Terugblik: Wow, wat een winter!

Arno5 op 17 april 2013· 14 reacties

null
Wat een winter was het he!

De winter loopt hier op z’n einde. Onze tuin op 700 meter is mooi groei aan het worden en ook op de noordhelling kruipt de sneeuwgrens nu met de dag omhoog. Hoewel het half april is, ligt er in het skigebied nog steeds enorm veel sneeuw en is het (zeker 's ochtends) nog prima skiën en boarden. Wat een fantastisch winterseizoen hebben we gehad deze winter. De economische crisis was te merken in de boekingen, maar qua sneeuw was dit met stip ons beste seizoen tot nu toe. Hierbij een kleine terugblik:

null
Het begin van de winter voor ons

De winter begon voor ons op 13 november met een mooie wandeling naar een berghut op 2000m, waar we een (koude!) nacht doorbrachten. Het dal was nog groen, maar vanaf 1800m troffen we de eerste sneeuw. In de weken die volgden werden de Alpen overal gebombardeerd met bakken sneeuw, behalve bij ons. Het duurde nog twee weken tot we toerski’s en splitboard onder konden binden voor een eerste tour in Flaine. Ieder jaar is het weer een heerlijk gevoel om je eerste meters op het board zelf te verdienen met een hike naar de top. Op 5 december trakteerde sinterklaas ons zoals bijna ieder jaar weer op een dik pak sneeuw. De liften in Samoëns waren nog dicht en dus besloten we met sneeuwschoenen op pad te gaan. Al op 1200m hoogte troffen we heupdiepe sneeuw en genoten we samen van een schitterende winterwandeling.

null
Knallen als ze vallen

Met de recordhoeveelheden sneeuw die vielen besloot les Carroz (in tegenstelling tot de rest van het gebied is de gemeente hier de lift uitbater) haar liften tijdens het weekend van 8-9 december open te stellen. Samen met een klein groepje hollandse poederjagers gingen we “knallen als ze vallen” en reden bijna een meter champagnepowder in de bossen van Carroz. Een paar dagen later was het weer raak en stond ik op m’n splitboard op een mooie tour-top en reed de mooiste 1st tracks die ik (tot dan toe) ooit had gereden. En ja, als je ze zelf hebt verdiend voelen ze ook altijd nog iets lekkerder. Na een volgende dump half december gingen de liften in Flaine definitief open. Jessica en ik durfden het als een van de weinigen aan om na de uitstap van de gondel rechtsom te gaan. Als beloning troffen we onder de eitjeslift een (zeldzaam) maagdelijk en 50cm diep poederveld helemaal voor ons alleen!

null
Fantastische sneeuw in december

De eerste officiële week van het seizoen was de kerstweek. Helaas was dit meteen een van de mindere weken van het seizoen. Een föhn bracht relatief warm en grauw weer en de sneeuw was dan ook niet geweldig. De Oud&Nieuw week was gelukkig een stuk beter. Tijdens deze week kwamen Freek & Jefrem op bezoek voor een kuur tegen hun hardnekkige ‘laagteziekte’. Onderdeel van hun herstel was een nacht op hoogte, in de ‘cabane’ door te brengen. Het seizoen was nog maar net begonnen en we moesten nu al stevig graven om het hutje überhaupt binnen te komen!

null
Meer en meer sneeuw

Ook in januari dumpte het lekker door en hadden we boven op de berg al een sneeuwdek van 3 meter. Hét poederhoogtepunt van dit seizoen was de eerste week van februari. Het aanbieden van een vooraf vastgelegde freeride/off-piste trip is altijd een gok, maar het kon niet beter uitpakken. In een week tijd viel er meer dan een meter sneeuw, waarbij het op de laatste dag van de week opklaarde en la Combe de Gers openging! Gids Serge durfde te stellen dat de deelnemers waarschijnlijk nooit meer zulke unieke poedercondities zullen meemaken in le Grand Massif. En toen braken de vakantieweken aan. Dit betekent drukte en zoals zo vaak het geval, nu ook weer mooi (vakantie)weer. Voor de locals zijn dit dé weken om de drukte te vermijden door het maken van tourtochten op toerski’s of splitboard en dat deden we dan ook.

null
Perfecte condities voorjaarsvakantie!

De eerste week van maart kwam de föhn voor de tweede keer opzetten. Een zuidelijke stroming bracht sneeuw in Italië en zorgde voor opwarming en ‘zinloze bewolking’ aan de andere kant van de berg. In een paar dagen veranderden (zuid gerichte) poederhellingen in bruine schuivende massa’s en door het grauwe weer ziet alles er meteen een stuk minder aantrekkelijk uit. Gelukkig bracht de föhn niet heel veel schade. Het Grand Massif heeft nauwelijks zuidhellingen en daarbij lag er zoveel sneeuw, dat krijgen 10 föhns niet nog weggesmolten. Gelukkig draaide de wind na een paar dagen richting west en bracht opnieuw een dik pak sneeuw. En wéer hadden we zo’n ongekende poederweek met dagelijks verse sneeuw en champagnepowder die na iedere bocht nog seconden lang in de lucht bleef hangen. Maart roert zijn staart, dat bleek ook nu weer. Onze Flaine Snowtrippers hadden eind maart iets minder geluk met het weer. De sneeuw was goed, maar op één strakblauwe dag na was het de hele week bewolkt en vaak wat mistig. Gelukkig mocht dit de pret niet drukken en keek iedereen terug op een geweldige week. Niet klagen, maar dealen met de condities en er altijd het optimale uit zien te halen, dat is de uitdaging toch?

null
En alweer een meter vers!

Op 1 april profiteerden Jessica en ik van een schitterende bluebird dag die we afsloten met een smakelijke lunch bij le Gite de Gers. We realiseerden dat we op deze dag voor het eerst zonder jas op een terras zaten. Dit zegt veel over deze winter die koud, sneeuwrijk en weinig zonnig was.

Wat betreft boekingen is april altijd rustig. Dat is jammer want dit is de ideale maand om voor weinig geld nog heerlijk te kunnen skiën in een rustig skigebied. Ik had me voorgenomen om nog lekker veel de sneeuw in te gaan en nog een mooie tour te gaan maken met collega-blogger Alke. Maar het lichaam besloot anders. Op zondag 7 april wilde ik opstaan uit de stoeltjeslift, maar dat lukt niet. M’n rug zat op slot en ik moest met een banaan afgevoerd en met een ambulance naar huis gebracht worden.

Op moment van schrijven zit ik met spit op bank en hoop ik stiekem toch de laatste week van het seizoen nog mee te maken en in ieder geval nog één sp(l)itboard-tourtje te kunnen maken om het seizoen af te sluiten…

null
Een matig seizoenseinde voor mij, spit…

Veilig off-piste ga naar wepowderacademy.com/

Arno5
beleeft in het Franse Grand Massif vanuit het basecamp in Samoëns mooie avonturen en houdt ons daarvan op de hoogte.

Plaats een reactie

Leuk verhaal Arno!
Wat een mooi seizoen was dit, heerlijk om dit terug te lezen :)
Beterschap en ik duim voor je dat je de laatste week van het seizoen nog wat tourtjes kunt maken ;)

Echt balen dat je het nu net deze maand met die bergen sneeuw en het mooiste weer in je rug krijgt! Achja, je bent nu ook eens op een andere manier de berg af gekomen hè;p
Bedankt voor je bericht en beterschap!

# skidagen seizoen 2014-2015: 35 :D

@arno, telemarken maakt meer kapot dan je lief is ;-)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Merci @Henri en @Snow-Jan! Gelukkig ging het iedere dag een beetje beter en kon ik gister weer ff de berg op. Dit weekend wordt er nog een laatste winterprik voorspeld (sneeuw vanaf 1000m !), dus die hoop ik nog even mee te pikken :)

Idd @Jeroen6; ik zie ook een causaal verband ;-)

Balen met je rug sterkte!, leuk verhaal over een zeer bijzonder seizoen!

mooi verslag, en veel beterschap!

mooi stuk weer arno.en natuurlijk weer bedankt voor de mooie dagen! hier moet de laagteziekte wel een tijd mee wegblijven ;)

hopelijk zien we elkaar van de zomer nog!

Mooie weblog!
Altijd fijn zo’n overzicht, ik vergeet naarmate het seizoen vordert altijd hoe het begin van de winter was. :D

Ik hoop dat je toch nog een paar dagen de sneeuw in kan, veel beterschap.

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Bedankt allemaal; ik duik morgen nog ff de poeder in; sneeuwgrens op 1000m en 45 cm vers voorspeld! :)

Veel plezier! ;)

Ook van mij:P

#ProudToBePartOfLesWintersportérs

Waren de voorspellingen uitgekomen en heb je nog goed kunnen genieten? Ik ben jaloers iig;)

# skidagen seizoen 2014-2015: 35 :D

Ja, de voorspellingen kwamen goed uit; mooi dagje aprilpoeder en 1st tracks op de top van Flaine :)

"Hét poederhoogtepunt van dit seizoen was de eerste week van februari."

Precies! Tijdens die week was ik in het Oostenrijkse Tirol (Jöchelspitze/Bach) en heb daar een hele week on piste aan poeder skiën gedaan.
Er viel tijdens die week ontzettend veel sneeuw ginds, zoveel zelfs dat ze op een bepaald moment besloten om de pistenbully’s niet te laten uitrijden waardoor er dagelijks op de piste een mooie laag vers poeder lag.
Prima condities dus te meer omdat je buiten seizoen gaat en er dus nooit andere skiërs (op enkele getalenteerde locals na) aanwezig zijn.
Zalig hoor, op de piste door kniehoge sneeuw afdalen!

Wat mij betreft teken ik alvast voor eenzelfde scenario tijdens wintersportvakantie 2014. :)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie