8 tips voor wintersport voor fijnproevers in Skirama Dolomiti

gesponsord op 22 januari 2024· geen reacties

null

Wintersport in la bella Italia is zonder twijfel anders. De uitzichten op de Dolomieten, niet voor niets UNESCO Werelderfgoed, zijn nét iets spectaculairder, de zon schijnt aan de zuidzijde van de Alpen nét iets vaker en het Italiaanse eten is ook nét iets lekkerder. En vooral dat laatste maakt een verschil voor de wintersporter die zichzelf toch ook wel als fijnproever profileert. Daarom nemen we je in deze blog een greep uit de mooie restaurants die de acht skigebieden van Skirama Dolomiti sieren!

Skirama Dolomiti: acht skigebieden met één skipas

Skirama Dolomiti bestaat uit acht unieke skigebieden, ieder met een eigen karakter en (culinaire) mogelijkhden. Dit zijn Madonna di Campiglio en Pinzolo in Val Rendena, Folgarida Marilleva, Pejo, en Ponte di Legno-Tonale in Val di Sole en Lombardije, Paganella Ski (Andalo-Fai della Paganella) gelegen aan de oostkant van de Dolomieten, Monte Bondone nabij de stad Trento en Alpe Cimbra: Folgaria-Lavarone in de Adige-vallei. Samen bieden deze gebieden 380 kilometer aan skipistes en 150 liften, toegankelijk met slechts één skipas. Goed eten is hier altijd gemakkelijk te vinden. De meeste berghutten hebben een eigen chef-kok in dienst die een gevarieerd menu uit zijn mouw weet te schudden. Ook voor jonge gasten is er veel keuze en er is altijd ruimte om in te spelen op persoonlijke verzoeken. Naast het selfservicegedeelte hebben veel hutten ook een à la carte restaurant.

Beeld: ®Camilla Pizzini
Beeld: ®Camilla Pizzini

Pinzolo - Doss del Sabion

Het skigebied boven het schilderachtige centrum van Pinzolo heeft een aantal veranderingen ondergaan. De oude stoeltjeslift is vervangen door een moderne kabelbaan en de berghut op de 2.101 meter hoge top, ‘Doss del Sabion’, is afgelopen zomer volledig vernieuwd. De vernieuwde hut, genaamd ‘Doss Alpine Style’, biedt in haar moderne stijl drie verschillende ervaringen: het nieuwe ‘Alpine Attic’ restaurant voor culinaire liefhebbers, een trendy bar met loungehoek en een bistro. Wat onveranderd is gebleven, is het adembenemende uitzicht op de indrukwekkende Brenta Dolomieten, zichtbaar door de grote ramen én vanaf het terras.

Doss del Sabion
Doss del Sabion

Madonna di Campiglio - Baita Natalia

Dit gebied kent talrijke uitstekende restaurants en hutten, maar speciale aandacht verdient Baita Natalia bij 5 Laghi. Deze hut wordt al jaren door dezelfde familie beheerd, met moeder Natalia als centrale figuur. Zij serveert traditionele gerechten bereid met lokale ingrediënten, en heeft het selfservice restaurant volledig vervangen. Sinds deze winter is er ook de Kiosk Kebby, genoemd naar de familiekat, waar men terecht kan voor snacks. Hier kan men kiezen uit klassiekers zoals een hotdog, maar ook uit lokale specialiteiten.

Baita Natalia
Baita Natalia

Folgarida-Marilleva in Val di Sole - Chalet Gud Marilleva 1400

Direct verbonden met de pistes van Madonna di Campiglio en Pinzolo biedt Folgarida-Marilleva in Val di Sole niet alleen uitgebreide skimogelijkheden, maar ook een ruime keuze aan hutten. Een aanrader in de buurt van Marilleva is het recent geopende Chalet Gud Marilleva 1400, strategisch gelegen aan het begin van de Panciana kabelbaan en direct aan de piste. Het chalet valt op met zijn ruime terras, waar je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kunt genieten, van je cappucino voor je eerste afdaling tot het laatste wijntje van de après-ski. Deze bar heeft namelijk een bar inclusief broodjes, (selfserverice en à la carte) restaurant, pizzeria én après-ski-bar.

Chalet Gud Marilleva 1400
Chalet Gud Marilleva 1400

PontediLegno-Tonale - Capanna Presena

Dit skigebied, hooggelegen aan de Presena-gletsjer, biedt een lang skiseizoen en een bijzonder lange piste van 11 kilometer. Mocht je daarna trek hebben, dan is Capanna Presena op 2.752 meter hoogte op de gletsjer zelf een echte aanrader (ook voor niet-skiërs met de lift te bereiken). Deze berghut legt de nadruk op lokale specialiteiten en duurzaamheid, zowel in de bar als het restaurant. Uniek is de mogelijkheid om te overnachten in een iglo of sky room en te ontspannen in de hydromassages onder de sterrenhemel. Bezoek je dit gebied tussen januari en maart, mis dan zeker niet het concert in de nabije iglo van ParadICE music. Muziek gespeeld op ijsinstrumenten in een iglo zorgt voor een onvergetelijke ervaring (reserveren is aanbevolen).

Capanna Presena
Capanna Presena

Pejo 3000 - Mythe

Gelegen in het hart van het natuurpark Stelvio, bevindt zich in het Pejo skigebied de nieuwe berghut Mythe, gesitueerd op een hoogte van 3.000 meter. Bij aankomst met de gondel (ook voor niet-skiërs met de lift te bereiken) valt direct de opvallende architectuur op, met een spectaculair uitzicht op de omringende bergen. De hut legt een sterke focus op duurzaamheid en geschiedenis. Buiten vind je twee ruime terrassen, terwijl binnen een open ruimte en de zalen Cirmol en Lares te vinden zijn, vernoemd naar en afgewerkt met lokaal hout. De hut biedt een uitgebreid gebruik van lokale producten en een divers aanbod, inclusief opties voor ontbijt, lunch en snacks.

Mythe. Beeld ©Giacomo Podetti
Mythe. Beeld ©Giacomo Podetti

Paganella Ski - Alpine Lounge Meriz

In Paganella Ski vind je een uitgebreid assortiment aan berghutten, maar de Alpine Lounge Meriz verdient extra aandacht. Deze is gemakkelijk te bereiken via de stoeltjeslift Santèl Meriz vanuit Fai della Paganella naar località Rocca, maar ook te voet. Vlak naast de hut vind je de rodelbaan Meriz, waar je ook sledes kunt huren. De architectuur van de hut biedt een warm welkom met haar grote, zonnige terras en de gezellige sfeer die je ervaart bij binnenkomst. Culinaire verwennerij staat hier centraal, met onder andere verse pasta en gourmet broodjes, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Er is speciale aandacht voor de ingrediënten, die voornamelijk lokaal zijn.

Alpine Lounge Meriz. Beeld: ©Vitaly Yarosh
Alpine Lounge Meriz. Beeld: ©Vitaly Yarosh

Monte Bondone - Bar Al Sole 2.098

Het skigebied in de buurt van de stad Trento is perfect voor een combinatie van citytrip en wintersport. Deze ‘kleine maar fijne’ bestemming is ideaal voor gezinnen, dankzij de overzichtelijkheid en de breed opgezette, zonnige pistes. Voor een ontspannen pauze in de zon is ‘Bar Al Sole 2.098’ op de top van Palon een uitstekende keuze. Vanaf hier geniet je van een 360° panorama over de Brenta Dolomieten, het Lagoraigebergte en de hele Adige vallei. Je kunt hier terecht voor heerlijke koffie met taart, broodjes, pasta’s, pizza’s en meer. Voor wandelaars is de hut gemakkelijk te bereiken met de stoeltjeslift vanuit Vason.

Alpe Cimbra - Baita Tonda

In het uitgestrekte gebied van Alpe Cimbra ski je door bossen, langs hooischuren en kleine dorpen. De hutten hier zijn vaak schilderachtig, en Baita Tonda valt nog eens extra op door haar unieke ronde vorm, oorspronkelijk gebouwd in 1948. Recent is deze hut duurzaam gerenoveerd, waarbij de gezellige sfeer behouden is gebleven. Je vindt ‘Baita Tonda’ bij de aankomst van de Serrada – Martinella stoeltjeslift, op een hoogte van 1.603 meter, langs de Dei Forti-route (langs de forten). De hut is 's avonds ook open (er zijn tien slaapplaatsen beschikbaar) en is dan te bereiken via een schilderachtig wandelpad of met de motorslee. De keuken wordt intern beheerd en biedt veel traditionele gerechten, heerlijk belegde broodjes, warme dranken en gebak.

Baita Tonda
Baita Tonda

Noot van de redactie

Je hebt zojuist een advertorial gelezen. Dat betekent dat een partner ruimte inkoopt om zijn boodschap over te brengen. De redactie heeft hier geen invloed op. Dat betekent niet dat een advertorial geen interessante informatie bevat, maar houd wel in je achterhoofd dat het eigenlijk een advertentie is. Daar ontvangen we dan ook een bedrag voor. » Lees meer

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie