Sella Ronda: Dantercepies net op tijd klaar

Kristof op 18 november 2013· 16 reacties

null
Het komt nog goed met de Dantercepies

Het is even heel erg warm geweest in de Dolomieten, figuurlijk dan. Eind vorige winter werd gestart met de afbraak van de bekende Dantercepies lift, welke een verbinding vormt tussen Wolkenstein (Selva di Val Gardena) en Colfosco (Alta Badia). De eerste weken verliep alles perfect volgens plan, tot er een modderstroom roet in het eten kwam gooien tijdens de bouwwerken. Een aantal studies en testen later, bleek het plots onzeker of de lift tijdig klaar zou geraken voor volgend seizoen. Erger nog, heel wat doemdenkers (inclusief de burgemeester van Wolkenstein) begonnen te panikeren of de Sella Ronda in wijzerszin wel beschikbaar zou zijn deze winter.

null
Een beetje een gek middenstation, maar in deze casu absoluut noodzakelijk

In juli werd beslist om een tussenstation te bouwen op een relatief vreemde plaats in het traject. Zo ontwijkt men een zone die gevoelig is voor grondverschuivingen en modderstromen. Ook op ons wintersportforum werden de bouwwerken aandachtig opgevolgd. Wij namen voor de zekerheid even contact op met Sud-Tirol en kregen volgende informatie toegespeeld:

The expected opening of the Dantercepies gondola is the 15. December. This date is not 100% confirmed, but for sure it will open before Christmas. So up until the opening only the counterclockwise (green) Sella Ronda is accessible. New is an intermediate station above the Panorama hut, already indicated in the new ski map. The slopes have been upgraded too.

null
De gele lijn toont het bedoelde traject, het rode is het resultaat geworden

null
Zoom op de nieuwe skimap, waar liften 30 en 40 de Dantercepies is.

Sella Ronda, een must?
Je kan je natuurlijk afvragen in welke mate de Dantercepies absoluut noodzakelijk is om je te vermaken in Val Gardena. Naast de Sella Ronda in wijzerszin, heb je natuurlijk ook nog de andere skirichting en tal van andere pareltjes, zoals Col Raiser, Alpe di Siusi en het gedeelte boven Wolkenstein en Plan de Gralba. Maar om het gebied compleet te maken, is de Dantercepies gewoon een goede afdaling met een snelle liftverbinding er bovenop.

null
Ortisei, een algemeen goed vertrekpunt voor Val Gardena

null
De nieuwe Dantercepies, helemaal links op de foto

Ben jij Dolomieten-fan?
Op Wintersporters besteden we niet altijd evenveel aandacht aan Italië en de Dolomieten, maar de regio wint aan populariteit onder Belgen en Nederlanders. Ben jij een Dolomieten-fan, en zo ja, wat is jouw favoriete spot in Zuid-Tirol?

Kristof

Plaats een reactie

Leuk dat er aandacht aan wordt besteed! Een andere fijne toevoeging van de Dantercepies lift is dat Alta Badia en verdere gebieden/afdalingen makkelijker te bereiken zijn,.

Goed nieuws! Ik ben er vanaf 18 januari voor het eerst. Maar heb al zoveel goede verhalen gehoord!!

Ik ben zeker een fan. De natuur is er prachtig. Ik ga drie keer per jaar skien. Een keer voor kerst Dolomieten met vrouwtjeleif; een keer Frankrijk met kids; een keer Oostenrijk met vriendenclub. Drie keer anders, maar de Dolomieten zijn prachtig, zeker ook qua eten en drinken en vaker gehad dat hier lekker het zonnetje schijnt terwijl oostenrijk in de mist zit.
Twee jaar geleden was hier midden dec al bijna alles open. Op papier waren in oostenrijk/frankrijk ook gebieden open, maar in de praktijk was dat dan maar een/twee afdalingen. Apres ski a la Oostenrijk kennen ze niet. Ik weet zeker dat ik in de Dolomieten tot mijn 80-ste ga skien.

Prachtomgeving met voor ieder wat wils. De lawine die door de lift en zwarte piste is gegaan was wel te verwachten (zeker als je zag wat daar al aan lawinebescherming was gemaakt en al aan lawines was afgegaan, ook dat jaar). De zwarte naar Puntea lijkt me wel een gevalletje van whishfull thinking (vorig jaar was die ook al vaak gesloten door lawinegevaar) om ze het hele seizoen door geopend te hebben.

Voor de mensen in VG hoe dan ook een noodzaak dat die lift goed draait, anders kan je Corvara, Colfosco, Alta Badia en Arabba eigenlijk wel vergeten. En om nu die eerst over Plan de Gralba en Pordoi te gaan om daar te geraken … mwo… ook niet iets voor alle dagen :).

Voor de mensen in AB, Arabba, etc,… niet bepaald noodzakelijk.

Favoriete spot daar? Eéntje maar? no can do … te veel keuze :p

@Lars3, ok je mag er meerdere opnoemen :D
Ik vond bij mijn bezoeken de Dantercepies flank (langs de twee kanten) ook gewoon goeie afdalingen. En meestal ging ik dan mijn ouders afzetten in Alta Badia, waar zij wat gematigdere pistes vonden :)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Kristof:
Letterlijk alle afdalingen zijn daar prachtig geprepareerd … ik denk in heel het centrumgebied maar 3 pisten te kennen waarvan je moet denken “die zijn eraan na 12 uur”. Een aantal stukken zijn wel wat lawinegevoelig: het stukje aan Dantercepies, de verbindingslift en pisten aan Santa Croce, de zwarte aan Lagazuoi, de oude kant van Cortina, etc.

Ah, een paar spots per skigebied dan (er is nog zo veel meer):

  • Cortina oude kant --> Forcella Staunies (als die helemaal open is tot boven)
  • Cortina nieuwe kant --> Tofana (duh)
  • Cinque Torri --> Croda Negra
  • Lagazuoi (eerst de zwarte, dan terug omhoog en bij Scottoni gaan eten)
  • Alta Badia --> Masarei als je een mooi rollende carveautobaan wil, een boel andere voor héél gemoedelijk werk maar vooral voor een zéér uitmuntende keuken op de piste.
  • Alta Badia --> Santa Croce voor de sfeer
  • Arabba --> Fodoma (mooi zwart) met herhalingsliften sinds dit en vorig jaar
  • Arabba --> Marmolada (duh, maar te druk af en toe met een minder betrouwbare thuisbrenglift)
  • Arabba naar Civetta --> Malga Ciapella
  • Carezza --> Ciampac

En bijna vergeten als geheimtip: de gebirgsjägertour … skitechnisch makkelijk genoeg, maar vooral “off the beaten track” ten opzichte van het standaardaanbod aan Duitsers, Russen, etc.

Dit jaar ga ik 3 maal naar zuid Tirol, 1 x Kronplatz, 1 x Val Gardena en 1 x met krokus naar Alta Badia (Colfosco) met de kinderen in een pension op de piste.
Eigenlijk ben ik een Oostenrijk fan maar met de jaren begin ik zeker zo graag naar zuid Tirol te gaan, winter en zomer. Sorry dat ik het zo moet zeggen maar tijdens de schoolvakanties zitten de gebieden in Oostenrijk vol met Duitsers, Nederlanders en natuurlijk wij Belgen.
Als ge dan naar zuid Tirol gaat is dat allemaal veel rustiger. Voor de après-ski moet ge daar niet zijn (de uitzondering bevestigd de regel). Geheimtipp: 3 jaar terug met de krokus naar Nassfeld geweest. Het was precies buiten hoogseizoen en bovendien lekker en goedkoop.

Oeh, de lange piste van Seceda naar Urtijëi ! <3

Een keer val Gardena geweest en nooit meer voor mij. Veel te druk en die ronda gaat vervelen, vooral als je bij elke lift 30min+ moet wachten. Verder was er voor mij nul uitdaging en zelfs de toertocht over de Sella Ronda heen vond ik tegenvallen. Nee, ik houdt het bij de kleinschaligheid van de Franse maurienne!

Kan me helemaal aansluiten bij gast 693 behalve dat we 3keer gaan.Mooiste gebied wat we ooit gezien hebben,iedere dag weer een andere tocht vanuit Ortisei.

Kan Gast431 wel bijtreden:

  • in het hoogseizoen kan het er enorm druk zijn. Bij Duitsers en vooral Oostblokkers is Noord-Italië heel bekend. In de week-ends en tijdens schoolvakanties komen daar nog de Italianen bij die vanuit het zuiden naar hun vakantieverblijf trekken (zowel in Alto Adige, Trentino als Veneto).
  • voor mensen die on-piste uitdagingen zoeken, is er weinig te zien. Als je off-piste kan/wil gaan, is er wél weer het nodige te vinden maar dan moet je grondig zoeken (liefst met een gids). Als je wil skiën met oog voor de omgeving én culinair genot, dan kan je volgens mij moeiljk beter vinden.
  • persoonlijk vind’k Val Gardena het minst aantrekkelijke van de dorpen rond de Sella Ronda. Arabba is klein “Italiaans”, Alta Badia en noordelijker “Oostenrijk georienteerd”, Corvara en Colfosco “tussenin”.

Verreweg het mooiste gebied waar ik in mijn wintersport carrière geweest ben en daarom ook terugga. De combinatie van de pistes, tourskieen, (kleinschalige) eten en uitzichten zijn ongekend.

Top dat jullie hier aandacht aan besteden; ik maakte mij wel enige zorgen (hotel onder de Dantercepies :)). Knap dat het op tijd af is gekomen!

Let it snow!

wij gaan er altijd naar colfosco. je moet er s’ochtends een beetje optijd weg om voor de sella ronde drukte te komen omdat je toch altijd wel 1 of 2 liften daar voor nodig hebt. die liften zelf van colfosco zijn eigenlijk nooit druk. het grootste voordeel is dan ook nog dat dit dorp minder bekent is. mijn moeder boekt altijd bij het appartement zelf. nederlandse aanbieders voor colfosco heb ik namelijk nog nooit gezien.

voor de rest vind ik dit gebied fantastisch. het is een goeie mix van oostenrijk en italie.
altijd heerlijke pizza’s maar toch ook de wiener schnitzel.

het mooiste van het gebied vind ik de verborgen vallei, zeker een aan rader.
ik raad zwz iedereen aan om om de sella ronda heen te skien. wij paken in de ochtend een paar liften van de sella omdaarna verder bij araba of corvara of bij ortisei te gaan. terwijl de rest de sella ronda skiet. iets na de middag wordt het altijd rustiger bij de liften van de sella waardoor wij op de terug weg de sella af kunnen maken en weer rustig naar huis kunnen gaan.

Dolomieten? Zou ik niemand willen aanraden, gaat het straks qua drukte op Oostenrijk lijken. Blijf allemaal maar lekker naar Oostenrijk en Frankrijk gaan ;-)

(Nog 12 weken voordat ik WEER in Italy mag genieten van de omgeving, de sneeuw en het lekkere eten :-P )

Wie slaapt in een democratie, wordt wakker in een dictatuur.

En hoe is het nu met de lift? Op twitter wordt vaak gemeld dat hij (weer) dicht is ivm problemem. Ook bij passo campolongo zijn er problemen met de electriciteit en liften.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie