Pas op pistebully's!

Rogier op 03 januari 2012· 22 reacties

null
Enorme machines die zorgen voor perfecte ski-condities maar ongevaarlijk zijn ze niet.

Bijna elk jaar worden we opgeschrikt door verschrikkelijke ongelukken met pistebully’s. Op kerstdag is een vijf jarige jongetje overleden na een botsing met een pistebully in Werfenweng. Het ongeluk gebeurde laat in de middag toen de pistebully’s al omhoog reden om aan hun nachtelijke werk te beginnen. Wees voorzichtig met deze grote apparaten, die duidelijk wel een beetje een eigen gebruiksaanwijzing hebben.

Zicht
Ten eerste heeft de chauffeur niet hetzelfde zicht als bijvoorbeeld in een auto. Vooral als de pistebully steil omhoog of steil naar beneden rijdt, de chauffeur krijgt pas zicht op de helling onder hem op het moment dat de machine naar beneden gekanteld is. Verder ziet een chauffeur amper wat er vlak onder hem gebeurt, zeker net achter de bully ziet hij zo goed als niets. Ski dus ook niet lekker snel achter de bully aan op de verse piste.

Reactiesnelheid
Zoals alle rupsvoertuigen kunnen pistebully’s niet zo snel draaien en sturen als een auto. Hou hier rekening mee als je langs een pistebully skiet of board.

Kabel
Op steile pistes gebruiken pistebully’s een kabel en een lier om omhoog te rijden. Tijdens het preparen schiet deze kabel soms behoorlijk heen en weer, niet moeilijk om voor te stellen hoe gevaarlijk zo’n staalkabel is. Pistes war met de lier gewerkt wordt zijn altijd gesloten, ga dus ook niet zomaar deze pistes op, letterlijk levensgevaar.

Kortom
Om een lang verhaal kort te maken, wees uiterst voorzichtig met pistebully’s op de piste, ski en board zo ver mogelijk op deze apparaten heen, Kom niet op gesloten pistes waar de bully’s aan het werk zijn (ook, en vooral, niet 's nachts).

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed verhaal Rogier! Helaas te vaak berichten over ongelukken met Pistebully’s… :((

@ harm jij bent wel een actief blogger op deze site of niet ?

Tja, kinderen moet je écht in de gaten houden op de piste. Helaas denken veel ouders ‘die van mij kan al zó goed skiën, die redt zich wel alleen’
Niet dus. Kinderen doen nu eenmaal spontaan ‘rare’ dingen, omdat ze de gevaren gewoonweg niet zien.

Elk jaar inderdaad wel een paar ongelukken. Maar zo’n vers geprepareerde piste in de namiddag is wel fantastisch!

In sommige gebieden zie je ook dat men van begeleidende skiërs gebruikt maakt indien pistebully’s over pistes rijden welke open zijn.

Een skipiste heeft ook slaap nodig...

Ben in Saalbach ook wel eens bijna onder zo’n ding terechtgekomen; daar prepareerden de ze Bernkogelafdaling elke middag al om een uur of 3. Ik kon nog niet supergoed skieën, had die hele bully niet gezien en verloor halverwege de afdaling even mijn controle dus vloog rakelings voor dat ding langs… En ja, dan zijn ze ook best groot! Gelukkig is het goed gegaan, maar sindsdien ben ik wel een stuk alerter op het gepiep van de bully’s.

Het zijn enorme apparaten, maar eerlijk gezegd vind ik ze minder gevaarlijk dan de sneeuwscooters die zo nu en dan omhoog jagen. De bully’s rijden altijd met piepers aan en met een relatief lage snelheid. Sommige lui op sneeuwscooters gaan echt als een dolle aan de rand van de piste omhoog. Heb het helaas een keer meegemaakt dat dat fataal afliep toen een skiër een hard omhoog rijdende sneeuwscooter tegenkwam op de rand van een heuvel :( Was gelukkig geen getuige, maar kwam een minuutje later langs en dat was geen fijn gezicht. Skiër heeft het helaas niet overleefd.

Ik vind pistenbully’s helemaal niet zo gevaarlijk, ze rijden bijna altijd aan de kant van de piste en echt niet roekeloos of iets dergelijks. Sneeuwscooters zijn dan inderdaad gevaarlijker.

Heel triest ongeval…heb erg met de ouders en familie te doen…

mama on a mission in the snow

17.00uur piste sluit ,pistenbully kan zijn werk doen ,of zie ik het te simpel.

Rogier, heb ik het goed als ik denk dat pistebully’s alleen in Oostenrijk overdag rijden op de pistes.
Ik ben het in Frankrijk, namelijk in al die jaren nog nooit gezien. Volgens mij rijden ze daar altijd 's avonds/'s nachts ?

Als ze s’nachts rondrijden, piepen ze dan ook nog heel de tijd ?

Goed verhaal Rogier! Ik kan me mijn eerste keer skiën nog herinneren en was toen absoluut niet bekend met het ‘fenomeen’ pistebully. Ik hoorde wel het gepiep van ‘iets’ machine ergens lager op de piste, maar dat het zo’n enorm gevaarte was wist ik niet. Op het gevaar werd ik toen door medeskiërs geattendeerd.

Dus mensen die het fenomeen pistebully niet kennen; wees alert op gepiep en pas je snelheid aan! Dit is vaak een bully óf een sneeuwscooter!

Heel wat jaartjes geleden in Westendorf kreeg de chauffeur op zo’n Bully een hartaanval. Hij reed met zijn Bully een vol terras op. De gevolgen laten zich raden, doden en gewonden.

moet er niet aan denken, ik blijf er altijd een eind uit de buurt.

Member of global cooling initiative

2 Jaar terug nog gezien. Het was helemaal niet druk op de pistes. Enne kant van de boompjes een klein funpark, andere kant van wat boompjes een piste. We zien vanuit de stoeltjes lift één skier in een groen pakje. En we zien een bully aan de andere kant van de rij boompjes. Skier ging door de boompjes en schampt (althans dat dachten we) de achterkant van de piste bully. Toen we daarna nog een keer diezelfde lift pakte, ging hij zo’n banaan in.
Gemene dingen die bully’s, maarja, je kunt ook niet zonder ze.

"bully" is het Engelse woord voor pestkop, dus we zijn gewaarschuwd… ;-)

Van mij mogen pistebullies wel vaker in actie komen, veel pistes vragen er om rond een uurtje of 14 nog even goed bijgewerkt te worden met al die opgooi heuveltjes sneeuw.

Die heuveltjes losse sneeuw zijn juist heerlijk

Pannenkoek; een castrerende discus die door een agrarische autochtoon tussen je benen geramd wordt

Daarom dus altijd zorgen dat je je snelheid onder controle kan houden, da’s niet alleen veiliger voor de mensen om je heen, maar ook als zo’n pistewals ineens opduikt. Soms is het trein zo dat je de pieper niet of laat hoort. 's ochtend of later in de middag ben ik er zelf al alert op, maar zie regelmatig skiers en boarders nog effe snel ergens tussendoor schieten. Vaak gaat t wel goed…

@dr dre Ik ben snachts meegeweest met de PistenBullys en snachts staan de zwaailichten en het gepiep uit. Enkel als ze achteruti rijden piepen ze.
Maar overdag doen ze echt hun best om voorzichtig te rijden! Ze hebben een panoramisch zicht van in de cockpit, maar ja als je van achter een hoek komt of van op een helling tjah…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie