Meer duidelijkheid over de tweede week voorjaarsvakantie

Henri op 16 februari 2024· 16 reacties

Hogerop zijn de condities momenteel gewoon goed, ondanks het warme weer (Nauders, samhelmer via fototopic)
Hogerop zijn de condities momenteel gewoon goed, ondanks het warme weer (Nauders, samhelmer via fototopic)

Nadat de weermodellen al dagenlang aan het worstelen waren met de ontwikkelingen voor volgende week, lijkt er nu steeds meer duidelijk wat er gaat gebeuren. Tijd voor een uitgebreid overzicht van het weer tijdens de voorjaarsvakantie voor Midden- en Noord-Nederland.

Het weer op de reisdag

De meeste vakantiegangers die zaterdag naar de Alpen gaan, rijden achter het koufront, waardoor het overwegend droog blijft. In de koude lucht kunnen er wel hier en daar wat buitjes ontwikkelen, maar dit stelt niet veel voor, ook omdat het onderweg allemaal als regen zal vallen.

De Oostenrijkse Alpen krijgen zaterdag het staartje van een koufront mee (DWD)
De Oostenrijkse Alpen krijgen zaterdag het staartje van een koufront mee (DWD)

Voor de Oostenrijkgangers kan het ten zuiden van München wel beginnen te regenen. Hier worden de wolken tegen de Alpen gestuwd, waardoor er nog wat langer neerslag kan vallen. Sneeuw zal echter geen thema zijn onderweg, want de sneeuwgrens ligt op zo’n 1600 tot 1800 meter. Op de hogere pistes aan de alpennoordrand, bijvoorbeeld in Krippenstein waar Roel deze week (in tegenstelling tot het lager gelegen Dachstein-West) goede pistecondities aantrof, kan er 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen.

Zondag rustig en mild

Zondag start vrij rustig met wat bewolking in de dalen aan de noordkant en in het oosten van Oostenrijk ook hogerop nog wat restbewolking. Al snel komt de zon tevoorschijn en vooral in de Oost-Alpen (Dolomieten en Oostenrijk) is er overdag veel ruimte voor de zon. Het wordt weer vrij mild, met temperaturen tot ruim boven de 10 graden in de dalen en enkele graden boven nul op 2000 meter hoogte.

Vanuit het noordwesten trekt er in de loop van de dag hoge bewolking binnen, de Franse Noord-Alpen en West-Zwitserland zullen hier het eerste mee te maken krijgen. In de loop van de dag wordt de bewolking hier dikker; een voorbode van de naderende sneeuwval.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Maandag wat sneeuw, maar niet tot in de dalen

Zoals afgelopen dagen duidelijk werd, kunnen we met het koufront maandag wat sneeuw aan de noordkant van de Alpen verwachten. Met 5 tot 15 centimeter wordt het volgens de huidige berekeningen niet veel meer dan een opfrisser, maar toch zijn alle beetjes mooi meegenomen op dit moment. Ons weermodel geeft ook veel voor de staugebieden tussen het Berner Oberland en Vorarlberg, denk aan skigebieden zoals Engelberg en Damüls-Mellau, maar ik denk dat dit zwaartepunt nog wat verder naar het oosten kan verschuiven, met het meeste sneeuw rondom de gebieden van het Salzburgerland en het Dachsteinmassief.

De sneeuwgrens ligt aanvankelijk rond de 1500 meter, maar daalt maandag overdag tot zo’n 1200 meter. Voor de laagste skigebieden is dit dus nog steeds te hoog. Vooral langs de alpennoordrand kan de westwind maandag overdag vrij stevig zijn.

In de Franse skigebieden blijft het overwegend droog, enkel de noordelijke gebieden kunnen een paar centimeter sneeuw meepakken. De Zuid-Alpen zitten aan de lijzijde, waardoor het met de noordföhn droog en overwegend zonnig blijft. In de Dolomieten kan het in de ochtend nog wat bewolkt zijn met lichte sneeuwval, maar door de toenemende noordenwind klaart het ook hier snel op.

Dinsdag door hogedrukinvloed weer wat rustiger (DWD)
Dinsdag door hogedrukinvloed weer wat rustiger (DWD)

Dinsdag rustiger

Dinsdag zorgt een hogedrukgebied ten westen van de Alpen voor rustiger weer met meer zon. Omdat de dag wat kouder start, met temperaturen net onder 0 graden op 1500 meter in de Noord-Alpen en net iets daarboven in de Zuid-Alpen, zullen de meeste pistes er goed bijliggen. Ik verwacht veel zon in de Zuid- en West-Alpen, maar Oostenrijk zit, met name rondom het Salzburgerland, nog wat langer in de bewolking met nog wat sneeuwbuitjes boven de 1200 meter.

Toch weer zachter - Onstuimig weekend

Vanaf woensdag komen vooral de Noord- en West-Alpen tijdelijk weer in een iets zachtere fase. Dit gaat samen met de overgang naar een weertype met meer depressie-activiteit op de Atlantische Oceaan. Met een sterke zonale straalstroom (van west naar oost) boven de Atlantische Oceaan kunnen we in een westcirculatie terecht komen.

Kleine golfbewegingen in deze straalstroom kunnen een groot verschil maken in de uiteindelijke impact voor de Alpen. De modellen neigen nu steeds meer naar flinke sneeuwval in de Zuid-Alpen rond het weekend van 24 en 25 februari, maar ook Frankrijk en Oostenrijk zullen een graantje meepikken. Voor de meeste vakantiegangers van komende week komt deze sneeuwval vrij laat, want op z’n vroegst donderdagmiddag lijkt de eerste sneeuwval voor de West- en Zuid-Alpen te naderen en ook dat kan nog steeds wat verschuiven. Met name Oostenrijk kan het met de (mogelijk stevige) föhnstroming nog wat langer droog kunnen houden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Hi Roel, zie je voor Westendorf ook sneeuw in de verwachting eind volgende week?

*bericht bewerkt door nielsmeester op 16 feb 2024 12:19

Ja laten we weer allemaal aan Roel vragen hoe het weer in de plaats waar we naartoe gaan wordt.

5 cm sneeuw tot 1500 meter op maandag, dat is het.
https://www.wintersport.nl/dorpen/westendorf/weersverwachtin…

ik zal volgende keer aan jou vragen wat wel en niet mag… waar je je al niet druk over kunt maken zeg

*bericht bewerkt door nielsmeester op 16 feb 2024 13:28

Ja laten we weer allemaal aan Roel vragen hoe het weer in de plaats waar we naartoe gaan wordt.

Dinictus op 16 feb 2024 13:09

Terwijl dit bericht door Henri is geschreven.

Kleine nuance wel dat er eind volgende week vast wel wat gaat vallen in Westendorf, maar het is nog veel te vroeg om daar hoeveelheden aan te koppelen

ik zal volgende keer aan jou vragen wat wel en niet mag… waar je je al niet druk over kunt maken zeg

nielsmeester op 16 feb 2024 13:27

En ik heb nog wel voor je opgezocht hoeveel sneeuw er gaat vallen in Westendorf, ook niet lief ;) .

en Saalbach? o en Solden met puntjes op de o. Ik vraag dit voor een vrient

werkelijk hilarisch, misschien eerst school afmaken? gezien je spelling…

*bericht bewerkt door nielsmeester op 16 feb 2024 14:50

o o de meester weer or, Nielz

werkelijk hilarisch, misschien eerst school afmaken? gezien je spelling…

nielsmeester op 16 feb 2024 14:50

Doe’s lief!

werkelijk hilarisch, misschien eerst school afmaken? gezien je spelling…

nielsmeester op 16 feb 2024 14:50

En dan natuurlijk “gezien” wel met een hoofdletter typen…

Ja dat is echt een goede vergelijking, vrienT en een hoofdletter :')

Ah maak er allen het beste van, mijn week zit erop.
Lekker eten en pilsje in de zon en tja de sneeuwkwaliteit, ssssst. Volgend jaar dan weer.

Ha @Henri. Waar kan ik dat eigen model van jullie in de gaten houden om te zien of de stuwing voor o.a. Damuls misschien toch blijft staan? Zou mij niet zo slecht uitkomen eigenlijk … 😁

Verder gaan we gewoon lekker genieten. Hoop wel op wat blauwe luchten. Genoeg grijs en grauw in NL gezien.

Ach de sneeuw kan niet veel slechter zij. In Frankrijk dan vorig jaar met de vakanties (vooral kerst maar ook voorjaarsvakantie). We zullen er aan moeten wennen ben ik bang, maar is wel een ruwe overgang als je normaal altijd in januari gaat skiën en nog nooit sneeuwtekorten hebt meegemaakt XD

Beste Roel, beste Henri,

Dank voor alle weer(s-)updates, verwachtingen en duidingen. Wat ik alleen mis voor deze week is de windververwachting. Ik heb een weersite bekeken met daarin de windverwachtingen voor het dal, als ook voor de berg, per plaats in de diverse landen. Daar kom ik regelmatig, door nagenoeg het hele alpengebied heen, dat de verwachtingen voor de windkracht vanaf woensdag/donderdag komende week (21/22 februari 2024) in uiteenlopende plaatsen tussen 5 en 8 op de berg zal zijn (vaak in het betreffende dorp dan windkracht 2-3, hooguit 4). Dat is niet lekker skiën. Kunnen jullie daar iets zinnigs over zeggen wat de verwachting van de windkracht is voor het alpengebied, per land, gebieden? En waar dit eventueel per plaats te vinden is, voor zowel dorp als berg? Ik ben benieuwd, hartelijke groet.

*bericht bewerkt door Xandel op 17 feb 2024 12:21

@Xandel goede opmerkingen! Wind in de bergen is fascinerend om te observeren en te voorspellen, maar vaak ook vrij complex. En natuurlijk is het niet altijd prettig tijdens het skiën :)

Om te beginnen met maandag: ik schreef over de westenwind die maandag vooral langs de alpennoordrand vrij stevig kan zijn en de Noordföhn in de Zuid-Alpen. Wat meer toelichting:

Tijdens de koufrontpassage moet je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat het (tijdelijk) fors kan gaan waaien. Maandag neemt de wind tijdens de ochtend en vroege middag even flink toe, in alle gebieden in de Noord-Alpen waait de noordwestenwind hogerop vooral 's ochtends stevig. De gebieden waar het langer hard kan waaien zijn de gehele Zuid-Alpen (zowel de Franse Italiaanse als Oostenrijkse), dit komt door de Noordföhn. Hier zijn noord-zuid-georiënteerde dalen gevoeliger voor en de skigebieden vrij dicht tegen de alpenhoofdkam. Ook sommige gebieden in de Noord-Alpen die dicht tegen of op de alpenhoofdkam liggen (bijv. Obergurgl, Zermatt), kunnen soms last hebben van deze wind, maar dit is van tevoren erg moeilijk te bepalen wat de precieze impact heeft. Ook dinsdag houdt deze noordföhnstroming aan, maar dan is hij wel zwakker.

En dan over de westenwind op iets lagere hoogtes aan de alpennoordrand. In de meteorologie heet dit een barrier jet, wat vaak voorkomt bij een koufrontpassage in een gebergte. De Oostenrijkse/Zuid-Duitse gebieden aan de noordelijke rand van de Alpen krijgen hiermee te maken. Ook hier is het lastig om aan te wijzen welke gebieden er wat van gaan merken, maar denk in Oostenrijk bijvoorbeeld aan het Tannheimertal, Kössen, maar mogelijk ook iets dieper in de Alpen zoals het SkiWelt.

Voor later in de week: dinsdag (enkel wat noordföhn zoals hierboven beschreven), woensdag rustig. Vanaf donderdag wordt het zoals ik in het weerbericht schreef onstuimiger met aan de noordkant toenemende zuidföhn, zoals je bijvoorbeeld hier kunt zien. De precieze impact en vooral ook de timing van de toenemende wind is momenteel nog niet te bepalen. Typische dalen waar föhn vaak een grotere impact heeft zijn ook hier de noord-zuid georiënteerde dalen zoals het Brandnertal, Ötztal, Wipptal (helemaal tot aan Innsbruck), Zillertal, Gasteinertal, enz. Maar als het echt een diepe föhnstroming wordt, moet je overal rekening houden met gesloten liften hogerop. Als je uitwijkmogelijkheden hebt, is het altijd goed om te kijken naar skigebieden die in een west-oost dal liggen. Hier nabij Innsbruck is het skigebiedje Kühtai zelfs tijdens harde föhn met windstoten van 120 km/h op de Patscherkofel vaak nog open met weinig wind.

Voor een overzicht van wind in de komende dagen kun je altijd hier kijken, maar verder zijn de WindRadar van Wetteronline en Windy ook handige sites om een beeld te krijgen. Bij Windy kun je met verschillende modellen de wind op verschillende hoogtes bekijken. Zeker bij de weermodellen met een vrij lage resolutie (ECMWF, GFS) moet je wel oppassen en niet te snel conclusies trekken, want in het complexe terrein van de Alpen spelen kleinschalige features een grote rol, die deze modellen niet kunnen weergeven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie