5 Legendarische skigebieden

Rogier op 13 oktober 2014· 33 reacties

null

Er zijn skigebieden die alleen al door hun naam wintersporters doen watertanden. Gebieden die beroemd (en berucht) zijn. Gebieden die één en al wintersport zijn. Gebieden die op een bepaalde manier heel bijzonder zijn. Echt legendarische skigebieden. Skigebieden waar elke serieuze wintersporter eigenlijk wel een keertje langs zou moeten gaan. En dat altijd niet eens om te skiën…

Alleen al het uitzicht maakt Chamonix legendarisch
Alleen al het uitzicht maakt Chamonix legendarisch

1. Chamonix
​Het staat voor mij als een paal boven water dat Chamonix nummer 1 is als het meest legendarische skigebied in de Alpen. Zelfs op een internationale lijst mag dit dorp op nummer 1. In Chamonix is alles net even iets steiler, iets extremer, iets heftiger en iets arroganter. Zelfs als je niet skiet of board in Chamonix voel je de energie. Hier worden de wetten van wat mogelijk is op ski’s elk jaar scherper gesteld. 's Werelds beste skiërs en boarders komen al eeuwenlang naar dit dorp in de Haute Savoie om de meest steile lijnen te skiën. Samen met het feit dat hier al lang geleden de Olympische winterspelen zijn georganiseerd, de prestigieuze berggidsenschool ENSA hier zit en de voet van de Mont Blanc letterlijk in het dorp ligt maakt dit een echt legendarisch skigebied. Maar dat heeft ook nadelen, de skipassen zijn duur, het dorp zelf is zo mogelijk nog duurder en het stroomt over van de wanna-be’s. Maar wie een keertje een van die zwarte pistes van de Brévent pakt en met uitzicht op het Mont Blanc massief afdaalt begrijpt het allemaal meteen. En dan heb ik het nog niet over een van die zwarte pistes op de Grands Montets gehad…

Ski Arlberg: sneeuwzeker!
Ski Arlberg: sneeuwzeker!

​2. Ski Arlberg
Volgens locals in Ski Arlberg is het moderne skiën in dit gebied geboren. Waarschijnlijk denkt het gebied van bijvoorbeeld Montgenevre en heel Scandinavië hier iets anders over. Maar feit is dat Ski Arlberg een enorme geschiedenis met de wintersport heeft. In tegenstelling tot Chamonix is dit grote gebied beter met zijn tijd meegegaan of, beter gezegd, loopt het zelfs voorop. Het gebied hoort bij de meest populaire gebieden van de Alpen. En wij begrijpen wel waarom. Mooie pistes, geweldige off-piste en zeer sneeuwzeker. En zoals bij elk legendarisch gebied is het duidelijk dat dit niet zomaar een gebied is. Freeridefilms worden hier opgenomen en wintersporters over de hele wereld komen hier naar toe, en dat is niet zomaar. Een gebied waar je sowieso een keer geskied moet hebben.

Skiën onder de Matterhorn (swiss-image.ch / Christof Sonderegger)
Skiën onder de Matterhorn (swiss-image.ch / Christof Sonderegger)

​3. Zermatt
Misschien is de Matterhorn, of Cervin, wel de beroemdste berg van Europa. 150 jaar geleden werd deze berg voor het eerst beklommen. Ook begon de wintersport zo’n 150 jaar geleden in Zwitserland. Zermatt brengt de wintersport en de Matterhorn samen. Je skiet onder deze geweldige berg. Alleen al deze fantastisch mooie top maakt dit gebied legendarisch en is reden genoeg om naar Zermatt af te reizen. Verder is het dorp zelf bijzonder en mooi. Helaas zorgt deze legendarische status wel voor hoge prijzen en een nogal elitair publiek. Maar hier geldt hetzelfde als in Chamonix. Een keertje op een vers geprepareerde piste met zicht op de Matterhorn en je begrijpt waarom je niet om Zermatt heen kan.

La Grave...
La Grave...

​4. La Grave
La Grave past in dit rijtje omdat dit gebied berucht (en maar en beetje beroemd) is. Dit is een heel bijzonder skigebied. Eigenlijk is het niet eens en skigebied. La Grave is een lift met daarnaast een hekje naar off piste hellingen. Een oude lift gaat onder de Meije, de Koningin van de Alpen, naar 3200 meter. Vanuit hier is het vrijheid. Je mag overal gaan en staan waar je wilt, en dat op eigen risico. Niet iedereen kan deze vrijheid aan. Elk jaar heeft de bergredding zijn handen vol aan onervaren wintersporters die dit gebied onderschatten. Maar de afdalingen die hier mogelijk zijn maken dit gebied legendarisch. En de uitzonderlijke aard van dit gebied zijn genoeg reden voor elke wintersporter die ook maar een beetje in off-piste geintereseerd is om hier een keer naar beneden te skiën of boarden. Wees hier verstandig en ga op stap met berggids.

null

5. Sankt Moritz
We hebben er weer een die zegt dat ze de geboorteplaats van de wintersport zijn. Of dit waar is, laat ik in het midden, maar wintertoerisme in St. Moritz gaat terug naar 1864 toen de eigenaar van Hotel Kulm zijn Engelse gasten een gratis verblijf aanbood, wanneer ze het aandurfden om in de winter te verblijven. De Engelsen gingen de uitdaging aan en de rest is geschiedenis. Rond 1910 verbleven er ongeveer 2000 gasten (voornamelijk Engelsen) tijdens de winter in St. Moritz. St Moritz is een bijzonder gebied, het ademt geschiedenis. Zo was het het allereerste dorp van Zwitserland met licht via elektriciteit! Ook dit is een gebied dat skiërs ook nu veel te bieden heeft. Sankt Moritz leeft niet in het verleden. De liften zijn snel (zeker voor Zwitserse maatstaven), verder is het skigebied sneeuwzeker en met gemiddeld 322 dagen dat het zonnig is, is het hier goed toeven. Genoeg om een legendarisch skigebied te zijn? Ik denk van wel!

​Klopt dit rijtje volgens jullie een beetje? Hoe zou jullie lijst van legendarische skigebieden in Alpen eruit zien? Wie is er al in een van deze gebieden geweest? Of misschien al wel allemaal?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De volgorde mag anders.
Zermatt op nummer 1, 2 en nummer 3 ;)
Adembenemend mooi

@Rogier; misschien de koptekst aanpassen naar Top 5 van de Alpen ;)?

Er zijn ook nog heel wat legendarische skigebieden elders op de wereld:)
Te denken valt aan Aspen/Vail/Breckenridge in Colorado, bijv Whistler in Canada…

Maar deze top 5 van de Alpen mag er zeker wezen!! Kunnen we er geen top 10 van maken?

@Mark daar heb je zeker een punt. In dit blog dus aandacht voor de Alpen, snel ook aandacht voor gebieden buiten de Alpen.

En vul maar aan naar de tien, leuk! Met z’n allen moet dat wel lukken toch?

Click. Click. Peace

Hieronder nog een aantal spectaculaire en legendarische skigebieden in willekeurige volgorde:

Cortina d’Ampezzo Italië

Espace Killy Frankrijk

Les 3 Vallees Frankrijk

Les 4 Vallees Zwitserland

Ischgl Oostenrijk

Jungfrau region Zwitserland

Goede aanvulling, maar waarom Cortina? Mooi gebied, erg mooi gebergte, maar een legendarisch skigebied? Of zie ik iets over het hoofd?

Click. Click. Peace

Indien dit top tien is komen van mij deze gebieden erbij:
-Les 2 alpes
-Sölden
-Paradiski
-Les 3 vallees
-Breul cervina

Nou Rogier, ik denk eerder Kitzbuhel vanwege ski-faam en alles wat in de FIS-alpine-skieen betreft…Faam, bekendheid, grootte en nog veel meer. La-Grave (dat grote off-piste bekendheid en dat Doug Combs daar verongelukt is okay) maar in afweging is Kitzbuhel een streep voor, ook al ben ik zelf gek op Frankrijk en La-Grave.

  1. Chamonix
  2. Zermatt
  3. Kitzbuhel
  4. Ski-Arlberg
  5. Tignes (X-games als enige plaats in Europa) i.p.v Sankt Morritz

@Rogier, leuk om te zien deze top 5! Ik sluit me er inderdaad volledig bij aan, ik zou zelf (zoals anderen ook al genoemd hebben)

Les Trois Valleés en Espace Killy willen toevoegen aan de Europese kant. Whistler, Squaw Valley en Vail behoren ook wel bij dit rijtje; al is het alleen maar om de bekendheid van deze gebieden!

Misschien is voor Zermat de Italiaanse kant (= stukken goedkoper) leuk om in het stuk te noemen.

If you snooze, you loose!

Ik vind Sankt Moritz zeker wel passen, ik vind het mooiste dal qua natuur van de alpen!

#wintersport verslaafd

@Gast772, ja Kitzbuhel zie ik inderdaad wel in de top 5! Maar dan misschien op de plek van St Moritz? La Grave is in mijn optiek te uniek om niet in deze lijst te staan…

Click. Click. Peace

Rogier,
Maar Tignes, kom op… Ik vind dat Tignes echt een plaats daar in verdient. Europese Free-style mekka en niet te vergeten aan andere kant Val-Disere met alpine skieen- Espace Killy…zeker weten.

Rogier,
Maar Tignes, kom op… Ik vind dat Tignes echt een plaats daar in verdient. Europese Free-style mekka en niet te vergeten aan andere kant Val-Disere met alpine skieen- Espace Killy…zeker weten.

@Rogier:

Cortina vanwege Cinque torri (Cliffhanger opgenomen) en ook nog een James Bond legendarische achtervolging in Cortina. Afdaling Lagazuoi zeker ook fantastisch! En idd ook vanwege het schitterende gebergte!

@Rogier
St.Moritz is de moeder van het wintertoerisme
Arlberg is de moeder van het alpine skien. Nadruk op alpine (Jij noemt de ‘strijd’ met met het Noordse skien uit Scandinavie, maar de vaste achterbinding werd ontwikkeld in de steilere Alpen, omdat die daar geschikter was)
Arlberg: eerste skivereniging, eerste skischool, eerste skiwedstrijden. Huidige skitechniek vindt z’n oorsprong in de “Arlberg-techniek”
En nog steeds vooraan in nieuwe ontwikkelingen, i.h.b. van liften, in samenwerking met het nabije Doppelmayr. Lech liep in de jaren 70 al voorop met sneeuwkanonnen

De rol van Montgenevre ken ik niet, maar die zijn dan in ieder geval wel een beetje achterop geraakt…

La Meije als Koningin van de Alpen geldt vrees ik alleen in de Franse taal, of zelfs alleen in het regionale dialect…
Mont Blanc, Matterhorn, Grossglockner, Jungfrau en andere gaan toch voor lijkt me…

In legendarisch zit i.m.o. ook een geschiedenis-factor.
Tignes dan daarmee sowieso niet voorbij St.Moritz gaan.
Daarnaast is Tignes lelijk, en ook dat zit in legendarisch. Of liever gezegd: niet

Flexen,

Vraag maar aan ieder free-styler niet alleen in europa maar ook in amerika of australie wat ze en wie eerder kennen…Moritz of Tignes. En hier hebben wij niet over het mooie of lelijke van een ski-resort/dorp maar over de bekendheid. Nieuwe maatstaven bij de nieuwe publiek en je komt gelijk daar achter. TIGNES…zeker weten

@ Flexen: Grossglockner is minder hoog dan La Meije ;-)

La Grave is vooral ‘‘legendarisch’’ door de unieke visie die ze in andere gebieden in europa niet hebben (geen gebaliseerde pistes, freeride paradijs).
Deze top 5 gaat om legendarische skigebieden (geschiedenis, visie etc). (niet om gezelligste mooiste dorpen/ beste liften etc), daarin kan La Grave zeker niet ontbreken.

@772 Dit gaat over “legendarisch”, niet (uitsluitend) over “freeriding/styling”.
(bijv: Zermatt is legendarisch, maar grotendeels ongeschikt/matig voor freeriding)

@544 Maar dat neemt niet weg dat Oostenrijkers, Zwitsers en andere niet-Fransen La Meije niet zullen erkennen als de Koningin van de Alpen.
Koningin van de Franse Alpen, verder komt La Meije echt niet.
Maar ach, chauvinisme is een Frans woord tenslotte…
En ik heb niks tegen La Grave in deze lijst, het ging me om de betiteling van La Meije!

@Flexen Ook in o.a. Duitse tijdschriften en boeken noemt met de Meije de koningin van de Alpen. Komt misschien ook wel omdat dit een 3000er is met een van de moeilijkse normaalroutes van de Alpen. Misschien zijn er gewoon meerdere koninginnen ;-)

Even een voorbeeldje uit eerste hit google:

“Doch gleich­gültig, ob man den Normalweg, die Überschreitung oder gar die im oberen fünften Grad angesiedelte Südwand wählt, bleibt „die Königin Meije” eine der gewaltigsten und berühmtesten Berggestalten der Alpen” uit http://bergzeit.co/2013/07/18/touren-in-der-dauphine-hochgef…

Click. Click. Peace

De aanhalingstekens suggereren een vertaling…!! I rest my case :-)

Er zijn natuurlijk heel veel lokale koninginnen. Net zoals er in verschillende Nederlandse vissersdorpen meisjes tot plaatselijke Garnalenkoningin gekozen werden. ;-)

Sunny Cars (of all) is realistischer in z’n beschrijving:

LA GRAVE
Het afgelegen bergdorp La Grave (1520 m,
497 inwoners) is schitterend gelegen aan de
voet van de berg La Meije (3983 m), onder
de plaatselijke bevolking bekend als La Reine
(koningin) Meije. In het kleine dorp staan veel
oude houten huizen.

Ik zou zeggen:

  1. Chamonix, oorsprong van de wintersport
  2. Ski Arlberg, oorsprong van het ‘moderne skiën’
  3. Zermatt, mooiste berg van de Alpen
  4. Sankt Moritz, 2 keer olympische winterspelen
  5. Jungfrau Region, historisch, mooiste wereldbeker en mooiste omgeving van de Alpen
  6. Kitzbuhel, historisch
  7. La Grave, off-piste mekka
  8. Tignes

Geheel tegen mijn verwachting in ben ik vorig jaar betoverd geraakt door Les Arcs. Akkoord, de dorpen zijn niet bijzonder maar zulke mooie uitzichten en werkelijk prachtige pistes door bosrijk gebied. Daarnaast Solden en Tignes: top.

Chamonix zeker op nr 1 !!! Ik woon er vlakbij mag dus lekker chauvinistisch zijn, maar dit terzijde: het is zo ongelooflijk gevarieerd,je raakt het nooit beu,en de Mont-Blanc heeft is betoverend,iedere dag. Cham dus,you love it or hate it :)

Zit nog te wachten op degene die zegt dat Skiwelt op 1. moet staan :D

Gang is alles

@Jesper: :-) :-) :-)

@Jesper , wellicht wel legendarisch omtrent hoeveel liter alcohol er gemiddeld per week wordt weggetikt? ;)

Het Ibiza van de Alpen mag ook niet ontbreken in de top-10 vind ik, en Garmisch is door het nieuwjaarsspeingen natuurlijk ook overal ter wereld bekend.
@Jesper: SkiWelt vind ik persoonlijk een erg mooi skigebied, maar niet een legendarisch gebied, mede omdat Kitzbühel met de Streif om de hoek ligt.

❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie