen skivakantie, want de pistes zijn nergens echt moeilijk. De uitzichten zijn fenomenaal, zeker als het aan de Italiaanse kant helder is. Je voelt je echt één met het hooggebergte. Jammer is dat de ondergrond altijd zo hard is, en de meeste hutten op de piste overvol zijn en weinig bijzonder. Daarvoor kun je terecht bij de vele (dure) hotels. Als je dan toch wat gangbaars zoekt, ga dan naar de Hohe Mut Alm of Zirben Alm.

null

De voordelen van dit gebied: de vele blauwe pistes. De nadelen: de dure accomodaties en de vele bezoekers die vanuit Sölden komen skiën.

Redactie

Plaats een reactie

Ik ben hier ergens rond 2014 geweest en herken een paar dingen:

  • erg sneeuwzeker
  • redelijke volle hutten
  • beetje chique bende

Toen ik er was waren de pistes wel gewoon normaal, niet extra hard oid. Het was begin maart met mooi weer. Ik was toen een relatieve beginnner maar heb me er toen prima vermaakt, je kan bijna overal wel komen, maar inderdaad, veel blauw (bijv van Festkogel naar beneden) zijn dan wel smalle paden en dus niet heel leuk. Het was, in mijn herinnering, ook vrij rustig, juist ook omdat het wat duurder is denk ik?

Ik weet niet of ik ooit terugga, misschien vanuit nostalgisch oogpunt een dagje icm de andere gebieden daar, maar niet per se meer voor een hele week.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Ik ben er 27 jaar geleden geweest. Ik herinner me vooral dat het anderhalf uur duurde om in de file het dorp uit te komen. Buiten het seizoen zelfs. Verder: peperduur. En harde wind.

In 2016 eens een dagje geweest begin december. Echt flink genoten daar! Er was amper natuursneeuw gevallen maar ze zijn echt koning in vroeg alles openen daar, overal waren de (dal)afdalingen open.

Wanneer waren jullie hier trouwens? Dit seizoen zijn de Vorderer Wurmkogel I & II nog gesloten gebleven… zou daar graag nog eens voor terugkomen om die uit te proberen

*bericht bewerkt door Jesper op 13 mrt 2023 12:01

Gang is alles

Een beetje rommelig artikel hier en daar.
Maar -dank zij de opmerkingen over de wind- denk ik wel opeens te begrijpen waarom er zo bizar veel gondelbanen zijn…

De drukte en harde pistes zullen vooral met jullie timing te maken hebben (drukke week en zeer mager sneeuwseizoen). Toen ik hier een aantal jaar geleden einde maart was heb ik daar niks van gemerkt.

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Opgegeven 112 kilometer aan piste versus ‘In goed vier uur kun je alles gedaan hebben’. Dan klopt één van beide zeker niet! 😁
Ik heb hier zelf nog nooit geskied, maar als ik de pistekaart bekijk, lijkt vier uur me wel erg kort.

...ski-addict...

Ik merk nogal wat gemengde reacties. Het betreft hier 3 momentopnames gebundeld. In maart de meeste tijd daar doorgebracht, maar ook begin februari en begin april er een paar uur geweest. Begin februari 2020 was de Vordere Wurmkogel open.

En ja, vanwege de efficiënte liften kun je (alleen en plankgas) alle hoofdpistes in een halve dag doen. Veel varianten zijn een bochtje her-en-der, en daardoor niet allemaal even interessant. Maar goed, alle pistes red je dus niet in die 4u, maar je kunt wel het hele gebied ervaren in die tijd.

Druk??
Aantal jaren geleden 1 week geweest in hoofdseizoen (nieuwjaarsweek), super rustig!
Ook toen gebrek aan natuursneeuw in de Alpen. Hier was wel alles open.
Als beginner kun je je hier prima vermaken. Kant van Hochgurgl is het makkelijkst.

ik vind een gondellift helemaal niet efficient! Steeds de ski’s uit!

En ja, vanwege de efficiënte liften kun je (alleen en plankgas) alle hoofdpistes in een halve dag doen. Veel varianten zijn een bochtje her-en-der, en daardoor niet allemaal even interessant. Maar goed, alle pistes red je dus niet in die 4u, maar je kunt wel het hele gebied ervaren in die tijd.

Bennie op 13 mrt 2023 12:39

Ervaren lijkt mij een groot woord. Op deze manier ben je vier uur lang aan het racen. En heb je eerlijk gezegd driekwart nog steeds niet gezien.

*bericht bewerkt door paolie op 13 mrt 2023 13:18

Toen ik in de jaren 80 reisleider in Sölden was ben ik in april met de eigenaar van de toenmalige Apres ski club( Hans Plörer) in Obergurgel gaan skiën op Firnschnee. De mooiste ski ervaring voor mij tot nu toe!

Ik vind het een mooi gebied ,maar wel drukker als vroeger toen bestond de Otztal superskipas nog niet.Toen kon je voor 5 euro extra op je Solden skipas een dag toestemming tot Hoch en Obergurgl krijgen. Of andersom.
Dit deden toen niet heel veel mensen.
Ook het motormuseum is een bezoek waard.
Nadelen vind ik de top express verbindingslift. En de hotels zijn er een stuk duurder in het algemeen.

Meerdere keren geweest van begin december tot ergens de laatste week van het seizoen. Dan heb je prima dealtjes in de hotels en is ook rustig.

May the ski force be with you !!

Enigste reden om er heen te gaan is het motormuseum, verder komt dit gebied niet in mijn top 25 voor.

Om maar te zwijgen over de goede off piste mogelijkheden.
Sneeuwzeker genoeg om met kerst te kunnen boeken :-)

Een paar jaar geleden hier geweest in de paasvakantie (we sliepen in Zwieselstein, tussen Sölden en de Gurgls). Dan is het in de Gurgls nog echt winter, de sneeuw was heel goed en het was niet druk. Hutten een beetje prijzig. maar nu ook weer niet zo abnormaal. Wel behoorlijk veel Vlaamse bling-bling (die kwam inderdaad niet om fanatiek te skiën). Daarnaast ook veel Engelsen. We hebben prima geskied ondanks dat de zwarte pistes toen ook dicht waren helaas. De kids vonden destijds het snowpark leuk. Wel vonden we de verbinding tussen Ober- en Hochgurgl maar niks. Zelfs zonder wachtrijen 20min (?) onderweg. Kortom, we hebben ons er prima vermaakt maar het was waarschijnlijk éénmalig (als je hier echt 120km kunt skiën in vier uur, houd ik de optie open😀). Tenzij je met pasen in Oostenrijk wilt skiën, zou ik het ook niet aanbevelen.

Heb er wel eens naar gekeken (vooral in het voor- en naseizoen, maar het Oetztal trekt me niet zo. Hochoetz vond ik nog wel leuk voor een dagje in december.

Misschien wel leuk om o.a. de gletsjers van Soelden eens te combineren met de Gurgls, maar ik vind het allemaal ook gewoon erg prijzig en toeristisch. Kwam volgens mij voor 4 dagen de week voor Kerst uit op 240 euro voor de Oetztaler Superskipass oid. Want die week wordt al tot hoogseizoen gerekend in Soelden. Was toch een stuk charmanter bij de Reschenpass.

Mr. Slow

@Quick Vooral in het naseizoen, zo rond of net na het paasverlof is het toch echt wel een aardige bestemming. En buiten Sölden en Oetz is het nou niet echt super toeristisch. Wel wat duurder, maar het is echt leuk skiën in Sölden. En als je niet te laat in april bent kun je naar Vent, Gurgl, Hochoetz en Kuhtai. Best wel wat mogelijkheden, en ieder deelgebied met zijn eigen identiteit.

Fair enough Bennie. De skipas was trouwens nog net wat duurder dan ik opgaf trouwens bedenk ik me, volgens mij zelfs 265 voor die vier dagen in het (in mijn ogen) voorseizoen. Ik zal het eens overwegen voor een skitrip eind maart/begin april met mijn vader.

Mr. Slow

Hmm
Kom hier al vele jaren.
Maar wanneer ik dit artikel lees komt het mij voor of de redactie totaal niet ter plaatse is geweest.
En ik zal zeker toegeven zoals veel skigebieden zijn er voor en nadelen.
Zeker wanneer je alles in 1 zoekt.
Maar ik zou graag een keer de redactie uitnodigen om samen eens een skidag te genieten in Gurgl.

@Peter23 dit is geschreven door een forumlid die wel degelijk ter plaatse is geweest. Als er andere ervaringen van jouw zijn of je dingen niet herkend, zorg dan dat je die hier inhoudelijk inbrengt. Dan kan er over gediscussieerd worden. Overigens vind ik dit stuk allesbehalve negatief: ik ‘stoor’ me er wel eens aan dat de filmpjes van de redactie soms een te rooskleurig beeld geven. Al kan dit je ook wel weer heerlijk in de voorpret brengen als je naar een gebied toegaat.

Je kan natuurlijk altijd proberen om Bennie uit te nodigen om eens samen te skiën, al ben ik dan benieuwd of je 'em bijhoud ;).

@MiyukiJan Zo hard gaat het allemaal niet (meer) met een kapotte knie. En soms wordt vergeten hoe veel meters je kan maken als je alleen op pad bent. Lift uit en meteen weg, nergens tussendoor wachten (alleen om af en toe een kiekje te schieten). Routes plannen in de lift/gondel. Van daar uit alvast een terreinanalyse om een voorinschatting van de piste te maken.

Toevallig deze winter 1 dag naar uitgeweken tijdens ons verblijf in Solden. Heerlijk kunnen knallen, was weinig te doen en qua infrastructuur prima! Het gevoel wat je krijgt tussen hoge toppen hier is mij toch wel het meest bijgebleven. Wat een uitzichten!

Tijdens ons bezoek was het rustig. Rustiger dan in Solden en ook vriendelijker volk. In Solden toch wat meer ieder voor zich voor mijn gevoel…

We zijn deze winter voor het eerst als opwarmer een paar dagen in midden december gaan skien. We hadden vooraf diverse opties voorbereid en hebben twee weken voor vertrek de knoop doorgehakt en zijn 5 dagen in Ischgl geweest. Dat is ons goed bevallen.

Een andere optie was Soelden en Ober- en Hochgurgl. Aankomende winter willen we weer een paar dagen in december gaan skien. Als Ischgl ons goed is bevallen zou Soelden en Ober- en Hochgurgl ons dan ook bevallen ? We houden ervan om op 1 dag veel verschillende pistes te kunnen skieen (dus niet heel de dag over maar een paar afdalingen)

Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Op mij hebben de Gurgls geen onuitwisbare indruk gemaakt. Het grote voordeel dat je hier hebt is de sneeuwzekerheid. Nadeel van zo hoog zitten is dat je veel al tussen de rotsen aan het skiën bent. Daarnaast heb je ook last van de wind. Ik vind de pistes in Sölden uitdagender. Ook op de berg vind ik het gezelliger in Sölden.
Ik zou lekker naar Sölden gaan en een dagje naar de Gurgls. Heb je gelijk vergelijkingsmateriaal.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie