Ga jij wel eens naar een indoorbaan?

Laura. op 28 september 2013· 9 reacties

Nu de zomer op zijn einde loopt, kunnen we met z’n allen weer starten met de voorbereiding op het komende winterseizoen. Bij velen gaat dat ook gepaard met een bezoekje aan een indoorbaan. Het is de ideale mogelijkheid om je ski’s weer even aan te trekken en het gevoel van sneeuw onder je latten terug te vinden.

null
Met z’n -1° is het aangenaam vertoeven in Snow Valley

Sneeuw wanneer ik wil
In België zijn er wel een aantal plaatsen waar je terecht kan om indoor te skiën. De bekendste zijn ongetwijfeld Snow Valley in Peer en Ice Mountain in Komen. Beiden zijn banen met ‘echte sneeuw’. Ik gebruik aanhalingstekens omdat ik vind dat de sneeuw in indoorbanen amper te vergelijken is met het echte spul, maar het komt wel redelijk dicht in de buurt. Meestal ligt de sneeuw iets losser en is vergevingsgezinder, wat ideaal is als je nog nooit op echte sneeuw hebt gestaan en graag wil leren skiën of boarden. Omdat de ondergrond van een indoorbaan bedekt is met ijs, kan het wel gebeuren dat er verraderlijke gladde plekken boven komen wanneer je voorgangers het laagje sneeuw weg geschraapt hebben.

Ice Mountain in Komen
De indoorbaan in Komen bevat twee pistes, één van 210 meter lang met langs beide kanten een sleeplift, en een beginnerspiste van 85 meter met rolband. Ze zijn beiden 30 meter breed en er is een hoogteverschil van 40 meter. De temperatuur bedraagt er -6°C.

Snow Valley in Peer
De grootste piste in Snow Valley Peer is een beetje langer, namelijk 235 meter. Ze is ook 30 meter breed en het hoogteverschil is 42 meter. Je kan enkel boven geraken met een rolband, wat ik persoonlijk wat minder vind. De beginnerspiste is er 100 meter lang, heeft een breedte van 25 meter en een hoogteverschil van 12 meter. Daarnaast is er nog een funpark met enkele boxen, rails en een big air kussen. Vergeet je helm niet!

null
Op borstels skiën kan in Wilrijk

Op borstels in Wilrijk
Verder kan je in België in Wilrijk terecht om op borstels te skiën op baan Aspen. De piste helt tot een hoogte van 30 meter en is 150 meter lang. Ze is opgebouwd uit een Engels mattensysteem, wat voor extra wrijving zorgt en daarmee ideaal is om als beginnende skiër te werken aan je techniek. Het is moeilijk om een razende snelheid te halen, maar je komt ook geen oneffenheden tegen op de piste die je onderuit kunnen halen. Persoonlijk hou ik niet zo van skiën op matten, is het wel iets voor jou?

null
De grootste indoorpiste ter wereld vind je in Landgraaf

De Nederlanders pakken het groots aan
Aangezien ik in het centrum van Vlaanderen woon, is Komen nogal ver en als ik de trip naar Peer wil maken, kan ik evengoed 10 minuten verder de grens met Nederland over steken en naar Landgraaf gaan. Daar vind je immers Snow World, het grootste indoorresort ter wereld. Er is een rode FIS-Rennstrecke piste van 500 meter waar World Cup wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Verder is er een blauwe piste van 520 meter, een snowpark en twee oefenhellingen. De blauwe en rode piste kan je bereiken met een zespersoons stoeltjeslift. De temperatuur in de hal wordt constant op -5°C gehouden, maar als je tenen bevroren zijn, kan je gaan opwarmen in de Vossenberghütte onderaan het snowpark.

Indoor fun of toch al snel uitgekeken?
Wie al redelijk wat ervaring heeft opgedaan in echte berggebieden, moet van een indoorpiste niet al te veel verwachten. De moeilijkheidsgraad is redelijk laag en na een goed uurtje ben je meestal uitgekeken op de steeds weerkerende zelfde helling. Nog een nadeel aan indoor skiën is dat de sneeuw soms erg vuil is en de wax onderaan je materiaal vrij snel wordt aangetast.
Ideaal is het wel als je nog niet zo lang op de latten staat en je skills wilt bijwerken. Je kan ter plekke materiaal huren, van ski’s, snowboard en schoenen tot een skipak en helm. Er worden groeps- en privélessen gegeven op alle niveaus.

Ga jij wel eens naar een indoorbaan? Doe je dit dan ter voorbereiding op het seizoen of vinden we je vooral in het funpark? Of staat er misschien een lessenreeks met de kids op het programma?

Laura.
verkocht aan wintersport. Snowboardster in hart en nieren. Gek op fotograferen en filmen.

Plaats een reactie

Ik kan de sneeuw niet missen dus ga toch in de zomer een keertje of 3 richting Landgraaf. Waarom Landgraaf wel voor dezelfde reden als in het verslag het is bijna even ver rijden als Peer en persoonlijk vind ik Landgraaf beter. Tot op vandaag heb ik deze zomer al 6 dagen in Landgraaf geweest en telkens om mijn techniek te verfijnen, optimaliseren en plezier te maken. Het Hotel in Landgraaf is ook een aanrader.

RoCo

Met de kinderen ga ik een paar keer per jaar naar Peer. Landraaf ben ik ook al wel eens geweest, maar tov Peer is dit nog een half uur langer rijden. Is inderdaad leuk voor een uurtje of 2. Soms pakken we er een lesje.

Laura,

De langste indoorpiste ter wereld ligt bij mijn weten nog een dik uurtje verder vanaf landgraaf, namelijk in Bottrop, Duitsland. Deze piste is 640m lang. http://www.alpincenter.com/bottrop/skihalle/
(en in Deurne kan je overigens ook op borstels skiën.)
Normaal gezien trek ik volgende maand naar Bottrop, vorig jaar na het seizoen nieuw board gekocht. Zou graag indoor alles willen afstellen zodat ik me daar op skiverlof niet meer mee moet bezig houden. Verder nog niet veel ervaring met indoorpistes. In een vaag en ver verleden wel op de illustere casablanca in 's Gravenwezel gaan skiën, maar die is ondertussen onder de sloophamer verdwenen. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GK3MC…

grtjs

Een volledig overzicht van pistes waar Vlaamse Clubs een werking hebben en de rolbanen in Vlaanderen vind je op de site van Sneeuwsport Vlaanderen: http://www.sneeuwsportvlaanderen.be/cm/pistes

Steven, ik zeg ook niet dat Landgraaf de langste indoorpiste heeft, ik zeg dat het het grootste resort is. En er zijn inderdaad nog andere plekken waar je indoor of op borstels kan skiën. Ik haal gewoon de bekendste aan. In Deurne ben ik zelf ook al geweest, maar vindt Wilrijk een pak interessanter. Op de link van Lode kan je inderdaad alles vinden. Veel plezier voor wie nog voorbereidingen gaat doen!

Laura,
komt er ook een artikel over de pistes in de ardennen.
Ook interessant om er iets over te schrijven.

Goed idee! Misschien als er wat sneeuw ligt nog eens gaan kijken naar de mogelijkheden aldaar. Lang geleden dat ik er nog geweest ben :)

Gast448, jep dat overzicht komt er binnenkort ook nog aan. Stay tuned! :D

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Indoor doen we toch een keer of 5-6 per jaar om op te warmen aan het einde van de zomer en de herfst en in het seizoen om er in te blijven en de techniek nog wat te pimpen tussendoor.
Qua sneeuwkwaliteit vind ik Peer beter dan Landgraaf, maar o zo kort (15 seconden en we staan beneden en weer die trage vermoeiende rolband gedurende 3-4 min te nemen. Landgraaf is OK, als de Wallis piste weer eens niet bezet is voor de zoveelste keer (3 van de 6 keer heb je wel prijs door trainingen of wedstrijden) dan wordt het al snel druk op de Matterhorn piste met die dikke laag los. Ander leuk ding in Landgraaf vind ik de hut op de piste, zo hoef je de trappen niet af en op te klunen om effe tussendoor wat vocht op te nemen.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie