Ski's en boards zo min mogelijk beschadigen

Rogier op 27 december 2011· 5 reacties

null
Er ligt veel sneeuw in de Alpen, meer dan dit in ieder geval, maar een paar steentjes kunnen overal voorkomen.

Het lijkt lang geleden, dat we ons zorgen maakten om de hoeveelheid sneeuw. Maar zo vroeg in het seizoen gebeurt het regelmatig: steentjes en bruine plekken op de sneeuw. Niet goed voor de ski’s of snowboards. Zeker aan het eind van de dag als iedereen de sneeuw van de pistes heeft geschraapt liggen er nog wel eens wat stenen her en der klaar om het belag aan te vallen, of erger, een staalkant los te trekken. Een paar tips om kans op beschadigen te voorkomen.

Kijk ver vooruit
Sowieso hoor je bij skiën en boarden (net als in het verkeer) ver vooruit te kijken. Hierdoor kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan en is het mogelijk om op tijd uit te wijken voor donkere plekken. Let bij dit uitwijken natuurlijk wel op om geen andere wintersporters tot last te zijn.

Rem niet
Nou ja, op ‘slechte pistes’ moet je sowieso niet te hard skiën. Maar als je onverhoopt op een paar steentjes of en bruine plek komt rem zeker niet volop. Laat jezelf gewoon doorglijden zo maak je minder kans om hard op de stenen te grijpen en is er dus minder kans op diepe gaten. Laat jezelf ook gewoon glijden en probeer zo min mogelijk kracht te zetten op je ski’s of board.

null
Kijk ver vooruit zo zie je alles eerder (en dus op tijd) aankomen.

Rutsch zo min mogelijk
Een skistijl die veel skiërs gebruiken is rutschen, zeker de achterkant van de ski’s laten veel skiërs nog wel eens doorslippen. Geen enkel probleem natuurlijk, het is een fijne en makkelijke manier van skiën, maar dit doorslippen is wel ‘gevaarlijk’ als er stenen liggen. Probeer dit daar minder te doen.

Veiligheid voor alles
Een paar steentjes op de piste zijn natuurlijk vervelend, maar bedenk wel voordat je rechtdoor skiet, uitwijkt of op een andere manier je ski of boardritme verandert dat een paar steentjes en een paar krassen op je ski’s minder erg zijn dan een botsing op de piste.

Zijkant van de piste
Probeer ook aan de zijkant van de piste te blijven, aan het eind van de dag is de sneeuw van het midden van de pistes afgeschraapt en dan ligt het merendeel van de sneeuw aan de zijkanten. Ski over deze hobbels en je hebt minder kans om over vastliggende stenen te schrapen. vaak is deze sneeuw, ondanks dat deze ‘hobbelig’ ook beter te beskiên dan de ijzige middenkant van de pistes.

Goed onderhoud
Zorg voor goed onderhouden materiaal. Een belag wat goed gewaxed is kan veel meer hebben dan een uitgedroogd belag. Steentjes zijn dan opeens veel minder een probleem. Natuurlijk is het geen wondermiddel maar het helpt behoorlijk. Zorg er verder voor dat diepe gaten meteen gerepareerd worden (diep = de kern van de ski of board zien). Alle gaten naast de staalkant moeten echt meteen gerepareerd worden anders is de kans te groot dat een volgende steen de staalkant uit de ski trekt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Nog een ‘gouden’ tip voor de snowboarders.

D’n Ollie en Nollie

Goed bericht Rogier! Zeker als we weer zo’n winter treffen als afgelopen winter zijn deze tips welkom! We gaan er natuurlijk van uit dat we dit bericht gewoon kunnen vergeten door het overvloed aan sneeuw deze winter. :-)

Over die zijkanten van de pistes: wat ik wel eens doe is proberen zoveel mogelijk losse sneeuw van de sneeuwbuckels af te rutschen naar het midden toe, zodat de piste weer wat vorm terugkrijgt.
Maar het valt niet mee, mijn inbreng is te weinig om er wat soeps van te maken. Toch blijft het doel nobel, maar uiteindelijk is het ter vermaeck ende verbeetering des uitvoerings…

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Vanmiddag ligt mijn board op de reparatie- /onderhoudstafel.

Idd, goed bericht! Tuurlijk goed om aan je materiaal te denken, maar denk ook aan het groen dat onder de piste ligt, dat wil je toch ook heel houden?

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie