Winterse thriller nadert climax

Roel op 29 november 2023· 32 reacties

In Schröcken am Arlberg ligt nu meer dan 1 meter sneeuw
In Schröcken am Arlberg ligt nu meer dan 1 meter sneeuw

Morgen breekt een periode van twee dagen aan waarin werkelijk vanalles staat te gebeuren. Dit komt doordat twee luchtsoorten met elkaar in gevecht gaan. Hoe dan ook gaat dit veel sneeuw opleveren, maar vooral in de Franse Alpen kan er ook veel water bijzitten bij een korte maar stevige temperatuurstijging.

Stuwing

Wat maken we toch een seizoensstart mee. Gisteren was het na een dump in de Franse Alpen weer raak in grote delen van Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg. Een nordweststau zorgde voor aanhoudende sneeuwval en op de radar was gisteren prachtig de stuwing te zien, veroorzaakt door het Arlbergmassief.

Zeer veel sneeuw voor de tijd van het jaar

Schröcken am Arlberg heeft inmiddels 1 meter sneeuw in het dorp liggen en dat op 1269m hoogte! Had het vorige week niet zo hard gedooid dan was dit misschien zelfs 2 meter geweest. In Mittelberg (Kleinwalsertal) ligt in het dorp 83cm en in Lech 82cm. Dat de Arlberg zoveel sneeuw afvangt is niet voor het eerst deze herfst. Aan de Tiroler-zijde ligt daardoor duidelijk minder: Sankt Anton zat vanochtend op 38cm, Seefeld 29cm en Achenkirch 21cm. Maar ook daar mogen we absoluut niet klagen. Nergens eigenlijk. Grote delen van Zwitserland zitten op bijna het dubbele van de sneeuwhoogte die gebruikelijk is eind november. In Italië maken de sneeuwkanonnen overuren om de seizoensstart (of eigenlijk het seizoen) veilig te stellen.

null

Thriller begint: Koud, zacht en weer koud

Na een adempauze vandaag - het wordt een topdag met winterse temperaturen en af en toe zon - begint morgen een bijzonder spannende fase. Zachte lucht dringt zich op en zal in eerste instantie voor opkomende sneeuwval zorgen in de Franse en Zwitserse Alpen. Gaandeweg komt er op hoogte echter steeds zachtere lucht binnen, waardoor de sneeuwgrens in de Franse Alpen gaat stijgen. Misschien tot wel 2200 meter. Daarboven valt heel veel sneeuw. Spannend is vooral wat dit in Zwitserland gaat doen, waar de inneralpiene dalen erom bekendstaan de koude lucht beter vast te houden. Ik sluit niet uit dat het rondom de Aletsch Arena in Wallis nog lang doorsneeuwt tot in het dal, waardoor ook daar grote hoeveelheden sneeuw kunnen vallen.

De zachte lucht verovert daarna Oostenrijk, maar hier valt waarschijnlijk minder neerslag. Ware het niet, dat de kou vrijdag terugkomt, je ziet het op de animatie van de luchtsoorten hierboven.

Veel sneeuw voor oostelijke Alpen?

De regen gaat in de Franse Alpen weer over in sneeuw en in Oostenrijk gaat misschien zelfs een heel dik pak sneeuw vallen. Dat gebeurt misschien ook in de Dolomieten, al is de sneeuwgrens daar nog wat spannend. Het heeft te maken met de ontwikkeling van een zogenaamde ‘Gegenstromlage’. Vanuit het noorden stroomt koude lucht de dalen binnen terwijl er hogerop vanuit het zuiden nog steeds zachte lucht wordt aangevoerd, die over de koude laag heenschuift. Een technisch verhaal, maar dit kan voor heel veel sneeuw zorgen in de oostelijke Alpen. De Alpenhoofdkam speelt dan even geen rol meer. Ook Zuid-Duitsland kan de borst natmaken met meer dan 30cm sneeuw. Hieronder zie je drie modellen met de sneeuwvalsituatie van vrijdag op zaterdag.

Voorlopig nog koud

Pas in de loop van zaterdag wordt het rustiger en keert de zon overal terug. De dagen daarna blijft het eerst winters met koude nachten. In de loop van volgende week zou het zachter kunnen worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nou, dat wordt weer spannend in heel veel opzichten! Ook erg benieuwd wat dit voor Italië op gaat leveren.

Juist op de radio gehoord dat ze sneeuw geven in Parijs morgen (donderdag). Lijkt me raar met zo’n verhoging vd temperatuur, maar geef het maar even (anekdotisch) mee.

Toi toi toi voor de dolomieten…aub geen regen (kunstsneeuw kan wat hebben, maar dan is 't echt een seizoens start in mineur) en misschien een kleine dump ;-) Ik geloof dat ik niet de enige ben die jou berichtjes als eerste van de dag (nog voor het nieuws) lees Roel! Goed gedaan.

@Asterino Parijs lijkt morgen nog in de koude lucht te zitten, dus dat zou kunnen.
Alhoewel de meeste voorspellingen daar toch ook regen lijken te geven.

*bericht bewerkt door Hessel op 29 nov 2023 09:29

Inderdaad, laat die (kleine) dump voor de Dolomieten maar komen. Fijn voor de decembergangers, zelf heb ik nog eventjes tot januari.

Op de lokale weersite is het positief voor wat betreft de SVG: https://weather.provinz.bz.it/south-tyrol-weather.asp…

*bericht bewerkt door BaLin op 29 nov 2023 09:35

Nou, dat wordt weer spannend in heel veel opzichten! Ook erg benieuwd wat dit voor Italië op gaat leveren.

JelleK op 29 nov 2023 09:13

Dat ligt er dan ook weer aan waar in Italië, de gebieden in de Vinschgau liggen er momenteel uitstekend bij in tegenstelling tot de Dolomieten bijvoorbeeld (al zijn die winters zonder veel natuursneeuw wel gewend). :)

In ieder geval maken de weergoden er een leuk spel van deze herfst. Ja, herfst, het is nog geen winter hè. ;)

Bla, bla, bla.

Wat een prachtige webcam beelden overal. Hoe lang is het wel niet geleden dat wij eind november zulke condities hadden in de Alpen Roel? Ik kan het me in ieder geval niet herinneren.

Hallo mensen, Sjack hier en dit is mijn eerste bericht echter volg ik deze site al een geruime tijd.

Zelf een fervent wintersporter en hoop dat gevoel te kunnen overbrengen op mijn twee kids van 3 en 4, dus volgend weekend gaan wij met mijn gezin en vrienden naar Winterberg. Iemand enig idee of wij dan kunnen genieten van goede sneeuw? of beter kunnen gaan eieren zoeken op de piste? Weervoorspellingen zijn niet eenduidig merk ik.

Het is wel echt heerlijk wakker worden met de beelden van vandaag! Ben heel benieuwd wat de sneeuwgrens gaat doen, dat wordt toch nog vaker de beelden bekijken komende dagen! Het viel me wel op dat ze in la plagne op verschillende plekken al druk bezig zijn met prepareren of alleen inrijden… zal vast te maken hebben met het beter beschermen tegen de komende regen

Jarred.

@Roel in het bovenstaande weerbericht geven de kaarten van alle modellen rond het het midden van Tirol veel sneeuw. Echter als ik jullie eigen sneeuwverwachtingkaarten erbij pakt zie ik de meeste sneeuwval terug van de west alpen tot Vorarlberg. Hoor graag waar dit verschil vandaan komt.

@Sjack: Over het weer hoef je je geen zorgen te maken, denk ik. Winterberg ligt al in de sneeuw en het blijft er tot en met het weekend vriezen. Ik heb echter geen idee of en hoeveel pistes en liften open gaan. (De buren, Willingen, melden wel dat ze komend weekend nog gesloten blijven.)

*bericht bewerkt door Bacchus op 29 nov 2023 11:09

Over Winterberg, dit weekend gaan de 1e pistes open. Volgend weekend zal naar verwachting de hele hoofdas van het skigebied open zijn. De komende koude dagen zal er een immense hoeveelheid kunstsneeuw geproduceerd worden wat een goede basis gaat geven voor het skiseizoen.

Born to Ride

Hallo mensen, Sjack hier en dit is mijn eerste bericht echter volg ik deze site al een geruime tijd.

Zelf een fervent wintersporter en hoop dat gevoel te kunnen overbrengen op mijn twee kids van 3 en 4, dus volgend weekend gaan wij met mijn gezin en vrienden naar Winterberg. Iemand enig idee of wij dan kunnen genieten van goede sneeuw? of beter kunnen gaan eieren zoeken op de piste? Weervoorspellingen zijn niet eenduidig merk ik.

Sjack op 29 nov 2023 10:45

De huidige beelden op https://www.skiliftkarussell.de/nl/stroom/webcams/ zijn goed en ze gaan in Winterberg open op zaterdag 2 december. De weersvoorspellingen van Bergfex Ski app geven ook koude temperaturen aan de komende dagen voor zowel dorp als berg dus dat zit wel goed lijkt me.

@Sjack: Over het weer hoef je je geen zorgen te maken, denk ik. Winterberg ligt al in de sneeuw en het blijft er tot en met het weekend vriezen. Ik heb echter geen idee of en hoeveel pistes en liften open gaan.

Bacchus op 29 nov 2023 11:07

Voor zover ik weet gaan de pistes dit weekend voor het eerst open dus dat komt voor ons dan wel goed. De weersvoorspelling voor volgende weekend laten op zondag ook best wel wat regen zien wat niet goed is voor de sneeuw. We gaan het meemaken!

Goed nieuws voor Bad Kleinkirchheim dus. Mooi. Na een fantastische start on Solden daar na kerst ook maar eens kijken :)

@Roel in het bovenstaande weerbericht geven de kaarten van alle modellen rond het het midden van Tirol veel sneeuw. Echter als ik jullie eigen sneeuwverwachtingkaarten erbij pakt zie ik de meeste sneeuwval terug van de west alpen tot Vorarlberg. Hoor graag waar dit verschil vandaan komt.

rico24 op 29 nov 2023 11:04

@rico24 dat is komt doordat het een ander model is. Ons model berekent de Gegenstromlage niet die de sneeuwval in het oosten Oostenrijk moet geven. Andere deden dat wel. Een klein maar bepalend verschil wat overigens ook de onzekerheid aantoont. Ik heb goede hoop dat die sneeuw er morgen wel opstaat.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Verwachting voor ons dorp in Franse Alpen:
donderdag gehele dag en in de nacht naar vrijdag een combinatie van regen en sneeuw.
Hogerop (in eigenlijke skigebied) toch vooral sneeuw.
Vanaf vrijdagochtend weer sneeuwval, temperatuur één tot drie graden onder nul.

Lang naar de weerberichten zitten loeren en naar de webcams en een appartement in Stuben geboekt vanaf zaterdag. Ziet er veelbelovend uit!

Het blijft toch een bizar fenomeen dat, als je pas eind februari gaat skiën, je in november al met je neus aan de webcam geplakt zit om te zien of er wel of geen sneeuw valt…

Het blijft toch een bizar fenomeen dat, als je pas eind februari gaat skiën, je in november al met je neus aan de webcam geplakt zit om te zien of er wel of geen sneeuw valt…

ankiepankie op 29 nov 2023 11:56

Voorpret heet dat. Krijg je gratis bij je reis. De een wat meer dan de ander, maar toch.

ik miss de gespannenheid van @freerider een beetje, zo vroeg in het seizoen hoor ;)

Edwin van Riel

Het blijft toch een bizar fenomeen dat, als je pas eind februari gaat skiën, je in november al met je neus aan de webcam geplakt zit om te zien of er wel of geen sneeuw valt…

ankiepankie op 29 nov 2023 11:56

Extra bonuspunten als je dat doet voor een extreem sneeuwzeker skigebied als Tignes, Sölden of Zermatt

Wat een prachtige webcam beelden overal. Hoe lang is het wel niet geleden dat wij eind november zulke condities hadden in de Alpen Roel? Ik kan het me in ieder geval niet herinneren.

AltaBadia op 29 nov 2023 10:40

Dat is niet zo lang geleden, november 2019 was in de Zuid-Alpen nog veel extremer met grote lawines en heel veel schade. O.a. in Zuid-Tirol: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/487446/liveblog-kr…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een prachtige webcam beelden overal. Hoe lang is het wel niet geleden dat wij eind november zulke condities hadden in de Alpen Roel? Ik kan het me in ieder geval niet herinneren.

AltaBadia op 29 nov 2023 10:40

Dat is niet zo lang geleden, november 2019 was in de Zuid-Alpen nog veel extremer met grote lawines en heel veel schade. O.a. in Zuid-Tirol: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/487446/liveblog-kr…

Roel op 29 nov 2023 12:19

Ai, slecht geheugen dus 😅.

Het blijft toch een bizar fenomeen dat, als je pas eind februari gaat skiën, je in november al met je neus aan de webcam geplakt zit om te zien of er wel of geen sneeuw valt…

ankiepankie op 29 nov 2023 11:56

Ik ga niet eens skien dit jaar (en de jaren hiervoor helaas) maar ik zit letterlijk elke dag de sneeuwhoogtes te bekijken, zelfs in Augustus haha. :)

Lekker bericht voor iemand die naar de Aletsch gaat :-) Vandaag besloten al direct naar kerst te gaan dus 3 dagen extra fun in deze top sneeuw.

Toch nog even naar de foto’s gekeken van kerst 2019: vrijwel geen sneeuw meer onderin het dal in Lofer. Is ook erg laag dorpje, maar wel bepalend voor mijn herinnering. Hopelijk houdt het dit jaar stand!

Lekker bericht voor iemand die naar de Aletsch gaat :-) Vandaag besloten al direct naar kerst te gaan dus 3 dagen extra fun in deze top sneeuw.

Michelle13 op 29 nov 2023 15:40

Vanaf 23 december zitten we er weer……

Paul

Ik volg alles wat met de Dolomieten te maken heeft op de voet, en de condities zien er prima uit, op sommige plekken gaan ze zelfs eerder open. Stukken beter als vorig jaar, al zijn de condities nooit slecht :-) begin november lag er op de toppen al sneeuw.

null

*bericht bewerkt door EstherDijk op 29 nov 2023 19:02

Wordt een beste dump voor Oostenrijk-Italie dit weekend…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie