Ski's terugvinden onder diepe sneeuw

Rogier op 01 februari 2012· 41 reacties

null
De val is daar, nu volgt het zoeken…

Iedereen maakt het wel eens mee. Een ski die bij een valpartij losschiet en onder en laag poeder verdwijnt. Om de ski terug te vinden kun je best even bezig zijn. Zo kwam er op het forum een vraag hoe je deze ski’s het beste en makkelijkste terug kunt vinden. Hier een paar tips.

Waarom
Laat ik beginnen met uitleggen waarom een ski zo ver door kan glijden in verse sneeuw. Normaal gesproken worden ski’s tegen gehouden door de stop-ski’s, maar in de poeder happen deze natuurlijk in het niets. Een ski schiet vaak door totdat deze stop-ski’s houvast krijgen of totdat de ski geen snelheid meer heeft. in dat geval kan de ski wel eens een aantal meter verder liggen.

Eigen veiligheid
Lat ik beginnen met het belangrijkste als je een ski kwijt bent geraakt; Zorg ervoor dat andere skiërs of snowboarders zien waar je de ski aan het zoeken bent. Als je de ski kwijt bent geraakt achter een hobbel of heuveltje (logische plek om te vallen) Zorg er dan voor dat het boven deze hobbel duidelijk is dat er achter iets aan de gang is. Denk aan het gekruist zetten van twee ski’s (van iemand uit de groep), twee skistokken of wat dan ook. Maar zorg ervoor dat niet iemand op volle snelheid tegen je aan kan knallen.

null
Het zoeken naar de ski kan beginnen…

Bekijk hoe je gevallen bent
Als je weet dat je veilig bent, bekijk dan hoe je precies gevallen bent, en probeer te herleiden waar de ski dus heen is gevlogen. Een ski kan een behoorlijk afstand onder de sneeuw afleggen. Dus probeer als je gaat zoeken zo goed mogelijk een inschatting te maken waar de ski heen is gevlogen want anders kan het wel eens een dagtaak worden om de ski terug te vinden. Als je bijvoorbeeld naar rechts viel is de kans groot dat de ski naar links is doorgeschoten.

Het zoeken
Als je je ski zoekt gebruik dan indien mogelijk je andere ski, of de ski van een maatje die je door de sneeuw heen trekt. Je maakt dus lange halen door de sneeuw. het liefst tot de eerste ‘harde’ sneeuwlaag die onder de poeder ligt. Op deze manier vindt je de ski het snelst.

Check ook boven je val
Bij een val waarbij je om je as bent gedraaid kan het gebeuren dat de ski boven je val terecht is gekomen. Natuurlijk zal een ski zelden meters omhoog ‘glijden’ maar check ook de sneeuw boven je val. Het zal niet de eerste keer zijn dat daar een ski ligt.

Zoek geordend
Zoek geordend ga niet heen en weer lopen maar werk stelselmatig de sneeuw af. Begin net boven je val en werk langzaam naar beneden. Werk rustig en gestructureerd. Als je te hard begint met zoeken zul je snel buiten adem zijn en dat is natuurlijk contraproductief.

Weet wanneer te stoppen
Weet wanneer je de ski moet afschrijven. Een nacht in de sneeuw is gevaarlijk en als je de ski echt niet vind of het terrein te gevaarlijk of te steil is om lang te zoeken stop dan. het verliezen van een ski is vervelend en een dure grap, maar breng jezelf nooit in gevaar voor het terugvinden van een ski.

Wie heeft er wel eens urenlang naar een ski gezocht? hebben jullie nog tips?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Volgende tip heb ik eens gekregen ; ( wel zelf nog niet uitgeprobeerd )
rol een lang smal lint op ( vb 2 meter ), bevestig dit aan je ski en steek dit gewoon bij in je skibroek
bij een val komt de ski gewoon los en het lint wordt uit je broek getrokken en als alles goed zit afgerold
de kans zou groot zijn dat je gemakkelijker een stukje lint ziet ipv je ski
heeft iemand hier ervaring mee ?

Er bestaan toch ook ski-finders?

"Iedereen maakt het wel eens mee. Een ski die bij een valpartij losschiet en onder en laag poeder verdwijnt."
Snowboarders zullen er niet zoveel last van hebben… ;)

Tip voor het zoeken: haal de disc van je skistok en prik je ski terug ipv als een mol door de poeder te woelen.

I even pee standing sideways...

Is het niet mogelijk een soort leash zoals bij surfen te gebruiken? Een kabel van drie meter die vast zit aan je schoen? Gewoon op de piste zou ik die niet gebruiken maar off piste waar je snelheid meestal toch net wat lager ligt zou het kunnen zonder dat het echt gevaarlijk wordt. Natuurlijk moet je wel een goed afrolsysteem hebben zodat je niet tijdens het skien verstrikt raakt in je eigen laesh?

@ Jeroen, dit soort leashed (veel korter) worden veelal door telemarkers en toerskiêrs gebruikt want die hebben geen stop-ski’s. Het gevaar bij deze is inderdaad jezelf verwonden en in geval van een lawine trekken op deze manier je ski’s je mee naar onder.

Click. Click. Peace

Ik zou zeggen dan maar niet off-piste ;)
Een skileraar van me lang geleden was al bovenaan de berg zo zijn ski kwijtgeraakt en was ergens in een afgrond gestort (de ski dan), deze man is toen verder op 1 ski helemaal naar beneden gekomen, ik vond dat toentertijd wel heel knap…ik stelde me toen voor dat dat al steppend gebeurd zou moeten zijn, nu denk ok dat het zo ging dat die eene ski als board dienst deed, wat denken jullie?

algelopen januari in axamer lizum.niet mijn ski maar mijn fototoestel in de tiefsneeuw verloren lang gezocht maar helaas niet terug kunnen vinden.sneeuw was daar minimaal 1.60 mtr.wel balen vooral voor mijn sdkaart waar veel mooie foto’s op stonden.

In de zomer terugkomen ;)
Die sd-kaart blijft waarschijnlijk nog wel leesbaar. De camera is natuurlijk dan afgeschreven.

Hier nog een tip: ga snowboarden! Dan houd je je materiaal altijd aan je voeten :D

Skilint gebruik ik al jaren. Werkt perfect !

Paar jaar terug in Rauris. Een snowboardster uit ons gezelschap wil haar board vastmaken, valt en het board gaat aan de gang over de (gelukkig bijna lege piste), om uiteindelijk achter het huisje van de sleeplift in een ravijn te verdwijnen. Afschrijven dus?
Nee, 3 dagen later ziet iemand het board lager in het ravijn in een boom geboord zitten. Niet bij te komen helaas…
Nou ben ik 's zomers klimmer, dus ik zag de lol er wel van in. Sneeuwschoenen geregeld om in het couloir af te dalen (was nodig: bakken sneeuw daar) en het board uit de boom gehaald. Het board had onderweg naar beneden wat jonge aanplant onthoofd en was met de binding een paar cm in de boom blijven steken.
Dus snowboarders: altijd het koordje vast graag ;-)

Vroeger had je gewoon van die ski vinders. Felle oranje gekleurde linten die je aan de skibinding kon vastmaken en in de broekspijp opgerold zaten. Liggen vast nog ergens :)

Bedankt! Goeie adviezen, maar wat moet ik doen als ik op een stijle helling sta en ik ben een ski kwijt? Hoe kom ik thuis?

@Iwan wat ik boven al zei, gewoon op 1 ski :)

Ik heb toen ik jong was een flinke tijd gezocht. Gelukkig was dat nog in een skiklasje en zochten we met z’n allen. Het duurde alsnog zo’n 1,5 uur.
Mijn tip: ga snowboarden, dan heb je dat probleem niet. :P

Is er niet een soort airbag voor skis?, ik zag dat er in zo’n rugzakje wel ballonnen zaten, die je helpen om bij een lawine boven te komen drijven, maar of deze nu vanzelf opblazen of dat je ze manueel in werking moet stellen weet ik niet…

Een opmerking over het neerzetten van een kruis met ski’s: ik heb altijd geleerd (althans in Oostenrijk), dat je dat alleen doet als er iemand serieus gewond is en er hulp nodig is. Op die manier kunnen anderen zien dat er hulp nodig is.

@blauw klopt idd, maar als je neits anders hebt is dit ook handig om je zelf in veiligheid te brengen.

Ik zelf ben vorige week op kaprun met die hevige sneeuwval mijn ski verloren.

hebben bijna 50 minuten met 4 man gezocht, de ski lag zeker 15 meter van mijn valplaats vandaan in sneeuw wat bijna tot mijn heup kwam. Had het bijna opgegeven en dacht al aan huur ski’s.

Wij hebben idd ook gezocht door te prikken en dan naast elkaar van links naar rechts af te dalen.

of je gaat gewoon snowboarden…al dat gedoe met die skies!!!

Ik heb inderdaad ook van die knaloranje linten. Bevestigen aan je skibinding, en oprollen en in je broekspijp stoppen. Als je ski uitgaat, rolt dat hele lint af en heb je je ski’s zo weer te pakken. Werkt perfect.

Ik weet nog dat je vroeger van die bandjes had waarmee je je ski aan je enkel vastmaakte. Levensgevaarlijk was dat. Als dan je ski uitvloog, had je goeie kans dat je ski’s nog eens hardhandig tegen je aan kwamen.

Wat zijn dat toch voor sukkels die zeggen dat je dan maar beter kunt gaan boarden. Dan kun je nog beter aan het strand gaan liggen. Dat is net zo’n onzinnige opmerking. Wat een niveau.

In de kerstvakantie nog… De ski van mijn broertje was echt verdwenen. Na 2 uur zoeken opgegeven; het waren huurski’s en ze waren verzekerd. Overigens vertelde de plaatselijke verhuurder dat de meeste mensen te laag op de berg zoeken; uit jou verhaal blijkt juist dat mensen vaak te hoog zoeken. Dus ben wel benieuwd wat het nu is…

Weet iemand waar ik van die oranje linten kan kopen ?

Ik heb wel een keer een angstig moment meegemaakt, omdat ik steeds dieper in de sneeuw wegzakte. Uiteindelijk wist ik me aan een bord uit de sneeuw te trekken. Op de andere kant van het bord stond in het frans: Gevaarlijk, beneden dit bord niet skieën.

Ik gebruik altijd de zgn. powderleash of -trail, inderdaad een opgerold fel gekleurd lint dat aan je ski vast zit en in een zakje zit opgerold dat ik na een eigen modificatie met klittenband aan mijn broek vastmaak. Dan maak je ze makkelijk los als je even je ski’s uitdoet, het is een beetje lullig om je ski’s uit te doen en dan de leash er uit te trekken, omdat je er even niet aan gedacht hebt.

Een beetje zoals met een servet in je broek het restaurant uitlopen. Of die WC-rol…

Die van mij zijn fluoriserend roze en bij Schneider in Den Bosch gekocht, maar ik heb ze ook bij Bever zwerfsport in Eindhoven gezien. Ook niet duur

Nog een tip: als je te voet gaat zoeken, zet dan de andere ski even rechtop in de sneeuw en laat deze niet liggen. Dan is de ski én zichtbaar voor anderen, én je hoeft niet nog een ski te zoeken zodra je de verloren ski gevonden hebt.

stukje weg gevallen… Ook nuiet diir

Zorg ervoor dat jij en/of je helpers niet teveel de sneeuw aantrapt, door het zoek. Het kan immers dat een harde toplaag vormt boven uw ski. Daardoor wordt het zoeken nog moeilijker… Ervaring…

vroeger, toen de skistoppers niet bestonden, deden we van die riempjes om onze skieschoen. Doe ik nog steeds bij het buiten piste skiën. Maarf 'k weet niet of die nog verkocht worden.

De beste methode is een familie Duitsers (Deutsche Gründlichkeit) vinden die je helpen zoeken. Loop zelf een beetje op en neer alsof je ook zoekt, maar maak je vooral niet te moe. Eenmaal de ski gevonden is, zeg je "Danke Schön" en kan je weer fris en monter verder skiën. :-) (waar gebeurd verhaal)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie