Live vanuit Valmeinier, Galibier-Thabor

WouterVdB op 06 januari 2022· 4 reacties

De Eglantier, een leuke rode piste in Valmeinier
De Eglantier, een leuke rode piste in Valmeinier

Na het vriendenreisje in het leuke Saint-Sorlin was het tijd om op 1 januari 's avonds door te rijden naar een van mijn lievelingsgebieden: Galibier Thabor. Van elkaar gescheiden door de kenmerkende Aiguilles d’Arves bergtoppen, was het slechts een uur en een kwartier in de auto tot ik in Valmeinier arriveerde.

Opvallend druk

De Franse kerstvakantie zit erop, maar toch is het nog behoorlijk druk hier. In het bijzonder zijn er duidelijk meer Nederlanders en Duitsers dan de voorbije 7 jaar dat ik hier kom, een gesprek tussen pot en pint met medewerkers van de pistedienst bevestigt dit. Enkele Nederlanders die ik sprak hebben naar aanleiding van de hetze rond de Oostenrijkse quarantaineplicht bewust omgeboekt naar hier. Daarnaast is men hier vanouds veel Belgen gewoon, wat je onder meer ziet aan het bieraanbod bij de bars. La Chouffe, Vedett, Delirium, Stella, Jupiler,… Je hoeft er niet ver voor te gaan hier.

De liften kunnen de drukte goed aan, zelfs bij de frequent bezochte Brive 2 stoeltjeslift is het hoogstens 5 minuten aanschuiven. En het controleren van de pass-sanitaire in deze drukte? Dezelfde ervaring als in Saint-Sorlin (Les Sybelles) blijft overeind: in de horeca vraagt men er nu en dan naar, aan de liften vinden er steekproefsgewijze controles plaats.

Uitstekende pistecondities

In de ochtend is het over de gehele flank van Valmeinier heerlijk skiën. Daarna zien de lagere en drukke pistes - voornamelijk het front de neige aan Valmeinier 1800 - duidelijk af door de massa. Hogerop bij de Sandonière blijft het gewoon heel de dag goed. Na enkele opwarmertjes op het harde corduroy steek ik meestal door naar de Sétaz in Valloire. De zwarte Mélèzes is helaas gesloten wegens competitietraining, maar de rode JB Grange - vernoemd naar meervoudig wereldkampioen slalom Jean-Baptiste Grange - is minstens even leuk voor wie lekker doorknalt.

De namiddag breng ik door op de Crey du Quart, in het midden van het skigebied. De Brive 2 lift geeft je toegang tot alle leuke rode en blauwe pistes op dit plateau; een ware speeltuin. De pistenbullychauffeurs in dit gebied verdienen wat mij betreft een pluim. Soms komt het voor dat je duidelijk groeven ziet tussen de verschillende passages die onverwacht hard kunnen aankomen. Hier niet, evenmin zijn er bruine plekken te zien.

Gisteren (woensdag 5 januari) kwam er eindelijk nog eens een welkome traktatie op verse sneeuw. Een diep winterse dag in de mist, enkel onder 1800m had je een behoorlijk zicht. Daar lag er helaas net iets te weinig om fijn te kunnen freeriden, boven was dit door het beperkte zicht onbegonnen werk. Dankzij de vriestemperaturen heeft men op verschillende plaatsen de sneeuwkanonnen kunnen aanzetten. Vandaag wordt een stralende dag, ik verwacht heerlijke pistecondities dankzij de verse sneeuw.

Vernieuwingen in het skigebied

Door het gemiste seizoen vorig jaar kon ik pas nu enkele nieuwe liften testen. De Sandonière, waarover Henri eerder al schreef, verlegt de hoogtegrens van Valmeinier naar 2750m. De twee rode pistes die men heeft gecreëerd zijn geweldige, rode racebanen. Wie zijn of haar beentjes wilt laten werken, kan in één keer een afdaling van 1200 hoogtemers maken richting Valmeinier 1500.

Aan de kant van Valloire vinden we de nieuwe Montissot lift. Deze vervangt de oude vastgeklemde Montissot en Colérieux stoeltjesliften. De retour vanuit Valloire richting Valmeinier verloopt nu een stuk sneller. Ook is in Valloire het snowpark naast de Château Ripaille sleeplift verdwenen. Hier vind je de rode (geen gele!) Gentiane, een leuke speelse piste die uitloopt in een breed carvegedeelte.

Om af te sluiten nog een tip: eindig je dag in de bar ‘La Cabane d’en Haut’ in Valmeinier. Je geniet hier van een prachtige zonsondergang:

Zonsondergang vanaf de bar La Cabane d'en Haut
Zonsondergang vanaf de bar La Cabane d'en Haut

WouterVdB
schrijft voor wintersport.be. Droomt het ganse jaar over poeder, carven en après-ski.

Ook wij beleven hier heerlijke dagen! We vinden de drukte heel goed meevallen, nog niet langer dan 2 minuten moeten aanschuiven aan een lift. Morgen een laatste dag genieten!!

null
null
null

Ha, de nummer en de naam van onze favoriete piste meteen in beeld! Gedeeltelijk dankzij de slome lift die er parallel aan loopt.

Blijft toch mijn favoriet gebied in heel de alpen. Ik mag gaan waar in de alpen, het mag er super zijn maar steeds praten we over de de vergelijking met de Galibier Thabor. Gisteren zaten we nog in een bergrestaurant in de espace diamant; maar direct hadden we het beide weer over valmeinier en restaurant l’elan.

Ook ik zit in dit gebied voor 14d ( ik heb nu nog een weekje voor de boeg ) maar wel in Valloire. Een stukje gezelliger dan Valmeinier. Ik kan je indrukken volledig onderschrijven : dit is en blijft mijn favoriete gebied door de combinatie van een redelijk groot afwisselend gebied over drie bergkammen, goede pistepreparatie, gezellig bergdorp ( Valloire ) en lekkere restaurantjes.
Nu zijn we even aan het wachten tot het weer wat opklaart zodat we kunnen genieten van een 20cm verse poeder om in spelen… Ik kan niet wachten op de rest van week!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie