Eerste week kerstvakantie zit erop: Hoe was het?

Rogier op 30 december 2012· 20 reacties

null
Lekkere wintersportvakantie gehad?

De eerste week van Kerstvakantie zit erop. Veel wintersporters komen alweer thuis van de wintersport. Dit jaar zijn de feestdagen wat ‘handiger’ dan vorig jaar waar deze in het weekend vielen. In de skigebieden bij mij in de buurt is dat aan de drukte duidelijk te merken. Ook zijn de sneeuwcondities al een tijd lang heel erg goed voor het seizoen dus veel mensen besloten met Kerst op wintersport te gaan. Deze week zit er nu op, zijn jullie al terug? En zo ja, hoe was het?

Regen en dooi viel mee, of niet?
Het seizoen begon zo goed. Bakken en nog eens bakken met sneeuw. Maar net voor de eerste echte wintersportvakantie kwam het slechte bericht. Het zou gaan regenen en dooien. Vies weer. heel vies weer. Later bleek dit enigszins mee te vallen. Maar krakend koud winter weer was het niet. Wie heeft er last gehad van deze dooi periode?

null
Hoe was het?

Lekker kerstvieren in de sneeuw
De kerstvakantie is traditioneel een familie-vakantie. Klopt dit voor jullie ook? Waren jullie met de familie op stap om lekker in de bergen Kerst te vieren?

Kortom, hoe was het?
Kortom wie is er weg geweest, waar zijn jullie geweest, en hoe was het? Ik ben erg benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Gisteren terug gekomen van week in de Zillertal Arena ( Aschau). Het dal is Volledig groen, met hier en daar wat sneeuw tegen de helling vanaf 800 meter. Het regende dan ook vaker in het dal. Het weer was overwegend prima. Thermo kleding kon gerust in de kast blijven, en tijdens de pauze konden wij genieten van een lekker zonnetje. Als de zon weg ging, koelde het wel snel af. De condities op de meeste pistes waren goed, zeker na wat sneeuwval lag er een goed poeder laagje. Een klein gedeelte van de pistes was ijzig, waar wij dan ook vaker de Trauma helikopter gezien hebben. Voor de betere sneeuw toch de kanten van Gerlos en Koningsleiten opgezocht. Helaas is het weer voorbij

Wij zijn afgelopen week (22-29 december) met het gezin en twee familieleden in Chatel (Portes du Soleil) geweest.

Wij zweren al jaren bij een wintersport met Kerst. De Kerstweek heeft ons nog nooit teleurgesteld qua sfeer, weer en omstandigheden, maar deze keer toch met een gemengd gevoel die kant op gereden. Er lag genoeg sneeuw maar rond 23 december begon ook de “zondvloed”…

Het zachte weer zorgde in ieder geval voor een probleemloze rit. (Heerlijke route via Luxemburg, Straatsburg, Basel, Montreux, geen file en maar ietsje om)

Daar aangekomen was het een paar graden boven nul. Op zondag was het prima te doen. Op maandag en dinsdag werd het beneden (1200 meter) penibel maar was het boven de 1600 meter nog prima door de vele sneeuw van een week daarvoor. De warmte en de zon waren bovendien geweldig.

Op woensdag was er een nieuw klein laagje gevallen en was het geweldig.

Op donderdag, regen beneden en sneeuw boven. Slecht zicht en zeiknat… Maar de sneeuw hielden zich goed.

Op vrijdag een prima dag gehad, niet het beloofde heldere winterzonnetje, maar wel droog.

Kortom, wij hebben een prima week gehad. Het had kouder gekund (liever niet!), er had iets meer verse sneeuw beneden bij gemogen en de liften hadden iets betrouwbaarder gemogen, maar wij hadden zeker niet te klagen in het niet al te hoge Portes du Soleil.

Ik ben gisteren terug thuis gekomen van een weekje val d’anniviers . Voor mij was het een geweldige week ! Er was zaterdagavond , de dag dat ik toekwam , regen en dooi voorspeld maar dat bleek niet waar te zijn de sneeuw viel met bakken uit de lucht vanaf zo’n 750 m , we moesten zelf onze sneeuwkettingen opleggen anders gingen we de berg niet opgeraaken ! De eerste ski dag was niet zo geweldig er was door de zware sneeuwval van vorige nacht een zeer groot lawinegevaar dat betekent dus geen off-piste in Zinal , ook waren in de voormiddag bijna alle liften gesloten omdat ze nog bezig waren met het prepareren van de pistes . In de namidag zijn dan alle liften opengegaan en konden we de mooie pistes aantreffen .
maandag: maandag zijn we in vercorin gaan skiën waar we heel goede condities aantroffen en de off-pistes waren gewoon geweldig , mooie poedersneeuw tussen de bomen en nog geen enkel spoor , het was zoals in mijn dromen :)
dinsdag: dinsdag zijn we dan weer in het skigebied van saint-luc gaan skiën weederom prachtige condities , poedersneeuw en mooie preparatie van de pistes , tegen het einde van de dag wel veel buckels waardoor vooral de zwarte pistes er slecht bijlagen , ook was er een stralende zon dat er weer een mooie dag van maakte
woensdag : woensdag was Grimentz aan de beurt hier weer hetzelfde verhaal goede condities en mooie dag
donderdag: donderdag is het weer opeens omgeslagen een zware storm trok over wallis en we besloten dan maar om in vercorin te gaan skiën omdat dat ski gebied onder de boomgrens en lager dan alle andere skigebieden van val d’anniviers ligt , en het was een goede keuze weinig wind , wat verse sneeuw en redelijke goede zichtbaarheid dat ervoor zorgde dat we weer een mooie dag hadden :)
vrijdag : vrijdag was daar onze laatste skidag in val d’anniviers en om de week mooi af te sluiten zijn we gaan skiën in zinal waar we mooie off-pistes konden aantreffen het lawine gevaar was afgezwakt en er was zoveel verse sneeuw gevallen dat we dit gewoon moesten doen !

zo dit was mijn week in val d’anniviers , kort samengevat was er veel variatie en elke dag iets anders te doen met verschillende omstandigheden dat het er een mooie reis van maakte !!

26 dec aangekomen in samnaun met dun laagje verse sneeuw. zichtbaarheid op de piste was niet erg goed maar kon nog slechter. maar de sneeuw was goed en we hebben geen regen gehad. We verbleven bij de 82 jarige gastvrouw in Pension Grein in pfunds op 1000 m waar het wel al redelijk groen was. Overigens heel leuk pension!

28dec zijn we 2 dagen naar Nauders geweest. Tof gebied en opnieuw erg goede sneeuw want het had snacht naar schatting 20 cm gesneeuwd. Overdag zonnig.

Het was top in les 2 alpes veel sneeuw gehad.

Wij zijn net terug van een weekje les Sybelles, Frankrijk.
Slechts 1 dag natte sneeuw gehad, meestal echter strak blauwe lucht en prima sneeuwcondities. Chalet direct aan de piste, geweldig.

Patrick.

Vandaag terug gekomen uit Kirchberg, Oostenrijk. Weer een gezellige week gehad. Van de 8 dagen skidagen, waren er 2 wat minder i.v.m. regen, mist en storm, maar verder prima weer gehad. Pistes waren goed, vooral toen er weer een laag verse sneeuw was gevallen. Je kon goed tot in het dal terugskiën.

De kerstweek was top. Veel sneeuw en de piste lagen er top bij. Off pist top. Na 5 jaar Flain was dit de minste, maar eind januari gaan we terug voor een week. Dus … laat maar vallen die sneeuw!!! BESTE WENSEN VOOR 2013 AAN ALLE !!!

Prachtige week gehad in 4Vallee - La Tzoumaz https://www.wintersport.nl/dorpen/la_tzoumaz Dit relatief onbekende dorp biedt fantastische on/off piste mogelijkheden in een zeer sneeuwzeker gebied vanwege de Verbier aansluiting. Echter juist ook het ‘eigen’ Tzoumaz gebied biedt eigenlijk verrassende goede ski mogelijkheden door de rustigere pistes en goede sneeuwkwaliteit op de eigen noord-helling. Deze kerst bood enorme hoeveelheden sneeuw met minimale impact van de fohn. Prijstechnisch is Zwitserland nog steeds (te) duur, en de apres-ski is een lachertje (de door Nederlanders gerunde bar Vitho in laTzoumaz uitgezonderd), maar stelde deze kerst niet teleur door de goede sneeuw en zon condities. We komen in dit dorp terug!

Laax-Flims-Falera, met voorsprong beste skigebied dat ik ooit heb gedaan! Wat een variatie!!! Om 16u nog laatste afdaling, nu terug thuis, ik mis het al! :)

Gehan

Wij waren in Bourg en Oisans ,de sneeuw was fantastisch ,en een lekker zonnetje erbij.
Helemaal top .
Wij waren daar omdat ik 60 werd ,dus een hele leuke vacantie gehad.

Gisteren teruggekeerd uit Tignes.
Daar was er helemaal geen dooi. Het was eerder een blizzard. Heel veel sneeuwval, heel wind en de sneeuwgrens lag rond de 1000 meer hoogte. We hadden wel iedere dag meer wind dan voorspeld. Dit maakte dat niet alle liften open waren. Maar voor de rest hele goeie sneeuw en af en toe lekker zonnetje!

vandaag terug uit engadin sankt moritz,
top sneeuw dacht dat er te weinig sneeuw lag maar lag zeker 60 cm in het dal boven super condities het was elke dag 0 graden rond de 2000m in het dal soms dus wat dooi. elke keer als de pistes wat ijzig werden kwam er weer sneeuw en was het heerlijk skien!
echt super weekje gehad jammer dat ik alleen dit jaar nog naar winterberg ga(daar is het groen). hoop nog even in de krokus te kunnen.

Zaterdagnacht teruggekomen van een weekje Obertaueren. Heel erg goed bevallen, oa vanwege de rustige pistes. qua weer afwisselend dagen zon en sneeuw(storm) gehad. vanwege de dalhoogte (1700m) geen regen gehad, op 1 dag Föhn na.
Sneeuwval ging wel gepaard met af en toe erg sterke wind, dus verse poedervelden waren beperkt… goed bevallen om zo de Kerst door te brengen!

Zoals ik enkele weken geleden een beetje sceptisch was, is het - mijns inziens - te vroeg gaan sneeuwen… Uiteraard was iedereen hier blij mee, maar ik zie de seizoenen echt ‘verschuiven’ waardoor het beter later in jet seizoen kan gaan sneeuwen. Hierdoor is de kans op goed wintersportweer tijdens de vakanties groter.

Wij hebben de eerste dagen goed geskied in Gargellen en Schruns, maar de laatste dagen waren echt waterballet, vooral in het dal viel het met bakken regen uit de lucht, niet echt een wintersportgevoel geeft dit aanzicht.

Onze week zou ik een 6.5 geven, maar vooral omdat we weer eens in Oostenrijk waren…

Voor iedereen de allerbeste wensen voor 2013 !!!

net als Frederik een weekje in Zinal geweest, maar wel niet de andere dorpen opgezocht. Steeds in Zinal zelf gebleven. Behalve de ene sneeuwdag steeds heerlijke condities gehad. Zeker de laatste dag waren de off-piste condities goed, behalve 1 helling waar de sneeuw te hard verwaaid was. Als toetje konden we dan ook eindelijk de dalafdaling doen tot in het dorp. Tot dan was die gesloten, er was een lawine over geraasd… het weggetje hebben ze terug moeten vrijmaken, er lagen verschillende bomen over…
Nog een paar weken en dan gaan we les 2 alpes verkennen ;)

beste (ski)wensen!!

Ik ben van 22 tot en met 27 december in La Thuile / La Rosiere geweest. De avond dat we aankwamen regende het in het dal bij Courmayeur, maar bij het stijgen naar La Thuile ging de regen gelukkig snel in sneeuw over. Daarna vier dagen heerlijk weer gehad met geweldige sneeuw. De dalafdalingen waren ook prima te doen, ondanks de hoge temperaturen in de loop van deze dagen.

Net terug van 10 dagen Turracher Hohe met gezin met twee kinderen. In ons appartement stond een geweldige kerstboom met een bak met versierselen waarmee de kinderen heerlijk hun gang konden gaan :-). Bij ons appartement lag gewoon ijs en sneeuw. Maar toch was het leuk dat het na een paar dagen echt vet ging sneeuwen (30cm). Behalve deze sneeuwdag eigenlijk bijna alleen maar mooi weer gehad met soms wat bewolking afgewisseld met zon. Eerste dagen heeeerlijk rustig op de pistes. Wat een fantastisch gebied! Maar na tweede kerstdag ineens ooooooooveral auto’s onderaan de pistes. Heel Oostenrijk zocht de Turracher Hohe op. Drukte op de pistes en bij de liften :-(. Allemaal dagjesmensen van vrijdagzondag. Maar het was ook zulk prachtig zonnig weer! Wat mij opviel is dat de pistes niet geprepareerd leken op tweede kerstdag waardoor de dag erna het echt heel lastig skieen was. Wij gingen op 1 januari weg maar ook op oudejaarsavond zag ik maar heel kort een pistebully. Is dat overal zo??? Al met al super vakantie gehad!

Het was geweldig, maar erg druk

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie