Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe skiliften in Oostenrijk (2023/2024)

Henri op 24 september 2023· 7 reacties

In Serfaus is er hard gewerkt aan de nieuwe Komperdellbahn (serfaus-fiss-ladis.at)
In Serfaus is er hard gewerkt aan de nieuwe Komperdellbahn (serfaus-fiss-ladis.at)

Afgelopen zomer is er in de Alpen weer hard gewerkt aan tientallen skiliftprojecten. Net zoals ieder jaar breng ik jullie op de hoogte van alle liftnieuwtjes uit de skigebieden. Vandaag volgt een overzicht van alle nieuwe skiliften in Oostenrijk voor het aankomende winterseizoen 2023/2024.

Saalbach-Hinterglemm: Limberg 4er wordt Limberg 8er

In Saalbach, onderdeel van het skigebied Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, wordt er een nieuwe moderne 8-persoons stoeltjeslift gebouwd ter vervanging van de Limberg 4er. Na 29 jaar trouwe dienst is de vierzitter in het voorjaar afgebroken. Aankomende winter kunnen er met de nieuwe 8-persoons stoeltjeslift maar liefst 3600 personen per uur naar boven worden gebracht. Over een lengte van bijna 1,4 kilometer overbrugt de lift 450 hoogtemeters en met een snelheid van maximaal 6 meter per seconde sta je binnen 5 minuten weer boven.

Het project stond al langer op de planning, maar moest noodgedwongen enkele jaren worden uitgesteld. De lengte van bijna 1,4 kilometer betekent dat de nieuwe lift wordt verlengd. Het nieuwe dalstation komt beduidend lager te liggen, op een hoogte van 1569 meter. Het oude dalstation lag op 1707 meter hoogte. De stoeltjeslift is uitgerust met een kap en stoelverwarming en kan in de zomer mountainbikes transporteren.

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn blijft flink investeren in het liftnetwerk. Vorig jaar werd er aan de kant van Leogang met de Asitzkogelbahn een capaciteitsmonster geopend. Nu is het de beurt aan Saalbach met de Limberg 8er, maar ook volgend jaar wordt er vernieuwd. In Fieberbrunn zullen de twee oude gegroepeerde gondels naar de Lärchfilzkogel door een moderne 10-persoons gondel worden vervangen.

Ski Arlberg: Vervanging Albonabahn I door een gondel

Wil je teruglezen welke nieuwe skiliften er in de afgelopen jaren in Oostenrijk zijn gebouwd? Check de skiliftenblogs van 2020, 2021 en 2022.

Vanaf aankomend seizoen is Ski Arlberg een gondel rijker. De Albonabahn I, een rustieke tweezitter vanuit Stuben am Arlberg, is vervangen door een moderne 8-persoons gondelbaan. Het bergstation van de nieuwe gondel komt iets lager te liggen, direct naast het Albona Mitte restaurant. Men verwacht in november klaar te zijn met alle werkzaamheden.

De gondel krijgt een capaciteit van 1600 personen per uur, wat slechts een fractie meer is ten opzichte van zijn voorgangerlift uit 1983, maar de liftrit verloopt met de nieuwe gondel natuurlijk wel aanzienlijk comfortabeler. Vanaf het bergstation van de Albonabahn I heb je ondanks de iets ingekorte lift alsnog een goede aansluiting naar Alpe Rauz en de rest van het skigebied.

Serfaus-Fiss-Ladis: nieuwe Komperdellbahn

In het populaire Tiroolse skigebied Serfaus-Fiss-Ladis staat men op het punt om een enorm project af te ronden. In Serfaus is de Komperdellbahn compleet vervangen door een moderne 10-persoons gondel. In het artikel van afgelopen maart staat alle informatie over dit project. Wil je nog meer over het bouwproces lezen, dan kun je op de website van Serfaus-Fiss-Ladis een uitgebreid bouwdagboek volgen.

De nieuwe Komperdellbahn in Serfaus in het groen
De nieuwe Komperdellbahn in Serfaus in het groen

Nieuwe Sonnkogelbahn in Zell am See

Ook in Zell am See heeft men afgelopen zomer niet stilgezeten. In het skigebied Schmittenhöhe is de verouderde Sonnkogelbahn vervangen door een gloednieuwe combibaan. In plaats van een trage driezitter kun je met de nieuwe gecombineerde lift in de winter voortaan met een moderne 6-persoons stoeltjes snel en comfortabel (inclusief kap en zitverwarming) naar boven. Met een snelheid van maximaal 5 meter per seconde sta je in minder dan 5 minuten weer boven. In de zomer blijven de stoeltjes in de garage en functioneert de lift als een gondelbaan met 8-persoons cabines.

Het bestaande gebouw van het dalstation wordt vervangen. Het bergstation kan niet langer worden geïntegreerd in het gebouw vanwege ruimtegebrek en zal daarom worden verplaatst. Het bestaande bergstation wordt gebruikt om het bestaande restaurant aan te passen. Het Sonnkogel restaurant is ondergronds verbonden met het bergstation van de Sonnkogelbahn en het servicerestaurant is na het uitstappen direct vanuit het bergstation bereikbaar.

Turracher Höhe: betere verbinding tussen deelgebieden met nieuwe stoeltjeslift

In het skigebied Turracher Höhe op de grens van Karinthië en Stiermarken stond deze zomer een liftvervanging op het programma. Nadat vorig jaar net voor het winterseizoen al de nieuwe Hirschkogelsleeplift is gebouwd maakt een andere sleeplift in het skigebied, de Wildkopflift, nu plaats voor een gloednieuwe 6-persoons stoeltjeslift. De nieuwe Wildkopfbahn is voorzien van een kap en stoelverwarming.

Met een lengte van 600 meter is de stoeltjeslift vrij kort, maar wel een belangrijke verbinding tussen de twee deelgebieden. Naast de Seetaxi is dit namelijk de enige mogelijkheid om van de westkant (op de pistekaart rechts) naar de oostkant (op de pistekaart links) van het gebied te geraken. Tijdens de piekdagen levert dit daarom geregeld wachttijden op. Daarnaast zijn de blauwe pistes bij de Wildkopfbahn weliswaar kort, maar voor beginners en skiklasjes interessant. Met de nieuwe stoeltjeslift kunnen er 2600 personen per uur worden getransporteerd en is het wachtrijenprobleem dus opgelost. Het bergstation van de nieuwe stoeltjeslift komt iets hoger te liggen, nabij de Zirbenwaldbahn, waardoor de verbinding met de rest van de pistes aan de oostkant van het gebied wordt verbeterd.

Overige nieuwe skiliften in Oostenrijk

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Bedankt voor het overzicht, en top met de pistekaarten erbij!

Dat weet ik sneeuwzeker!❄️

Ik mis de gauxjochbahn en trattenbach lift in Kirchberg.
Eindelijk aangepakt.
https://www.wintersport.nl/nieuws/09/03/2023/nieuwe-trattenb…

*bericht bewerkt door Kdtl op 24 sep 2023 15:48

Totales Vollidiot

Ik mis de gauxjochbahn en trattenbach lift in Kirchberg.
Eindelijk aangepakt.
https://www.wintersport.nl/nieuws/09/03/2023/nieuwe-trattenb…

Kdtl op 24 sep 2023 15:46

Die staan onder “overige liften” omdat daar al een eigen topic over is. Net zoals voor de 2 nieuwe liften in Zillertal Arena.

Overigens gaan volgend jaar alledrie de staliften in SHLF vernieuwd worden. De Zwolferkogel-Nordbahn wordt ook een nieuwe gondel. dalstation komt bij het dalstation van de hochalmbahn.

Ik mis de gauxjochbahn en trattenbach lift in Kirchberg.
Eindelijk aangepakt.
https://www.wintersport.nl/nieuws/09/03/2023/nieuwe-trattenb…

Kdtl op 24 sep 2023 15:46

Die staan onder “overige liften” omdat daar al een eigen topic over is. Net zoals voor de 2 nieuwe liften in Zillertal Arena.

Daffie op 26 sep 2023 09:41

Nu wel ja :-)

Totales Vollidiot

@henri
Komt er ook nog zo’n overzicht van de Franse skigebieden? Ik kijk daar altijd naar uit en heb hem tot nu toe nog gemist!

@Sander82 hij stond voor vandaag ingepland, dus je kunt het overzicht voor Frankrijk hier vinden. :)

@Sander82 hij stond voor vandaag ingepland, dus je kunt het overzicht voor Frankrijk hier vinden. :)

Henri op 24 nov 2023 11:01

Bedankt! Dat is toevallig. Ben meteen het artikel gaan bekijken!

Plaats een reactie