Het voordeel van skidwergen (kleine skigebieden)

Henri op 17 november 2023· 27 reacties

Het kleine Gerlosstein bij de Zillertal Arena
Het kleine Gerlosstein bij de Zillertal Arena

Misschien is het jou ook al eens overkomen bij het speuren naar een nieuw groot skigebied. Plots zie je naast het imposante hoofdskigebied in een uiterste hoekje van de pistekaart nog een aantal skiliften ingetekend. Het skigebiedje is niet eens verbonden met de rest. Waarom zou je daar überhaupt naartoe gaan? Dit is een artikel over waarom je deze skidwergen nooit links moet laten liggen.

Samenwerking

Het is geen geheim dat kleine skigebiedjes het vaak moeilijk hebben. Door onder andere klimaatverandering en moordende concurrentie van grotere gebieden is het overleven als individuele skidwerg bijzonder lastig. Terwijl grote skigebieden beschikken over moderne skiliften en een state-of-the-art besneeuwingsnetwerk moeten kleinere skigebieden zich vaak behelpen met oude infrastructuur. Er zijn echter een aantal kleine skigebieden die het hoofd boven water proberen te houden. De vorige keer bespraken we het bijzondere skigebiedje van Colere in de Italiaanse Alpen. Vandaag hebben we het over samenwerking met een skireus. Een fusie van David en Goliath.

Op zoek naar een niche

Hoe kan een klein skigebied zich onderscheiden van een groot nabijgelegen skigebied? Voor grote tochten en après-ski moet je er logischerwijs niet komen. Het zijn vaak de geheimtips om de drukte te ontwijken in het hoogseizoen en de extra activiteiten. Kleine skigebieden worden in het algemeen gekenmerkt door de focus op families, het natuursneeuwaanbod, de goede pistepreparatie, de schappelijke prijzen, overzichtelijkheid en een knusse en bovendien persoonlijke sfeer. Hier groet de liftbediende je nog bij het in- en uitstappen en verloopt alles, inclusief de skiliften, op een net wat ontspannener tempo. Hieronder neem ik je mee naar twee kleine skigebieden bij Oostenrijkse giganten en beschrijf ik de nog grotendeels onontdekte aantrekkingskracht.

1. Gerlosstein – Zillertal Arena

Gerlosstein is een perfect voorbeeld van een dwerg die samenwerkt met een reus, in dit geval het welbekende Zillertal Arena, met dorpen als Zell am Ziller, Königsleiten en de ‘Après-Ski Hochburg’ Gerlos. Het skigebied Gerlosstein ligt in het hart van het Zillertal bij het dorpje Hainzenberg en valt onder de Zeller Bergbahnen. Met een schitterend uitzicht over het Zillertal heb je als wintersporter 10 kilometer piste tot je beschikking, nog net geen 7 procent van het totale aantal pistekilometers van de Zillertal Arena. Een pendelbaan, twee oude stoeltjesliften, een sleeplift en een handjevol pistes zorgen hier voor het kleinschalige skiplezier. Het contrast met Gerlos kan bijna niet groter. Dit verschil in populariteit wordt ook duidelijk op de website van Zillertal Arena. Hier ligt de focus logischerwijs vrijwel uitsluitend op het gebied tussen Zell am Ziller en Krimml. Scroll je wat verder dan verschijnt het skigebiedje Gerlosstein plots meerdere keren, onder andere voor tips buiten het skiën om.

Het gebiedje heeft dankzij de coöperatie met de Zillertal Arena een goede niche gevonden. Gerlosstein staat vooral bekend om de goede rodelbaan die tot middernacht verlicht is. Met een lengte van 7 kilometer is het de langste rodelbaan van het hele dal. In combinatie met een bezoek aan een van de knusse hutten is dit een geweldige avondbesteding. Daarnaast heb je er een mooie winterwandelweg naar het uitzichtspunt Almtribüne. Als hoogtepunt kun je midden in het gebied ook snowtuben, waarbij je op een band een 200 meter lang bochtig parcours kan afleggen. Bij mijn bezoek aan het skigebiedje werd er veel meer gebruik gemaakt van deze snowtubingbaan dan van de skipistes.

Ligging van Gerlosstein in de Zillertal Arena
Ligging van Gerlosstein in de Zillertal Arena

2. Hochkeil – Hochkönig

In deze tijden van klimaatverandering zetten skigebieden vol in op sneeuwkanonnen om skizekerheid te kunnen bieden. Het skigebiedje Hochkeil bij Hochkönig staat echter in het teken van 100 procent natuursneeuw. Trots presenteert het skigebiedje zich op een hoogte van 1.300 tot 1.784 meter als natuursneeuwparadijs. Geheel terecht, want door de gunstige ligging tegen het Hochkönigmassief vangt de regio doorgaans erg veel sneeuw tijdens een Nordstau. Met de natuursneeuw kun je je dus verheugen op boterzachte pistes, iets wat je tegenwoordig in Oostenrijk door de kunstsneeuw steeds minder zult aantreffen. Het is een reis terug in de tijd vergeleken met de moderne skiliften in de rest van Hochkönig. Het skigebiedje biedt wintersporters enkele oude sleepliften en een handjevol pistes. Niet de moeite waard zou je zeggen, maar de overige activiteiten zijn ronduit indrukwekkend.

Het natuursneeuwgebiedje Hochkeil
Het natuursneeuwgebiedje Hochkeil

Je kunt hier met het Hochkönigmassief als decor laagdrempelig je eerste stappen op toerski’s maken, sneeuwschoenwandelen, langlaufen en winterwandelen. Daarnaast vind je er een leuk funpark voor beginners en gevorderden en zelfs een snowboardmuseum. Bij goede sneeuwcondities kun je via de 8 kilometer lange Knappensteig helemaal tot in Bischofshofen afdalen. Je moet er wel rekening mee houden dat er hier geen lift terug loopt, waardoor een busrit de enige mogelijkheid is om weer terug te keren naar het gebied. Hochkeil heeft een eigen skipas, maar met de Ski amadé-liftpas en SuperSkiCard kun je hier ook terecht. Al met al heeft het kleine gebiedje toch veel te bieden, waardoor het zich kan onderscheiden van de rest van het skigebied Hochkönig. Ook in de zomer biedt het ongelofelijk veel activiteiten. Door deze wijze van managen is het voor het skigebied toch lucratief en kan men zelfs met een verouderd liftnetwerk prima overleven.

Investeringshulp

Kleine skigebieden als onderdeel van een groter gebied hebben grotere overlevingskansen dan gebieden die er alleen voor staan. Met hulp van het grote skigebied zou het eenvoudiger kunnen zijn een niche te vinden om toch te kunnen overleven. Of om simpelweg te upgraden dankzij financiële steun. Zo heeft Kitzbühel een grondige modernisering van de Kitzbüheler Horn doorgevoerd, met twee gloednieuwe liften: de Raintal-gondel en de Brunelle-stoeltjeslift. Ook in het Ahorn-deelgebied van Zillertal 3000 bij Mayrhofen staan door flinke investeringen inmiddels vrijwel alleen nog maar moderne skiliften.

De Kitzbüheler Horn met links de nieuwe Brunelle stoeltjeslift en rechts de Raintal gondel (kitzski.at)
De Kitzbüheler Horn met links de nieuwe Brunelle stoeltjeslift en rechts de Raintal gondel (kitzski.at)

Alleen maar voordelen?

Voordat ik te veel begin te romantiseren moet ik ook realistisch zijn. Het is niet alleen maar hosanna in deze skigebieden, beginnend bij de skipassen. Voor dagpassen betaal je vaak de volle mep voor het hele overkoepelende skigebied en met een weekpas betaal je teruggerekend naar een dag alsnog vrij veel voor beperkte skifaciliteiten. Ook eigen skipassen zijn vaak behoorlijk duur als je ze omrekent naar prijs per pistekilometer. Daarnaast is natuursneeuw geweldig als er genoeg sneeuw ligt, maar in slechte winters is het een ander verhaal. Grote skigebieden met sterke kunstsneeuwinstallaties zijn vele malen betrouwbaarder. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat ook kleine gebieden in de nabije toekomst flink moeten investeren in kunstmatige besneeuwing. De vraag is alleen of er geld beschikbaar is en of het de investering waard zal zijn.

Een skireus als grote broer is bovendien geen garantie tot succes. Om uitlopende redenen zijn er meerdere voorbeelden van kleine gebieden die verloren gingen. Kelchsau, het knusse skigebied bij SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, is hier een goed voorbeeld van. De tweepersoonsstoeltjeslift en sleepliften die een paradijsje waren voor wintersporters op zoek naar rust in de hectische SkiWelt, zijn inmiddels definitief gesloten. Verder zijn de gebiedjes Grabs in Montafon, Kramsach bij het Alpbachtal, Fürstalm bij Gerlos en Mietres bij Cortina d’Ampezzo inmiddels ook verleden tijd. Lees er hier meer over.

Het verdwenen skigebiedje Fürstalm bij Gerlos
Het verdwenen skigebiedje Fürstalm bij Gerlos

Bezoek eens zo’n skidwerg

Toch hebben veel grote gebieden nog steeds een skidwerg. De synergie kan ervoor zorgen dat het kleine skigebied zich beter kan aanpassen in de competitieve wintersportwereld. Voor deze gebieden is het daarom essentieel om in te blijven zetten op de mogelijkheden voor beginners en families, alternatieve activiteiten, prijsdifferentiatie en het verbeteren van de bereikbaarheid. Omdat niet alle kleine gebieden bestaanszekerheid hebben, kan ik alleen maar aanraden om komende winter eens een dag in te plannen om ze te ondersteunen.

Met dezelfde skipas als het hoofdgebied is het een laagdrempelige kennismaking met het knusse karakter van zo’n gebied. Geef het het voordeel van de twijfel en geniet van de rustige en soms boterzachte natuursneeuwpistes, in plaats van harde afgeschraapte kunstsneeuwpistes en dompel je onder in de activiteiten die worden aangeboden. Je zult zien dat je echt tot rust komt.

Dit is een bewerkte versie van het artikel dat eerder verscheen in Wintersport Magazine

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Toch heeft ook de Gerlosstein al moeten inleveren doordat de vergunning van de tweezitter vanuit Ramsau niet meer verlengd werd. Dat zal ongetwijfeld gasten hebben gekost. Ik vind het overigens een heerlijk gebiedje met een prachtige rode piste. De nummer 2 op de pistekaart. Lekker rustig ook (iig in de week dat wij er op bezoek waren).

Ik ken er nog zo eentje, wellicht ook leuk voor een verhaal. De Roc d’Enfer in Portes du Soleil. Alleen de intro van de website is al het bekijken waard: Muziek aan: https://www.rocdenfer.com/
Kilometertje of 50 aan pistes officieel, maar het voelt kleiner.

null

*bericht bewerkt door Robert7 op 17 nov 2023 09:54

Ik heb echt wel een zwak voor kleinere skigebieden. Ieder jaar proberen we op de eerste dag weer een ander klein skigebied te ontdekken. Meestal wel iets groter dan de hier genoemde dwergen, maar ook gekenmerkt door de rust, zeker op zaterdagen.

Een echte dwerg waar ik hele mooie herinneringen heb liggen, maar wat nu helaas niet meer bestaat: sixt. 2 oude stoeltjesliften en een handvol mooie rode pistes en een zwarte in een landschappelijk waanzinnige omgeving. Puur natuursneeuw en heerijk rustig. Iedereen die de cascades afdaling in het Grand massief deed stapte in sixt gelijk de bus in, zo zonde…

Wat mij ook altijd opvalt in die kleinere gebieden is het hoge gemiddelde skiniveau op de pistes. Veel locals en senioren die al hun hele leven skien en genieten van de rust die in die gebiedjes heerst.

Born to Ride

Ik ben een enorm fan van kleine gebiedjes.

Click. Click. Peace

Altijd weer die aanname (die terecht wordt ontkracht) dat je met een kleiner skigebied goedkoper zou moeten kunnen skiën: een kleiner skigebied heeft minder kosten, maar er komen ook veel minder mensen, dus potentiele opbrengsten. Alleen door bezuiniging op moderne liften kan de prijs soms iets omlaag. Door bezuiniging op besneeuwingsinstallatie schieten ze doorgaans ook zichzelf in de voet, omdat er minder geskied kan worden.

Dit jaar hoop ik Hockkeil aan te doen, ben benieuwd!

*bericht bewerkt door MiyukiJan op 17 nov 2023 10:06

Zelf in Gerlosstein geweest om te rodelen. Tijdens de afdaling kom je ook een horeca zaakje tegen gerund door een boer die de melk van zijn eigen koeien gebruikt om chocomelk van te maken. Echt een super leuke ervaring. De oude liften geven juist een leuke sfeer aan het hele geheel!

I don’t know it for a fact, I just know it’s true.

Alleen bij Hochkeil geweest om te wandelen, maar wat iss het daar prachtig!

Voor ons was Gerlosstein heel handig. We waren met onze kinderen op vakantie in Hainzenberg, maar helaas werd er halverwege de week eentje ziek. We konden echter vanaf de lift gewoon lopen, was 100 meter of zo. Toen zijn we daar gaan skiën terwijl onze grieperige dochter in het huisje achterbleef. Die was zo rond de 12-13, dus kon best een dagdeel alleen zijn. Dan tussen de middag naar huis, in het appartementje soep maken en lunchen en dan weer skiën. Vandaar dat we wat meer tijd op de Gerlosstein hebben doorgebracht dan oorspronkelijk gepland.

In St Jean d’Arves (Les Sybelles) was er tegenover het huidige aanbod vroeger ook een mini-gebiedje met een handenvol sleepliften; La Chambon.

In 1996 stopgezet.

valt Fanningberg, bij Mariapfarr, ook onder dit soort gebiedjes?

Ik heb echt wel een zwak voor kleinere skigebieden. Ieder jaar proberen we op de eerste dag weer een ander klein skigebied te ontdekken. Meestal wel iets groter dan de hier genoemde dwergen, maar ook gekenmerkt door de rust, zeker op zaterdagen.

Een echte dwerg waar ik hele mooie herinneringen heb liggen, maar wat nu helaas niet meer bestaat: sixt. 2 oude stoeltjesliften en een handvol mooie rode pistes en een zwarte in een landschappelijk waanzinnige omgeving. Puur natuursneeuw en heerijk rustig. Iedereen die de cascades afdaling in het Grand massief deed stapte in sixt gelijk de bus in, zo zonde…

Wat mij ook altijd opvalt in die kleinere gebieden is het hoge gemiddelde skiniveau op de pistes. Veel locals en senioren die al hun hele leven skien en genieten van de rust die in die gebiedjes heerst.

Matthias123 op 17 nov 2023 09:42

Hier ook 6 of 7 x geweest met standplaats Samoens, altijd in de B. Paasvakantie.
Traditiegetrouw ging ik altijd 1 namiddag naar Sixt Fer a Cheval om een leuke wandeling te maken tot aan t Hoefijzer.
Geskied heb ik nooit in Sixt daar ik de Cascade maar 1 x heb open geweten in deze late periode.😘

Born to run. B.S.

In Frankrijk is dwerg Le Sambuy helaas gesloten voor ik hem kon skieen. Ik heb Semnoz in dezelfde regio nog wel op het lijstje staan.

Sambuy kan nog wel voor de tourers, net als Thumersbach bij Zell am See!

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Ik ken er nog zo eentje, wellicht ook leuk voor een verhaal. De Roc d’Enfer in Portes du Soleil. Alleen de intro van de website is al het bekijken waard: Muziek aan: https://www.rocdenfer.com/
Kilometertje of 50 aan pistes officieel, maar het voelt kleiner.

null

Robert7 op 17 nov 2023 09:39

Daar gaan wij komende voorjaarsvakantie naartoe. Alleen bij dit gebied hoef je niet de grote Portes du Soleil-pas te kopen en kun je gewoon een betaalbare weekpas kopen voor alleen Roc d’enfer!

Daar gaan wij komende voorjaarsvakantie naartoe. Alleen bij dit gebied hoef je niet de grote Portes du Soleil-pas te kopen en kun je gewoon een betaalbare weekpas kopen voor alleen Roc d’enfer!

sterHEster op 17 nov 2023 11:46

Wij zitten er dan gelijk me je. We zullen wel de grote skipas nemen. Vermoed dat we hier m.n. de eerste en de laatste dag zullen skiën. Paar jaar terug al een dagje geweest, vond m best leuk. We zitten onderaan de pistes in St. Jean. Ski-in Ski-out.

Ik ken er nog zo eentje, wellicht ook leuk voor een verhaal. De Roc d’Enfer in Portes du Soleil. Alleen de intro van de website is al het bekijken waard: Muziek aan: https://www.rocdenfer.com/
Kilometertje of 50 aan pistes officieel, maar het voelt kleiner.

null

Robert7 op 17 nov 2023 09:39

Daar gaan wij komende voorjaarsvakantie naartoe. Alleen bij dit gebied hoef je niet de grote Portes du Soleil-pas te kopen en kun je gewoon een betaalbare weekpas kopen voor alleen Roc d’enfer!

sterHEster op 17 nov 2023 11:46

Goed aan te rijden ook kwa kilometers! vanaf ons maar 880km…

Toch heeft ook de Gerlosstein al moeten inleveren doordat de vergunning van de tweezitter vanuit Ramsau niet meer verlengd werd. Dat zal ongetwijfeld gasten hebben gekost. Ik vind het overigens een heerlijk gebiedje met een prachtige rode piste. De nummer 2 op de pistekaart. Lekker rustig ook (iig in de week dat wij er op bezoek waren).

Ik ken er nog zo eentje, wellicht ook leuk voor een verhaal. De Roc d’Enfer in Portes du Soleil. Alleen de intro van de website is al het bekijken waard: Muziek aan: https://www.rocdenfer.com/
Kilometertje of 50 aan pistes officieel, maar het voelt kleiner.

null

Robert7 op 17 nov 2023 09:39

Wel eens in de buurt geweest, maar nooit geskied. Heb me wel verbaasd over de lay-out: als de lange afdaling vanaf de top (piste 20) dicht is, dan resteren dus 2 mini-gebiedjes? Dan hoop ik wel dat die afdaling sneeuwzeker is.

Algemeen over kleine gebieden:
Ik heb er weinig mee. Leuk om een keer een paar afdalingen te maken, maar daarna heb ik het snel gezien. Ik ben een groot liefhebber van tochten en variatie in pistes. Neemt niet weg dat ik in de grotere gebieden waar ik kom, bijna altijd wel de uithoeken opzoek. Denk aan Villaroger (Les Arcs), Montalbert (La Plagne) of St. Colomban (Les Sybelles).

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Waar ik begon met groot, groter, grootst waardeer ik steeds meer de kleine gebieden. Vorig jaar ongeveer alleen op de pistes gestaan in Cima Piazzi. Veel van de kleine skigebieden staan niet op wintersport.nl. Ik gebruik graag www.openskimap.org. Is goed bijgewerkt en staat zo goed als alles op (i.t.t. Google Maps).

King of the hill

Zou wel een pluspunt zijn als deze website meer kleine gebiedjes opneemt in de database. Soms heb je echt geen idee welk gebiedjes je allemaal links laat liggen op weg naar de bekendere bestemmingen. Sowieso vind ik het leuk om ergens op een centrale plaats te gaan zitten en dan zo veel mogelijk kleine gebiedjes te bezoeken. Soms ook twee op een dag. Mijn favoriete ‘kleine’ gebiedjes zijn toch wel Fendels en See.

Mijn favoriete ‘kleine’ gebiedjes zijn toch wel Fendels en See.

Patrick1980 op 17 nov 2023 16:01

See is niet echt klein te noemen. Wel wat minder circus dan Ischgl.

*bericht bewerkt door Onnem op 17 nov 2023 17:29

The older I get, the better I was
ou wel een pluspunt zijn als deze website meer kleine gebiedjes opneemt in de database. Soms heb je echt geen idee welk gebiedjes je allemaal links laat liggen op weg naar de bekendere bestemmingen. § Patrick1980 op 17 nov 2023 16:01

Dat is toch eenvoudig oplosbaar, via deze site.

  1. Open een nieuw topic: “Zwaan-kleef-aan kleine pareltjes”.
  2. Eerste topic, een bullit-point opsomming van de gebieden.
  3. Voeg 1 reactie toe, per gebied wat je leuk vindt.
    3a pistenkaartje
    3b link naar google maps
    3c link naar website van skigebied
    3d stukje waarom jij het zo leuk vindt.

De website van de UK skiclub staat daarvoor in mijn favorieten. Het is visueel om te huilen (jaren '80) maar de content is geweldig.
Bijvoorbeeld deze lijst van skigebieden per land https://www.snowheads.com/ski-forum/ski-countries.php?sid=58…

The older I get, the better I was

*bericht bewerkt door Onnem op 17 nov 2023 17:39

The older I get, the better I was

@Onnem, het is maar wat je “eenvoudig” noemt 😉

Als er net wat meer gebieden in de kaartweergave zouden staan op deze website vind ik het toch eenvoudiger navigeren en zoeken naar een centrale hotspot.

PS: Als Roc d’Enfer ‘klein’ genoemd mag worden, dan See zeker!

Tijdens de voorjaarsvakanties in de portes du soleil (12 jaar op rij, vorig jaar niet meer door slechte sneeuw) Gaan we van vroeg tot een uur of 2 knallen in het grote gebied. Dan terugrijden en in de middag nog de piste op (eerst omdat onze zoon nog klein was) in La Chapelle d’abondance. Door gebrekkige lifcapaciteit zijn de pistes vaak nog lekker aan het einde van de dag. Wat zo heerlijk is als je daar met je kind skiet of board is het gebrek aan snelheidsduivels. Het geeft een veilig en rustig gevoel.
Voor ons ideaal op deze manier.

Denk ook eens aan Forstau bij Radstadt en de Reiteralm. Of Monte Popolo bij Eben, bij Altenmarkt om de hoek. Even voorbij Haus im Ennstal vind je de Galsterbergalm. Leuk opgezet concept en toffe dalafdaling, maar boven - op het uitzicht na - niet spetterend.
Dan zijn de pistes bij de slepers van de Hinterreit bij Maria Alm leuker.
Niet ver van Mellau heb je nog Bezau - Andelsbuch. Erg leuk bij goede sneeuw.

Zit je in Frankrijk in Brides-les-Bains of verder richting Champagny, rijdt dan voor de gein eens door naar Pralognan-en-Vanoise. Prachtig daar, en rustig. Of ga bij Combloux de hoek om naar Cordon. Zit gewoon in je skipas.
Wat niet in de skipas zit, maar voor een dagje goed te betalen is, is vanuit Chatel eens naar Bernex te rijden. Gegarandeerd rustig, en de pistes zijn prima.

Tweede+derde week van januari naar Franse Alpen: nagenoeg altijd rustig bij de liften.
Kortom: niet per sé rustig (klein) skigebied, maar rustig tijdvak kiezen.

Hochkeil am Hochkönig, prachtig om te wandelen, skiën heb ik er nog nooit gedaan.
Wel sneeuwschoen wandelen naar de Mitterveld Alm of de Vier Hutten.
In de zomer een keer daar naar beneden naar Bisschofshofen langs de waterval, prachtig.

Dienten Die Alte schule

Ik moet meteen aan Ifen denken: leuke pistes in mooi dal met Dolomieten-achtige bergwand op de top.

Iets groter maar ook zo mooi door de ligging tegen de Zugspitzewand is Ehrwald. En aan Biberwier heb ik ook goede herinneringen: 2 man en een paardenkop op de piste op een dag met zo’n 10cm verse sneeuw.

Leuk! Zo nu en dan een skidwerg bezoeken doet de mens goed

Gang is alles
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie